Discutii Trandafiri (partea a III-a)

miki70

Active Member
Unul din ei are un butas verde dar nu misca nimic ceilalti 2 au cativa lastari cu frunzulite dar la unul butasul care sustine lastarii aia este jum verde si jum maron (pe lungime) iar al 3 pare ca da sa se ofileasca. Cred ca i-am innecat :-( In toamna toti erau intrati in vegetatie .
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nu se poate sa-i fi innecat. Ai cum sa le faci niste poze? Poate ne clarificam.
De ce insist: am niste trandafiri (doi) in gradina care pareau morti de-a binelea. Acum o saptamana ma gandeam serios daca sa-i scot sau nu. Am stat potolita si i-am udat bine si se pare ca am facut bine, au inceput sa lastareasca.

Ma gandesc ca poate o fi asa si in cazul tau. Sper :|
 

Roxana Peled

Active Member
Daca au lastarit in toamna este posibil sa se fi congelat :(
Si eu zic sa-i mai lasi sa vezi ce se intampla dar asta e pericolul cel mai mare la trandafirii plantati prea devreme in toamna sau cand toamna e prea lunga. Acum 2 ani am tinut 3 luni niste cracanaturi uriase de trandafiri in frigider fiindca mi i-au livrat la sfarsitul lui august cand erau inca 32 de grade :) si a mai fost si una din toamnele acelea fioros de lungi de s-a racit abea in ianuarie. Aveam un frigider prost si cel care a stat lipit de perete a inghetat pe jumatate. Cu toate astea s-a prins si a facut ditamai tufa din jumatatea cealalta. In vara l-am scos si l-am mutat in alta parte si cu ocazia asta i-am taiat si jumatatea degerata :D
Pericolul mare este ca daca si-a consumat toti mugurii ca sa arunce lastari in toamna iar lastarii aceia au degerat el saracul ar putea sa faca si radacini dar nu mai are de unde sa dea :(
 

Roxana Peled

Active Member
liliann a spus:
Ce vreau sa te intreb este urmatorul lucru: as putea face manevra expusa de tine? si daca da, cand?
Eu zic ca daca tot nu-ti plac performantele lor ai putea sa incerci cu vreo 2-3 in toamna, ce ai avea de pierdut?
Alege din cei plantati ultimii, scoate vreo 2 la toamna cand au iesit complet din vegetatie cu cat mai multa radacina, vazi daca poti sa speli radacinile acelea si fasoneaza-i (nu-ti fie mila sa tai din ramuri ca daca o duc bine cresc repede inapoi). Fa o groapa mare pentru fiecare in alta parte si planteaza acolo cu pamant bun, cu multa turba, cu un pic de nisip si poate si in amestec cu ceva sol de suprafata de padure in locul solului de la tine din gradina. Uda bine in etape si vezi ce efect are in primavara urmatoare.
P.S. Nu cred ca faptul ca sunt trandafiri ieftini are vreo legatura. Nu au pretul inscris in codul genetic :)
 

yellow rose

Member
Buna.
In toamna am luat mai multi trandafiri, printre care si Rose Salma Es-Said (Guillot) care arata fantastic: mare, cu multe ramuri, radacini din belsug. Am plantat-o cat de bine am stiut (la fel ca pe restul) si drept raspuns- nu are nici macar un mugurel mai umflat ca sa nu mai vorbesc de frunze. Ceilalti mai au putin si fac boboci. Nu sunt de la acelasi producator dar tot trandafiri sunt. Chiar sunt curioasa daca am avut ghinion sau trandafirii Guillot au nevoie de ingrijiri speciale.
 

carla

Active Member
Sa stiti ca si la mine singurul trandafir Guillot pe care l-am luat in toamna (Rosomanes Janon) da semne ca vrea sa se usuce
I s-au inegrit deja 4 ramuri si a pornit dintr-un singur mugure. Restul trandafirilor pe care i-am plantat in toamna arata mult mai bine, deja au frunzulite
 

miki70

Active Member
E clar ca sunt mai sensibili. Nu stiu daca apa multa le faca rau sau bine sa stiu dc le mai pun. Aseara i-am stropit cu atonik.
Madalina incerc sa pun poze azi.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
M-am uitat si pe site-ul producatorului sa vad cum recomanda plantarea. Nimic deosebit, pur si simplu recomanda mocirlirea cu amestec cu balegar. Si mentioneaza si udarea abundenta pe tot sezonul dupa plantare, 10l apa/saptamana - toata lumea zice la fel, o udare consistenta saptamanal ca sa stimulezi dezvoltarea radacinii in straturile de adancime, nu la suprafata.
 

