Catina - Lycium barbatum ???

happy

Well-Known Member
Caline,noroc cu topicul tau ,mi-ai deschis ochii si am descoperit in gardul viu de la bloc doua tufe de goji(catina de gard) de vre-o jumatate de metru .A fost ea mai mare acum cativa ani,tin minte ca lumea trecea si aduna frunzele acestui arbust.Nu stiu la ce le foloseau :?
La toamna o sa fac transferul celor 2 tufe in gradina de la Amara :D Deja am si 4 plantute din seminte,au cam 10 cm si le-am pus in gradina cu pet in cap sa nu le stresez prea tare :wink:
 

adrianam

Well-Known Member
Eu am pus anul trecut patru ramurele in paharute cu pamant. Din cele 4 doua s-au prins, cu toate ca au stat la soare si cam uitam sa le ud. In iarna au stat afara in paharutele acelea si cam pe la 1 aprilie am inceput sa le mai ud.
Vad ca au pornit amandoua in vegetatie.
Dar imi este frica sa le duc la gradina, imi este teama ca nu mai scap de ei.
Fixule, ai observat cumva, se intinde pe sub pamant, ca liliacul?
Eu inteleg ca nu s-au extins, ca au ramas in acelasi loc, din care nu poti sa-i mai scoti, asa este?
 

happy

Well-Known Member
Adriana,nu se inmulteste prin radacini ca zmeurul!Eu chiar am avut o tufa imensa in gardul viu al blocului si din cauza secetei din timpul ultimilor veri au ramas doar doua ramurele.Este si la umbra deci prefera soarele ca sa fructifice cum trebuie! :D
 

sentiklos

Member
Goji

Nu as fi dorit sa fiu eu cel care tulbura apele, dar am gasit suficiente dovezi pe Internet care arata ca tufele salbatice de care tot vorbim in topic sa fie Lycium Europaeum. Si care este o ruda apropiata, dar nu e Goji. Am mai observat ca pe tot internetul se face confuzie intre speciile apropiate de Lycium ( http://en.wikipedia.org/wiki/Boxthorn ) si in special intre Lycium Barbarum, Lycium Chinense si Lycium Europaeum. De consultat e si site-ul http://go-goji.com/varieties.aspx , destul de bine documentat cu privire la specii si varietati.

Dintre toate cele 80 de varietati de Lycium, doar doua sunt utilizate in scop medicinal/nutritiv, respectiv L. barbarum si L. chinense. Intre cele doua, diferentele sunt destul de mari dpdv nutritiv, Lycium Barbarum fiind pe primul loc in top.

Conform Wikipedia, catina noastra cea romaneasca ramane in continuare cel mai nutritiv fruct din lume. ( catina alba )

Citez: ""Overall the berries have proven to be among the most nutritious fruits known"

http://en.wikipedia.org/wiki/Hippophae_rhamnoides

Cel mai probabil, ca sa nu am indoieli si frustrari legate de varietatea de Goji, o sa comand din cele mai sigure surse cultivarul NO.1 ( sau NQ-1 ). E cea mai buna varietate obtinuta pana in prezent. Se gaseste (cica) si la D-l Mircea MOCA. www.uniel.ro www.moca.ro

Va doresc succes si spor la gradinarit !

I'll be back.
 

ana popa

Member
Eu am cativa puiuti de goji obtinuti din seminte din fructe uscate cumparate din UK. Am luat acum 3 ani o cutie de 250 gr pentru consum. Sunt Lycium Barbarum.
 

adrianam

Well-Known Member
Multumesc pentru informatii!
Atunci ii voi duce la gradina si voi avea in vedere sa comand si cateva plante de goji!
 

fixpix

Active Member
Deci... mie 1 mi se pare ca este exact aceeasi planta. Ca ii zice barbarum, ca chinensis, ca europensis ca ... gardensis (de gard - am inventat cuvantul, bineinteles)...
SI e normal sa existe variatiuni intre aia crescuta la tata in gradina si cea cultivata de chinezi.
http://www.plantpedia.ro/catina-de-gard/
Site-ul asta iti zice ca e una si aceeasi planta.
Dar asa suntem noi, oamenii. Strambam la ce avem in gradina si cautam pe net ceva exotic, de peste mari si tari.
Eu 1 cunosc planta asta de cand eram mic si ne jucam prin parcurile comuniste de crestea planta asta de 3-4 m inaltime si inca pe atata pe latime.
Nici prin cap nu mi-a trecut sa mananc fructele...chiar cica stiam ca sunt otravitoare.
Oricum nu am nici de acum inainte sa pap asa ceva. fie goji sau ne-goji.
Parerea mea este ca totul tine de marketing. Daca chinezii, cu medicina lor traditionala de mii de ani... zic ca musai sa mancam asa ceva daca vrem sa ajungem la 90 de ani...apoi musai sa mancam!
E doar parerea mea!
Un alt exemplu... Centrum. Nu stiu ce is pirulele alea, da io le vedeam in reclamele de pe toate TV-urile sud-coreene in 2001.
Ei pronuntau cam "sen-tu-rum" si ma distra.
Acuma dupa 10 ani a ajuns si la noi. Nu e rau!
Cam asta cred eu de toate plantele, fructele, astea miraculoase!
PUNCT!
 

