Clivia

sarselia

Active Member
Moderator
Bine ai revenit!
Intrebare;Am cateva clivii mai mici adica pui si as vrea sa stiu cum sa ii tratez.Ii las in pivnita la racoare si la ne-udat sau sa ii aduc la caldurica?
Momentan o parte din puiuti stau intr-o camera neincalzita si habar nu am daca trebuie sa ii ud sau nu.Acolo cred ca sunt vreo 10-15 grade (zic eu...).
 

michaela

Active Member
Va poop! :hug: :*

Arselia, puiutii la caldurica, sa creasca mari si voinici ;-)
Linkul postat mai sus a fost pus in graba de mine si n-am dat prea multe explicatii... :oops:

Vroiam sa reliefez faptul ca pot sta asa de frumos mai multe plante intr-un ghiveci mai maricel.... FARA PROBLEME chiar ;-)


Si daca tot am intrat, iar voi m-ati intampinat asa..... :oops:

Va arat "un secret" ;-) :secret:

[poza-l:gnlwmnpa]http://img27.imageshack.us/img27/8523/picture002ql.jpg[/poza-l:gnlwmnpa] [poza-l:gnlwmnpa]http://img42.imageshack.us/img42/9628/picture003ucz.jpg[/poza-l:gnlwmnpa] [poza-l:gnlwmnpa]http://img10.imageshack.us/img10/4498/picture003nc.jpg[/poza-l:gnlwmnpa]

[poza-l:gnlwmnpa]http://img12.imageshack.us/img12/2/picture001siy.jpg[/poza-l:gnlwmnpa] [poza-l:gnlwmnpa]http://img692.imageshack.us/img692/7542/picture004cy.jpg[/poza-l:gnlwmnpa] [poza-l:gnlwmnpa]http://img607.imageshack.us/img607/6935/picture005oc.jpg[/poza-l:gnlwmnpa]


Ultimele 2 poze facute cu flash, distorsioneaza putin......
 

gabrielais

Active Member
maammaaa ce frumusete...

eu clivia nu am dus-o niciodata la racoare...o am de 2 sau 3 ani..insa o tin in hol unde este lumina dar nu este foarte cald..in fiecare an infloreste constiincioasa..de precizat ca am schimbat doar o singura data ghiveciul..o tin destul de "ingramadita" :giggle:
 

nick1971

Active Member
Bineinteles ca ne-ai lipsit, Michaela :hug:
ce frumusete ai :visator:
eu am pierdut o clivie, din cele din Belgia, din vina mea, am uitat-o in frig :cry:
 

sarselia

Active Member
Moderator
Din cele din Belgia si eu am pierdut una.Iarna trecuta a stat in pivnita si l-a apucat pe tatal meu harnicia de a udat toate florile.Problema e ca le-a udat de nu stiu de cate ori si a lasat si apa peste ele si i-a putrezit mijlocul. :(
 

michaela

Active Member
sarselia a spus:
Multumesc frumos pentru sfaturi Micha!
Dar ce bijuterie ai tu acolo!E SUPERBA!
Are si un nume/
Este " White Lips" :D -din comanda comuna o am si eu.

Comanda noastra a fost in Olanda.... Horea s-a deplasat din Belgia acolo..

nick1971 a spus:
Bineinteles ca ne-ai lipsit, Michaela :hug:
ce frumusete ai :visator:
eu am pierdut o clivie, din cele din Belgia, din vina mea, am uitat-o in frig :cry:
Si eu pe tine Nico! :hug:

sarselia a spus:
Din cele din Belgia si eu am pierdut una.Iarna trecuta a stat in pivnita si l-a apucat pe tatal meu harnicia de a udat toate florile.Problema e ca le-a udat de nu stiu de cate ori si a lasat si apa peste ele si i-a putrezit mijlocul. :(
Of, ce rau imi pare fetelor.... zau!! :cry: :cry:
 

michaela

Active Member
Da.... este chiar perfecta, e compacta;nu e prea inalta, frunze medii si latute, florile mari.... O ador!! :indragostit: :indragostit:

Multumesc lelia :hug: :*
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Nu stiu ce mai fac plantele voastre, dar pe mine una clivia mea nu pridideste sa ma uimeasca.

