Trandafiri englezesti

mihai63

Member
Cineva de la Bucuresti,iti spune ca merita sa iei trandafiri englezesti.
Am cativa in gradina si sunt tare incantat de ei.Poze poti vedea pe blog.
 

Rose

Active Member
Cred ca am inceput sa am o problema serioasa la capitolul trandafiri!!! Nu-mi sta gandul decat la ce as mai putea cumpara... nimic nu e de ajuns, nu ma mai pot opri! De curand mi s-a pus pata rau de tot pe faptul ca nu am nici macar un trandafir englezesc...ma tot holbez pe diverse site-uri cu ganduri tot mai "necurate"! In tara numai Gradina Bijoux si multeplante.ro furnizeaza astfel de soiuri? Oare cat este transportul, in ideea in care se trimit prin posta, fiindca am inteles ca se mai poate si asa? :?
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
prin posta nu e scump ,depinde cit are coletul si daca e cu ramburs sau nu ! pe site-ul postei romane poti face o simulare ,dar se poate ca firma sa-ti calculeze si o taxa pt impachetare .

si da numai cele doua firme mentionate de tine mai au englezesti .
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Ika a spus:
Si mie imi place mult Graham Thomas, l-am plantat toamna trecuta si a crescut bine. La primavara, cred ca am sa-l scurtez cu o treime de lastar, prea e lung si desirat.

Foarte frumos si The Fairy, imi place mult lasat netaiat, sa formeze o tufa bogata. Interesant e daca nu au inradacinat lastarii care vin in contact cu pamantul si daca nu cumva sunt acum deja mai multi trandafiri acolo. Imi place mult cum arata tufa.
bradut a spus:
Ika, parerea mea este sa-l lasi in pace pe Graham Thomas si sa nu-l tai deocamdata. In general, la englezesti le trebuie vreo 3 ani ca sa-si formeze structura. Ai sa vezi ca va incepe sa faca alti lastari pe ramurile alea lungi, si incet-incet se va umple de flori.
Ika a spus:
Eu am sa-i tai pe toti, exceptie voi face doar cu cei care infloresc pe lemn vechi, pe ei ii voi taia dupa inflorire. Am vazut filmulete pe you tube cu taierile la trandafiri si se vede acolo foarte clar structura pe etaje ce i-a fost formata trandafirului. Nu mi-as dori sa-l leg, iar in acest caz, fara o structura, exista in permanenta riscul sa se rupa ramuri din el cand mai vine cate o vantoasa.

Chiar anul acesta s-au rupt doua ramuri foarte lungi, la momentul acela practic s-a injumatatit.
bradut a spus:
Cand era mai tinerel, eu i-am pus un suport de fier, din ala circular. L-am scos dupa ce si-a format scheletul. Eu l-am vrut mare, inalt. Ce-i drept, pentru asta, a trebuit sa adaugat vreo 3 tutori pe langa el. Dar imi place asa, impunator, el fiind si un englezesc de talie mare. La fel am procedat si cu Heritage, Abraham Darby, Othello, Charles Austin. Altii englezesti (Falstaff, L. D.Braithwait, Mary Rose) fac un alt fel de schelet, nu arunca lastari din astia lungi.
Ika a spus:
Eu ma refeream la o structura pe care o obtii in urma taierilor, pe parcursul mai multor ani si nu la poarticularitatile de crestere a fiecarui trandafir.
Dar daca tot veni vorba despre asta, la mine Falstaff are lastari foaaarte lungi si nu se aseamana deloc la habitus cu Mary Rose.
claude a spus:
Nici eu nu am de gand sa ii tai vreo 2-3 ani, ii las sa vad ce fac ei, cum ramifica, cat de vigurosi vor fi noii lastari de la baza, pentru ca ma gandesc ca probabil cei din al doilea an vor fi poate mai lungi decat cei din primul an, pe masura ce planta se stabilizeaza. Vreau sa vad cum ramifica netaiati si abia apoi , dupa ce-l studiez pe fiecare in parte, sper sa inteleg cum e mai bine sa-l tai pe fiecare
Ika a spus:
Acum depinde foarte mult si cat au crescut in primul an, ca si eu nu as fi taiat daca aveau undeva la 1m, dar asa, il am pe Graham Thomas si pe Falstaff ajunsi la peste 1,8m, ca atat are gardul si ei se vad peste. Lastarii astia desirati daca mai dau si alti lastari din ei, o sa se rupa si o sa ajunga direct pe pamant daca nu-i leg. Vreau sa-i aduc la 1- 1,2 macar dar nu toti la aceeasi dimensiune, putin etajati, mai ridicati in centru si mai mici spre margine. Dar am si eu vreo doi de la care nu am ce taia.
claude a spus:
Eu am preferat sa mut ce a crescut mai mult decat ma asteptam, unde pot o sa-i las pe cat posibil sa se dezvolte, o sa umblu, ca si tine, la exteriorul tufei, ca sa am flori si la inaltime mai mica, nu doar in varf.

