Catina - Lycium barbatum ???

fixpix

Active Member
Buna.
Tocmai azi am descoperit ca la parinti in gradina am una din cele mai exceptionale plante medicinale din lume LOL
adica lycium-ul asta. sau cred ca e asta. desi nu cred ca ma insel.
creste printre prunii lui tata, exact in locul care trebuie cosit (pentru iarba si pentru a se putea culege prunele - stiti, tata si palinca!).
ei bine... vreau doar sa va spun ca o fi ea planta cea mai cea... dar eu 1 ma chinui de ani de zile sa o distrug.
de x ori pe an tata ma roaga sa mai smulg din tufele alea.
si oricat de jos as da cu harletzu, ca in 1-2 saptamani is crescute inapoi de zici ca nu le-am facut nimic!
deci... doar o avertizare. odata plantat in gradina...slabe sperante sa mai scapi de el!
 

sicora fabian

Active Member
Popular i se spune cătina de gard - L. barbatum. În scop medicinal se foloseste cătina albă - Hippophae ramnoides. Cătina de râu (roşie) este Tamarix tetrandra - şi ea are veleităţi medicinale!
 

fixpix

Active Member
da, da... dar goji asta e asa la mare trecere pe site-uri. de asta se zicea ca era folosita de nu stiu ce imparat chinez cu mii de ani in urma...etc...
si cica e buna si ca fructe proaspete, si ca fructe uscate, etc...
asa am dat eu de ce am in gradina.
mai vazusem ca unii si-au cumparat goji asta.

:rofl:

pentru cei care le au cu engleza... ia vedeti ce zice aici... asta da marketing skills!

http://davesgarden.com/products/market/view/9666/
 

claude

Well-Known Member
Moderator
fixpix a spus:
da, da... dar goji asta e asa la mare trecere pe site-uri. de asta se zicea ca era folosita de nu stiu ce imparat chinez cu mii de ani in urma...etc...
si cica e buna si ca fructe proaspete, si ca fructe uscate, etc...
asa am dat eu de ce am in gradina.
mai vazusem ca unii si-au cumparat goji asta.

:rofl:

pentru cei care le au cu engleza... ia vedeti ce zice aici... asta da marketing skills!

http://davesgarden.com/products/market/view/9666/

Din ce se spune acolo, ai descoperit o comoara in gradina ta! Ei zic nca poti face si suc din fructele alea si sa le usuci, ca stafidele. Vrei sa-ti traduc un pic materialul sau ai inteles in mare cum sta treaba?
 

fixpix

Active Member
mersi,mersi claude. io 1 am inteles perfect :)
da nah... parca nu mi se par asa comestibile...si mai ales chiar asa de magice!
da poate la primavara ii zic lu' tata sa nu le mai scoata din pamant (ca oricum nu are rost, ca revin)... si sa ne apucam de o mini-productie...

:rofl:
 

mirela06

Active Member
Unii o au in gradina si nu stiu cum sa scape de ea si altii(adica eu)...am cumparat-o :cry: :rofl:
Fixuleeee!!!Lasa comoara unde a trimis-o natura, Dumnezeu, vre-o pasare :rofl: ,etc. si fii fericit de asa ceva ca eu pe un fir de 20 de cm am dat peste 35 lei.
 

fixpix

Active Member
ioai cum stiu unii sa profite. na bine. cine da 30?
kidding!

da pe bune, tata e exasperat. avem cred vreo 15-20 de tufe si nu putem nicicum scapa de ele.

flori si fructe ioc, ca sunt la umbra si mai le si cioparteste tata cand sunt destul de mari. pe acolo sunt prunii care fac prune care trebuie culese si nah... trebuie curatat terenul.
 

adrianam

Well-Known Member
Am tot citit pe net despre ea si s-au ivit intrebari la care nu le-am gasit inca un raspuns:
1.Lycium chinense = Lycium barbarum ?
Unii zic ca sunt denumiri diferite pentru aceeasi planta, altii zic ca ar fi specii cu totul si cu totul diferite, desi din pozele de pe net mie nu mi se pare diferenta decat la cantitatea de fructe de pe o ramura.

2. Daca Lycium chinense este diferit de Lycium barbarum, atunci cel care creste la noi este comestibil si are aceleasi proprietati ca L.chinensis? Pe un site spuneau ca la L.barbarum, cantitatile de substante benefice sunt in concentratii mai mici decat in L.chinensis - dar nu spuneau ca nu ar fi comestibil.
 

brishtara

New Member
Re: Catina - Lycium barbarum ???

fixpix a spus:
deci... doar o avertizare. odata plantat in gradina...slabe sperante sa mai scapi de el!
atunci vreau si eu!!! :rofl:

nu de alta, dar cel mai reusit sapun facut de mine a fost cu catina. Inplus fiul meu a fost pus pe picioare tot cu catina asta dupa ce ii ajunsese nivelul hemoglobinei in sange la 7

Acesta e sapunul, 100% natural , pregatit acasa taiat manual si ornat cu petale de bucuioc domnesc :)


http://luthelo.blogspot.com/2010/08/sap ... -shea.html

Blogul nu are caracter comercial. Cine e interesat cu drag il ajut sa invete acest minunat procedeu :)
 

angela draganoiu

Active Member
Brtishtara esti sigura ca link-ul este bun ?
am deschis link-ul si a trebuit sa resetez pc-ul pt ca deschide in continuu acel link. te rog verifica. s-ar putea sa aibe o hiba.
 

