Gardenia

George

Member
vali Trimis: Lun Sep 05, 2005 4:11 pm Titlul subiectului: Gardenia
Nu este vorba de un subiect nou, ci de un răspuns pentru IoanaM a cărei întrebare a fost postată în altă subsecţiune a forumului.
Deci, dragă Ioana,
Bănuiesc că înainte de a ajunge la mine, ai parcurs toate informaţiile referitoare la Gardenia, existente pe site-ul gazdă. Personal, sunt un împătimit al Azaleelor (înafară de bonsai), dar voi încerca să răspund în speranţa că-ţi voi fi de folos.
Cred că ar trebui să încep cu o atenţionare: de cele mai multe ori (mai ales când e vorba de o plantă nou achiziţionată şi despre care nu ştim prea multe) avem tendinţa de a o sufoca cu atenţia noastră şi de a exagera un pic în ceea ce priveşte întreţinerea. Poate fi şi cazul Gardeniei. Este catalogată ca o plantă acidofilă, e-adevărat, dar eu personal aş poziţiona-o undeva la limita dintre acidofile şi cele care suportă un PH neutru. Pentru Gardenia se recomandă un PH 6 - 6,5, deci o idee sub valoarea neutră de 7. Fiind vorba şi de plante achiziţionate din comerţ (nu importate de la mama lor), îţi spun cu mâna pe inimă că pot suporta fără nici o problemă şi un PH neutru. Asta nu înseamnă că dacă poţi să-i asiguri condiţiile ideale, să nu o faci; dar nici să te chinui să atingi nu ştiu ce culmi ale chimiei şi să faci mai mult rău decât bine.
Referitor la Gardenia ta:
1. balconul orientat spre E este perfect. Spui că razele soarelui nu ajung niciodată la ea. Dacă ai posibilitatea să o muţi undeva (în balcon) unde soarele să o mângâie până-n ora 10 am ar fi ideal. Razele de dimineaţă sunt benefice. Pentru iarnă, însă, trebuie să cauţi un loc destul de luminos, undeva în casă. Spre deosebire de Azalee, care pot ierna afară fără nici o problemă, Gardenia nu suportă frigul.
2. Spui că o pulverizezi zilnic cu apă distilată. Eşti o fericită dacă îţi permiţi să uzi plantele cu apă distilată şi să le mai şi pulverizezi. Eu, în condiţiile unui balcon modest, în care am aprox. 40 de ghivece, consum cam 4-5 L de apă zilnic (udat şi pulverizat). Ar trebui să mi-o distilez singur .
Oricum, e bine că dispui de ea. Dar mai bine ar fi dacă ai pregăti-o un pic înainte de a o folosi. Lasă un săculeţ de pânză, umplut cu turbă, 3-4 zile în apă înainte de a o folosi la udat Gardenia şi Azalea. Îţi vei da seama când e gata, căci va căpăta o culoare gălbuie sau ca de ceai.
Dar mai e o problemă... spui că o uzi în farfurioară de 2-3 ori pe săpt. E posibil să fie puţin. Ca să fii mai sigură că apa ajunge la toate ramificaţiile rădăcinii ar fi indicat să scufunzi (în cel mai pur sens al cuvântului) ghiveciul într-un vas în care, în prealabil, ai turnat apa şi să-l laşi acolo aprox. 10 min. Nu-ţi face griji, nu va păţi nimic, eu scufund planta cu totul (cu excepţia perioadei în care are flori şi boboci).
Apropos de flori: se spune că Gardenia înfloreşte greu. Din păcate, dacă nu eşti atentă la unele detalii, e adevărat. În primul rând, e posibil să vezi puzderie de boboci, pentru ca apoi să-i vezi căzând pe rând, fără să ai o floare măcar. Gardenia este foarte sensibilă la agenţii externi în perioada de înflorire. O diferenţă bruscă de temperatură, scăderea luminii, mutarea ghiveciului, fertilizarea inadecvată în timpul înfloririi, fiecare dintre acestea poate duce la pierderea florilor. Eu renunţ la pulverizare în perioda în care planta are flori, evit manipularea ghiveciului, iar fertilizarea o reduc la jumătate (ca dozaj nu ca frecvenţă). Poate ţi se va părea ciudat, poate în alte părţi vei găsi sfaturi total contrare (am găsit şi eu surse în care se recomanda fertilizarea intensă a Gardeniei în perioada de înflorire, dar în acelaşi timp diminuarea fertilizării la temperaturi de peste 30 C). Ce te faci dacă înfloreşte la peste 30 C ? În fine, părerile sunt împărţite...
3. Referitor la necesarul de fier al Gardeniei. E-adevărat că în cazul acidofilelor aportul microelementelor, fierul în special, este mai important decât în cazul celorlalte plante.
Spui că ai luat "o fiolă care conţine fier" de la farmacia umană... Eu i-aş da-o lu' soacră-mea... să ruginească ea ! Dar n-aş folosi-o la plante.
Lăsând gluma la o parte, orice fertilizant pentru acidofile este suficient. Eu folosesc VITAFLORA nr. 2 (fără a face reclamă), care nu este special destinat acidofilelor, iar Azaleele şi Gardeniile ai văzut cum arată. Are NPK 13/4,5/6,5, iar microelemente: Mg 100; Fe 100; Zn 100; Mn 100; Cu 100; B 200; Mo 10; Co 10. Se găseşte la orice florărie, este un recipient de plastic de 100 ml, de culoare verde. Preţul nu mi-l mai aduc aminte, dar parcă în jur de 10 RON.
În rest, nu ştiu ce să-ţi spun... perioada grea este până vă cunoaşteţi mai bine (tu şi Gardenia ta).
Eu rămân la părerea mea: între plantă şi posesorul acesteia se creează o legătură ce nu poate fi explicată.
 