Da' ce ce nu vrei sa se vada peste gard?
Cam greu cu astia englezesti sa ii ai la 1 m, majoritatea au tendinta de a se dezvolta mult mai mult, pentru trandafiri de inaltime mai mica trebuie sa te orientezi spre alte clase, zic eu, daca vrei englezesti trebuie sa accepti ca dezvolta tufe mari.
Ika a spus:
Nu e vorba ca nu as vrea sa se vada peste gard, ci asta ar fi dupa mine inaltimea primului etaj.
Vreau sa incerc ce se explica aici vreau sa incerc sa formez o structura trandafirilor inca de la inceput, acolo unde inaltimea la care au ajuns in primul an imi permite.
Mi-au placut mult explicatiile de acolo, l-am urmarit si eu datorita faptului ca altii l-au prezentat, ca altfel cred ca nu ajungeam eu sa dau de el in veci, si vreau sa incerc.
bradut a spus:
Ika a spus:
Eu ma refeream la o structura pe care o obtii in urma taierilor, pe parcursul mai multor ani si nu la poarticularitatile de crestere a fiecarui trandafir.
Dar daca tot veni vorba despre asta, la mine Falstaff are lastari foaaarte lungi si nu se aseamana deloc la habitus cu Mary Rose.
Eu m-am referit la Graham Thomas, plantat de tine toamna trecuta si pe care vrei sa-l scurtezi deja. Eu, in general, ma feresc sa intru cu foarfeca in englezesti, in primii trei ani. Acum fiecare face cum crede ca este mai bine, normal. :D

Nu am vrut a spun ca Falstaff seamana cu Mary Rose, ci ca astia difera ca tufa, de ceilalti mentionati in mesajul de mai sus. La mine Falstaff nu inalta lastari care sa iasa din decor, ca sa zic asa. Dimpotriva, are o structura de vaza.
bradut a spus:
claude a spus:
Nici eu nu am de gand sa ii tai vreo 2-3 ani, ii las sa vad ce fac ei, cum ramifica, cat de vigurosi vor fi noii lastari de la baza, pentru ca ma gandesc ca probabil cei din al doilea an vor fi poate mai lungi decat cei din primul an, pe masura ce planta se stabilizeaza. Vreau sa vad cum ramifica netaiati si abia apoi , dupa ce-l studiez pe fiecare in parte, sper sa inteleg cum e mai bine sa-l tai pe fiecare
Asa m-am gandit si eu. Si ca o paranteza: anul acesta, Astrid Grafin von Hardenberg mi-a inaltat vreo 4 lastari, de 2m, cu niste flori in varf. Si mi-am zis, ce-ar fi sa scurtez una din ramuri, dupa ce va inflori, si sa vad cum se comporta ( in loc sa indepartez doar florile, cu ma gandeam initial, ca e mai bine s-o fac). Si, spre dezamagirea mea, ramura aia scurtata ce-a facut: s-a ambitionat sa de-a tot un lastar luuung, dar pornit din locul in care am taiat, si plecat oblic. :( Bine ca n-am umblat si la ceilalti! Am sa-l las si pe asta sa se desfasoare inca 1 an, 2, si de-abia cand voi vedea ce si cum, am sa bag foarfeca in el.

