Brugmansia

Lopy

Member
Claude, ştii că eşti deşteaptă? :mrgreen:
Fix aşa am să fac şi eu cu brugmansiile mele :dans:
Acum sunt mari, cu tulpini groase, golaşe şi doar în vârfuri câte un smoc de frunze... pleştite, când nu le ud o zi :| Abia acum a apărut la una şi o urmă de boboc.
Prin metodat ta (practică şi eficientă), voi avea mai mult spaţiu de iernare pentru plantele de temperatură mai scăzută :clap:
Oare, dacă pun acum la prins lăstari din ele, voi avea vreo şansă?!
 

ghia_don

Active Member
Culoarea e superba pietricico!! :)
Din pacate , a mea datura, cea cu tulpina mov, s-a uscat dupa ce am scos-o de la iernat :( , cea galbena am reusit s-o fac sa treaca trei ierni la mine, si acum e ditamai tufa...in schimb n-are nici un boboc :suparat: . Cred ca iar infloreste tirziu, cind trebuie sa o bag la beci..
 

Luciana35

Member
Nici ale mele nu au inflorit deloc, anul trecut pe vremea asta cea roz era plină de flori şi boboci.Ma gândesc ca nu le-o fi priit vremea asta uscată :(
 

popescu gp

Well-Known Member
Anul acesta am avut numai surprize,pana acum nu am boboci macar la o brugmansie;poate vor face in septembrie cand se va mai redresa sper vremea.Daturile ce le-am avut au reusit sa ierneze doua ierni si apoi s-au dus.
 

geodezia

Well-Known Member
Pai da d-l Popescu ca nu stiam eu cine a avut experientzul fericit ... Draga Ghia cea galbena este brugmansie cea mov este datura sunt 2 plante diferite ..daturile sunt anule si se multiplica prin seminte iar brugmansiile sunt perene si se inmultesc prin butasi prelevati de pe tulpina si ii pui fie in apa fie direct in pamint se prind repede si usor .. Daturile si ele pot fi simple batute iar la culori albe galbene si mov ..brugmansiile la fel sunt simple si batute dar aici este o adevarata paleta de culori alb rosii galben portocaliu ... multe daca vrei sa le vezi Kirchner -abel au cea mai variata oferta din europa Hodnik si gommer au mai putine brugmansii ..Sa stii ca exista si o asociatie internationala care se ocupa cu cresterea brugmansiilor ..acolo deja este stiinta ce fac ei ... incrucisari de rase polenizari ciudate ... ehhh ..parca ar trebui sa imi schimb meseria ... atit de mult mi-au placut plantele astea la un moment dat .. ele si abutiloni
 

Lopy

Member
Hai, măi Geodezia, vrei să spui că acum nu-ţi mai plac brugmansiile? :rofl:
Ia, mai bine spune-mi tu (ca Claude nu vrea să vorbeşte cu mine :tavalit: ) dacă pun acum lastari la prins am vreo şansă să obţin o plantă nouă până la iarnă????
 

geodezia

Well-Known Member
Draga Lopy pai eu am pus saptamina trecuta vreo citeva la inradacinat bag sama vreo 2 s-au prins ... asa ca acum daca le pui se prind cu siguranta ... si daca ai atonik reusita e 100% ..eu am pus fara si tot din 6-7 s-au prins astea 2 ... da vezi eu pindesc cind am lastari mai multi si atunci pun
chestia este ca am lasat ca proasta lastarii pusi in vasele mama la soare si cred ca de asta au decedat ..trebuie sa pui la umbra lastari in vase micute din alea de juma de kil ... si sa uzi cam la 2 zile si cte putin nu sa uzi balta si pe o perioada mai lunga
Na dezinteresul meu fata de ele a fost general fata de flori legume rose ..nu stiu ce am avut ca am inceput anu cu reparatiile alea din ianuarie pe la casa si am obosit asa in general si sictirit de tot si asa am fost tot anu .. nu mi-a mai iesit nimik ... rosii am din alea cherry plante nu am reusit sa mai pun la inmultit si ce am pus nu a vrut sa se prinda ... asa ca acum am o stare de nestare taman cind cu preparatele astea de iarna si plecarile fetelor la facultate ..parca totul e pe dos
Brugmansiile mi-au degerat in beci ca desteptu de barbatu-meu a lasat usa deschisa intr-o noate la beci de era sa imi inghete si centrala si s-au dus saracele brugmansii ..ce am coicait toata primavara ca nu vroiau sa rasara din radacini da pina la urma prin mai iunie au catadicsit si au rasarit ..asa ca acum pun ca lesinata din ce culori or fi mai supravietuit la prins ..... am si datura mov acum infloreste ma tot rog de Vas sa mi le pozeze ... o frumusete
asa ca draga mea daca ai lastari pune la prins ca pina in dec iti si infloreste daca ai loava (adica mina buna)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Lopy a spus:
(ca Claude nu vrea să vorbeşte cu mine :tavalit: ) dacă pun acum lastari la prins am vreo şansă să obţin o plantă nouă până la iarnă????
Scuze mai draga, dar ieri seara eram obosita rau, n-am reusit sa citesc tot pe forum :D

Eu nu vad de ce n-ai avea sanse si acum, incercarea moarte n-are, un butas nu-i o lume, pune unul semi-lemnificat in apa, cam in 2 saptamani ar trebui sa ai radacini la el


Lopy a spus:
Claude, ştii că eşti deşteaptă? :mrgreen:
Fix aşa am să fac şi eu cu brugmansiile mele :dans:
Acum sunt mari, cu tulpini groase, golaşe şi doar în vârfuri câte un smoc de frunze... pleştite, când nu le ud o zi :| Abia acum a apărut la una şi o urmă de boboc.
Prin metodat ta (practică şi eficientă), voi avea mai mult spaţiu de iernare pentru plantele de temperatură mai scăzută :clap:
Oare, dacă pun acum la prins lăstari din ele, voi avea vreo şansă?!
Trebuie udate zilnic, in functie de vas chiar de 2 ori pe zi. A mea e intr-o galeata de 10 litri si daca o ud doar o data pe zi se pleosteste. Si le mai trebuie si ingrasamant, sunt mari consumatoare. Eu cred ca de-aia a mea a facut boboci asa tarziu, ca ingrasamant i-am dat doar o data, macerat de gainat, in rest doar apa...si la ce radacini mari are galeata aia nu prea i-a mai fost de ajuns de la o vreme...

Ce e intersant e ca am boboci la un butas prins in primavara tarziu, prin mai, inca nici nu a ramificat si are bobocei ;-)
 

Lopy

Member
Va multumesc, fetelor, ca v-ati aplecat privirea si asupra nestiintei mele, luminandu-mi mintea si calea :D
Cand am sa miros prima floare de brugmansie rezultata dintr-un ciot de varf, fiti convinse ca ma voi gandi la voi!!! :indragostit:
 

ghia_don

Active Member
Ce multe flori are brugmansia ta Duduto!! :D
A mea ma enerveaza, ca fiind din cea dubla, nu reuseste sa iasa la lumina si al doilea rind de petale..ramine in "gitul" primei flori pina se usuca :cry: .Cred ca ii lipseste ceva, chiar daca i-am dat ingrasamint, tot nu-i convine :( ..
Voi vedea la urmatoarele flori ce se va intimpla..
 
I-am pus si eu ingrasamant,poza este facuta la al 2-lea rand de flori pe anul asta,iar acum se pregateste urmatorul rand,dar mai putine.
Daca ar fi fost plantata direct in gradina i-ar fi mers si mai bine!
Am si eu una care desi e mare,nici urma de boboc!
 
Sus