George

Member
Simina Trimis: Lun Sep 05, 2005 4:24 pm
Pai...daca as fi primit si eu atatea informatii, de cum mi-am cumparat gardenia, cu siguranta as fi avut-o si azi.
Gardenia mea plina de boboci...nu mai e...deloc!
N-am stiut de la inceput ca e una din cele mai pretentioase plante de apartament. Mersesem la florarie dupa azalee, de care n-am mai gasit la momentul respectiv, iar florareasa mi-a recomandat gardenia, mai ales pentru ca florile au miros.
Asa am ajuns eu sa am gardenie acasa dar nu a durat mult, cam 3 luni, dupa care am pierdut-o. Asta e.

Ioana, bafta cu gardenia! Iti doresc sa o vezi inflorind si sa te bucuri de ea!
 

George

Member
IoanaM Trimis: Lun Sep 05, 2005 4:34 pm
Uau...Vali,
Trebuie sa iti spun ca am citi pe nerasuflate ceea ce mi-ai scris, m-ai lasat fara cuvinte...
In primul rand am sa incerc sa pun Gardenia in asa fel incat sa ajunga soarele la ea (pe balcon am locuri ferite de soare, si locuri unde ajunge soarele, asa cum spuneai si tu, pana in ora 10).
Voi incerca sa o ud cu "apa cu turba".
Nu mi-ai spus, folosesti apa de la robinet, pur si simplu, sau o fierbi inainte?
Eu am cumparat apa distilata, recunosc, si am facut asta in ideea in care tocmai cumparasem Gardenia, si nu vroiam sa patesc ca si cu celelalte (am avut cateva experiente nefericite in trecut - radacinile celorlalte Gardenii pe care le-am avut au putrezit, si nu stiu din ce motiv, din cauza apei cu care au fost udate, sau a ingrasamantului folosit, oricum nu din cauza excesului de apa).
Inca o intrebare: cat de des trebuie facuta fertilizarea Gardeniei ( in perioada in care are flori, respectiv in perioada de repaus)? Respecti dozele indicate pe flaconul cu fertilizant? Ma tem ca planta sa nu sufere un soc. Am inteles ca atunci cand folosesti un fertilizant este bine ca macar la prima utilizare sa folosesti jumatate din doza indicata.

Iiti multumesc din suflet pentru sfaturi!
 