Din cate stiu, englezestii nu raspund bine la taieri in primii ani. Pot deveni chiar mofturosi, mai apoi. Totusi, am vazut undeva (s-ar putea chiar pe helpmefind), niste poze cu englezesti formati in tufe foarte compacte si cam la 1m inaltime. Stiu ca mi-au atras atentia. Daca am sa mai dau de ele, am sa pun link-ul, acum nu-mi amintesc exact.
Ika a spus:
Bun, eu am sa-i tai pe ai mei, cei pe care-i am in plan, si va povestesc la anul cum vor reactiona.

Am vazut pe un forum francez Graham Thomas sub forma de tufa, mi-a placut mult, mult de tot, dar si condus ca urcator, asta nu prea mi-a placut.
Caut acusica si link-ul... :D


Gata, am gasit: http://filroses.com/forums/viewtopic.php?id=33&p=3
bradut a spus:
Da, ca tufa arata superb. Al meu este o tufa, dar cred ca mai inalta decat cea din poza. In primavara asta, fiindca au trecut ceva ani de cand il am si si-a definitivat forma, am sa ajustez lastarii floriferi pentru a obtine o tufa compacta, si am sa iau un pic din inaltime, daca va fi cazul. Oricum, fiind un trandafir mai sensibil la ger, va avea degeraturi. (nu mai vreau sa-mi amintesc de iarna cand l-am pierdut, dar a dat de sub musuroi).

Va fi interesant de vazut cum va reactiona si in cazul tau, adica la taieri, inca din primul an. Dar sa stii ca eu cred ca, totusi, nu vei avea ce lua prea mult, tinand cont ca, asa cum am mai spus mai sus, e un pic sensibil la ger.
claude a spus:
Ika, ai dreptate, cel condus pe arcada arata cam penibil, cu baza asa cheala, decat asa e clar mult mai bine ca si arbust.
Eu ma gandesc ca englezestii nu pot fi condusi i in stilul clasic folosit la urcatori, deci cu lastari orizontali, nu stiu daca se preteaza,mai ales in clima noastra, unde s-ar putea sa nu ajunga la inaltimi apreciabile astfel ca te-ai trezi ca, serpuit, ajunge la inaltimea de 1 m si arcada ramane goala.

Cred ca cei predispusi sa creasca mult pot fi sprijiniti in spate, lasand acei lastari sa se inalte mai mult iar lastarii din fata scurtati in trepte, astfel incat sa ai o baza mai compacta si cu flori, fara lastarii aia golasi. Aceeasi metoda se poate aplica si daca-l pui langa o arcada.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Cum n-am gasit ce mai interesa, am zis sa deschid un topic nou :) :)
Anul trecut asa, spre sfarsit, m-a lovit boala englezestilor asa ca am inceput si eu sa achizitionez. Asa, dupa pozele de pe net si dupa ce zice domnul David Austin pe site-ul domniei sale, lucrurile par foarte frumoase numai ca, dupa cateva infloriri ale distinsilor mei trandafiri englezesti, am constat, evident, ca lucrurile nu stau intocmai cum sunt prezentate in general. Cum intentionez sa mai plantez ceva trandafiri Austin, ma bazez pe opiniile si concluziile voastre, ale celor ce au deja de ceva vreme trandafirii astia in gradina, ca sa pot alege in continuare cele mai potrivite soiuri pentru gradina mea.

