Cyclamen

George

Member
Cereus Trimis: Dum Apr 02, 2006 8:45 am
Am găsit un link pentru cyclamen de grădină. Există, între altele şi varianta Alpinum.

http://www.broadleighbulbs.co.uk/images ... ocopt2.jpg

http://www.broadleighbulbs.co.uk/images ... coumcu.jpg
http://www.broadleighbulbs.co.uk/plantl ... nglist.htm

Anul acesta am mai descoperit o plantă de grădină care înfloreşte primăvara, odată cu zambilele. Se numeşte Erythronium şi este un crin, adesea confundat cu o violetă. Deşi creşte şi în stare sălbatică, la fel ca ghioceii, există şi varietăţi cultivate, deosebit de frumoase. Am reuşit să fac rost de varietăţile Dens Canis şi Pagoda.
 

George

Member
Cereus Trimis: Sam Mai 06, 2006 4:58 pm
Simina,

Este o capsulă cu seminţe. Ştiu că germinează relativ uşor şi formează bulbi. Dacă interesează pe cineva, încă mai am seminţe de cyclamen, amestec de culori.
 

George

Member
Hariclea Trimis: Mar Iun 27, 2006 6:37 pm
Cred ca imi moare cyclamenul in urma caldurilor toride care au fost zilele astea... aproape toate frunzele sunt ingalbenite si pleostite... iar florile sunt toate la pamant!... oare mai pot sa fac ceva pt ea? de ieri am adus-o intr-o camera cu aer conditionat, ca poate isi mai revine...
 

George

Member
mihaela tamas Trimis: Mie Iun 28, 2006 1:38 pm
Hariclea,daca frunzele vor incepe sa se si ingalbeneasca si planta nu mai formeaza altele noi,atunci trebuie sa o induci intr-o perioada de repaus,intrerupand udarea.
 

IoanaM

Member
lili
Membru de baza
MesajTrimis: Dum Oct 09, 2005 2:36 pm T

Buna dimineata!
Cyclamenul
Timpul de semanare incepe in august-septembrie si se sfirseste in ianuarie.Semintele se aseaza la o distanta de 1-2 cmuna de alta in santulete trasate cu un creion(eu asa obisnuiesc),la distanta de 2 cm.Acoperirea se face cu un strat de pamint de cca.1 cm.La rasadurile de cyclamem este important sa se mentina o umiditate constanta si ridicata in primele 2 saptamini.Se acopera cu sticla sau hirtie, sau cu strat de turba ,care se inlatura imediat ce plantele incep sa rasara.Pina la rasarire se tin la o temperatura de 18-2oC, iar dupa aceea putin mai scazuta.Pentru ca plantele sa nu se alungeasca, se aseaza intr-un loc luminos si se vor aerisit cand este necesar.Dupa 6-8 saptamini cind si-au format prima frunza se repica.Amestecul de pamint este cel folosit la semanat,adica: pamint de frunze,turba si nisip,proportia de2:1:1.Pamintul de la suprafata este bine sa fie cernut, restul grosier.Distanta la care se repica variaza intre 2,5 - 4 cm.Bulbisorul trebuie sa ramina acoperit cu un strat subtire de pamint, care sa nu se spele la udat.Temperatura cit mai constanta.Cind frunzele rasadului se ating se trece la al doilea repicat.Conditiile de temperatura si adincimea de repicare sunt aceleasi ca la primul repicat.Umiditate constanta a aerului si lumina buna.Afinarea pamintului contribuie la dezvoltarea plantelor.Cind plantele s-au dezvoltat indeajuns se trece la plantatul in ghivece de 8-1o cm(in functie de marimea plantei)Amestecul de pamint trebuie sa fie usor si foarte permeabil, cu o reactie usor acida.Se poate folosi ingrasamint mineral cu reactie acida, dar cu foarte mare atentie,deoarece cyclamenul este sensibil. Si ultima etapa,trecerea plantei la ghiveci definitiv, ghiveci mai mare de 10 cm.Nu se va astepta cu aceasta lucrare pina cind radacinile
impinzesc ghiveciul, se produce stagnarea cresterii plantei.Pamintul care se foloseste este cel de la etapa anterioara, doar ce se adauga pamint mai bogat.Atentie, acum partea superioara a tuberculului trebui sa ramina afara(doar putin acoperit cu pamint,trecerea sa nu fie brusca)
De aici incolo,multa dragoste.
Succes fetelor
 