miki70

Active Member
Poze:
Bicentenaire de Guillot



Emilien Guillot



Festival des Jardins de Chaumont




Azi dupa ce v-am citit am fugit in gradina si le-am pus cate un bidon de apa; a intrat imediat in pamant. Sper sa-si revina.

Bicentenaire nu are nici un muguras, Emilien a avut 3 lastari fragezi cu frunzulite, unul s-a uscat de tot iar ceilalti 2 par sa dea inapoi iar Festival dupa cum vedeti are butasul aproape mort , nu cred ca va putea sustine lastarii fragezi.
 

miki70

Active Member
Mai am o intrebare pt o prietena care a aplicat ingrasamant granule acum 2 sapt la trandafiri proaspat plantati . I-am spus ca nu e bine sa indeparteze granulele dar ei deja au inceput sa se ofileasca. Ce s-a faca? sa le puna apa cat mai multa?
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Trandafirii tai nu prea arata bine, asa e. Butasul insa e verde deci sanse ar fi - butasii mei cu probleme care au lastarit erau uscati. Eu as umbla la musuroi cu grija sa vad daca nu sunt lastari porniti in vegetatie la baza butasului.


La trandafirii proaspat plantati, eu le-as schimba pamantul cu totul. E ca si cum i-ar replanta - daca uda, nu sunt foarte mari sanse sa faca o dilutie suficient de mare incat sa nu afecteze butasii proaspat plantati.
 

miki70

Active Member
Madalina i-am stropit ieri seara cu atonik iar azi le-am pus apa mult, imediat s-a scurs. Sper sa vad ca isi dau drumul :rugaciune: Mi-e frica sa umblu sa nu rup ceva, dc vad ca aia cu frunzulite devin mai tzantzosi capat sperante.
Eu am rizotonik , crezi ca ar fi ok sa le pun la radacina?? http://www.hidroponica.ro/404-canna-rhizotonic.html

Prietena mea nu cred ca poate sa le schimbe pamantul pt ca are multi pusi si program incarcat . Dc le pune apa multa zilnic exista riscul sa-i innece ? Poate reseste sa salveze cativa prin metoda asta. A indepartat solul de la suprafata cu bilutele de ingrasamant.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Vad ca rizotonic asta e vegetal, poti sa incerci. Inarmeaza-te cu rabdare, butasii sunt inca verzi deci sanse sunt sa-si revina.
Uda-i din abundenta, nu lasa pamantul sa se usuce. Dar uda-i profund, din abundenta, pune-le cate 1 galeata de 10l de apa, cum recomanda toti.
Iti tin pumnii!! :marfa:

Cu trandafirii plantati cu ingrasamant - am facut si eu greseala asta la un moment dat si am curatat pamantul de la suprafata, cel in care pusesem ingrasamant, cat de mult am putut. Si apoi udat din abundenta, sa dilueze foarte mult.
 

miki70

Active Member
Multumesc pt sfaturi Madalina, te pupacesc :* :* :* :* :*
Din abundenta ce inseamna, pot pune 5 l la 3 zile? Sau mai des?
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Si eu draguto iti tin pumnii!
Auzi, cu udatul asta tu tot nu vrei sa le pui cate 10l de apa odata??? Hai, incearca asa, te rog. Si daca se usuca pamantul inainte de o saptamana mai uzi un pic dar e foarte important sa uzi in profunzime si asta o faci doar daca pui multa apa odata.
Si daca nu se absoarbe imediat toata cantitatea, astepti un pic (cateva minute) si pui iar apa.
 

