Cyclamen

iudit

Well-Known Member
Moderator
Unde tii planta?Ale mele sunt tot afara si vor mai ramane pt.o vreme.Nu inteleg de ce uzi tocmai pe boboci.Si vezi sa nu o uzi in exces,este o bulboasa si nu iubeste apa in exces.
 

rubia

Member
O tin la geam. Udam direct pe boboci crezand ca ii ajut sa creasca mai repede dar se pare ca mai rau le-am facut.
 

akhalteke

Member
Eu zic ca in nici un caz nu ai de ce sa uzi bobocii, dimpotriva. Bulbul e destul de sensibil la apa in exces si risti sa iti putrezeasca. Eu ii ud doar in farfurioara si le place, acum au inceput din nou sa infloreasca. Au facut si o coroana bogata de frunze.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Probabil bobocii nu se mai dezvolta din cauza dereglarilor de udare. Planta își va reveni daca esti atenta la udari. Am si eu 2 plante momentan. Nu le ud doar in farfurie. Eu le pun si deasupra apa, de jur imprejurul bulbului. Evit sa ud miezul sau. E o planta sensibila la putrezire. Chiar se recomanda inlaturarea imediata completa a frunzelor ingalbenite si a florilor vestede. Pur si simplu prinzi bine, rotesti si smulgi frunza/floarea vesteda.

Plantele mele dupa o vara de repaus acum au pornit inflorirea. Imi acapareaza zilnic atentia cu grupurile lor compacte de flori.
 

rubia

Member
Aveti dreptate, nu am mai udat planta pe bulb, am udat-o pe margine si vad ca isi revine. Am inceput sa o ud si mai rar, mai ales ca acum s-a mai racorit afara. Vroiam sa va spun ca eu tin planta la geam si ma tem sa nu o pierd acum ca se raceste afara si eu mai tin geamul deschid. Puteti sa imi spuneti ce alt loc ar prefera cyclamen? :D
 

alinab1982

New Member


Ultimele achizitii. Ma tot gandesc daca sa le schimb ghiveciul sau nu. Cea roz e putin mai ciufulita, dar erau la reduceri si mi-a placut foarte mult culoarea.
 

ZiRA

Member
Ce frumoase sunt toate trei!!
Am avut și eu anul trecut una roz, dar a prins-o înghețul pe balcon și am pierdut. Nu e dificil de îngrijit. Eu o udam în farfurie și în ghiveci doar când puneam îngrășământ și totdeauna când vedeam că s-a uscat pământul. O țineam într-un balcon unde nu bătea niciodată soarele și înflorea foarte bine. Florile trecute și dacă se mai îngălbenea vreo frunză le îndepărtam. O singură floare am lăsat-o și a făcut semințe, pe care apoi le-am plantat și o parte din ele s-au prins!
 

ZiRA

Member
Arată tare bine. Se pare că-i place să fie mai independentă ;-)) Să-ți facă muulte flori! :rose: :rose: :rose:
 

rubia

Member
mersi la fel tuturor... sa se bucure de aceste plantute minunate care infrumuseteaza orice casa :D
 

ZiRA

Member
Am primit un ciclamen roșu :D acum parcă îmi placea mai mult cel roz :rofl: Dar deocamdată e bun și ăsta :)

L-am mai ridicat puțin din pământ, să fie rizomul puțin ieșit... și acum are frunzele cam împrăștiate ;-)) (erau susținute de marginea ghiveciului).


Este sensibil la curenții de aer rece? L-aș lăsa pe birou, care e lângă calorifer și geam.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
ZiRA, nu stiu daca mai e valabila intrebarea ta, dar decat deloc ....
Din experienta mea cu plantele am observat ca majoritatea nu suporta curentii de aer, cu atat mai mult cu cat sunt variatii de cald - rece.
Nu am si nici in ultimii 15 ani nu am avut Ciclam dar pot sa te indrum catre o sursa de informare de pe forum.
viewtopic.php?f=4&t=370
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Zira in cazul Cyclamenului este exclus sa-l tii langa calorifer pentru ca pe langa ca e cald aerul mai e si uscat.

Temperatura trebuie sa fie pe la 10-12 grade, lumina buna si apa in asa fel incat pamantul sa nu fie niciodata complet umed dar nici uscat.
 

ZiRA

Member
Mulțumesc pentru sfaturi. Eu m-am încăpățânat să-l țin pe birou în speranța că se va acomoda, însă nu-i priește - i s-au îngălbenit unele frunze, bobocii se usucă... florile care s-au deschis sunt mult mai mici și alb-rozii. Am să-l mut în altă parte să fie ferit de aer cald/rece și cu ceva mai multă lumină; temperatură de 10-12 grade nu am cum să-i asigur.
 

rubia

Member
si eu tin cyclamenul la geam langa calorifer si a mers foarte bine pana acum o saptamana cand au inceput sa ingalbeneasca frunzele si sa paleasca florile. ori e de la caldura si trebuie sa o mut ori am udat-o prea tare in ultimul timp . dar daca trebuie sa o mut unde as putea sa o pun avand in vedere ca singura sursa de lumina naturala e la geam? as putea sa o mut in alta camera unde nu tin caloriferul deschis dar imi asuda geamul si nu stiu daca i-ar place la umezeala. daca puteti sa ma ajutati sa gasesc un loc potrivit pt ea...ms
 
Sus