Asadar, cam care sunt constatarile mele de pana acum:
1. Cele mai laudate soiuri sunt cele care o duc cel mai prost in gradina mea. Am 5 englezesti pana acum: Summer Song, Lady Emma Hammilton, Golden Celebration, Pat Austin si Brother Cadfael. Primii patru de la Lottum asta toamna, ultimul de la Brit Rosaco.
Cel mai bine dezvoltat - ala de la bulgar. Floarea nu se arde desi sta in soare toata ziua si nici nu se apleaca asa cum fac majoritatea englezestilor. Eu l-as premia, sincer...si nu face parte din trandafirii celebrii ca si notorietate dintre varietatile Austin.
2. Cea mai frumoasa floare - de departe Summer Song. Minusuri insa, garla: se arde rapid, infloreste greu si tura a doua de flori a fost mica si pipernicita, zici ca era alt trandafir. Pe locul doi - Lady Emma Hamilton - foarte florifer, nu se arde usor, tufa arata bine. Parfumul este de nota 10 (parere personala)
3. Golden Celebration e cel mai rau dintre toti - a crescut pana la genunchiul broastei, l-a atacat viespea croitor, n-a facut nicio floare. Sper sa nu de-a coltul...oricum, am decis sa-l mut.

Prin urmare, care sunt experientele voastre? Ce recomandati/ce nu recomandati in materie de englezesti???
Pentru la toamna mi-am mai comandat la Lottum Charlotte, Generous Gardener si Pegasus. Ii aveti? cum se comporta?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Se pare ca se dezvolta diferit de la o gradina la alta. De exemplu, eu am o parere mult mai buna despre Golden celebration.

Eu am asa:
(plantati in toamna 2011, furnizor Tuincentrum)
- Tradescant: un trandafir cameleon ce isi schimba frecvent forma si culoarea florilor. Florile rezista cam o saptamana. Tufa bogata si frumos dezvoltata. Infloreste in valuri. Am inteles ca florile sufera la soare, eu nu ma pot pronunta deoarece al meu are umbra bogata de la plantele din jur.


- Grace: flori frumoase, culoare deosebita, un amestec de auriu cu piersica, dar care se scutura in 3 zile. Infloreste foarte bogat, dar in valuri. Formeaza o tufa frumoasa si bogata. Are ceva umbra la amiaza, deci nu ma pot pronunta in privinta rezistentei in plin soare.


- Golden Celebration: flori mari frumoase cu multe petale, galben auriu, rezista aproape o saptamana, nu se ard in soare. Stropii de apa lasa mici pete rosii pe petale. Are inflorire continua, desi tanar, nu l-am vazut fara flori. Mie imi place mult.


- Crown Princess Margareth: o foarte mare dezamagire. Flori frumoase, galbene, in forma de cupa. Se stafidesc in ploaie si nu se mai deschid. In soare se ard din faza de boboc, nici nu apuca sa se desfaca. Daca le-a prins arsita desfacute, le arde instantaneu. Infloreste in valuri. Formeaza o tufa frumoasa, pacat ca poti admira doar funzele la acest trandafir.


- Summer song: alta dezamagire. Flori frumoase, culoare somon, forma de cupa. Putine, 1 maxim 2 pe tija. Aspect dezlanat al tufei, cu putine tije lungi, fara ramificatii. Florile rezista binisor la semiumbra, se ard in soare.


- Noble Antony (pe acesta il am de 4 ani): flori frumoase, roz siclam, rezistente atat la soare cat si la ploaie, cu parfum puternic de trandafir vechi. Florile dureaza tot vreo 3 zile. Infloreste continuu si ramifica acceptabil. Nu ma pot pronunta in privinta tufei, pentru ca trandafirul meu este altoit pe tulpina inalta. In schimb, este foarte rezistent, este singurul trandafir copacel care mi-a rezistat in fiecare iarna, fara nici cea mai mica protectie. Si sa nu uitam cat de grea a fost iarna trecuta.


- Munstead Wood (plantat in aceasta primavara, furnizor Brit Rosaco): flori frumoase siclam-grena, in forma de cupa. Florile rezista cel mult 3 zile, se pot scutura chiar in 2 zile. Arsita puternica din anumite zile cu maxim istoric, le-a ars. (Spre deosebire de el, florile lui Golden Celebration si Noble Antony sunt mult mai rezistente la arsita). Infloreste aproape continuu, ca si Golden Celebration, rar l-am vazut fara vreo floare deschisa.


