indoor garden

maricica

New Member
LadyBug a spus:
Dar de ce refu tot tace, nu mai apare deloc sa ne spuna din experienta lui?
A incercat el dar ai zis ca "Ma mir sincer ca le-a mers destul de bine, avand in vedere deficienta de lumina." A zis si de lumeni dar nu a avut cu cine.

LadyBug a spus:
Si zic asta pt ca e clar ca cel putin maricica nu are experienta, ci doar citeste teorie si ia de bun doar ce-i convine.
Iau ce gasesc in diverse surse. Tot ce am scris a fost documentat. Te rog foarte mult sa ma contrazici cu orice sursa serioasa. Vorbe in vant se pot arunca usor. Un citat, o afirmatie clara cu indicarea sursei. Priomit ca iau de bun tot ce ii acolo daca sursa este de incredere. Sau macar sa imi spui mai concret la ce te referi.

LadyBug a spus:
nope, aici e vorba de reticenta voastra fata de nou... daca toti oamenii ar fi ca voi am fi ramas in pestera si acum.
Si reticienta fata de acceptarea unor abureli nedocumentate. Nu pot insa sa spun unde am fi ajuns daca am fi acceptat.

Fara nici o reticienta, gata.
 

LadyBug

Well-Known Member
Cred ca am mai facut apel la cei care citesc forum: de ce vorbiti mereu de lumeni, ce inseamna lumen? Nu e unitatea de masura pt lumina "full-spectrum"? Plantele nu folosesc tot spectrul - eu nu am nici jumate din spectrul pe care-l masoara luminometrul, asa ca - cum poti sa faci comparatii cu asa ceva? doar daca faci niste aproximari grosolane...

Documentat... cred ca si tot ce am spus eu e documentat, mai mult, e chiar si testat in mare parte pe pielea mea si pe pielea altora. Sunt si multe teste independente, eu cum credeti ca am aflat de ei? Am visat eu asta-noapte ca exista hydrogrowled? Sursele mele sunt la fel de serioase ca si ale tale, daca tie ti se pare ca e doar o tehnica de marketing, pot sa-ti dau aceeasi replica. Normal ca Led-urile sunt la inceput inca, se vede cum evolueaza chiar pe site-ul producatorilor mei.
Ti-am mai spus, maricica, ledurile de care vorbesti tu nu sunt ale mele, eu am 84x seria Xtreme-Pro de 3 watt, nu de 1 watt.

"Abureala nedocumentata" = LED e o definitie cel putin ciudata intr-o lume din ce in ce mai dominata de LED-uri, mai ales ca provine de la o politehnista.

Uite cateva link-uri: acum urmeaza sa zici imediat ca nu sunt surse serioase, nu?
Evident ca sunt foarte multe, daca vrei o sa-ti mai dau link-uri, dar spune-mi, te rog, nu ti se pare logic ca LED-urile sunt mai bune, asa, fara sa stai sa diseci totul la milimetru? Ca mie asa mi s-a parut din primul moment! Cand am vrut sa cumpar ceva de iluminat pt plante si am inceput sa caut, cum am dat de LED, cum mi-a suras ideea - si nu au fost hydrogrowled primii pe care i-am gasit, era sa iau teapa cu alte led-uri care apoi am citit ca nu-s asa bune.

http://www.growlightexpress.com/pages/l ... -c0-1.html

http://www.led-grow-master.com/LEDGardenerMay.html
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Ladybug , toate 3 sunt mari abureli ce ai pus acolo..... comert comert comert comert.com

asta e acolo , plus ca primul e plin de demo cu canabis si il voi sterge , nu sunt permise drogurile pe forum


Da-ne si noua un studiu in care Light-Emitting-Diode are rezultat real dovedit de un laborator de specialitate si nu de unu' facut de "20 ani de experienta in sera proprie" si unde sa reflecte ce zici , dar OBLIGATORIU de la o facultate de profil si nu de firme COMERCIALE

cred ca ar trebui sa documentezi mai bine si nu cu pagini de net PUR COMERCIALE
 

LadyBug

Well-Known Member
Esti incredibil, danero, n-ai citit ce se vorbea pana acum? Chiar de la o universitate erau primele teste pe baza carora discutam cu maricica: cele cu busuiocul si cu salata. DAR acolo nu erau led-urile mele, ci primele, care le sunt inferioare. Producatorul spune ca ale mele sunt ceva de genul 3.7 sau 2.4 x mai bune ca acelea. Si mai sunt acolo si alte teste independente.
 

