Pomi fructiferi - discutii generale

claude

Well-Known Member
Moderator
Stie cineva sa ma lamureasca cu privire la pomii fructiferi columnari? Forma pe care o au e data doar de taiere sau e specifica portaltoiului?
 

huni

Member
pupu a spus:
in toamna asta ati fertilizat pomii fructiferi si daca da cu ce, cu gunoi de grajd (cine are?) sau cu ferilizanti chimici?
Eu am pus compost, care este cel mai recomandat toamna. Daca folosesti ingrasamant chimic cred ca e mai bine sa astepti pana primavara.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Claude, te referi la o anumitã specie sau la o formã de conducere a coroanei?

Ma refer cam la toate speciile care au aparut. Eu am vazut pomi fructiferi columnari doar de curand, in ofertele furnizorilor. Sunt ciresi, meri, peri... M-ar interesa niste informatii legate de ei pentru ca pe langa faptul ca arata bine mi se par si practici: nu ocupa spatiu mult, e mai usor de recoltat fructele, etc, si as vrea sa cumpar.
 

victoria

Active Member
Daaa,din aia vreau si eu sa iau,dar numai dupa ce ne facem gardul inalt de 2m de jur imprejur, ca e de groaza cu hotii. :roll:
 

cris_tkp

Member
Va rog mult ajutati-ma si pe mine.
Trebuie neaparat (am amanat in fiecare an) sa gasesc pomi fructiferi sa ii plantez pe un teren gol.
Daca are cineva pui de dat sau furnizori cu care ati lucrat si sunt de incredere......
Daca la plante de interior acum ma mai pricep la pomi sunt afoana. :cry:
Si imi mai doresc si multe soiuri...... :evil:
 

victoria222

Active Member
Cris, eu iti recomand cu incredere pomi de la statiunea de cercetare Baneasa, sunt altoiti, nu poarta boli si ce soi ceri -pe acela il primesti. Eu am cumparat 15 pomi de la ei toamna trecuta, s-au prins toti iar unii au crescut foarte tare ( cei pe care i-am udat mai des si i-am prasit mai des)Dar daca n-o sa ai posibilitatea sa-i ingrijesti cat de cat in primul an (prasit si udat saptamanal), ai mari sanse sa-i pierzi din cauza secetei si a buruienilor. Din ce am observat eu la pomii mei, gutuii, perii si ciresii sunt cei mai vigurosi si cel mai putin afectati de seceta. Nectarinii, piersicii si prunii au suferit mai tare, sunt mai sensibili la boli si seceta. (Mar si visin nu am plantat si nu stiu) Dudul creste enorm si face foarte multa mizerie dupa parerea mea :( Alunii de padure sunt extraordinari, in schimb. Ai mei n-au treaba cu buruienile pentru ca acopera cu foliajul lor bogat o mare parte din sol unde nu creste nimic pentru ca nu e lumina, si se mentine umezeala in pamant mai mult timp, plus e plin de alune delicioase anul asta.. Daca gasesti undeva aluni sa-ti cumperi neaparat :)
 

cris_tkp

Member
"Lista produse - corylus avellana
Origine: arbust indigen
Forma: arbust de 4-5 m inaltime, foarte ramificata.
Frunzele: subrotunde, 5-10 cm, pe margini dublu-serate.
Florile: mascule sub forma de amenti,cele femele sunt inchise in muguri.
Fructele: cate 3-10 intr-un fascicul.
Cerinte: exceptand extremele, se poate cultiva oriunde.
Utilizare: arbust solitar"

Asta este???
 

cris_tkp

Member
Victoria......care e faza cu polenizatori??? Tu ce soiuri ai ales?
Si pe mine ma intereseaza cam tot ce ai cumparat tu.....imi poti spune la ce pret erau....aproximativ?
Merci mult!

Cei de la Yurta cum sunt?
 

victoria222

Active Member
Asta este, Cris, Corylus avellana. Eu i-am gasit gata plantati cand m-am mutat aici, deci nu i-am cumparat, acum sunt enormi, cred ca au vre-o 5,6 ani ca au vre-o 2,5-3m inaltime si cam 2m latime fiecare.
Nu stiu nimic despre Yurta.
Eu am fost personal la statiunea Baneasa si am cumparat pe loc pomii. Acolo unde se vand, era o lista cu toate speciile si care are nevoie de polenizatori. Cel mai siplu zici ce pomi vrei si persoana care vinde iti spune care pom are nevoie de polenizator. Asta inseamna ca mai trebuie sa plantezi un pom din aceiasi specie, dar sa fie soi diferit, undeva in apropierea pomului care are nevoie de polenizator. Nu e chiar atat de complicat, pana la urma cei care vand cu asta se ocupa, deci o sa te ajute. Preturile erau toamna trecuta intre 20-35lei, ceva mai scump ca la piata sau hipermarket dar eu zic ca merita, decat sa te trezesti cu gradina plina de corcodusi cum au patit altii..
 

happy

Well-Known Member
Si totusi eu am o rezerva cu statiunea Baneasa,mai incurca soiurile de multe ori :!: Este adevarat ca sunt buni fata de alte market-uri care vand destul de scump!Eu am patit-o si rau este ca nu poti sa le faci nimic dupa 4 ani! :(
In alta ordine de idei din cauza secetei cad fructele la meri,este un jaf total,iti vine sa plangi :cry:
 

Pocalinda

Member
Planurile de amenajare a gradinii includ si plantarea in curtea din spate a trei randuri a cate 3 pomi sau 4 randuri a cate trei pomi, nu ne-am hotarat inca. :rofl: in functie de ce vom gasi pe piata.
Am vrea un prun, un mar timpuriu, unul de toamna, un par, un cires, un gutui, un visin, un cais, un piersic, alun daca vom gasi.Intrebarea mea ar fi daca, din experienta voastra, recomandati un anumit soi care sa aiba crestere buna,rezistenta la boli si daunatori si o productie excelenta :rofl:

Apoi ar mai fi o problema cu dispunerea lor...stiu ca ciresul creste inalt deci il vom pune cumva spre spatele gradini, piersicul si caisul ii putem planta in linia 1 dinspre casa?
 

happy

Well-Known Member
Pocalinda ,din experienta in fata livezii se pun kaki ,jujube,paw-paw,migdal,cais,gutui,piersic,alun :D .Prunii,ciresii ,visinii,perii se pun in spate :wink:
 

victoria222

Active Member
Anasstasia, din cate stiu eu visinii fac fructe pe crengile de doi ani. Daca visinul nu e taiat corect primavara pentru stimularea cresterii de noi lastari, face relativ putine fructe pe an ce trece. Trebuie sa te documentezi bine inainte, sa citesti despre ingrijirea visinului, chiar si de pe internet, pentru a invata cum sa-l tai corect la primvara. Toamna mai bine nu tai nimic.
 

anasstasia

Active Member
Ma gindesc la visini de la mamaia de la tara care nu au fost ingrijiti si taiati de nimeni si care vara de vara erau plini de visine. Nu am si eu norocul asta cu visinii mei...
 
Sus