In urma cu doi ani imi faceam cadou de Mos Nicolae o clivia la reducere din Obi. Nu mai era inflorita, dar ma asteptam sa fie clasica belgian orange. Prima bucurie mi-o face dupa doua luni, cand observ spre sfarsit de februarie prima tija florala si tot atunci prima surpriza: era o belgian orange mai speciala:

Nu doar ca a inflorit spectaculos, dar planta mea a luat un avant teribil. Dupa nici patru luni inflorea din nou, iar la doua-trei luni dupa aceea deja dadea doi pui. Asta se intampla prin august-septembrie 2011 cand planta nu implinise nici pe departe un an in gradinuta mea. Si in anul urmator planta isi mentine frumosul obicei de a inflori, asa ca m-a desfatat cu florile ei si in martie si in iunie 2012. Intre timp puii au crescut semnificativ , iar radacinile plantei aproape au distrus ghiveciul. Asa ca in august, dupa ultima inflorire era neaparat necesara mutarea plantei, cu atat mai mult cu cat reusisem intre timp sa procur substratul necesar. Cu acea ocazie am decis separarea unui pui de planta mama, lucru pe care l-am realizat cu mare dificultate, radacinile fiind foarte inghesuite si amestecate, iar puiul puternic atasat de mama. Totusi am reusit sa salvez cateva radacini scurte, prin urmare sansele puiului de dezvoltare nu erau limitate. Celalalt pui nu am indraznit sa il separ fiind prea lipit de mama. Au primit un nou substrat si un ghiveci mai generos. In plus la clivia am observat ca pot linistit forma "colonii" si infloresc spectaculos impreuna.

Probabil veti zice ca ceea ce v-am povestit e perfect normal pentru evolutia unei clivii. Asa o fi, dar pe mine tot ma uimeste rapiditatea cu care evolueaza. Ultima picatura, cea care m-a si decis sa va impartasesc si voua e faptul ca ieri cand udam florile am ramas din nou uimita. Puiul cel mic, pe care de nici 5 luni l-am despartit de mama si care nu are inca un an jumatate e pus pe fapte mari: pregateste o tija florala! :eek: Mie una mi se pare total neasteptat, avand in vedere ca in toamna de abia avea cateva firave radacini. Acuma astept curioasa sa vad daca mama si sora ii vor calca pe urme. Cert este ca le merge si lor bine, tocmai au dat niste frunze noi.
 

lelia

Well-Known Member
Adina ,e o poveste frumoasa ,daca nu ai povesti tu ,nici n-as crede .....
Sunt incredibile cliviile tale !le place foarte mult la tine si iti dovedesc asta crescand si inflorind spectaculos .
Sa-ti traiasca ,sa te bucuri de ele !

Lenesa mea ,doar creste ,nu infloreste si nici nu se inmulteste ,dar am rabdare .....
 

diana999

Active Member
Felicitari Adina-Ioana si La multi Ani! :rose:

Ce substrat ai folosit ?
In primavara vreau sa schimb substratul cliviei mele.
M-a bucurat cu flori de cand o am dar n-a facut niciun pui.
 

angela draganoiu

Active Member
felicitari Adina-Ioana si La Multi Ani.
am si eu un puiut primit in dar de la Cornelia. cand mi l-a dat a zis ca e inca in faza "pampers" da' citind ce ai scris tu incep sa-mi fac iluzii cum ca si al meu s-ar putea sa renunte la pampersi si sa vrea sa faca si el o floricica ceva acolo ;-) ca l-am udat si l-am dragalit asa ca musai sa faca si el ceva, nu ?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
:D Multumesc pentru felicitari.
Lelia, :hug: . In ce priveste "lenesa" ta, ii acorzi perioada de repaus? Fara lunile de racoare nu prea vrea sa infloreasca.