LadyBug

Well-Known Member
Am impresia ca n-ai inteles nici atunci cand ti-am arata link-ul de la producatorul tau de neoane cu tehnologia pe care o folosesc ei despre ce era vorba.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
am zis STUDIU , nu teste de copii cu 2 leduri


ok , oricum cred ca e bine sa ramai cu ce ai ....e mai sigur si pentru noi. :wink:

cultivare placuta si LED-uri multe
 

LadyBug

Well-Known Member
dar de ce nu-l intrebi pe refu, neoanele alea au fost chiar eficiente? sincer, eu inca ma indoiesc, chiar daca avea material reflexiv peste tot si volum foarte mic. Daca avea acolo Catt sau Vanda, sa vezi cum mureau pe capete.
 

LadyBug

Well-Known Member
pai de ce te legi acum de chestii irelevante - intr-adevar in testul cu tomate erau copii! ca parca daca erau oameni mari era altceva, erau led-urile mai serioase! ma faci sa rad!
 

LadyBug

Well-Known Member
danero, spune-mi, te rog, tu ai acasa tv cu tub catodic? si cam ce lumini folosesti pt tine acasa? ca eu ti-am raspuns ce am la munca, desi era total iesit din peisaj.
 

maresmarian

Member
danero, eu am acvariu marin mic.
am inlocuit halidele cu neoane, pentru ca dadeau prea multa caldura.
acu renunt la neoane, si fac o instalatie cu leduri. 10x reef blue + 10x cold white, de 3w, 5 moonlights pentru noapte.

lumina este extrem de importanta pentru corali, si s-a studiat serios pe tema asta. pot sa pun leduri fara probleme.

https://picasaweb.google.com/1167899196 ... 17/Acvariu -> poze mai vechi.

nu stiu exact cum e la plante, dar nu cred ca e mai complicat.
la acvariul de apa dulce am 4xphilips 830 (neoane) si imi crestea o jungla acolo. se pot inlocui cu cool white leds + blue + red daca nu ma insel pentru spectru complet. (proportie de 2x white 1 b 1 r).
 

LadyBug

Well-Known Member
deci eu tot nu pot sa va inteleg: dupa cum am mai zis: in toata lumea vezi LED-uri si iar LED-uri. De ce vreti sa ramaneti in trecut? Unde-s testele care sa demonstreze ca LED-urile de ultima generatie sunt mai slabe ca neoanele de ultima generatie? Este opus logicii, nu se poate ca toti comerciantii sa aiba pur interese...ce interese? sa scoata in fata ceva mai prost ca sa ce? LED-urile ati vazut la TV-uri cat sunt de bune, ce vreti mai mult? Duceti-va in orice magazin si uitati-va cu atentie la TV-urile cu led... e clar ca-s mai luminoase, si consuma mai putin.

maresmarian: superbe aminalute ai in acvariu, felicitari! Pt corali, am inteles ca e nevoie de foarte multa lumina, atentie, LED-uri de cea mai buna calitate, alege-le cu grija.
 

maresmarian

Member
ledurile de mare putere consuma mai mult ca neoanele pe care le echivaleaza, si au nevoie de racire mai tapana. xcreeurile sunt chiar si mai scumpe ca neoanele.
in schimb pentru acvariu, isi pastreaza spectrul, si au o durata de viata mai mare.
la acvariu, trebuie sa schimb neoanele la 1 an. daca nu patesc nimic, ledurile tin vreo 5 cred, deci imi ofera performante mai bune/bani.
 

LadyBug

Well-Known Member
bun, dar daca e asa, de ce la toate ecranele cele mai stralucitoare acum sunt folosite LED-uri si nu neoane? tot nu pot sa inteleg de ce acolo sunt asa de bune, dar in alte aplicatii nu mai sunt bune. Ok, dar de ce nu se foloseste la TV atunci neon mai luminos ca LED-ul si care sa consume mai putin?
Da, normal ca LED-urile sunt mai scumpe decat neoanele, mereu au fost.
Da, vad ca atunci cand e vorba de lucururi serioase danero si maricica se abtin. Ei stiu numai sa glumeasca si sa se gandeasca la sucuri. Si cu lumenii cum ramane???
 

maresmarian

Member
nu stiu exacvt la ce te referi cu tv-ul, nu se pot pune neoane din cauza timpului de raspuns. (timpul de la care trece de la (off -> bright).
cel mai bun timp de raspuns il are tv-ul cu tub catodic, urmat de plasma, apoi de lcd/oled. (daca nu ma insel.)

