Yucca de interior

Blitz

Active Member
Framboise, nu creste cum stramb ca vine soarele doar dintr-o parte? Eventual incearca so retesti ghiveciul. Nu trebuie sa-ti faci probleme, yucca nu este mofturoasa :D
 

Framboise

New Member
Sigur, lumina este problema, trebuie intoarsa, problema e ca trebuie sa se sprijine de ceva si blochez... usa! Dar acum mi-a venit o idee unde s-o pun, ii voi face loc la fereastra.
 

anne`mary

Member
am vazut un documentar interesant in care se spunea, la un moment dat, ca yuca (cred ca era yuca de gradina) are in continutul ei nu stiu ce substanta care face din ea un bun detergent. In documentar au stors o yuca si sucul l-au folosit pe post de sapun. Sper ca acum sa nu aruncati yuca in masina de spalat :)
 

ghia_don

Active Member
Foarte bine...Eu o tin afara pina aproape da bruma si-i merge bine...acum e mai inalta decit mine, adica are mai mult de 1,5 m :rofl: ...
O tin la umbra , ca atunci cind am lasat-o la soare era sa ramina fara nici o frunza :( ...
 

Framboise

New Member
Am scos Yucca mea afara, mai intii a fost la soare si a plouat pe ea, a facut pete maro si s-au uscat din frunze... :( Acum am mutat-o la umbra, sper sa-i mearga mai bine. Daca nu, o voi aduce din nou in casa.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
E normal ca s-au uscat unele frunze, planta a fost mutata in plin soare fara a se aclimatiza. Ii place soarele asa ca nu o pune chiar la umbra ci intr-un loc unde soarele de dupa amiaza sa nu bata in plin, putina umbra.
 

Blitz

Active Member
Oameni buni, eu nu stiu despre ce yucca vorbiti- eu cred (sau sunt aproape sigura) ca ce am eu in gradina este yucca de gradina- este o invadatoare, imperialista, stalinista, sovietica, hitlerista- ramane verde si iarna si pur si simplu- este vesnic tanara :rofl:

Asa arata dupa ce acum nici 2 ani a fost "exterminata" cu pretul a 2 sape, 2 tarnacoape si 1 topor:

http://blitz1959.sunphoto.ro/Gradina_2011/41008810

Singura problema este la mutare (transplantare), atunci dureaza un pic (1-2 luni) pana se "prinde".
 

magda

Active Member
Moderator
Bristena a spus:
Salut la toata lumea!

Am o mare, mare dilema apropo de o yucca destul de marisoara si care a fost neglijata tocmai pentru ca nu stiu de unde si cum s-o apuc. Mama a avut planta asta de cand era doar un butucel mic-mititel - luat de la florarie. Acum, dupa 15 ani, arata asa (ma rog, o parte din ea ca mai e putin in sus ce nu se vede in poza):


Planta are un trunchi central, din care pornesc 3 ramuri, ca in poza de mai jos:


Problema: cele 3 ramuri sunt destul de subtirele si in nici un caz nu se pot tine "pe picioare" singure, sunt toate legate de araci. E normal? Alte ramuri nu a dat vreodata, nu a fost taiat nimic niciodata din aceasta planta.

Ce ma sfatuiti sa fac cu ea? Am citit ca yucca se taie - radical - si ca apoi da lastari noi. E adevarat? Credeti ca e bine sa tai cele 3 ramuri, pun varfurile astfel obtinute la inradacinat si astept apoi ca trunchiul principal ala mai gros, initial, al plantei sa dea alti lastari?