Voi completa mai tarziu si cu poze exemplificative.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Ai dreptate, sa punem si poze.
Sa stii ca argumentatia ta (nu numai acum pe topic ci si de-a lungul sezonului asta, cand ai mai postat imagini) m-a determinat sa-l includ in lista de "MUST HAVE" ca sa zic asa :) pe Trandescant. Pe Grace o sa-l plantez mai la umbra, acum ca stiu de la tine ca asa ar fi indicat.
Mai caut galben si rosu, rezistent la arsita - poate aveti ceva sugestii.

Si imaginile promise - denumirile apar in dreptul fiecareia
 

zamfira

Member
Din cate stiu eu, engezestii isi arata adevarata fata dupa 2-3 ani. Asa ca rabdare :)
La mine s-au dezvoltat frumos Othello, Graham Thomas si Abraham Darby, Heritage (doar ca iarna asta au cam suferit si in primavara a trebuit sa ii tai destul de scurt) .Acestia sunt mai vechi -3-4 ani .
Molineux, plantat in primavara , e destul de des, dar nu foarte inalt (cam 50 cm).A facut 3 flori fumoase si destul de mari .
Golden celebration, plantat tot in primavara , nu e nici el prea mare , dar a inflorit frumos, tinand cont prin cate a trecut .
 

zamfira

Member
In primul an Othello a facut niste flori , de cu totul alta culoare si mai mici , dar pe parcurs si-a revenit.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am completat cu poze exemplificative mesajul de mai sus.

Pe cat posibil, sa incercam sa ne limitam in acest topic la observatii si intrebari constructive, pentru ca informatiile utile sa poata fi usor de gasit si sa nu se piarda printre mesaje admirative legate de poze. Multumesc :D.
 