despre lumen, nu stiu exact care era discutia, pot sa explic din perspectiva coralilor.
barbar vorbind, neintrand in amanunte :

w -> se masoara energia, nu este un indice pentru lumina scoasa, sau calitatea ei. lumenul se ocupa de asta.
strict vorbind pentru un raport bun w/l -> leduri.
un system led echivalent de 3 w scoate lumina cat un cfl.
daca luam un led pro -> cree xre warm white, avem acelasi spectru ca un tld 830 (3000k)-> 2600k -> 3700k (sunt si alte leduri care acopera tot spectrul psobil necesar pentru plante) cu lumen de 100-250, depinde de curentul bagat in el.
un document de la ei, cu teste :
http://www.cree.com/products/pdf/XLampX ... enance.pdf

vorbind strict de lumeni, un neon bun de 30w cred ca are de la 1000-2500 lumeni, deci il poti inlocui cu ~10 leduri xre. ajungi la aceeasi putere consumata, spectru, lumen.

problema e ca un led costa ~25 de lei x10 -> 250 ron. un neon normal costa 15 lei (tld 830 care sunt cele mai normale pentru plante). chiar daca le inlocuiesti anual, in 5 ani nu ajungi decat la 30% din costul instalatiei led, si nu castigi nimic in plus cu leduri.
cosumul de curent e acelasi, mai ai bataie de cap cu radiatoarele necesare unui led de putere + asigurat un flux de aer ca sa nu se arda.
bineinteles, poti folosi leduri de putere de 5-6 lei, dar nu au aceleasi performante ca un x-re.

in concluzie, eu cel putin nu mi-as inlocuit neoanele la acvariul de apa dulce cu leduri de mare putere ideale pentru plantele respective, pentru ca e mult mai usor si mai putina bataie de cap sa schimb neoane la 1 an.

la acvariul marin e alta mancare de peste.
un neon pentru corali costa 70 ron, am 4 de 16 w in el.
imi scot banii practic in primul an, si obtin o iluminare mai buna pentru corali, decat cu neoane, chiar profesionale.
pot sa pui fix spectru care le trebuie, in cantitatea necesara

la plantutele normale de gradina, cred ca se aplica situatia de la acvariul de apa dulce. daca mi-as face asa ceva, eu cel putin as pune neoane.
 

LadyBug

Well-Known Member
Nu inteleg de cespui ca se aplice calculul legat de acvariu cu apa dulce la plante.
Eu m-am uitat pe net dupa t5 "bune" cand a pomenit maricica de ele, si costau in jur de 250 de USD, parca, echivalente la consum cu led-urile mele. In 5 ani unde ajungi? Si, pe deasupra, am zis si o repet, neoanele sunt foarte daunatoare pt ochi, si nu sunt directionale si nu au spectrul dedicat pt plante, cum sa fie mai eficiente? daca ar fi asa, de ce s-ar zbate toti acum sa treaca la alta tehnologie - la LED-uri?

Nu vorbeam eu de timpul de raspuns, eu vorbeam de luminozitate si consum, asta ne doare aici, timpul de raspuns este irelevant pt aplicatia noastra. Te-ai uitat de aproape la un "led" tv? cum ti s-a parut in comparatie cu alte minuni care se gasesc pe piata?

Bun, deci pe hartie, daca ne luam dupa logica maricicai, un 4x86 si un i7 sunt la fel, ca doar se alimenteaza ambele la 1.3V???

Si pt danero - mai demult ai facut o afirmatie ciudata, atunci cand am pomenit eu de full-spectrum = lumina alba solara. Atunci am trecut-o cu vederea, acum vreau sa te lamuresc un pic. Nu dau link-uri, va trebui sa ma crezi pe cuvant, sunt informatii din cultura mea generala, de cand eram copil mic. Este imposibil sa spui ca lumina solara are doar 3 tipuri de "radiatie" - cu totii stim ca nu e asa. Pentru a obtine "celelalte culori din ROGVAIV (descompunerea luminii albe la curcubeu, de exemplu) stii ca la desen foloseam 3 culori complementare? Ei bine, banuiesc ca pe acelasi principiu merg si ecranele noastre, majoritatea se bazeaza pe RGB - dar nu chiar toate, mai nou am inteles ca Sharp facea un ecran care sa contina si galben. Mai nou, am inteles ca de fapt unii producatori de TV cu LED backlight folosesc si a 4-a "nuanta" sa-i zic asa de led-uri: CELE ALBE!!! Si radiatia solara nu e compusa doar din spectrul vizibil, mai are si UVA, UVB, UVC, infrarosii, diverse unde radio. Acum, noi va trebui sa folosim ceea ce "vad" plantele, ce le este util lor. Noi vedem altceva decat "vad" ele - ne sunt utile alte culori. De aceea am zis: lumenii nu intra in discutie pentru ca nu ai toata radiatia masurata de un luminometru in LED-uri. La neoane poate o ai, de aceea sunt mai luminoase pt ochii nostri, dar nu neaparat mai luminoase pt plante.

