Pomi fructiferi - discutii generale

Vai de capu' tau.... :)

Problema nu e de climatizare, ci de "imperechere"... Unele soiuri sunt sterile: adica fac flori, dar nu si fructe daca e un singur pom, sau mai multi din acelasi soi.... Alte soiuri sunt autoferile, adica pui unul si e indeajuns.

De obicei e bine sa pui 2-3 de acelasi fel (prun, cires, mar etc), dar din soiuri care se pot incrucisa.

Citeste aici ca sa intelegi:
http://www.statiuneabaneasa.ro/soiuri/i ... ?id_soi=93

apoi aici:
http://www.statiuneabaneasa.ro/soiuri/index.php

Succesuri!

PS: identifica soiurile ca sa repari situatia.
Sigur e posibil sa faca si fructe, dar din intamplare: marul 5 mere, ciresul 20 de cirese..etc
 

vali

Active Member
Moderator
Apropo de intrebarea pusa de ares cel mare (Ce ciresi sunt autofertili?), am si eu o nelamurire legata tot de polenizare, la mar insa. Majoritatea soiurilor nobile sunt autosterile, asta am inteles si e clar, avand nevoie de polenizare incrucisata. Exista anumite compatibilitati si ”afinitati” la incrucisare, in functie de soiurile folosite obtinandu-se productii mai mici sau mai mari. Pe mine nu ma intereseaza productii si un rod bogat, nu am livada... Malus silvestris (marul paduret) am inteles ca este un foarte bun polenizator ”cu spectru larg”, sa zicem :).
Eh, aici deja ma apropii de problema mea. Si in cazul marului paduret au aparut soiuri mai mult sau mai putin ”nobile”, obtinute prin incrucisari, unul mai decorativ ca altul prin flori si fructe, dar la fel de autosterile :( .
In conditiile in care am doua exemplare de Malus evereste obtinute prin altoire si luate de la acelasi producator (deci o mare probabilitate ca altoiul folosit la ambii sa aiba origine comuna), iar eu ii tin in balcon (deci izolati), singura mea sansa de a vedea fructe este sa-i polenizez ”de mana” ? Bine-nteles cu polen de la alte exemplare, de undeva de pe-afara...

Multumesc :D
 
depinde de etaj, mai jos vin albine, viespi, bondari...mai sus... iti pui matale nishte aripioare si bazzzzzzzzzai de la un pom la altul... :)... inclusiv prin vecini

PS: de unde stii ca-s intersterili?
 

vali

Active Member
Moderator
Mai nea Ares, pupati-as gardu', vino sa te imbratisez :hug: . Ma si vedeam umbland cu crengile de mar in mana... :)
Nu stiu de ce, dupa toata documentarea mea, ramasesem convins ca e autosteril si evereste.
 
Ieri am studiat fertilitatea la cires: Stella singurul autofertil si combinatiille lui Van..Bing etc... am gasit Stella doar la Praktiker Vitantis... dar m-a costat 45 min ca sa ies din parcare.... in viata mea n-am stat 45 min pe ceas intr-un blocaj de 20 metri....
 

vali

Active Member
Moderator
In cazul meu, noroc ca nu doare! De fapt, PACAT ca nu doare!!! Ca daca ar fi durut, poate cautam mai bine, iar intrebarea mea de mai sus nu ar fi existat :rofl:

Referitor la statul in parcare... deh nene, ce sa-ti fac?... :) Bicicleta-i sfanta! Mersul cu masina in Bucuresti e doar pentru cei ce cauta senzatii tari :rofl:
 
ares cel mare a spus:
depinde de etaj, mai jos vin albine, viespi, bondari...mai sus... iti pui matale nishte aripioare si bazzzzzzzzzai de la un pom la altul... :)... inclusiv prin vecini

PS: de unde stii ca-s intersterili?
daa !!! ce , si printre vecini sunt autosterili !!! :? :oops: :cry: :wink: :rofl:
 

ACHIMENES

Member
Margo a spus:
Buna ziua la toata lumea!