George

Member
ella Trimis: Lun Sep 05, 2005 5:41 pm
Nu cred ca ar mai fi ceva de adaugat la sfaturile oferite de vali, urmeaza-le si vei avea o gardenie frumoasa.
In ceea ce priveste otetul ....las-o balta....risti sa omori planta cu cine stie ce minuni. Daca ai folosit un pamant acidoflor este suficient.
In ceea ce priveste fertilizarea, eu urmez instructiunile de pe flacon in cazul unei plante careia i-am schimbat pamantul in totalitate, daca a ramas in acelasi pamant de la florarie, reduc doza la jumatate sau chiar mai mult. In general pamantul in care cumperi planta este mai mult decat hranit cu de toate:sa creasca ,sa infloreasca etc.
Bafta....cand infloreste rasfata-ne si pe noi cu o poza macar...sti ca florile au un miros grozav.nu?
 

George

Member
vali Trimis: Lun Sep 05, 2005 7:47 pm
Fetelor, m-aţi lăsat fără replică ...
Nici n-am ştiut că e o aşa foame de Gardenia pe forum.
Sincer să fiu, după ce am văzut intervenţia Ioanei, am intrat pe toate secţiunile site-ului pentru a verifica, pt. că mi s-a părut că Gardenia este, totuşi, o specie destul de comună. În Secţiunea "Plante" a site-ului există un articol al speciei, pe forum sunt diferite discuţii (foarte "la obiect") referitoare la tipuri de sol, specii, Ph-uri şi altele, astfel încât nu am crezut că intervenţia mea va face mare lucru...
Dar acum... m-aţi pus pe gânduri.
Voi face o fişă a plantei, căci într-adevăr am văzut că nu există în secţiunea respectivă, dar am rugămintea să nu mă grăbiţi.
Deci, urmăriţi secţ. "Fişa plantei" şi va apărea.
Pt. Simina :
Sincer, îmi pare rău pentru Gardenia ta...
Şi nu ştiu cât de priceput sunt la flori, dar rămân la părerea mea: PLANTELE SIMT (simt şi ceea ce noi nu putem simţi).
În momentul în care cineva reuşeşte (dacă reuşeşte) să ajungă pe aceeaşi lungime de undă cu ele, trebuie să încerce să rămână acolo cât mai mult cu putinţă. Cine ştie, poate are ceva de învăţat...
Pt. Ioana:

1. Dacă ai posibilitatea, mut-o astfel încât să se bucure de soarele dimineţii. Vei vedea că te va recompensa şi ea (peste 1-2 ani). Deocamdată bucură-te pentru bucuria ei.

2. Nu folosesc apa de la robinet, ca atare. Dar nici nu o fierb. De dragul plantelor, mi-am făcut un acvariu . Poate pare de râs, dar vă garantez eu că nu e.
Este apa cea mai indicată pentru udarea plantelor.
Înafară de faptul că nu se pune problema clorului, excrementele peştilor asigură dizolvarea în apă a necesarului de nutrienţi (imediat asimilabili) pentru plante, chiar şi pentru cele mai capricioase. Poate nu multă lume ştie, dar în anii de început ai artei bonsai în Japonia, ca fertilizant se folosea un peşte uscat pus la fundul vasului. Era suficient pt. un an de zile. Gândiţi-vă: N/P/K... Cam cât % putea asigura un peştişor? Sau, cam cât % era natural?...
Japonezii ăştia...
Deci, de multe ori, apa distilată este mai proastă,calitativ, decât o simplă apă de ploaie sau apă de acvariu.
Schimb apa acvariului cam la 5 zile, apă pe care o folosesc la udatul plantelor. Pentru acidofile (în special pt. Azalee, nu pt. Gardenia), apa din acvariu o mai las 3-4 zile într-un vas în care am scufundat un sac de turbă).
Acum, e puţin dificil, pentru că eu sunt un entuziast bonsai... E posibil ca tot ce spun, involuntar, să se refere la ciclul anual al unui bonsai în devenire (asta ar însemna să ai o Gardenia care să rămână mică (60-70 cm), dar să fie plină de flori; cine n-ar vrea...).

3. Fertilizantul pe care ţi l-am recomandat trebuie folosit o dată la 2 săptămâni (zic eu). Eticheta spune o dată pe săptămână. Tu alegi... Dozajul este trecut pe etichetă, efectele nedorite dacă nu respecţi indicaţiile sunt catastrofale, nu crede tot ce citeşti...