Si daca maricica nu ma crede cand ii spun ca lumina albastra e cea mai daunatoare pt ochi, de ce nu face un test simplu: sa aprinda un neon dintr-ala "albastru" si sa vada cum o zgarie instant pe retina. Nu pot sa cred ca n-a observat asta pana acum. Exista si studii pe net legate de acest subiect, bine documentate si testate, dar nu mai are rost sa dau nici un link daca nu vreti sa le luati in seama. Oricum, radiatia albastra e apropiata de UV-care se stie cat de daunatoare sunt pt ochi, sau nici asta nu crede maricica, pt ca nu-i dau link bine documentat?
 

maresmarian

Member
Eu m-am uitat pe net dupa t5 "bune" cand a pomenit maricica de ele, si costau in jur de 250 de euro, parca, echivalente la consum cu led-urile mele.

normal ca poti sa iei neoane de 10000 de euro, si sunt convins ca exista.
dar un neon phillips 830 (15 ron 3000k, warm light) la acvariul de apa dulce face cat un neon profesional de 200+ ron.
daca vrei chiar sa suplimentezi mai pui un aquarelle (10.000k-> spectru albastru), chiar o sa ai o explozie de plante, dar din pacate si ceva alge care prefera spectrul respectiv. aquarelle e ceva mai scump. costa cam 50 de lei parca.
se mai pot pune pe langa 830 si 950 -> 5000k, care e cam la acelasi pret cu un 830.

din nou zic, asta e la acvariu, unde lumina trebuie sa strapunga si apa, si in apa spectrul rosu se pierde foarte mult.

poti sa pui neoane si de la osram, sunt echivalente cu cele de la philips, dar parca au lumeni mai multi. eu iau de la philips, ca ii cunosc pe oamenii de la depozit, si ii pot ruga sa aduca cand am nevoie.

nu are nici un sens pentru mine sa dau milioane pentru tuburi de neon profesionale, cand cu putina documentatie si alegeri corecte pentru spectrul necesar si cantitatea de lumina poti sa folosesti tuburi comune la 10% din pretul celorlate.
 

LadyBug

Well-Known Member
inteleg acum ca plantele din acvariu folosesc alte radiatii luminoase fara de cele terestre - daca zici ca la ele nu ajunge prea multa lumina rosie - sau pur si simplu asta sa fie motivul pt care ele nu au flori asa frumoase cum au cele terestre?

Este foarte interesant experimentul tau cu acvarii, ai un acvariu cu vietuitoare tare frumase, si eu vreau pe viitor unul, dar asta in cativa ani, deci scrie cu incredere ce rezultate obtii ca sa profitam si noi de stiinta ta :)

Mai am ceva de spus legat de LED-uri: am observat ca daca ma uit pe partea frunzei opusa luminii, se vede lumina. La neoane cum e, trece lumina prin frunza sau nu? Cred ca tb sa fac o poza ca sa intelegeti.

Uite alt citat:
Este demonstrat că radiaţiile ultraviolete micşorează transportul de electroni în ciclurile
fotosintezei, inhibă reacţiile fotosintetice, chiar la stadiile incipiente ale fotosintezei. Pe lângă
micşorarea intensităţii procesului de fotosinteză, au efect deprimant asupra creşterii,
dezvoltării şi înfloririi, iar la fluxuri mari de radiaţii ultraviolete plantele pier.

Da, m-am prins: busuicul nu infloreste cum fac orhideele, deci probabil ca nu ii era utila multa lumina rosie data de led-uril, si era bine sa fi avut mai mult albastru (bine, nu UV, nu stiu acum exact ce fel de albastru le e pe plac, se gaseste documentatie si pe tema asta).

Cat spuneai danero ca e durata de viata a led-urilor? la 24h/zi 100 000 ore inseamna 11,4 ani! Cum e? Chiar daca ii mai scade din intensitate, nu se compara cu nici un neon. si in studiul prezentat de maricica drept exemplu de "documentare" era clar ca lumina verde influenteaza foarte pozitiv catt seedling, nu e inutila, cum ai afirmat la inceput. Oricum, tot in studiul ala erau chestii din 1930!!! Si in rest erau teste din 1999! La data aia, cat de intensa era lumina LED-urilor? Cu studii de-astea vreti sa ma combateti, din secolul trecut? Va rog frumos, ganditi-va ca multi oameni citesc acest topic si va faceti de rasul rasului cu asemenea afirmatii!
Si pe site-ul producatorilor mei ESTE scris ca le scade intensitatea in timp, toate minusurile lor sunt scrise acolo, nu-s niste sarlatani care ascund adevarul - cum spuneati voi.