Am cumparat o livada (meri, peri, pruni, ciresi, visini) de vreo 5000 mp in aproprierea Brasovului. Problema (mea) este ca aceasta livada trebuie reinnoita. Ma poate ajuta cineva cu un sfat, de unde as putea cumpara pomi (in special mar )? Multumesc
 

ACHIMENES

Member
VioletaB a spus:
Bun venit fetita dragalasa ! Ma bucur ca ai ajuns pe domeniul celor mai veseli si mai prietenosi gradinari :!:

Ca sa nu fac reclama, iti spun doar atit : exista o pepiniera privata in Aiud, jud Alba. Daca nu gasesti acolo super-puieti, vii la Timisoara si ma bati. :)
Mie mi-a adus cineva de acolo, acum vreo 2-3 ani - sint acum cei mai frumosi pomi pe care-i am .... Mult noroc ! :!:
Margo a spus:
Multumesc pentru primirea calduroasa :D

Cam lung drumul pana la Timisoara , asa ca nici o grija ca nu voi deveni violenta.
N-ai nici o adresa de la Pepiniera aia din Aiud??? Ma intereseaza si pentru ca oarecum e in "drumul meu". Am cautat pe net...dar mare lucru n-am gasit. Cea de la Baneasa nu e atat de aproape de livada mea. Multumesc oricum pentru raspuns!


VioletaB a spus:
Bun venit fetita dragalasa ! Ma bucur ca ai ajuns pe domeniul celor mai veseli si mai prietenosi gradinari :!:

Ca sa nu fac reclama, iti spun doar atit : exista o pepiniera privata in Aiud, jud Alba. Daca nu gasesti acolo super-puieti, vii la Timisoara si ma bati. :)
Mie mi-a adus cineva de acolo, acum vreo 2-3 ani - sint acum cei mai frumosi pomi pe care-i am .... Mult noroc ! :!:
acacia a spus:
Margo sunt si la Cluj Napoca, la Statiunea de Cercetare Polocioi.
De oriunde vei cumpara puieti de pomi sa ai grija sa-ti dea certificat de garantie, de calitate , se dau, desi vor spune multe firme ca nu este asa ceva. In cazul in care vei cumpara puieti si nu vor fi cei ai caror soiuri ti-ai dorit sa-i poti da inapoi si sa primesti altii in schimb.
Ai grija la muguri sa fie viabili: sa nu fie uscati, tulpina sa fie neteda, sa nu prezinte urme de boala sau lovituri.
 

ACHIMENES

Member
Margo a spus:
Multumesc pentru raspunsuri.... Adevarul este ca sunt "nou-nouta" in tagma pomi fructiferi, insa vreau sa invat, asa ca orice sfat e binevenit :D .
Cand am cumparat livada, am stiut ca nu mai era tanara, ca pomii , o mare parte din ei sunt morti. Nici nu mai locuiesc in Romania, asa ca singurul mod de a ma informa ramane internetul. Pentru ca trebuie sa fiu "cu lectia invatata" cand ajung in Brasov si nu sa incep sa caut.
acacia a spus:
Margo se mai fac taieri de regenerare, taier detul de puternice asupra pomilor. Ei dispun de muguri dominzi din care vor aparea noi lastari si astfel se pot regenera pomii.
Nu stiu acum ce varsta au pomii tai si depinde de ce vrei tu sa faci.
Daca vrei sa-ti faci livada pentru productie si vrei sa-ti intre pe rod inca din anul doi si sa ai o productie ridicata, faci o livada superintensiva, forma de coroana,,balerina,,. Coroana este formata doar din formatiuni scurte. Noul sistem a fost introdus in tara noastra de vreo trei ani si stiu ca au dat rezultate exceptionale.:)
acacia a spus:
Da, ai drepatate Margo. Trebuie sa ai grija la alegerea soiului de mar. Este o zona de munte si o sa fie cam dificil.
Eu te-as sfatui sa mergi sa ceri de la meteo temperaturile medii anuale pe ultimii 10 ani, sa le faci o medie. Apoi sa vezi nebulozitatea( zile cu cer senin si zile inorate), le faci o medie, apoi cantitatea de precipitatii.
Dupa ce ai o medie a acestor date, fa o cartare a pamantului, adica faci o analiza a pamantului sa vezi de ce are nevoie. Mergi la o facultate de agricultura la un profesor de pedologie si iti fac acolo, nu este scum un astfel de test.
Apoi cu datele respective poti cauta si tu soiuri de pom care sunt reistenti in zona ta.
Nu stiu daca la Cluj e diferenta mare de temperatura fata de la Brasov, stiu ca acolo se cultiva cu succes soiurile: Ancuta, Ardelean, Jonathan, Mutsu, Aromat de vara.
Multa bafta!
calin123 a spus:
e diferenta intre Cluj si Brasov ca si regim termic , vorbesc la nivel de oras dar cum livezile nu cresc in oras trebuie identificata exact zona in care este livada si daca se preteaza la cultura marului .Chiar daca nu e o suprafata mare lucrarile de infiintare si intretinere a unei livezi nu sunt mici .Daca esti la distanta trebuie sigur sa angajezi pe cineva pentru intretinere ( nu te gindi la intretinere ca la o revizie de masina deoarece se face mult mai des si mai ales in functie de situatiile aparute ) .