IoanaM

Member
angela draganoiu
Consilier
MesajTrimis: Mie Oct 19, 2005 2:06 pm

Iata am incercat sa dau o treducere a articolului indicat de ella sper ca va folosi unora dintre voi
“Kuklos” in limba greaca insemna cerc. Face o aluzie la forma tubercului sau la forma pe care o ia pedunculul floral dupa facundare.
In antichitate Cyclamenul era mai cunoscut pentru calitatile sale terapeutice decit pentru cele ornamentale. Planta contine intr-adevar ciclamina o substanta amara si cu puteri purgativesi toxice (folosita in homeopatie)
Cyclamen Persicum se gaseste in stare salbatica in Palestina, Siria, Turcia, Cipru, Rodos, in insulele Marii Egee dar si in Africa de Nord (in Tunisia.). Sint cunoscute 19 specii diferite.
In Europa a fost adus in secolul XVI. Si a fost cultivat in gradinile botanice ale reginei Elisabeta I a Angliei
Aporape uitat in secolul XVIII cind era considerat mai degraba o planta de colectie, Cyclamenul revine in voga in secolul XIX
In stare salbatica Cyclamenul infloreste dupa 2 sau 3 ani.
In anul 1926, John Willmott a descoperit ca suspendarea perioadei de repaos al plantei scurteaza sensibil durata de cultura de la 12 la 5 luni.
In present datorita lucrarilor de selectie , controlului temperaturii si aportului nutritional, s-a ajuns la cicluri de cultura de 7 la 10 luni.

Pentru o casa agreabila
Cyclamen cunoscut de atita timp face parte din marii clasici printre plante
In condul indragostitilor a oferi un Cyclamen exprima sentimente sincere.

In conformitate cu gusturile oamenilor din diferite tari sau regiuni si ambianta lor deosebita, este posibilsa gasim Cyclamen in aranjamente de lut ars, ceramica sau cosuri de rachita. Uneori in interioarele moderne sint prezentate in vaze decorative din cupru sau zinc.
Cyclamen isi etaleaza toate florile sale minunate timp de mai multe saptamini toamna sau iarna
In stare salbatica cele mai multe soiuri de Cyclamen infloresc in tonuri de roz, purpuriu sau alb cu un ochi de culoare in mijloc.
Multi horticultori au realizat o munca de selectie si au facut sa apara o diversitate de forme de flori, culori si frunzis de care sint capabile Cyclamen-ele.
Astazi datorita selectiilor moderne hibribul F1, Cyclamen-ele sint de o vigoare care da o garantie folosirii lor in conditii foarte variate.

Eleganta florii, frumusetea plantei
Cea mai mare parte a soiurilor infloresc abundent si voguros cu flori cu petale cu marginile rotunjite , incretite sau franjurite
Culorile sint fie uniforme, fie in forma de flacara sau striate; adesea exista un ochi de culoare mai inchis la baza petalelor
La soiurile cu flori mari petalele masoara 4 pina la 6cm
Exista si Cyclamen miniatural mai apropiate prin forma de cele salbatice petalele lor masoara 2 pina la 3 cm

Frumusetea unei plante este judecata dupa urmatoarele criterii :
- frunzis : planta in forma de sfera, frunzis bogat si mic. Volumul proportional cu vasul. Frunze marmorate si bine desenate cu un contrast argintat.
- flori : 5 petale bine dezvoltate care se rasucesc la inflorire.
- inflorire : cu numeroase flori bine ridicate pe tijele nu prea inalte, se formeaza cu acesta ocazie un buchet cu mai mult de 20 sau uneori 50 de flori. De asemenea se mai observa numerosi boboci in mijlocul plantei sau altii gata de a se deschide.