Va multumesc mult de tot pentru orice sugestii si idei! :D
cory_helen a spus:
sfatul meu - am si o yucca, dar mai mica... eu as zice sa tai cele trei ramuri cam la 20-30 cm... fiecare, sa le pui la inradacinat...

iar restul... tot asa, sa tunzi fiecare ramura la partea de unirea cu trunchiul central la vreo 10-20 cm...

in felul asta ii vei construi o noua coroana... mie asa mi-ar placea sa arate...

daca tunzi trunchiul central drastic... pot sa-i dea aiurea noii lastari... de asta eu as profita de forma pe care o are si as construi pe ea...

sper ca m-am facut inteleasa...
Bristena a spus:
Multumesc, Cory! Da, are sens ce spui tu - asa voi face! Ce imi doresc este sa ii dau o coroana mai plinuta, pe scheletul existent.
cory_helen a spus:
cred ca asa va fi... cu placere, pup... :wink:
gabiee a spus:
danya a spus:
E f frumoasa. Nu ne o arati si in 2011? :)

O lasi afara vara?
 

Framboise

New Member
Nu am soare mult pe balcon, doar dimineata citeva ore. Am mutat-o sa nu mai ploua pe ea, soare mai are inca.
 

maresmarian

Member
primit si eu de ziua mea o yucca foarte frumoasa.
o sa ii fac poze cand ajung acasa.

as avea niste intrebari.

1. sunt 2, intr-un ghiveci care mi se pare mic. (o sa fac poze).
am citit ca se muta doar primavara. e ok sa o mut acuma intr-un ghiveci mai mare ?
2. din neatentie a ramas in masina 8 ore luni.
desi masina a fost permanent la umbra (de exemplu salata care era intr-o cutie cu apa chiar langa yucca nu a patit nimica) temperatura in masina cred ca a fost prea mare. unele frunze s-au uscat mai pe la varf, si altele s-au lasat.
temperatura pamantului din ghiveci era ceva mai mare decat temperatura corpului, il simteam cald.

am pus-o ieri in casa, la ~24 de grade, in fata unei ferestre, dar nu in bataia directa a razelor, si am udat-o putin la 12 seara, multe ore dupa incident. sa ma ingrijorez ?isi revine ? trebuie sa tai frunzele afectate ?
o sa mai revin cu poze dupa 6.
 

magda

Active Member
Moderator
Nu cred ca ai de ce sa te ingrijorezi. Dupa descrierea ta, planta pare a fi mai mult dracena decat yuca. asteptam pozele. :D
 

maresmarian

Member
nu cred ca e dracena, mai ales ca scrie yucca pe ea :).
poze :


cat de des trebuie sa o ud ?
am inteles ca putrezesc radacinile daca o ud prea des ?
si credeti ca trebuie mutata din ghiveci ?


o imagine nefocalizata ca sa dea o idee de marime. (cu o sticla de 2 litri)

 

ghia_don

Active Member
Frunzele acelea s-au copt de-a binelea ,nu-si vor mai reveni :( . trebuie sa le dai jos de pe planta, care, chiar daca va parea ciudata fara frunze, va face altele in scurt timp.
 

maresmarian

Member
imi cer scuze, eu sunt discromat, si mii cam greu sa sesizez nunatele de culoare ca sa imi dau seama care sunt coapte.
un ajutor ? cum imi dau seama care sunt ?
cele ascutite si orientate in sus sunt uscate pana la jumatate.
le tai complet ? sau pana la partea mai verde/suculenta ? banui ca nu trebuie sa razuiesc pana la trunchi.
 

magda

Active Member
Moderator
Trebuie taiate cele uscate, pana unde reusesti tu. S-ar putea sa fie afectat si varful de crestere. Nici asta nu este o problema pt. ca yuca este o planta de treaba care lastareste frumos daca este taiata :D , deci daca varful este uscat taie-l.
 

helisananca

Member
http://s799.photobucket.com/user/helisa ... t=3&page=1

Il am din 2012 din iarna l-am primit cadou de la o persoana care l-a randul ei l-a primit de la cineva ,arata foarte bine de cand l-am primit,s-a obisnuit destul de repede si la noi,vara il scot pe balcon chiar daca il bate ploaia cateodata sau il arde soarele nu are nimic impotriva daca la sfarsitul zilei ii fac o baie bine meritata :D,a crescut destul de repede in Volum si in lungime insa acum am observat cateva frunze galbene la el,este prima oara cand mi se intampla si sunt Putin ingrijorata.
De la ce poate fi ?
 
Sus