indoor garden

LadyBug

Well-Known Member
totusi, nu inteleg: neoanele sunt eficiente? Eu vreau sa iau leduri, si nu de oricare, ci de 3 watt bucata, cu lumina rosie si albastra, special pt plante, sunt foarte scumpe initial, dar se amortizeaza costul pe parcurs.
 

refu

Member
LadyBug a spus:
totusi, nu inteleg: neoanele sunt eficiente? Eu vreau sa iau leduri, si nu de oricare, ci de 3 watt bucata, cu lumina rosie si albastra, special pt plante, sunt foarte scumpe initial, dar se amortizeaza costul pe parcurs.
Asa ceva e de vis pentru un pasionat, eu personal nu beneficiez de asa capital pentru a folosi leduri. Din ce spui tu ar fi ideal mai ales ca ai lumina albastra si rosie( cea rosie stimuleaza inflorirea, cea albastra e pentru perioada de vegetatie). Si neaonele care au o tenta rozulie sunt ok, au acelasi spectru cu cel al ledurilor despre care vb tu. Daca iti vei lua asa ceva, te rog posteaza poze eu pot sa iti zic doar ca daca reusesti sa aduni 4000-5000 de foot candles respectiv 40000-50000 lumeni nu vei avea probleme cu 60 % din orhideele din comert!

Bafta multa!
 

LadyBug

Well-Known Member
si eu sunt nerabdatoare, dar au spus ca dupa 15 oct le aduc iar apoi fac eu comanda iar apoi astept sa mi le livreze si mai e o problema: sunt din din USA, asa ca ei au 110volti... imi trebuie un transformator, ceva? ma voi interesa.

Cred ca daca aveai leduri in sera, le mergea si mai bine plantelor. Ma mir sincer ca le-a mers destul de bine, avand in vedere deficienta de lumina.

Sunt scumpe dar, daca te gandesti ca nu se mai ard "becurile" (ledurile au cea mai mare durata de viata), cat dai la curent pentru neoane si cat la suta din lumina este intr-adevar folosita de plante, iar restul inutila si mai rau, transformata si in caldura o alta parte, ai sa vezi ca pe termen lung se merita, dupa cum spune si deviza "suntem prea saraci ca sa cumparam ceva ieftin"
 

LadyBug

Well-Known Member
Adevarul este ca nu am cautat prea mult, am gasit niste review-uri foarte bune pentru cei de pe site-ul asta:

http://www.hydrogrowled.com/%2FComparin ... s--W8.aspx

Pentru cei care se pricep la electronica, ar fi posibil sa si le construiasca singuri, cu siguranta exista leduri de vanzare pe net, eu nu ma bag la asa ceva si le cumpar de-a gata. Vreau sa iau pentru inceput pe cel mai mic din gama cea mai buna si le verific eu apoi cat de bune sunt in realitate.

Va rog sa-mi spuneti si mie daca gasiti ceva mai bun, ca mai am o saptamana pana comand si sa nu fac vreo greseala ca mi-l iau.
 

maricica

New Member
Nu prea inteleg eu ce vrei. Sper ca este doar o toana de moment sau ceva teribilism.

365$ + costuri de transport banuiesc pentru a asigura lumina pentru o suprafata de 30cm x 46cm? Nu este cam mult? Daca faci un calcul pentru o sera de 50m2 ajungi la un nivel la care poate mai bine ridici un nivel la casa pe structura metalica cu sticla speciala, sisteme de umbrire, incalzire, ventilare, monitorizare complete.

Apropo, pe site la http://www.hydrogrowled.com/63W-Penetrator-Pro-P65.aspx partea video nu mai este. Dar la "Customer LED Grow Videos" sunt link-uri catre filmulete care prezinta cultura de Marijuana. Banuiesc ca pentru asa ceva pretul merita. Tu asa ceva vrei sa cultivi?

Vad ca spui de construirea unei sere. Prioritatea ta poate ar trebui sa fie incalzirea, ventilarea, monitorizarea, chiar si un sistem de umbrire, lumina mai putin in cazul unei sere. Asta da nu cultivi etnobotanice in beci.

