Lalele

ghia_don

Active Member
Da , dar numai daca pamintul nu e inghetat, si fara a avea pretentia sa mai infloreasca in primavara...dar cine stie ce surprize pot face :eek: .
 

mirelush

Member
Mersi, ghia_don ! Am pus in toamna vreo 320 de bulbi de lalele in gradina, am pus chiar si in jardiniere luna asta ( le tin in casa - experimentez si eu :wink: )dar azi am fost sa cumpar un insecticid impotriva musculitei albe ( iar a aparut la fuchsia mea :( ) si surpriza : aveau bulbi de lalele si nu numai. Desi am zis ca nu mai cumpar pana la toamna ....parca , parca ar merge acolo o punga, doua ...10 :)
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Lalelele ce le-am comandat in toamna,le-am pus in jardiniere .Le-am pus in cutii de carton si le-am lasat afara.Acum aproape toate au rasarit.Ce sa fac?Sa le scot din cutii?Risc sa inghete?Precizez ca au fost afara.
 

Ion

Member
Vin si eu si intreb. De ce nu le-ai plantat direct in gradina? Sau nu ai o gradina? Daca e sa le scoti, unde le muti?
 

ghia_don

Active Member
angeldust wrote 04 ian 2008
mi-a adus prietenul meu lalele din olanda si niste Muscari....problema e ca toti bulbii sunt incoltiti si se planteaza in toamna....ce sa fac....stau la casa si am gradina dar sa-i pun acum....in pamant ma gandesc ca e prea rece...si cam e zapada...azi e soare....dar...si sa mai astept pana la toamna nu cred ca or sa reziste atat de mult....deci CE MA FAC ???

schlucky wrote:
nu stiu care e situatia cu plantarea in gradina...dar in caz ca nu merge le-ai putea planta in ghivece si jardiniere iar apoi dupa ce se trec sa le muti in gradina
nu cred ca ar fi o problema f. mare plantarea lor in ghivece, tinand cont ca in magazine se gasesc bulbi de lalele deja incolite bine, in ghivece de nici 10cm diametru, eu iau mereu asa primavara iar apoi dupa ce se trec ii pun in gradina, la fel fac si cu alte bulboase care se gasesc deja de cumparat in magazin inflorite

cornelia wrote:
Cred ca daca le plantezi acum in gradina vei avea inflorire decalata cu vreo 2-3 luni. Asta inseamna ca florile vor fi putine si cam firave (unele se vor deschide la inceput de iunie cand este mult prea cald ca sa le placa lor).

angeldust wrote:
important e sa-si faca ele ciclu ala....ca oricum dupa aia le scot si le tin pana in toamna cand le voi replanta din nou si atunci vor ramane in pamant.......si vor inflori primavara...si daca si luni e frumos si cald cum a fost azi....o sa ma risc si voi pune jumatate din ele....si celelalte in februarie-martie ....depinde de temperatura.....

schlucky wrote:
din punctul meu de vedere decalarea v-a avea loc acum in anul acesta, vor inflori ori tarziu ori f. putine si flori mici, si cred ca sansele de pastrare sunt mult mai mare in pamant, decat prin pungi .... bine este parerea mea personala....
ale mele au "trecut" acum a 2-a iarna cumparate si primite primavara, plantate imediat, dar eu nu le scot deloc din pamant si chiar zilele astea am obs. ca deja sunt incoltite binisor, unele de 5cm
iar bulboasele care le cumpar in fiecare primavara in diferite ornamente (lalele, zambile crocusi....) dupa ce floarea trece (deci mai au inca frunze) le pun in gradina
 

ghia_don

Active Member
Quote:
d33a Trimis: Sam Sep 24, 2005

Am niste bulbi de lalele pe care vreau sa ii plantez intr-o jardiniera. Am citit in diverse reviste de gradinarit ca pot fi plantati si in toamna si in primavara. E adevarat? Ce fel de pamant le trebuie si cat de des trebuie udati si fertilizati? Daca ii plantez acum unde trebuie sa tin jardiniera in timpul iernii si cum sa ii protejez de inghet? V-as fi foarte recunoscatoare pentru sfaturi, cu atat mai mult cu cat sunt incepatoare in ale gradinaritului. Va multumesc.

