Pregatirea trandafirilor pentru iarna

radu

Member
Am foarte multi trandafiri care au o multime de boboci si varfuri de crestere rosiatici, chiar si la trandafirii cataratori. Am inteles ca pentru maturarea acestor lastari in crestere de culoare rosie e bine sa le taiem varfurile pentru maturarea lemnului.
Dar intrebare: trebuie taiate aceste varfuri rosiatice si la cei cataratori pentru a se matura lastarul de crestere ?

Multumesc !
 

ghia_don

Active Member
Doar atunci cind musuroiesc si-i pregatesc pentru iernat, scurtez ramurile cele mai lungi la toti trandafirii, in afara de urcatori de la care nu tai nimic acum. Ii aduc cam la aceeasi inaltime pe toti , cam 70-80 cm...si asta ca sa nu risc sa-i dezbine vintul si zapada..
la urcatori prind ramurile mai bine de suport, si abia primavara le scurtez..
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Radu, rupi varfurile doar la 2-3 din lastarii mai maricei crescuti de la baza, ei sunt utili pentru ca sunt lastari de inlocuire, ii poti folosi la primavara daca tufa are prea putine ramuri sau ca sa inlocuiasta lastarii batrani, 'batranetea' depinzand de clasa din care face parte trandafirul. In sensul ca nu te apuci sa tai la primavara lastarii de anul asta si sa-i inlocuiesti cu acestia care au crescut anul asta :D
 

Krisss1987

New Member
Buna seara!

Sunt noua pe acest site si, dupa cum sigur stiti, aveti o multime de informatii folositoare pt gradinarii incepatori :D in luna martie am ramas cu gradina si casa pline cu flori pe cap si de atunci ma tot documentez despre fiecare in parte. Nelamurirea mea e: am cumparat un trandafir cu radacina de la Obi saptamana trecuta si inainte sa dea bruma l-am si plantat si am pus un pet pe el, e bine asa sau il pot lasa peste iarna fara pet, saracutul?

Multumesc!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu cu pet, musuroieste-l cu pamant, acoperit complet, musuroi inalt de 25 cm. Desfaci musuroiul la primavara, cand din musuroi ies lastarei de 5-10 cm
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Da, acopera-l cu totul. Verifica intai modul in care l-ai plantat, astfel incat punctul de altoi sa fie situalt la 5 cm sub nivelul solului, iar pe urma il musuroiesti cat mai sus, ideal e sa-l acoperi complet
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
eu am musuroit o parte din trandafiri ,nu am putut tot ca sunt prea multi ,maine musuroiesc si restul :D
 

victoria222

Active Member
Eu am musuroit cu mranita toti trandafirii plantati toamna aceasta, inclusiv pe cei mutati (in total peste 40). Azi sper sa mai aduc mranita pentru cei pe care deja ii am in gradina, dar pe care inca nu i-am musuroit, si nici nu o s-o fac decat peste vre-o saptamana. Inca au frunzis verde si boboci, nu pare ca s-au pregatit de somnul de iarna...
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Si eu am musuroit trandafirii tineri, plantati in primavara...i-as mai fi lasat, ca ziua-i cald, dar la mine in ultimele nopti a fost inghet de-a binelea, -8 grade, asa ca s-au calit destul :mrgreen: Saptamana viitoare ii musuroiesc si pe ceilalti, mai batrani...au inghetat toti bobocii, lastareii mici, asa ca presupun ca si-au pregatit pernele de somn, nu are rost sa-i mai las :D
 

anasstasia

Active Member
Am ajuns si eu la tara astazi pe nepusa masa si am musuroit tot. Am plantat citiva trandafiri si m-am bucurat de o zi frumoasa de toamna.
Cum nu mai ajung anul acesta la tara nu mai aveam o alta ocazie sa-i musuroiesc. Dimineata i-am gasiti plini de bruma. Era un frrrrrrrrrig, insa in final a fost o zi frumoasa.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
R@MONA a spus:
Claude,ai putea, te rog, sa postezi o poza cu un trandafi musuroit de tine? Banuiesc ca nu acoperi toate betele, cat sunt de lungi.....
claude a spus:
Ramona, te referi la butasi proaspat achizitionati sau la trandafiri mai batrani?
Ca butasii cumparati ii musuroiesc complet, inalt musuroiul un pic peste capetele lastarilor. La acestia n-au cum sa fie 'betele', asa lungi, cum zici tu, de sa nu-i poti acoperi :?, daca i-ai plantat cum trebuie, cu punctul de altoi la minim 5 cm sub pamant.
La toti ceilalti, musuroi de cca 25 cm inaltime

R@MONA a spus:
ma refer la cei cumparati ;multumesc;maine trebuie sa ajung la tara si trebuie sa scot peturile, cum ai zis .
 

kerkyra

Well-Known Member
Azi am acoperit si eu cat am putut trandafirii din gradina. Initial le pusesem pet, dar citind pe aici am inteles ca e mai buna musuroirea. Unii sunt prinsi toamna trecuta si nu au crescut foarte mult. Mai am unul cumparat acum vreo luna. Si cativa lastari pusi acum, aceia cu pet.
Ce ziceti, am facut bine, trebuiau acoperiti mai mult ? Poze in albumul de aici:
http://kerkyra.sunphoto.ro/Pregatiri_de_iarna
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu-mi dau seama din poze, cam cat e de inalt musuroiul? Daca are un 25 cm, merge, dupa ce se mai taseaza va fi ceva mai mic...Mi se pare ca aia mici au un musuroi cam micut, nu? :?
 

kerkyra

Well-Known Member
Cred ca au cam 20 cm, dar nici trandafirii nu sunt prea inalti si mi s-a parut cam ciudat sa le ingrop frunzele :|
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Mda, cam asta e reactia, si eu butasii mici, inradacinati in vara, inca nu i-am acoperit complet :D Va trebui s-o faci, oricum, peste putin timp, depinde cum a fost vremea la tine. Daca inca mai ai nopti relativ calde poti sa mai astepti putin, dar pe urma sa nu uiti sa-i acoperi cat mai bine, ca-s tineri si fragezi :wink:
 

radu

Member
Voi ati folosit pentru acoperirea trandafirilor pe perioada iernii, folie de difuzie (care se pune sub acoperis-tigle) ?
Din ceea ce se descrie pe site-uri despre folie, e ca permite umiditatii sa iasa dar nu sa si intre !
Ca eu am imbracat trandafirii tip pomisor cu un 2 saci de yuta dupa care i-am acoperit cu acea folie de care v-am spus mai sus !
Am procedat bine ?
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
eu nu am trandafiri pomisor :oops: dar daca as avea as umple sacii aia cu frunze uscate sau paie sau fan sau ceva de genul si ..cam atat ! :D pt ca asa am auzit ca se face !
 

rodi

Member
Am cumpărat şi eu de la unul dintre magazinele de bricolaj doi trandafiri în ghivece. Aş vrea să-i plantez în curte la ţară dar nu ştiu încă unde îi voi aşeza (terenul l-am cumpărat de curând şi nu ştiu ce plante există deja - voi vedea la primăvară). Întrebare: pot să-i ţin în ghivecele lor pe balcon şi să-i plantez la primăvară? Ghivecele sunt destul de largi şi de adânci iar pe balcon nu cred că temperatura va coborî prea mult când va da îngheţul). Mulţumesc.
 
Sus