Inflorire pe aproape intregul an

Cyclamenul botanic din Evul Mediu si din bazinul Marii Mediteraneene infloreste toamna si iarna cind este rece si umed. Varietatile moderne selectionate de horticultori pot inflori in casa noastra apropare tot anul. Se ofera din iulie pina la Paste. Aceste varietati sint mai rezitente atit la caldura decit cele din trecut.

O planta inflorita care decoreaza balcoane, terase , gradini………..
Cyclamen se prezinta sub numeroase forme. Infloreste de o maniera foarte decorative pe marginea interioara a unei ferestre sau exterioara in tarile din Sud. Capteaza privirea pe o masuta, o comoda sau o etajera foarte la moda. Se poate asocia la fel de bine prin contrast coloristic cu aranjamente de alte plante.
Cyclamen sint aproape inbatabile in ceea ce priveste tinuta lor in vaze daca sint folosite ca flori taiate. Buchetele de flori gratioase si parfumate se pastreaza timp de 15 zile si chiar mai mult pe masura ce tijele sint taiate regulat la baza si se fac mici butoniere pe lungime inainte de a se pune in vaza.

Cyclamen cultivat special se adapteaza perfect la plantatii exterioare. Din ce in ce mai mult se pot vedea la sfirsitul verii pina toamna tirziu in balcoane, pe vai si massive Aceste plante cu aspect atit de delicat sint deosebit de robuste si rezistente. Sint capabile sa indure ploaia, vintul si temperaturile joase timp de mai multe saptamini. Florile lor stralucesc fara a se vesteji ca si cind iarna este inca departe.

In fiecare iarna le poti vedea in orasele de pe Coasta de Azur sau din California.
Anumite cultivaruri degaja un parfum delicat in unele dimineti uscate si insorite.

Ingrijiri pentru o inflrorire de durata

- Cyclamenul iubeste expunerile luminoase si chiar reci din casa. De aceea se simt la fel de bine pe casa scarii, la intrare sau in camere cu temperatura ideala de 13 pina la 17 grade.
- udati cu masura si regulat pe marginea vasului si niciodata sub bulb, de 2 sau 3 ori pe saptamina in functie de temperatura si marimea vasului.
- apa statuta ar putea afecta radacinile. Este de preferat sa se arunce apa care n-a fost absorbite dupa o jumatate de ora. Adeseori tijele moi si indoite sint semnul unei udari in exces decit de uscaciune. Este bine sa se verifice ca substratul sa ramina usor umed (ginditi-va la conditiile naturale ale unui Cyclamen traind la umbra padurii si nu in piscina)

Trucuri pentru a avea degete verzi

- pentru ca plantele sa fie sufficient de viguroase si sa deschida complet bobocii este de preferat sa se administreze un ingrasamint pentru plante cu flori o data pe saptamina iar vara o data la 15 zile
- pentru plantele de interior si pentru a profita timp indelungat de Cyclamen o puteti lasa afara pe timpul noptii si sa o aduceti in casa ziua pentru ca planta sa ia aer rece
- florile si frunzele vestejite se pot lua cu usurinta printr-o simpla rasucire a tijei.
- la exterior Cyclamen prefera amplasari la semiunbra si la adapost de vint iar toamna in plin soare. Suporta in acest caz temperaturi aproape de inghet si rezista chiar la usoare ninsori.
- dupa inflorire , in iunie, reduceti apoi incetati s-o mai udati. Taiati frunzele uscate inainte de apune bulbul in pamint pentru odihna. Se poate pune planta fie in pamint intr-un loc umbrit sau se poate conserva intr-o camera neincalzita si neluminata
- incepind cu septembrie reincepeti sa udati progresiv. Timp de 4 luni frunzele se dezvolta apoi veti obtine o inflorire cu un ciclu natural din luna februarie pina in iunie (un iutati de ingrasamint)

Unele plante traiesc mai multe de 20 de ani.
Infloririle abundente dureaza mai mult de 5 luni.
 