diana999 a spus:
Ce substrat ai folosit ?
Diana, am tot intarziat sa fac transplantul pana am procurat cele necesare, asa ca a mea am transplantat-o la finalul verii, dupa al doilea inflorit. In ce priveste substratul am urmat sfatul Michaelei. Mi-am procurat cocohusk si l-am amestecat cu perlit, ceva nisip si pamant de flori. Am incercat sa fac o compozitie asemanatoare cu cea cu care venise clivia.

angela draganoiu a spus:
incep sa-mi fac iluzii cum ca si al meu s-ar putea sa renunte la pampersi si sa vrea sa faca si el o floricica ceva acolo ;-)
N-as zice ca e o iluzie, Angela. Azi tocmai am observat ca exceptia mea devine regula. Si cel de al doilea pui, cel ce e atasat de mama si sta la rece are boboci. Acum doua zile nici nu se vedeau, iar azi s-au ivit deodata. Numai mamica intarzie, dar sper ca nu mult. :D

Din experienta celorlalti doi ani nu ma asteptam inca la tije. Acestea apareau cam la inceput sau final de februarie. Cum tocmai am mutat plantele, ma asteptam sa fie ocupate cu inradacinarea, doar au ghivece mult mai spatioase, dar cand colo sunt grabite cu infloritul.

La puiul mic m-a surprins faptul ca vrea sa infloreasca. Nu m-a nedumerit perioada fiindca fiind mititel mi-a fost mila de el si in decembrie l-am adus de la rece la caldura, asa ca ma gandeam ca asta a devansat inflorirea. La celalalt ma surprinde graba de a inflori, ca doar sta la rece. Nu ma surprinde atat faptul ca vrea sa infloreasca, deoarece desi e de aceeasi varsta cu primul pui e mult mai mare.

Iata si micutul meu -are doar 7 frunze- dar e harnicut:
 

Dea

Active Member
Adina, clivia ta este o minunatie de floare!! E surprinzatoare rapiditatea cu care se dezvolta la tine si mai ales, tendinta de inflorire a puilor! Sa-ti traiasca si asteptam flori de la toate trei! :D
Ce fertilizant utilizezi?
Am o clivia variegata de la danero, a dat vreo 3 frunze in aceasta iarna, dar eu abia astept sa o vad inflorita :roll:
http://deasflowers.sunphoto.ro/ALTE_PLANTE/84942620 - petele maro de pe frunzele bazale sunt arsuri produse de soarele arzator din mai 2012 ( am facut imprudenta sa o las expusa la soare ).
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Dea, e superba variegata ta. Asa compacta, iar frunzele late si frumos colorate. Sa iti traiasca si sa infloreasca cat mai curand!

In ce priveste fertilizarea, nu folosesc un anume fertilizant ci ceea ce dau tuturor decorativelor prin flori. Folosesc o data pe an Atonik, de obicei primavara sau la replantare. Am folosit ceva Epsom Salt, luat de la danero2004 si fertilizanti Peters de la emeclau. Pornesc primavara cu 10-52-10, de cateva ori, apoi 20-20-20 o data la doua saptamani in sezonul cald. Alteori am folosit Vitaflora (initial nr. 5 pentru stimularea infloririi, apoi cel obisnuit). In general ce am in casa, dar nu in exces. Ud majoritatea plantelor cu apa de ploaie (mai putin leandrii care prefera apa calcaroasa).
 

Dea

Active Member
Multumesc mult Adina! si iti multumesc pentru informatiile privind fertilizatorii. Utilizez si eu Epsom Salt si Vitaflora atat pentru stimulare a infloririi, cat si universal, dar si unul numit " rabdare" :)
Uite, la capitolul apa pentru udare, aici, uneori, din lipsa de timp, o utilizez pe cea de la robinet, dupa o perioada de decantare destul de scurta.
 
Sus