happy

Well-Known Member
Calin ,ele sunt inrudite, dar scrie clar ca fructele catinei de gard sunt otravitoare pe cand goji se mananca! :D
 

fixpix

Active Member
Happy,
In varianta engleza, wikipedia zice ca sunt 2 feluri. Barbarum si chinense. SI sunt foarte similare. SI provin din Europa de SE si Asia.
Multe chestii apar acolo.
Precum si ce face marketingu cu denumiri de genu Himalayan sau Tibetan care nu are nimic de-a face cu originea sau cultura plantei. SI ETC!
SI "Lycium halimifolium Mill. (syn. for L. barbarum)" mai se zice.
Acuma.. nu o sa stau eu la cautat si cercetat.
Pur si simplu nu cred tot ce citesc pe net si vad la TV.
Adevarul e ca romanii si probabil si alte state (ca doar nu suntem noi mai cu motz) pun repede botul.
Eu n-am de gand nici sa scot prunii lu' tata sa apuce goji-u sa faca fructe... nici sa imi procur cica adevaratul goji care TOT SUSTIN ca nu e cu nimic diferit.
Uita-te si tu la desenul asta din 1885 care scrie clar Lycium barbabum... facut de un neamt. Cu ce difera de catina de pe "toate" gardurile?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Illus ... barum0.jpg
DAR... cei "pro" pot oricand veni cu contra-argumente.
:roll:
 

happy

Well-Known Member
Adevarul este ca nu am vazut goji(lycium chinense) in realitate ca sa pot spune ceva corect.Catina de gard(lycium barbarum) am vazut si am langa bloc!
 

fixpix

Active Member
pai daaa... chinense. de unde sa vedem. ca si eu am locuit 2 ani in china da nu pot zice ca tin minte sa o fi vazut :rofl:
oricum... suna bine: chinese, himalayan, tibetan... etc!
nuuu?
 

sentiklos

Member
Deosebiri

In ce ma priveste, am lamurit problema cu speciile genului Lycium. Intr-adevar, sunt in jur de 80 si este sigur faptul ca difera, in general, ca si continut de nutrienti/vitamine/substante active etc. Exista cu siguranta deosebiri, nu foarte mari, intre urmatoarele specii:

1. Lycium Barbarum
2. Lycium Chinense
3. Lycium Halimifolium
4. Lycium Europaeum

Toate cele de mai sus sunt specii cu siguranta diferite, dar usor de confundat intre ele, pentru ca se aseamana foarte mult, dpdv morfologic. Am gasit surse sigure si bine documentate cu care o sa revin mai incolo. Ideea e ca toate contin/produc chestii utile, in proportii variabile, pe primul loc fiind Lycium Barbarum. Toate contin de asemenea si chestii mai putin utile, respectiv otravitoare, precum atropina, hiosciamina si scopolamina, dar in proportii mult mai mici.

Cel mai sigur, daca vreti o planta buna si hranitoare, cumparati-o dintr-o sursa sigura si credibila.

Revin.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
M-ati capiat de cap! :eek: Acuma eu ce draci fac cu al meu goji, ori ce-o fi, cand o binevoi sa faca fructe? Le culeg si le mananc in fata la Urgente, pentru siguranta? :rofl: Cum draci sa ne lamurim daca toate-s 'de gard' si otravitoare?
 

happy

Well-Known Member
Claudia,stai linistita goji al tau de la Uniel este comestibil(fructele)catina de gard( seamana mult cu goji) care se gaseste pe toate drumurile nu este buna.Chiar azi am fost la tara si pe la Amarar la iesire pe marginea drumului erau o groaza de tufe.Eu nu vreau sa cumpar goji pt. ca am seminte si am puieti deja! :D
 

sentiklos

Member
Goji

Hapy, avem de asteptat dupa fructe... Si eu am o multime de rasaduri obtinute din fructe uscate cumparate de la plafar. Am vorbit ieri cu D-l Moca de la Uniel si mi-a spus ca s-ar putea ca plantele obtinute din seminte sa faca flori din primul an, dar fructe...poate, timid, din al doilea an...
Cu plantele obtinute din seminte nu poti fi sigur ca iese un soi anume, pentru ca intervine segregarea genelor. Adica...pot sa-ti iasa plante de soiuri diferite, care au fost folosite la obtinerea plantei din care ai semanat tu. Etc.
 

Floria

Active Member
Sa inteleg ca pot gasi seminte de Goji la plafar ? decat sa dau o caciula de bani pe o plantuta mai bine cumpar un pumn de fructe uscate si le seman , in doi ani fructifica ele :rofl: si sunt si sigura ca sunt comestibile :wink:
Am cumparat in urma cu trei ani din Canada Goji Berry si nu a rasarit nimic, poate cu cele de la plafar am noroc.
Am citit ca daca consumam zilnic 20 - 30g dimineata ne da si o stare de fericire :dans: http://www.femeilor.ro/goji-berry-fruct ... e-590.html
 
Sus