Nu prea imi dau eu seama despre ce este vorba dar din unele afirmatii cred ca putina documentare nu strica. Sa nu te superi. Mari
 

LadyBug

Well-Known Member
pai nu este chiar asa... eu fac sera cat mai transparenta, dupa cum se vede in paginile de la sunphoto. Atat doar ca iarna nu este asa de multa lumina ca vara si consider ca am nevoie de suplimente in acest sens: de aceea cumpar instalatia cu LED dar ma gandeam s-o misc de colo-colo, ca nu o sa fie necesar per planta mai mult de 2-3 ore/zi. Deci, daca functioneaza 14 ore/zi, pot sa-l mult si sa acopar o suprafata de 7 ori mai mare. In plus, eu am si polite de metal, iar sus pun plantele cu nevoie mai mare de lumina, in timp ce jos pot sta cele care au nevoi mai mici legate de lumina. Deoarece frumoasele Catt nu suporta lumina in afara "orelor de program", nu pot tine si noaptea pornita lumina - oricum, tuturor plantelor de trebuie aprox 8h de intuneric din 24.
 

refu

Member
Daca ai sera mai bine pui 2-3 becuri cu mercur gasesti aici www.growin.ro , o investitie in leduri nu se justifica (parerea mea). Si nu trebe sa te miri prea tare de plantele mele deoarece eu am calculat lucsii inainte sa aleg neoanele, si am in jur de 30000-40000 , la aceste valori doar Cattleya si Vanda merg mai prost. Restul gen Oncidium, Burrangera si Phalaenopsis e de ajuns . Atat ca nu stau foarte mult inflorite pentru ca e mai accelerat. Vegetativ nu am nici o problema cu ele.
 

LadyBug

Well-Known Member
Eu tocmai dupa astea cu nevoi mari de lumina ma omor, nu prea-mi plac mie Phalele, am cumparat o multime de Laelio-Catt si 2 Vanda puisori.
Initial voiam sa-mi fac tot o mini-sera in casa, dar s-a dovedit ca n-am nici loc, nici lumina, nici diferente de temeperatura zi/noapte si mai fac si mucegai/ musculite etc. Tu cum de nu ai avut probleme cu mucegaiul si musculitele?
 

Kati

Active Member
Cred ca toata lumea are probleme mai mari sau mai mici cu musculitele si cu mucegaiul la un moment dat. Mucegaiul il sterg, iar musculitele le omor, cu toate ca se fac la loc destul de repede :(
Probabil ca se gasesc si in magazine, insa eu mi-am confectionat o chestie din carton, pe care am lipit scotch lipicios pe ambele parti, si cu ea plesnesc musculitele. Am facut-o din carton galben ca sa le atraga, insa sunt atat de mici si subtiri, incat nici vorba sa se lipeasca ele singure de scotch, asa ca nu va obositi sa cumparati de-a gata, ca aruncati banii exact degeaba.
De fapt, asta este riscul cand tii mai multe plante in casa, si pe care destul de multi dintre iubitorii de plante la accepta tacit: musculite, mucegai (pe pereti), paduchi, acarieni, rame in pamant, etc etc.
 

LadyBug

Well-Known Member
Acum, ca a venit iar frigul, ai adus iar plantele in "gradina din interior"? Nu ai mai postat nici o poza recent si eram curioasa cum le mai merge... Te pomenesti ca se obisnuiesc cu mini-sera din casa si nu le mai place afara! De asmenea, sunt curioasa cat de eficient este keiki grow si pentru ce fel de orhidee si ce rezultate se obtin. Acelasi lucru si despre fertilizatoarele pe care le folosesti, le-ai facut teste?
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Kati a spus:
Cred ca toata lumea are probleme mai mari sau mai mici cu musculitele si cu mucegaiul la un moment dat. Mucegaiul il sterg, iar musculitele le omor, cu toate ca se fac la loc destul de repede :(
Kati, cred ca e ceva in neregula cu casa ta, eu nu am avut niciodata mucegai pe pereti si cu siguranta am peste 150 de ghivece in casa.
Poate sa fie ceva de la izolatia casei??
 

Kati

Active Member
In fiecare vara am mucegai pe pereti si pe mobila. Mucegaiul apare doar in camera in care tin cele mai multe flori. Acum, nu te gandi ca peretii sunt negri, uneori nici nu se observa, insa se simte. Casa este veche, dar din punctul asta de vedere nu am ce face, doar sa ma mut intr-o casa noua. Ceea ce nu se poate.
Si nu sunt singura la care apare acest fenomen, am mai vorbit cu iubitori de plante, si la ei situatia este la fel.
 