NB: Un lucru important!!!
Fertilizarea în primăvară şi în toamnă se înscriu cel mai bine în recomandările existente pe eticheta flaconului.
 

George

Member
IoanaM Trimis: Lun Sep 05, 2005 10:04 pm
Vali, ce mai pot sa spun, in conditiile date...
E adevarat, exista informatii legate de Gardenie pe site. Sunt discutii pe tema asta pe forum. M-am documentat si din cele cateva carti pe care le am legate de plantele de interior, am cautat informatii si pe internet, pe siturile si forumurile si strainatate, dar, sincer iti spun, nu am gasit informatiile de care aveam nevoie. Ceea ce am gasit se rezuma la doua-trei fraze gen: temperatura intre ... si ..., umiditate ridicata, planta acidofila...
Informatiile pe care ni le-ai impartasit sunt foarte valoroase, fiind expuse sistematic, explicate clar si concis.
Ma bucur ca am primit in timp util sfaturile tale, sperand in acelasi timp sa va bucur cat mai curand cu florile ei superbe. Ca de boboci nu duc lipsa.
Sper doar sa intru pe lungimea de unda a Gardeniei, ca de acolo incolo... he he...
 

George

Member
alina pacioianu Trimis: Vin Sep 23, 2005 11:26 pm
Nu stiu cum sa va povestesc, dar majoritatea informatiilor despre Gardenia nu le aveam in momentul achizitionarii ei (nu va descoperisem inca). Deci, am o Gardenie din luna iulie, care a facut flori tot timpul, si inca una primita in august, care nu o ducea bine si la care am despartit tufa in doua si acum e bine mersi. Pe toate le-am pus in pamant de flori, absolut normal, luat de la florareasa din colt, in care am amestecat si nisip. Le-am tinut pe pervaz, ferestrele mele sunt spre est, cu soare mult dimineata dar si in restul zilei. In perioada f.calduroasa le-am udat o data la doua zile si le-am pulverizat in fiecare zi, cu apa statuta 2-3 zile, ca de apa de "turba" nu auzisem, le-am fertilizat o data la 2-3 saptamani cu un fertilizator universal de la Vitaflora, pt plante cu flori, nu stiam ca-i trebuie ceva cu fier. Oricum, desi nu stiam toate informatiile, am avut flori toata vara, si surpriza, am si acum. Am crezut, cand s-a stricat vremea, ca toti bobocii or sa pice, dar vad ca infloresc, desi mi-e tare frica de iarna, si de cum or sa reziste. Sper ca nu v-am plictisit prea tare.
 

George

Member
IoanaM
Alina, esti o norocoasa!
Dupa cum spuneam, eu am avut trei Gardenii si pe toate le-am pierdut.
Pe ultima achizitionata se pare ca am reusit sa o imblinzesc, face boboci, nu foarte multi, dar cresc vazand cu ochii.
Pe celelalte trei le udam cu apa de la robinet, le-am pus si ingrasamant universal pentru flori si asta a fost picatura care a umplut paharul. Toate radacinile au putrezit...
Legat de apa de la robinet, cred ca exista diferente semnificative de la o localitate la alta in ceea ce priveste duritatea ei, si deci a continutului in calcar si alte substante minerale, inclusiv clor. Poate si de aici comportamentul diferit al Gardeniei tale.
Sa te bucuri de cat mai multe flori minunate de Gardenia!
 

George

Member
alina pacioianu Trimis: Lun Nov 07, 2005 12:46 pm
Voi cat de des udati gardenia iarna ? Stiu ca este mare iubitoare de apa, vara am udat-o la 2-3 zile, oricum se usca f.repede pamantul de la suprafata. De cand a dat frigul ( sfarsitul lui septembrie ), pamantul de la suprafata nu se mai usuca deloc, indiferent cat de rar o ud, asa ca , de frica sa nu o ud prea des si sa-i putrezeasca radacinile, am dat in extrema cealalta, si cred ca o ud prea rar, o data pe saptamana. Au inceput sa i se usuce si sa-i cada din frunze, din cele de la baza tulpinei, cele care nu prea vad lumina, tufa fiind f. compacta.
Ce parere aveti, de ce-i cad din frunze, o ud prea rar, sau din cauza temperaturii, la mine fiind destul de rece ( de Radetul).
 

