Cyclamen

fixpix

Active Member
Ca sa nu rasfoiesc cele 33 de pagini... are cineva cyclamen in gradina ???
Voi primi si eu cam peste o luna de la un tip din Grecia cica un soi care rezista peste iarna in gradina...
Ceva sfaturi?
:?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
am eu, a trecut 2 ierni la mine-n gradina si se simte bine pana acum. Vrea umbra. A mea are soare plin primavara pana infrunzeste nucul, pe urma f. putin, dupa-amiaza tarziu. Spre sfarsitul lui iunie a mea intra in repaus iar in la sfarsitul lui august reporneste, intai infloreste, pe urma apar frunzele. Frunzele raman verzi peste iarna, pana cand intra in repaus anul urmator. Eu nu i-am facut nimic deosebit, substratul e pamant de gradina amestecat cu turba universala.
 

akhalteke

Member
Ce va mai fac frumosii? Ai mei m-au dat pe spate, sunt tooot infloriti! Nu stiu cand vor obosi, dar nu ma supar... :)
 

michaela

Active Member
vali a spus:
O bucurie de genul asta "am patzit" si eu...
Am reusit sa fac rost de un cyclamen pitic. Nu-l am decat de vreo cateva luni. A fost plin de flori si boboci. In perioada de adaptare la noul mediu, florile s-au trecut iar bobocii s-au uscat (n-a fost bai!). Treptat, frunzele au inceput sa arate din ce in ce mai sanatoase, au aparut si altele noi, iar de curand m-a cadorisit cu o unica floare (asa cum imi place mie) :)

Pana la varful petalelor nu are decat 14cm :D
Ce frumos sta aranjat in vas.... superb!!
:clap:
..............
Si ai mei sunt o nebunie afara... uf.... pacat ca trebuie sa-i duc la interior :( , as incerca sa-i tin afara in ghivecele lor pe pervaz... or rezista? :?
 

Kati

Active Member
Cu placere.
Insa rezista pana la 5-6 grade - in casa, fara probleme. Chiar si puii.

Ai mei acum incep sa infloreasca - unii dintre pui.
 

doina

Member

Luna trecuta a inflorit cyclemenul meu care nu voia sa faca radacini.
Ca in primavara, a facut flori fara sa aiba frunze.
Ce se vede verde in ghiveci sunt achimenesi .
 

lelia

Well-Known Member
Este foarte frumos ,Doina ! cred ca e o specie care rezista in gradina, am si eu unul de vreo trei ani ,a facut flori in fiecare an ,frunze mai rar ,florile sunt mici si gingase .

Unul din cei trei pe care ii am in casa :

 

doina

Member
Wow , ce veste buna mi-ai dat Leila :hug:
Din pacate am aruncat ambalajul in care am cumparat bulbii dar ii voi spune mamei sa planteze in gradina bulbul pe care i l-am dat ei.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
DAca iti amintesti ca pe ambalaj scria Cyclamen Hederifolium, atunci da, e de gradina. Eu am o ciclama de-asta de 2 ani, e minunata, infloreste prin august, si spre sfarsitul infloririi incep sa creasca frunzele, care raman peste iarna. Frunzele se ofilesc in luna iunie, cand planta intra in repaus, pentru a-si relua activitatea, cu floricele, in august :D
 

doina

Member
Claude , sa stii ca acesta a fost ritmul cyclamenelor mele, au avut flori in primavara devreme fara sa aiba frunze apoi au le-am pus in repaus si au aparut primele flori prin august iar frunzele au aparut de cateva saptamani.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Atunci probabil sunt cele de gradina, mi se pare ca varietatea de apartament face flori iarna, nu?
 

fixpix

Active Member
e super claude. sper sa le mearga bine si la puitzii mei. sunt cam la umbra totala. chiar langa casa vecinilor si spre nord. acolo am zis ca e locu lor. ai tai vad ca sunt mai in fatza.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
fixpix a spus:
e super claude. sper sa le mearga bine si la puitzii mei. sunt cam la umbra totala. chiar langa casa vecinilor si spre nord. acolo am zis ca e locu lor. ai tai vad ca sunt mai in fatza.
Important e sa fie plantat bulbul la suprafata, doar 1-2 mm de pamant pe ei, maxim.
Ai mei au foarte putin soare dimineata devreme, nu mai mult de 1 ora si poate tot cam asa, sau mai putin, seasra, cand apune soarele.
 
Sus