Pomi fructiferi - discutii generale

baby_blues

Member
In sfarsit am evoluat si eu. Am trecut de la mica graddina de acasa la o mica livada pe care vreau s-o fac in primavara. Povestea este in felul urmator:
Am cumparat de curand un teren intr-o zona de deal , aproximativ 3000 de metri patrati, unde intentionez ca laa primavara sa fac o mica livada. Conformatia terenului este urmatoareaa: Un mic platou de vreo 1500 de metri patrati si o panta unde intentionez sa fac livada , panta aflata in partea de nord- nord est a terenului inspre padure.
Problemele ar fi urmatoarele: Pe locul unde intentionez sa plante pomii am avut o mica "padurice" de salcami. Am taiat salcamii si am scos cioatele dar in continuare au ramas radacinile foarte mari pe sub pamant. Intrebarea ar fi cum scap de rdacinile astea? Prin excavarea unui strat de paamant superficial sau prin tratarea cu ceva anume?
A doua problema ar fi vis-a-vis de contructia unui gard imprejmuitor care sa protejeze livada de animale dar asta este "off topic" :D
A treia problema ar fi legata de pomii fructiferi care ar rezista la zona de deal. Ced sfaturi as primi aici? As incerca sa plantez si niste vissini, peri, caisi, pruni, meri, gutui, etc. Cand ar fi timpul optim de plantat in primavara si daca cunoasteti vreun distribuitor care sa aiba material de calitate si care saa-l livreze direct la locul respectivv laa o cantitate de aproximativ 50- 70 de pomi, poate si mai multi. Aici as accepta sfaturi viss-a-vis de distanta de plantare intre diferite specii, caci astfel voi afla si cati pot sa plantez. :D In alta ordine de idei as vrea sa stiu daca pomii din magazinele gen K...d, D...n, etc, sunt de calitate , caci preturile am vazut ca sunt ok fata de distribuitorii exclusivi de pomi iar acestia includ si transportul. Aici as avea un avantaj fata de comanda pe net, deoarece pot sa vad ceea ce cumpar. Multumesc anticipat si sper sa mai dau lamururi pe parcursul discutiei (daca va exista) :D


Locul cam asta ar fi iar livada as vrea s-o fac pe panta inspre padure.

 

Aura

Member
Salut!

Frumoase planuri ai...o livada intr-o zona de deal. :D

Pt salcami, eu stiu de la ai mei parinti ca daca ai scos radacinile "mama", cele mari, groase si au ramas cateva radacinute..nu iti vor face probleme, nu te vei lovi prea curand de problema "puieti de salcami". E doar o parere, nu vreau sa spun prostii, asteptam sfaturile specialistilor.
Pt pomii fructiferi, zona de deal este propice pt meri, peri, visini.

Personal, eu as opta pt o livada de nuci..... :D

Bafta cu livada ta si tine-ne la curent. :D

Aura
 

victoria222

Active Member
Felicitari, baby blyes, pentru pamantul tau si pentru planurile frumoase! Pot sa-ti spun cu certitudine doar un singur lucru- pomii din magazinele mentionate de tine nu sunt deloc o solutie buna. Au radacinile mici, sunt tinuti in conditii inadecvate prea mult timp pana apuci sa-i cumperi si nici pretul nu este cel mai bun. Mai bine te adresezi direct unui producator de pomi care sa-i aduca direct din pepiniera la tine la livada. Rosafruct, de exemplu, pot sa faca asta. Eu am cumparat pomi de la SCDP Baneasa si sunt foarte multumita, dar pretul a fost ceva mai mare decat cel de pe piata ( 25-35 lei/pom).
 

bebe Iris

Active Member
Ciumbrudul vinde ieftin si de calitate, doar ca nu cred sa-i trimita la domiciliul tau...Poate daca ii cumperi la 8 lei ti se merita sa te deplasezi tu dupa ei la Ciumbrud.
 

happy

Well-Known Member
Terenul este cam in camp sau mi se pare mie?Daca nu ai vecini cum ai garantia ca fructele vor ajunge in hambarul tau? :eek: Si chiar si pomii cand sunt mici pot fi furati!Buni ar fi nucii ,visinii,caisii( nu necesita stropiri multe). :D Eu as fi facut o pepiniera de arbori si arbusti ornamentali! :wink:
 

baby_blues

Member
happy a spus:
Terenul este cam in camp sau mi se pare mie?....
Nu vezi padurea de uscaturi? :rofl:
Nu, este zona de deal impadurita.
Multumesc Victoria!
Happy, estedevarat canu prea am garantia ca fructele vor ajunge la mine in haambar dar merita saa incerc. :D
Bebe Iris: Iau in calcul si varianta asta, acu m maa apuc de cautat pe net.
Victoria: la pretul ala mi se pare foarte scump. Am vazut atat la P...r cat si la d..n dar si alte magazzine de specialitate, pomi cu preturi de maxim 14 lei. As da un leu doi in plus pe calitate dar.... la 100 de pomi, iti dai seama ca se aduna. Daca as lua 3-4 sa-i pun la mine in curte normal ca as 25- 30 lei dar nu mai mult. :D
Mai astept si alte firme cunoscute, producatori, etc.
Cat despre poame am notat deja merele (golden neaparat), visini, caisi, pruni, peri. Grosul va fi dat de pruni, meri si peri (sa vezi ce palinca fac :D )
 