miki70

Active Member
Ba pot pune10 l deodata dar credeam ca e mai bine mai putin si mai des dar totalizat pe saptamana sa iasa 10 litri. Azi pusai 5 -6-7l la fiecare, mai pun deseara cate 5 l in care pun si Rhyzotonic apoi astept sa se faca o sapt dar dc e uscat la suprafata mai pun. Inteleasa Miki bine, da?? :) Pup iar :* :hug:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
gradinar1 a spus:
Eu as umbla la musuroi cu grija sa vad daca nu sunt lastari porniti in vegetatie la baza butasului.
.
Io as zice in schimb sa nu prea umble, mai ales unde sunt lastarii verzi pentru ca oricata grija ar avea exista sanse maxime daca da peste un varf de lastar, sa-l rupa, va spune Stan patitul, ca si pe mine m-a mancat in c.. uneori si am rupt lastarelul :rofl:

Unde sunt uscati lastarii deasupra musuroiului poate incerca sa inlature totusi putin pamant, pana da de verde si acolo sa se opreasca! La ala din prima poza eu as taia tot ce e portiune innegrita, as merge in jos pana sub acea ramificatie, unde e doar verde, pentru ca pe bucatile unde este si negru degeaba da un mugurel sus ca ala oricum nu rezista si e energie irosita

Miki, daca pamantul e din cel care se dreneaza bine uda-i cum spune Madalina, daca in schimb e din cel care se imbiba cu apa si nu se dreneaza atunci ai maaaare grija pentru ca risti sa sufoci radacinile daca stagneaza apa si atunci chiar poti sa le spui adio mama :mrgreen:
 

miki70

Active Member
Eh, Claudia, vii si tu la spartul targului :p , ii inecai si-i zgarmai ca ma manca undeva.
Au sol bun pt ca am facut gropi adanci din varful degetelor pana dincolo de cot (asa au fost masurate :) ), am trecut de stratul de moloz si am pus pamant bun. Le pusai alti 10 l pe seara din care ultimii 5 cu rhyzogenic mai diluat decat scrie pe prospoect. Dupa zgarmare mai descoperii la Bicentenaire inca un butas verde dar fara muguri. La Emilien unul din lastarii aia fragezi era crescut pe un butas negru si azi facuse fleosc :( , mai jos e verde si fara muguri. Festivalul il are pe ala care poare uscat dar cu frunze ferzi.
Maine tund Bicentenaire cum zisasi .
La zgarmare rupsai ceva la Queen of Sweden , dc era la Guillot ma spanzuream.
Musuroaiele mele erau prea inghesuite, aveau rame un ele si fiind asa ticsite au sufocat Guillotii astea sensibilosi. Ceilalti trandafiri sunt f ok, au multi muguri cu aceleasi musuroaie.
Intrebarea mea este dc butasii aia verzi (fara muguri cum e la Bicentenaire) sufera dc sunt dezbracati de pamant.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
miki70 a spus:
Eh, Claudia, vii si tu la spartul targului :p , ii inecai si-i zgarmai ca ma manca undeva.
La zgarmare rupsai ceva la Queen of Sweden , dc era la Guillot ma spanzuream.
:tavalit: :tavalit:

miki70 a spus:
Intrebarea mea este dc butasii aia verzi (fara muguri cum e la Bicentenaire) sufera dc sunt dezbracati de pamant.
Daca nu sunt prinsi, da, sufera! Mai ales pentru ca e cald si lastarii se pot deshidrata rapid daca trandafirii nu sunt prinsi! Iar rolul musuroiului este de a pastra umiditatea evitand deshidratarea lastarilor si, foarte important, sa intarzie intrarea in vegetatie a trandafirului astfel incat intai sa aiba loc prinderea radacinilor. Ca daca ei nu sunt prinsi si pornesc in vegetatie te poti trezi cu surpriza ca ai plin de lastari mici si pleosc, la un moment dat se ofilesc toti si nu pricepi ce dracului se intampla! Trandafirul are inmagazinati nutrienti, seva da drumul la cresteri chiar si fara sa fie prinse radacinile iar daca astea raman in urma nu e bine deloc.
Tu stai linistita o tzara si lasa-i in pace, ca mai au timp berechet sa porneasca!
 
Sus