gabrielais

Active Member
voi posta si eu pareri legate de englezestii pe care ii am:
- L.D. Braithwaite (furnizor multeplante) : flori rosii, parfumate, rezistenta la caldura...Despre tufa inca nu ma pot pronunta deoarece l-am cumparat la ghiveci si avea o singura tija lunga cu mai multe ramificatii; este foarte florifer..mereu faca boboci noi...Imi place mult!
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafiri_2012/72126688
- Abraham Darby : flori frumoase de culoarea roz caisiu. Florile sunt frumoase, mari si foarte parfumate dar cupele sunt aplecate...nu stau indreptate in sus. Tufa este superba, perfecta chiar...pacat insa ca florile se stafidesc pe tufa, nu rezista nici la ploaie nici la soare, insa este foarte florifer. Eu personal sunt putin dezamagita de el insa n-as renunta sa il am in gradina
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafiri_2012/72529838
- Winchester Cathedral: flori de culoare alba, uneori cu irizatii roz, foarte parfumate. Florile rezista si la soare si la ploaie, se scutura singure, dazavantajul ar fi ca nu tin mai mult de o zi-doua insa tufa este mai mereu inflorita, asa ca nu e nicio suparare. Tufa este foarte echilibrata, este si rezistent la ingheturile de iarna, asa ca il recomand cu drag.
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafiri_2012/72488892
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafiri_2012/72694541
- Lady Emma Hamilton (furnizor Lottum), plantat in toamna 2011: flori de culoare orange, in forma de cupa, superbe si parfumate, rezistente la ploaie si caldura; tufa foarte frumoasa, cu frunze "tivite" cu rosu, destul de florifer.
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafiri_2012/74286542
- The Shepherdess (furnizor Lottum), plantat in primavara 2012: o frumoasa surpriza, flori de culoarea caisei, care se scutura singure dar nu dureaza foarte mult, compensand insa prin faptul ca trandafirul este florifer. Nu se ard in soarele puternic iar ploaia nu le pateaza. Tufa deocamdata, desi micuta, promite sa fie una echilibrata.
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafiri_2012/74610980
- Leander, poate ar fi trebuit sa incep cu el, este unul dintre preferatii mei (furnizor Lottum, primavara 2012, a constituit o adevarata supriza!!). Florile de culoare orange-caisiu, cu tente de roz, roz-lila pe parcurs (floarea are o evolutie extraordinara, pe parcursul a 2-3 zile schimbandu-se radical) superbe, foarte parfumate, nu se pateaza de la ploaie si caldura. Tufa pare sa se formeze frumos...Mie imi place mult de el :D
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafi ... I/75155891
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafi ... I/75162807
- Othello (furnizor paradisverde), toamna 2011, un superb trandafir cu flori rosii-cyclame, extrem de florifer, face flori mari si bogate, foarte parfumate, asezate pe o tufa frumoasa. Florile sunt rezistente si la ploaie si la soare si raman pe tufa aproximativ 3 zile
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafi ... I/75329627
- Lichfield Angel (furnizor Brit rozaco, primavara 2012). Flori de culoare alba cu mijloc caisiu, bogate, parfumate, dar care se scutura repede. Tufa prea mica sa pot spune ceva despre ea...
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafi ... I/75642039
- Falstaff, un preferat intre preferati, (furnizor: 4garden, toamna 2011), un trandafir superb care face flori mari de culoare visiniu-cyclame, bogate, foarte foarte parfumate. O tufa superba si florifera, florile stau frumos pe tije, indreptate in sus, nu le pateaza soarele nici ploaia, ce mai...un superb !! Vi-l recomand cu drag, nu va va parea rau ca ati investit in el, chiar este un trandafir frumos!!
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafi ... I/75642256
- Jude the Obscure (brit rozaco, primavara 2012), un trandafir cu flori de culoare galben caisa, face flori frumoase, nu le pateaza ploaia nici soarele dar din pacate tin putin...cam 2 zile. Avantajul ca se scutura singure, nu raman stafidite pe tufa. Despre tufa nu am ce spune ca e prea mica si in formare, dar pana acum este un trandafir pe placul meu
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafi ... I/77525925
-Geoff Hamilton (furnizor Lottum, toamna 2011). O floare in forma de cupa, roz cu mijloc roz intens, parfumata, dar care din pacate se arde la soare. Recomand sa fie plantat mai la umbra. Tufa armonioasa, incepe sa se dezvolte frumos...
http://gabrielabis.sunphoto.ro/trandafi ... I/77583400
Mai am Munstead Wood, Golden Celebration si Crown Princess Margaretha, dintre cei infloriti pana acum, si in ceea ce ii priveste sunt de acord cu descrierea Caramellei.
 

presco

Active Member
Ce nu-mi place la trandafirii pe care ii am, e ca sunt atacati de albina croitoare. Ce nu-mi mai place e ca au facut o pauza destul de mare intre infloriri. Florile nu sunt foarte mari dar miros intradevar superb. Asupra tufelor nu ma pot pronunta sper sa-si arate adevarata fata dupa cativa ani. Sincer am cam picat pe ganduri in privinta lor mai ales ca vroiam sa-mi mai comand 10 in toamna. Trandafirii pe care ii am sunt: Graham thomas, Abraham Darby, Summer Song.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Ziceti repede daca Abraham Darby are sau nu ghimpi...nu de alta, dar am luat de la Baumax un Darby, cu etichete originale Austin si are ghimpi, iar pe HMF spune ca nu are...sau are f. putini...iar al meu are destui :mrgreen:
Ce draci ma fac daca nu-i el, moooor de nervi :ros_unghii:
 

bebe Iris

Active Member
:rofl: Da' cine crezi ca s-o uitat la el? Acum ii tare intuneric la mine in jungla si mi-e teama ca o sa calc pe ce nu trebuie, dar maine il pipaiesc sa vad :rofl: Daca n-o fi el, poate ai noroc sa fie ceva si mai si, adica si mai deosebit ;-)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mai Bebelu, dar tu nu tii minte trandafirii care te musca si care nu cand treci pe langa ei? :rofl:

Ai fost sa-l pipai pe Darby? :)
 
Sus