George

Member
IoanaM Trimis: Lun Nov 07, 2005 12:52 pm
Nu cred ca frigul e motivul pentru care ii cad frunzele. Gardeniei ii place racoarea, mai ales noaptea. Din pacate, de cand am adus Gardenia mea in casa, ii cad si ei frunze, ba chiar a facut si niste paduchi linosi superbi. Am pus Mospilan, sper sa ii "rezolve".
E posibil ca din cauza paduchilor sa ii cada frunze?
O pulverizez zilnic, chiar de mai multe ori, deci umezeala in aer are suficienta.
 

George

Member
gjalba Trimis: Joi Dec 01, 2005 8:23 pm Titlul subiectului: gardenia
Gardenia mea ?...adusa de fiica mea din Olanda,in ianuarie(iarna,frig), intr-un fund de sacosa ,jumulita toata! Nu stiam ce floare e,nu mai vazusem,cam 25-30cm,ramurele lemnoase,fruze putine...., dar am iubit-o ca era tare necajita!...s-a imbracat in frunze,boboci,iunie-iulie plina de flori. Nici un tratament special. Udata de cite ori credeam ca e necesar si fertilizata o data pe saptamina ca toate florile din balcon. Apa de la chiuveta(zona cu apa f. dura), nepulverizata,si caldura mare in balcon la mine!!!! - expozitie sudica ,3/4 inchis cu sticla!....a mai batut si soarele pe ea! Acum e iarna si dupa un repaos a inceput din nou sa infloreasca. Aveam o problema cu ea ,dar consultind egradi.ro,cred ca am rezolvat-o. Azi i-am schimbat ghiveciul si pamintul (e cu flori si boboci). Precis n-o pierd !! si va inflori mai departe! Ne iubim prea mult una pe alta, ca sa ne despartim ! ...are 30 cm si plina de flori parfumate, e in balcon si acum,usa deschisa la sufragerie si parfumul ei se simte in casa !!! Deci o floare daca e sa fie a ta ,se adapteza, daca nu....poti sa-i faci tot ca la carte, si tot o pierzi !! Pentru cei necajiti : " capul sus! " si gardeii frumoase !!!
 

George

Member
alina pacioianu Trimis: Dum Dec 11, 2005 1:09 am
A trecut cam o luna de cand "ma bat" cu gardenia mea cu probleme. Intre timp i-au cazut toate frunzele de pe 4 crengute, a ramas cu 2 crengute cu frunze, i-am schimbat pamantul acum o saptamana, i-am pus turba, putin nisip si putin pamant obisnuit de la florarie, si am reinceput sa o pulverizez zilnic. Astept sa vad ce face si intre timp am pus la prins un lastaras din gardenia prietenei mele, care a tinut-o plantata toata vara in curte, a mutat-o in ghiveci in noiembrie si a bagat-o in casa si acum e bine mersi. Voi cum va mai descurcati cu gardenia ?
 

George

Member
Andrada Trimis: Dum Dec 18, 2005 1:13 pm


Mi-am cumparat acum 3 saptamani si eu, dupa 2 ani de oscilare intre dorinta de a ma bucura de ea si teama ca nu va trai mult, o Gardenia. Dar acum imi este frica ca as putea sa o pierd. Au inceput sa ii ingalbeneasca frunzele si unele chiar sa ii se usuce si sa cada.
Am sa va descriu mediul in care traieste si cum o ingrijesc si poate ma ajutati spunandu-mi unde gresesc.
Am lasat-o in ghivechiul cu care am cumparat-o, pentru ca m-am gandit ca o va deranja mutarea. Am udat-o pana acum de 4 ori, cu apa plata (am cumparat un flacon special pentru ea). Temperatura din camera este de aproximativ 24 grade (ata ziua cat si noaptea) si nu se creaza curent de aer inspre ea. Geamul este orientat spre vest, dar planta am asezat-o pe un suport cca la un metru de geam, pentru ca pe pervaz ar fi stat direct deasupra caloriferului. Aproape zilnic o stropesc cu apa plata, dar am asezat si un vas cu apa langa, pentru siguranta. Pana acum nu am pus ingrasamant pentru ca nu am avut cel adecvat, dar am sa caut poate gasesc. Dar as dori sa va intreb daca este bun cel pe care il posed pentru moment: Pokon pentru plante cu flori...NPK 5%,5%.7%, B 0.02%, Cu 0.004%, Fe 0.04%, Mn 0.02%, Mo 0.02%.
Daca este posibil va rog sa imi raspundeti, ca sa imi pot salva Gardenia.
Multumesc.
 