poate te ajuta http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=871
Margo a spus:
Interesant topicul trimis, o sa imi iau si de acolo informatiile necesare. Multumesc, Calin123.
E adevart ca livezile nu cresc in oras :D . Livada mea e la vreo 14 km de oras, nu trebuie infintata acum ci doar ingrijita si unii dintre pomi inlocuiti. Iar privitor la chestiunea intretinerii: problema e deja rezolvata. Chiar am pe cineva care locuieste acolo de un an de zile - in constructiile existente. A fost primul pas pe care l-am facut dupa ce am achizitionat livada. Nu asta era problema, ci de unde as putea cel mai aproape de Brasov sa gasesc puieti (si asa cum am mai spus, rezistenti la conditiile specifice zonei). Ca sa ajung la specialisti (Acacia), mai greu si asta din lipsa timpului deocamdata, desi ceea ce spui tu e logic. Probabil ca daca o sa identific pepiniera cea mai potrivita (o sa incerc prima data Aiudul), cei de acolo o sa poata sa-mi recomade ceva soiuri.
VioletaB a spus:
Sa ma laud .....

-fructe cu nemiluita in acest an ! :wink:
cornelia a spus:
:eek: Are mai multe fructe decat frunze. Sigur i-ai facut ceva vraji. :wink:
gabicoz a spus:
help-- am 20 de pomi fructiferi in gradina si vita de vie, sincer ii tratez dupa ureche si merg cu frunzele cand am probleme la fermirul pt tratamente dar doresc sa aflu ce trebuie sa fac inainte sa se imbolnaveasca asa ca va rog spuneti-mi pt fiecare ce trebuie sa fac incepand de acum. de ex. pt mar stropesti cu pt bola respectiva
Deasemeni am si vita de vie pe care oricati specialisti mi-ar taia-o si mi-ar explica cum se face , vreau o bolta nu reusesc sa inteleg cum se taie si nu vreau sa o stric vreau daca se poate si tratamente pt vita deorece sunt dezamagita are 5 ani si nu am struguri si am soiuri de hamburg si afuzalii.
Multumesc anticipat si daca pot sa ajut cu placere. :?:
ACHIMENES a spus:
Daca ai rabdare pe sambata rezolv problema ta.
Hai ca nu arde :rofl: ....ploua :cry: :cry: :cry:
 

pupu

Member
ares cel mare a spus:
tkx
deja am pus 3; van, stella si lapin...ultimii sunt autofertili
deja au prins.... astept ciresele :)
Da si eu astept ciresele, dar un pic cu inima stransa .... anul trecut din 20 de cirese am mancat 2 eu si restul graurii, anul acesta sper ca vor fi mai multe fructe, dar probabil ca vor fi si mai multi grauri/pasarele.

Voi cum va aparati de ele sa nu va manace fructele, eu am incercat cu pungi de plastic prin pomii, dar fara rezultat.
 

pupu

Member
As vrea sa ma sfatuiesc cu voi !

Acum in perioada asta calda (pana in 30 mai nu e anuntata nici o ploaie pt Bucuresti ) voi mai sapati pe langa pomi ? cineva mi-a zis ca nu e bine pt ca ajunge "uscaciunea" la radacini, dar eu vreu sa-i sap tocmai ca sa ajunga apa cu care ii ud mai bine la radacini. Fac bine sau fac o prostie si supun pomii la un stres aiurea?
 
Sus