brishtara

New Member
angela draganoiu a spus:
Brishtara esti sigura ca link-ul este bun ?
am deschis link-ul si a trebuit sa resetez pc-ul pt ca deschide in continuu acel link. te rog verifica. s-ar putea sa aibe o hiba.
da este bun.
Copy Paste nu prea da gres. cateodata browserele sunt prea incarcate si fac figuri. Amandoua linkurile merg corect, atat cel postat in cadrul mesajului cat si cel de la semnatura :D

acum merge?
 

dumitza

Member
Catina asta de garduri creste peste tot.La mine la tara ii zice "turbarea cainelui" si nimeni nu se atinge de ea.Eu foarte mult timp am crezut ca este otravitoare.
Dar parerile sunt impartite ...unii spun ca acesta catina de garduri nu este goji,ca goji ar fi altfel la frunze si la fructe(are fructe mai mari).Vad eu la vara diferenta ca am un gard natural din asa ceva la tara,deci sa tot mananc. :rofl: :rofl: :rofl:
Si pentru siguranta mea am comandat si un goji mic :wink: :wink: ..pai ca sa am cu ce compara.
 

fixpix

Active Member
daca imi cereti parerea, e 1 si aceeasi planta. ca in poze e super faina, flori demne de expozitie, si fructe mari cat rosiile de gradina - asta e alta poveste. vazuta per ansamblu, planta este exact ce avem noi pe toate gardurile. Ca ii zice goji, ca e din China si are nu stiu ce proprietati miraculoase, asta e alta mancare de peste. Si eu asa stiam cand eram mic ca e otravitoare.
ASA ZIC EU.
Dar din partea mea, comandati cate vreti, de unde vreti - cert e ca nu mai scapati de ea!
:evil:
 

adiadi

Member
sunt o multime de varianteee :eek:
pe catina asta de cumparat o cheama altfel:
Cătina albă- Hippophae rhamnoides.... nu mai stiu cum
(http://www.comarion.ro/retete_naturiste ... 0detailate)

mai este si galbena si portocalie....

Cătină-Hippophae rhamnoides Frugana [productiv]
Cătină-Hippophae rhamnoides Pollmix [polenizator]:"Cătina, este un arbust de 1,5 - 3 m înălţime, cu aspect de tufă deasă, frunzele sunt caduce, lăstarii spinoşi. Este o plantă ideală pentru fixarea terenurilor fiindcă îşi dezvoltă rapid sistemul radicular. Cătina este folosită în Europa şi Asia de secole ca şi plantă alimentară, medicinală. Este o plantă dioică, anemofilă, fructificaţiile sunt bobiţe portocalii. Nepretenţioasă faţă de sol, se adaptează la solurile sărace sau sărăturate, vegetează şi pe solurile calcaroase, ghips, marnă, gresii, soluri marno-lutoase, detritus. Preferă locurile însorite şi solul afânat. Rădăcinile se dezvoltă bine pe solurile aerisite sau nisipuri. Rezistă bine pe timpul iernii, nu este sensibilă la ger. Fructifică de la vârsta de 2-4 ani. Fructificaţiile sunt de forma unui ou, 7-9 mm în diametru, cu un sâmbure. Fructele sunt zemoase cu coaja de culoare galbenă până la portocaliu intens, subţire. Florile sunt mici, dispuse în inflorescenţe, înfloreşte înaintea înfrunzitului, în martie-aprilie. Fructele sunt bogate în glucide, proteine, acizi organici, aminoacizi şi vitamine. Conţine de zece ori mai multă vitamină C decât lămâia. Are o concentraţie mai mare, de vitamina C, ca la căpşun, kiwi, portocală, roşie, morcov, păducel. Conţinutul de vitamina E este de 202.9 mg/100g fruct, mai mare ca la grâu, porumb sau boabe de soia. Fiindcă este o plantă dioică este nevoie a planta exemplare feminine şi exemplare masculine. Pentru o producţie sigură şi abundentă este nevoie de 1 exemplar masculin la 9 exemplare feminine, ţinând cont de direcţia vânturilor, fiindcă este o plantă anemofilă. Fructele se coc, începând cu luna august până la sfârşitul lunii septembrie, în această perioadă fructele sunt acrişoare, amărui, dar atinse de brumă se îndulcesc. Fructele se consumă în principal sub formă de gem, vin, suc, lichior, jeleu, se pot prepara şi diferite uleiuri. Pentru ca fructele sunt acrişoare asemănătoare cu lămâia, se pot amesteca cu alte produse din fructe. Fructele de cătină sunt folosite ca şi materie primă pentru medicamente de vindecare a rănilor vechi, ulcere. Distanţa recomandată de plantare este de 2-2,5 metri între plante şi 4-5 m între rânduri. Nu necesită tăieri regulate dar ramurile bătrâne se recomandă a fii îndepărtate."
:? care e buna? sunt defapt toate bune .....de mancat/tratat?
 

sicora fabian

Active Member
Adiadi, ii spune catina alba pentru ca pe dos, frunzele sunt albicioase de la puf. Dioica, pentru ca sunt planye cu flori mascule si altele cu flori femele. Polenizare anemofila, pentru ca nu este facuta de insecte, ci de vant. Pentru o fructificare abundenta, este nevoie de 1:5, 1:9 este prea putin!
 

adiadi

Member
ioi.multumesc.m-ai lamurit bustean.
e minunat daca nu conteaza culoarea :wink:
eu am o fetita si un baietel.
cum pot sa le inmultesc?
sau se inmultesc singure ca cele ale lui Fixpix? :gandit:

te rog brishtara sa-mi zici cum ai facut sapun cu catina?
 
Sus