Gardenia

Roxana

Active Member
:marfa: foarte frumoasa. va admir ca ati putut creste Gardenia si ati mai determinat-o sa si infloreasca. :clap:
 

yva

New Member
sint foarte suparata!!! azi am remarcat pe gardenia mea panze fine de paianjen!!! :x am dushuit-o eu dar voi lua si un acaricid sa o stropesc chiar daca mi-e teama sa nu-si piarda toti bobocii... :cry: sper sa nu fie si pe celelalte plantute ca mor de ciuda! cred ca era plina de nenorocitii de paianjeni de cand am primit-o dar eu n-am luat seama (avea un praf galben la baza frunzelor din varf)! oare sa incerc doar cu dushul sau sa trec la atac?! :roll: nu stiu daca trebuie sa stropesc si celelalte plantute... mai ales ca multe sint pline de flori (cyclamenul, azaleele, begoniile si violetele) sau de boboci (trandafirii, gloxiniile si kalanchoe)!!! orice sfat e binevenit!
 

dana

Member
Un dus la cyclamen,trandafiri,kalanchoe nu strica.Din contra!
Cyclamenul este o planta careia ii place atmosfera umeda si singurele flori care n-ar suporta un dus ar fi cele cu frunze paroase.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Bravo Dana, felicitari! Le astept si eu pe ale mele la cotitura sa-nfloreasca pt ca sunt pline de boboci! Din experienta proprie, am remarcat si eu ca le place racoare - in camera unde stau am inchis toate caloriferele si nu cred ca sunt mai mult de 19 grade.
 

emperor25

New Member
Salutare si bine v-am gasit.
Sunt nou pe aici si as avea cateva nedumeriri legat de corectitudinea conditiilor de viata a unei gardenii...va scriu in numele sotiei :) .
Ne-am cumparat de la florarie o gardenie destul de maricica plina de muguri acum 5 zile. Dupa tot ce-am citit pe internet despre ea va intreb totusi daca este bine cum procedam cu ea...o tinem in balcon inchis cu termopan pe partea de Est cam la 1 m de fereastra usor scaldata doar de razele soarelui de dimineata, ziua (un geam rabatat) la temp. de aprox. 20 grade iar noaptea (geamul putin crapat ca sa intre aerul) intre 15-18 grade. O udam de 2 ori pe sapt. cu apa plata iar pt perioada din zi cand umiditatea este mai scazuta exista langa ea un vas cu apa pt compensare....de pulverizat apa pe frunze n-am facut-o pt ca e plina de boboci.
Pamantul il schimbam in perioada imediat urmatoare acomodarii din noul camin dupa care vin si tratamentele de rigoare.
Bun, acum se pune intrebarea... azi cand am venit de la munca am avut surpriza sa o gasim cu o chestie ca un praf alb pe frunze (mucegai alb daca nu ma insel) si cu cateva frunze ingalbenite putin.
Imi puteti spune si mie din ce cauza cele intamplate?? Vreau sa stiu ce am omis din cele enumerate sus sau daca este normal sa se intample asa datorita schimbarii mediului...?
Imi cer scuze daca v-am plictisit cu relatarea mea dar sper sa ma ajutati sa depasesc cat de cat pragul de incepator, atat eu cat si sotia.

Va multumesc aniticipat si mult succes!!!!
 

lelia

Well-Known Member
Emperor ,bine ai venit in mijlocul nostru.
Personal nu cred ca ati facut vreo gresala,daca planta nu a fost bolnava deja cand ati adus-o acasa ,s-ar putea sa fie vinovat aerul prea umed din balcon.Eu cand aduc o planta acasa ,imediat ii verific radacinile ,s-ar putea sa fie plantata intr-un substrat care retine prea multa apa si atunci trebuie udata mai rar.Apa plata nu o recomand daca nu aveti apa de ploaie ,udati cu apa de la robinet tinuta in vase ,de pe o zi ,pe alta.De asemenea o puteti transplanta ,fara sa deranjati balotul de radacini,intrun ghiveci cu 2 degete mai mare in pamant cu ph acru .Sper sa reusiti cu ea si sigur vei primi mai multe sfaturi din partea forumistilor.
 

emperor25

New Member
Cu apa plata ne-a spus de la florarie s-o udam...o intrebare ar fi daca e buna si apa de fantana ca avem cateva la marginea orasului sau chiar si apa de izvor de la Herculane ca mai am drumuri si pe acolo?!
Legat de umiditate treaba sta in felul urmator din ce am sesizat eu: azi noapte aveam o umiditate in balcon de 60-65% si o temp de 18 grade...azi dimineata cand am rabatat de tot geamul ca sa aerisesc m-am trezit cu o umiditate scazuta la 40% si temp de 21 grade. Deci sa inteleg ca prin deschiderea geamului intra aer uscat de afara si singura solutie ca sa tin geamul deschis ar fi sa tin si usa de la balcon deschisa ca sa circule aerul uniform...geamul inchis nu pot sa-l tin tot timpul ca nu vreau sa ma trezesc cu mucegai pe pereti de la condens.
Sper sa primesc sfaturi legat de cum sa procedez privind umiditatea pt ca vad ca e o problema destul de delicata in ce priveste floarea.