CristinaM Trimis: Joi Sep 29, 2005

Poti sa-i plantezi incepand de maine pana pe la inceputul lui decembrie
oricand.Pune-le pamant de florarie (desi nu fac nazuri nici la pamant de gradina, daca nu e lutos) si uda moderat, o data pe saptamana probabil e de ajuns.Sa lasi jardiniera afara, ca daca o bagi la caldura vei avea lalele in februarie.Nu e bine sa fortezi dezvoltarea plantei.Totusi, ca sa nu cumva sa inghete bulbii, inveleste jardiniera intr-o folie sau ceva protector, mai ales pe perioada de ger.La primavara, dupa ce se dezvolta planta, poti sa le dai ingrasamant cam o data in doua saptamani.Sa ai lalele frumoase!

mflorian

d33a a scris:
Am citit in diverse reviste de gradinarit ca pot fi plantati si in toamna si in primavara. E adevarat?


Este si nu prea. Adica este tipul de informatie partiala din care adevarul trebuie extras cu forcepsul. Bulbii care infloresc primavara se planteaza toamna. In aceasta categorie intra:
Allium, Crocus, Fritillaria, Galanthus, Hyacinthus, Iris, Muscari, Narcissus, Scilla, Tulipa si altele. Bulbii care infloresc vara se planteaza primavara, dupa ce pamintul s-a dezghetat si s-a incalzit suficient. Acestia se scot toamna, deoarece nu rezista la inghet. In acesta categorie intra: Anemone,Begonia, Crinum, Dahlia, Gladiolus, Lilium si altele.

Literatura de specialitate spune ca Anemone coronaria rezista pina la -2C, deci nici o sansa sa ierneze afara. In mod sigur exista si alte varietati de anemone care rezista afara peste iarna. De exemplu Anemone blanda, Anemone hupensis sint prezentate ca simtindu-se bine in zonele 5-8, Romania fiind situata in zona 5 (nord) si 6 (sud).
 

blueheart_d

Member
azi am fost la tata acasa si m-am intalnit in strada cu vecina de langa noi si mi-a adat de stire ca la toamna musai sa-i fac si ei rost de astfel de lalele ca fata o tot bate la cap de cand le-a vazut pe ale mele in gradina. la tara nu s-au prea vazut asa ceva. acum mi-au mai inflorit cateva dar si eu ca desteapta am mers fara apartul foto. :eek:f:
 

mirelush

Member
constantin.c - dupa ploaia si vantul de ieri e mare jale printre lalele si nu numai. :( Multe din ele au fost culcate la pamant. Voi vedea dupa masa , cand ajung acasa daca si-au mai revenit.
 

schlucky

Member
daca la mine te referi, da muncesc cam singurica....dar imi face placere

adica sotul e mai mult cu constructiile si pusul in practica a ideeilor mele , :eek: , iar in rest, tuns, vericulat, sapat, udat .... fac in mare parte singura .... ma ajuta dar prefer sa il tin departe de ele...imi place sa fac gradina singura ....
 

Alexa81

Member
Cateva din lalelele mele puse in gradina la soscra
<a><img src="http://inlinethumb17.webshots.com/35984/2079710790103141088S200x200Q85.jpg" alt="DSC00640"></a> <a><img src="http://inlinethumb13.webshots.com/23628/2797703300103141088S200x200Q85.jpg" alt="DSC00641"></a>

s-au trecut de ceva timp, dar vreau sa stiu daca incerc sa le plantez inghesuite, ca sa incerc o amenajare mai trasnita, cat de mult pot sa le aduc una langa alta pt a parea dese. sunt cam 5 tipuri si le pusesem in randuri scurte si drepte si nu mi-au placut deloc cum aratau asa largi.
 
Sus