George

Member
Cereus Trimis: Dum Dec 18, 2005 3:41 pm
Deşi am avut mulţi ani o gardenie (cam 12 ani), nu mă consider expert în materie. Pot să-ţi dau însă nişte sfaturi elementare.

Unele plante cumpărate de la florărie suferă un şoc puternic la schimbarea bruscă a mediului, de la seră (umiditate, lumină şi căldură) la apartament (căldură uscată). Uneori se întâmplă la fel şi cu unele plante aduse toamna în casă de pe balcon sau din curte.
Nu cred că gardenia ta are altceva. Aşteaptă puţin să se adapteze la noile condiţii, fără s-o mai uzi o vreme. Pulverizeaz-o însă cu apă în continuare. În nici un caz nu te grăbi să-i pui îngrăşăminte până nu dă semne de adaptare la noile condiţii, anume: oprirea căderii frunzelor, apariţia de frunze noi. S-ar putea să piardă aproape toate florile, dar va înflori din nou mai târziu.
Răbdarea e de bază.
 

George

Member
alina pacioianu Trimis: Dum Dec 18, 2005 3:51 pm

Pe langa ce a scris Catalin, poate e putin prea cald pt ea, incearca sa o tii undeva pe la 20 grade, s-ar putea sa-i placa mai mult, si nu o uda decat cand i se usuca pamantul de la suprafata. In rest iti tin pumnii.
 

George

Member
Andrada Trimis: Mar Ian 10, 2006 6:18 pm
Vesti despre Gardenia mea.
Din o planta au devenit patru.
In acel ghiveci mic de plastic in care am cumparat-o nu erau decat patru plante. Radacinile erau inghesuite si nu era decat foarte putin pamant in acel ghiveci.
Asa ca...acum am patru ghivece cu Gardenia.
Acum tineti-mi pumnii sa imi si supravietuiasca macar una.
 

George

Member
IoanaM Trimis: Mar Ian 10, 2006 6:33 pm
Andrada, cand ai schimbat pamantul? Sper din tot sufletul sa treaca cu bine peste acest "soc"...Eu am avut numai experiente neplacute cu Gardenia....Cel putin pana am descoperit forumul!
Acum Gardenia mea e bine, dar flori nu mi-a dat inca...
Tocmai am gasit un loc mai luminos pentru ea (banuiesc ca acesta e motivul pentru care nu infloreste), si anume la prietenul meu ( ). Astept cu nerabdare florile.
Andrada, Gardenia ta are flori?
Iti tin pumnii sa fie bine
 

George

Member
yrandreia Trimis: Mar Ian 10, 2006 9:10 pm
Si eu am probleme cu a mea... multe frunze s-au patat si... le-am taiat de frica sa nu fie ceva care se raspandeste! Oricum am observat ca ar fi picat... si nu stiu de ce se intampla asta!
Mi-e tare teama sa n-o pierd... nu stiu ce sa-i fac! Am udat-o numai cand pamantul se usca, lumina are, temperatura constanta de 22 grade, stropita cu apa o data pe saptamana... ce sa-i fac mai mult?
 

George

Member
IoanaM Trimis: Mar Ian 10, 2006 9:19 pm
Cu ce apa o uzi? Eu ii pun apa distilata - ii place apa necalcaroasa.
Vezi cum sta si cu radacinile, sa nu fie putrezite, eu asa am pierdut vreo doua Gardenii. In rest...nu stiu, Gardenia asta e (inca) un mare mister pentru mine...
 

George

Member
yrandreia Trimis: Mar Ian 10, 2006 9:31 pm
Folosesc pentru udare apa fiarta si racita! Cat despre radacini... acolo n-am indraznit sa umblu in perioada asta... crezi ca n-ar deranja-o daca as "gadila-o in talpi" ?
 
Sus