Maia36

Member
Azi am ''recoltat" o capsula cu seminte de la cyclamena mea.Are in interior 15seminte mici.Ce frumusete de floare poate sa rasara dintr-o bobita asa mica!
 
ciclamen

As dori sa stiu cum pot mentine ciclama in vegetatie mai mult timp .Se ingalbenesc frunzele ,florile s-au acuturat si am vazut ca au aparut capsule cu seminte.In cit timp se coc semintele .Planta o am de o luna si nu as vrea sa o pierd
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Ioana a spus:
Am o planta de Cyclamen pe care am primit-o de 1 luna. i-a mers foarte bine vreo 3-4 zile, dupa care a inceput sa se ofileasca - o tineam departe de calorifer, dar si de fereastra. Am decis sa o mut intre ferestre ca sa aibe lumina, dar acum s-a pleostit de tot. Nu este uscata, doar lipsita de vlaga. Udatul = apa in farfurioara pentru 20 de minute, apoi scurg ce nu a tras planta+ pe frunze o stropesc.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Ca s-o uzi asa conteaza mult cat de mare e planta si ce ghiveci are. E posibil sa se fi pleostit de la prea putina apa. E gresita perceptia confirm careia la udarea prin tavita "planta isi ia cata apa are nevoie". Ea absoarbe cat ii permite ghiveciul si volumul apei.
 

Ioana

Member
Offf, nu stiu ce sa zic. Eu am vrut sa o feresc de o udare excesiva. Ma gandeam ca lipsa apei ar fi insemnat uscarea directa a florii, nu pleostirea ei. O sa evaluez situatia cand ajung acasa. Pot cumva sa verific cat de adanc este pamantul umed, in afara de varianta sa o scot din ghiveci?
 

Floria

Active Member
Ioana
Poti verifica cat de ud este pamantul din ghiveci (daca la suprafata este uscat), introducand o scobitoare in el. Daca iese murdara de pamat, planta are apa suficienta, daca nu - este nevoie s-o uzi.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Cind mi-am cumparat planta inainte de sarbatori,inginera de la Romstal mi-a dat si intructiuni "de folosire" :) .Urmate pas cu pas de mine ca deh am vrut sa se deschida si bobocii pe care ii avea si vroiam si o inflorire indelungata.Din pacate nici bobocii nu s-au deschis iar planta treptat -treptat a inceput sa se deterioreze bulbul insa raminind perfect.Asa ca am scos bulbul din turba in care statea si l-am replantat in pamint bun si uscat.
Acum nu mai trebuie decit sa astept cea de-a doua inflorire. :) .
Nu stiu exact unde am gresit dar......este o bulboasa mai fiþoasa :mrgreen:
 

adrianam

Well-Known Member
Cyclamen-ul pitic cumparat in ianuarie 2007 a inflorit frumos pana prin martie dupa care am inceput sa-l ud mai rar. I-au cazut majoritatea frunzelor vechi si incepusera sa apara frunzulite noi. Totusi am rarit udarea pana la sistarea completa. Dupa cateva luni, am cautat in pamant bulbul dar era uscat si stafidit.
In decembrie am cumparat un cyclamen grena inchis, pitic.
Bobocii s-au dezvoltat si s-au deschis dar culoarea lor a fost roz.
Iar cateva flori au facut capsule cu seminte.
Daca reusesc sa-l tin in viata pana prin martie, cred ca il voi pune intr-unul din ghivecele mari de pe balcon, poate langa hortensie sau langa vre-un trandafir pitic.
 

Ioana

Member
Doamnelor, nu stiu daca am facut bine sau rau, dar am redus drastic udarea , in ultimile 2 zile, la plantuta mea. Sunt foarte mahnita pentru ca nu stiu ce are, dar sper ca maine sa ma lamuresc si daca este cazul sa incep alimentarea cu apa din nou.
 

Floria

Active Member
Ioana, ai verificat cat de ud este pamantul din ghiveci? Poate ca de vina sunt schimbarile de temperatura!
Rog gradinaresele cu experienta sa intervina daca vor!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu-mi dau seama ce problema are Cyclamenul. Ioana tu ai ajuns la concluzia ca are prea multa apa? Pe ce anume te-ai bazat?
 

sini

Well-Known Member
eu am o cyclama primita in octombrie.Este inflorita de atunci.Ce-mi place la ea, e comportamentul.Daca nu-i pun apa intro zi se inmoaie;cum ii pun apa se ridica florile :D
 
Sus