victoria222

Active Member
Baby-blues, nu astepta, cauta tu pe internet, pe google, sigur vei gasi multe firme care livreaza pomi de calitate la un pret bun. Eu una stiu ca am dat peste o gramada de-a lungul timpului, numai ca nu am salvat linkurile, si pentru ca am plantat pomii de care am avut nevoie, nu am mai atras atentie.
Pretul este mai mare cu cativa lei care iti salveaza in schimb cativa ani de dezvoltare a unui pom. Un pom care sufera in perioada plantarii ( radacini prea mici, uscate, tinut mult timp in caldura sau in depozite, deshidratare, inmugurire) isi va reveni timp de cativa ani.
Incearca sa-i contactezi pe cei de aici http://viragrios.ro/, sa-i intrebi ce preturi au. La Rosafruct costa 10 lei pomul daca te duci sa il iei de la sediul lor: http://rosafruct.ro/preturi.htm. Despre ei stiu ca sunt producatori seriosi. Cel putin la trandafiri s-au dovedit a fi extrem de seriosi.
 

baby_blues

Member
E destul de bun pretul la Rosafruct dar din pacate costul transportului va umbri pretul mic. As cauta ceva la maxim 100-200 de km de Buzau. Pe aici am gasit pe la 15 lei. In sfarsit, pomi gasesc eu. Imi poate da cineva vreo idee despre palntarea altor arbori, arbusti, etc si amejarea locului. In legatura cu salcamul ma poate sfatui cineva? Exista vreo solutie chimica sau trebuie sa rad din grosimea solului ca sa plantez pomii fructiferi?
 

victoria222

Active Member
Daca tot faci livada de diversi pomi fructiferi, de ce nu incerci sa ii faci un gard viu din arbusti fructiferi: coacaze negre si rosii, de exemplu, sau agrise care au si spini, pe de-asupra, un avantaj pentru un gard viu cu rol de impiedicare a intrusilor :). Se inmultesc usor din butasi lemnosi din cate am inteles. Gasesti pe cineva care iti poate vinde sau darui acesti butasi din arbustii proprii, acesti butasi se iau de la planta mama, avand 3 noduri de butas, cam in luna ianuarie, si se pun intr-o punga de plastic intr-un loc intunecat si rece, beci de ex. In martie, cand se topeste zapada, ii infigi in pamant 2 noduri si lasi un nod la suprafata (pamantul sa fie curatat de buruieni si sapat macar un pic acolo unde pui butasii). In cativa ani vei avea un gard viu lat cam de 1m si inalt de maxim 2 m ( daca pui coacaze) care vor produce multe fructe minunate. O varianta mai simpla e sa ii cumperi de acolo de unde cumperi pomii, de obicei au si asemenea arbusti, vei avea cheltuieli mai mari dar vei castiga cativa ani in dezvoltarea plantelor, plus ca s-ar putea sa fie altoiti, deci mai rezistenti.

Daca nu vrei fructe poti sa faci un gard viu din arbusti decorativi cu flori: Forsithya, weigela, philadephus, deutzia, kerria. Se inmultesc la fel de usor prin butasi lemnosi cum am descris mai sus.

Poti sa pui si macese in gardul viu. Este o sursa buna de hrana pentru insecte si pasari .
 

baby_blues

Member
Victoria, cred ca ai venit cu o idee geniala. O sa fac partea de langa gard cu arbusti ornamentali, si daca se poate din cei butasiti de mine ca sa ies ieftin cu banii. Cred ca mi-ai dat o idee care o sa-mi aduca si bani :D
Astept si alte idei despre amenajrea locului.
 

victoria222

Active Member
Sanse exista...de ce n-ar exista? Numai ca trebuie create conditii speciale si, in primul rand o documentare serioasa. Trebuiesc citite multe carti ca sa te apuci de o pepiniera, si experienta in ale plantelor...ca sa nu zic de o facultate, sau macar un curs, ceva...
Dar tuia nu mi se pare asa grozav. Sunt producatori seriosi de tuia la noi in tara care ii inmultesc pe multe hectare si ii vand foarte ieftin. Eu zic ca ai avea o concurenta prea mare. Mai bine ceva mai special, care nu se gaseste asa usor in Ro precum Tuia, si care nu e complicat de inmultit. Si pentru pomisori va trebui sa citesti carti, nu gluma :aoleu:

Am auzit de la un prieten care a avut salcami pe pamantul lui cand l-a cumparat, ca e mare bataie de cap...:( Cica nu poate intra tractorul sa are din cauza radacinilor. El a platit muncitori care i-au dezradacinat manual pamantul si inca nu le-a venit de hac radacinilor.
 

happy

Well-Known Member
Pepiniera este cea mai buna idee,puietii nu vor atrage pe cei de rea credinta.Mai ales daca le cad frunzele iarna nu se uita nimeni,vor zice ca sunt salcami :rofl: Poti planta albitzii,paulownia,glicine,vita de vie,coacaz rosu,negru,forsytia,mahonie ,etc :D
 

baby_blues

Member
Si eu m-am gandit sa plantez cateva albizzia , cateva crengute de tuia, forstitia, etc, chiar si la modul neprofesiomnist , avand in vedere faptul ca nu am nimic de pierdut. Tuia, forstitie, pot sa iau din propriile rezerve, seminte de albizzia am, iar restul de arbusti nu cred ca vor fi o investitie foarte mare.
Fabian: ce intelegi prin extensiva?
In ceea ce priveste salcamii mi-am dat seama ca am foarte mari probleme asa ca singura varianta , va fi ca in primavara sa rad cativa cm din terenul existent. Alte solutii nu stiu dar asteprt poate gasesc ceva.
 
Sus