Va multumesc mult pentru raspunsuri...
 

karmenutza

Member
Emperor 25, parerea mea este sa nu o uzi cu apa de la Herculane. Apele minerale pentru consum uman au de obicei multe saruri care plantelor, in timp nu le fac bine. Poat fi si ape clorurate, care nici astea nu fac bine plantelor, in general. Poti sa o uzi cu apa normala, de la robinet, pe care ai tinut-o o zi - doua in vas descoperit pentru evaporarea clorului. Sau cu apa de la robinet fiarta si racita. (Eu, personal, asa ud toate plantele).
Despre umiditatea din balcon - eu cred ca nu pateste nimic daca sta cateva ore cat tii tu geamul deschis la umiditate mai scazuta. In afara de asta, umezeala mare prea mult timp poate duce la aparitia ciupercilor si mucegaiului. Ii trebuie si aer curat de afara - deci aerisire. Doar sa nu o tii in curent!
 

emperor25

New Member
multumesc pentru raspuns karmenutza...acum sunt lamurit in privinta apei si legat de umiditate o sa incerc sa o pastrez la valori normale.

Cu stima,
 

melu

Member
Va multumesc mult pentru raspunsuri...[/quote]
In primul rand Emperor 25 mi se pare cam ridicata temperatura in acel balcon cu geamul rabatat.... 21 de grade?dimineata? :eek: cam atat am eu in mod curent in casa ( fara geam deschis)...in fine asta e...parerea mea este ( si am gardenie de 3 ani ) ca trebuie sa o uzi doar atunci cand pamantul este uscat, cu apa de robinet statuta de cateva zile in sticla.... acum ar trebui sa incerci sa ii schimbi pamantul cu unul acid ( neaparat acid) fara sa ii deranjezi prea mult radacinile, desi eu as mai astepta cu aceasta operatie...In orice caz, planta poate sa aiba cateva frunze ingalbenite de la trecerea de la temp. din florarie la cea din casa/ balcon, care dupa mine e cam ridicata... iar praful alb sa nu cumva sa fie vorba despre fainare, ca atunci trebuie sa dai cu fungicid.. citeste la boli si daunatori..Iti doresc succes.
 

emperor25

New Member
am un ceas cu termometru si indicator de umiditate si atat imi arata de dimineata...cred eu, datorita faptului ca balconul fiind pe est, de la ora 7 il ia soarele in primire si crede-ma ca puterea aerului ce-mi intra prin portiunea ramasa deschisa de la geam este prea mica cu cea de incalzire a soarelui. cam asta ar fi explicatia mea...pana si in camera se simte prezenta soarelui, ce sa mai zic de balcon ca trece prin el.
in fine...tocmai de-asta cand plec de acasa las si usa de la balcon deschisa sa circule aerul si opresc caldura in camera.
eu in camera cu geamurile si usile inchise am undeva la 25 de grade poate si mai mult daca nu s-ar circula prin casa.
Bun, multumesc mult pt sfat si as mai avea o nedumerire...nu sunt lamurit legat de curentii de aer, adica nu am voie sa tin floarea in curent produs de deschiderea usilor si geamurilor din casa sau e vorba de masele mari de aer ce intra in urma deschiderii largi a geamului din incapere??

offf, dupa cate am citit si la cat de greu se tine in viata aceasta floare sper sa intelegeti de ce pun atatea intrebari :) .
Multam fain de intelegere
 

melu

Member
Nuuuu, in niciun caz in curent ca este foarte sensibila.... gaseste-i un loc unde sa nu fie in curent nici in cel produs de aerul rece de afara ( fix in geamul deschis) nici cel produs de circulatia aerului prin deschidere geamuri, usi.
 

emperor25

New Member
stai linistit(a) ca nu o tin in curent si nici direct in geam, doar intrebam ca eram nelamurit privind definitia curentilor de aer in materie de plante.

Cu stima
 

karmenutza

Member
Daca i-am schimbat pamantul la inceputul lui februarie, ii pot pune ingrasamant acum? Poate infloreste odata, ca are bobocii de atunci dar nici o miscare de inflorire! Cat asteapta si ea cu bobocii aia?
 

adana

Member
a mea,cumparata duminica.avea pamantul uscat ,piatra.am scufundat-o in apa calduta.sper sa nu fi gresit ca are deja o floare si 3 bobocei.si nu vreau sa o pierd asa repede :(
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
karmenutza a spus:
Daca i-am schimbat pamantul la inceputul lui februarie, ii pot pune ingrasamant acum? Poate infloreste odata, ca are bobocii de atunci dar nici o miscare de inflorire! Cat asteapta si ea cu bobocii aia?
Poti sa ii pui.

Cum cit?Pina o sa te plictisesti tu si nu o sa o mai urmaresti atit :) Nu poate si fata sa se deschida odata ca tu stai cu ochii pe ea :rofl:
 

Dea

Active Member
intrebare ! ... se poate uda Gardenia ( ocazional, sa zicem o data sau de doua ori pe luna ) cu apa in care am pus in prealabil cateva felii de lamaie?
mi-a zis cineva, acum ceva vreme, ca asa face si gardenia sa ii infloreste fara probleme, plus isi mentine si foliajul frumos!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Dea....chiar in urma cu citeva pagini scriam despre faptul ca daca o uzi cu apa si otet(1 lingura la 2 litri)este perfect. :D
Dar eu o sa repet de cite ori o sa fie nevoie :D macar sa aveti voi plante frumoase si atragatoare :) ,sa aveti cu ce va lauda si sa ne faceti in ciuda :wink:
 
Sus