LadyBug

Well-Known Member
buna, refu, ce mai faci? Voiam sa-ti spun ca au venit LED-urile de miercuri, dar initial nu le mergea ventilatorul. L-am folosit cateva ore de atunci (ma gandeam ca nu trebuie sa mearga decat daca se incige circuitul) iar astazi a umblat un pic prietenul meu la el, in sensul ca a impins cu un bat de chibrit ventilatorul, si acesta a inceput sa mearga fara probleme. Dupa vreo 10 minute insa, a inceput ventilatorul sa baraie ca si cum face atingere cu un fir sau ceva de plastic (nu foarte tare, dar nici incet). L-a mai zgaltait el nitel si a zis ca-l va rezolva cumva, dar deocamdata se chinuie sa-i faca un suport ca a venit cu niste agatatoare si n-am cum sa-l pozitionez bine acum.
LED-urile sunt 4 verzi, 16 albastre si restul rosii, inca nu am luminometru ca sa vad exact si ce intensitate luminoasa emite.
Am garantie 3 ani la el, dar nu-mi convine sa mai stau inca o luna fara el, pana il trimit si vine iar inapoi.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Leduri vor fi viitorul in gradinarit , chiar acum construiesc unul cu raport 3-1-1 , stiu ca era mai bine cel putin 5-1-1 dar merge pentru inceput asa

Cele rosii au cam 8000mcd iar cele alb intens 18000mcd , deci un singur led e destul de puternic in clasa lui

Acum ca tot discutam de leduri , ledurile verzi e lumina oarba , si nu se monteaza pe niciun dispozitiv , pur si simplu e "intuneric" pentru planta , si se spune ca , culoarea verde e de fapt culoarea reflectata de frunza din spectrul de lumina al soarelui.

250 leduri consuma cam 15 W /h comparativ cu 250 in sus la becuri cu incandescenta , fie ele si cu mercur sau HID, nu se infierbanta ca cele de mai sus si pot fi pozitionate mai aproape de plante

rosii

150x8000 = 1.200.00 mcd

albastre

50x7000- 350.000 mcd

alb luminos cald

50 x 18000 = 900.000 mcd

total 2.450.000 mcd (milicandels)

conform cu formula

lm = 0,01257 x mcd = 0,01257 x 2.450.000=30796 lumeni , echivalent cu 22 becuri de 100 w normale a caror consum e de 2200 w comparativ cu doar 15 W la leduri

uimiti de rezultat :evil: ?
 

LadyBug

Well-Known Member
Bravo! :clap: Sa ne arati si noua cand e gata dispozitivul la care lucrezi, e tare bine ca poti sa-l faci singur, economisesti o groaza de bani!
:? Eu nu ma pricep, sunt curioasa de un lucru: LED-urile mele spun ei ca au 3W/bucata (iesire sau intrare nu stiu inca, n-am calculat). Dispozitivul are 2 intrerupatoare, astfel ca pot functiona doar jumatate din lumini la un moment dat. Scrie pe el ca poate consuma intre 85-125 W. N-am stat sa numar LED-urile rosii asa ca nu stiu exact cate leduri am acum.
Nu stiu ce sa zic in legatura cu lumina verde, cred ca are si ea un rol, poate nu e pentru frunze, poate pentru flori, care nu-s verzi? Am inteles ca producatorii au studiat multi ani si au iesit cu formula asta care li s-a parut lor cea mai eficienta, ramane sa vedem si noi cat e de eficienta intr-adevar. Daca e sa ne luam dupa specificatiile stricte, ledurile mele nu acopera o suprafata prea mare, deci nu sunt extrem de rentabile, chiar daca nu consuma foarte mult. Insa calculele lor erau facute pentru plante care nu aveau lumina solara deloc, ceea ce nu e si cazul meu. Eu le folosesc doar ca supliment, caci e intunecoasa casa unde stau, dar are totusi si lumina naturala.
S-a rezolvat cu bazaitul, acum totul e bine, atat doar ca mai trebuie folie Mylar - sau ce folie imi recomandati pentru o reflectivitate cat mai buna a luminii si, nu in ultimul rand, a caldurii?
Refu, ce folie ai folosit la gradina ta indoor? Este casanta folia respectiva? E subtie? E rezistenta? Ca vreau si eu asa ceva si nu stiu de unde sa iau.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
ok , ledurile le am , desi as mai comanda sa fac macar un 5-1-1 , am facut si rost de leduri banda , dar nu am o cutie ok , am gasit placa cuprata sa fie si radiator si pana acum am dat doar gaurile , si nu putine , vreo 350 de gauri :incapatanat: :rofl:

uite cu lumina verde

" But inherently the plants are getting green light along with red and blue. But since the plant's leaves are green they reflect away the green portion of the spectrum and use little if any"

deci e inutila sau oarba cum ii zic eu , ca nu o foloseste fiind reflectata
 
Sus