Un pic off-topic...dar legat de topic :rofl: FOARTE IMPORTANT pt toata lumea, cred ca trebuie stiut si studiat:

http://www.mdsupport.org/library/hazard.html

din pacate, chiar si lumina folosita de plante pt crestere vegetativa e daunatoare pt noi:

http://www.sciencentral.com/articles/vi ... =218392616

Imi permit sa citez ceva din primul link , referitor la ceea ce a spus danero mai devreme, ca n-as putea sa stau la lumina led-urilor la servici: in afara faptului ca led-urile de multe ori sunt facute directionale, mai e ceva:


"Some lamps are brighter."

When all are at full power, the fluorescent lamps 4-6 are less intense than the incandescent and LED lamps. The high amount of blue in the light of lamps 4-6 deceives the brain into interpreting them as "bright" until they are observed side by side with the others.

Incandescent and LED lamps are capable of several times the intensity of fluorescent lamps, and there is little danger of reaching hazardous blue light levels. If the intensities of the fluorescent lamps were increased to match the obviously stronger output of the others, the amount of blue light would also increase, possibly compounding any hazard to the retina. The only way to safely increase the intensities of fluorescent lamps to match that of incandescent and halogen lamps would be to significantly decrease the blue and UV wavelengths. Such lamps, however, could then no longer be called full-spectrum or daylight.
 

refu

Member
Buna ziua,

Deci referitor la ce am vazut scris, parerea mea ca nu renteaza LED-urile la orhidee. Neoanele care le folosesc eu le puteti gasi la inceputul rubrici, acolo era si o schita a spectrului care e necesar. In legatura cu cattleya am si eu una care vegetativ creste a dat un nou pseudo bulb sau cum vreti sa il numiti.

Vanda nu voi pune deoarece e clar ca necesarul de lumina nu il pot indeplini pentru inflorire. Sub neoanele mele au inflorit: Cambri, Odontoglossum, Burrangea, Oncidium, si chiar mai frumos si mai bogat decat in momentul achizitiei.

Nu doar lumina e importanta ci si nutrienti care ii administrati. Daca ai lumina insuficienta si folosesti nutrienti de calitate si corelati corect cu apa folosita poti avea rezultate bune. eu am 3100 luxi ceea ce inseamna 289 foot candle. Mai mult am un luxmetru cu care voi masura saptamana viitoare intensitatea ce ajunge la niveul frunzelor.

Ceea ce voi uitati mereu e ca toate si apsolut toate florile din comert sunt hibrizi si modificati si multiplicati en-vitro, ceea ce ii face mai rezistenti si mai adaptabili la conditiile din casele noastre.

Voi reveni saptamana viitoare cu masuratoarea exacta. Si inca ceva maj. orhideelor sunt din etajul mediu al stratului forestier din padurile tropicale (canopy) ceea ce le face adaptabile la nivele scazute de lumina.
 

refu

Member
Kati a spus:
Cred ca toata lumea are probleme mai mari sau mai mici cu musculitele si cu mucegaiul la un moment dat. Mucegaiul il sterg, iar musculitele le omor, cu toate ca se fac la loc destul de repede :(
Probabil ca se gasesc si in magazine, insa eu mi-am confectionat o chestie din carton, pe care am lipit scotch lipicios pe ambele parti, si cu ea plesnesc musculitele. Am facut-o din carton galben ca sa le atraga, insa sunt atat de mici si subtiri, incat nici vorba sa se lipeasca ele singure de scotch, asa ca nu va obositi sa cumparati de-a gata, ca aruncati banii exact degeaba.
De fapt, asta este riscul cand tii mai multe plante in casa, si pe care destul de multi dintre iubitorii de plante la accepta tacit: musculite, mucegai (pe pereti), paduchi, acarieni, rame in pamant, etc etc.
Mucegai - ventilator
Musculite- planta carnivora ( eu am una si e plian de ele)
 

refu

Member
Legat de comparatia intre neoane de acvariu si plante, e putin diferit dupa parerea mea, desi se pot folosi aceeleasi modele de neoane ce se intampla e diferit. Nu poti compara o orhidee cu alga sau plantele care apar intr-un acvariu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Houseplant_care

informativ pentru , ca idee orhideele au nevoie de 2000 ft pentru a prospera
la mine au 289 si nu moare nici una, si mai mult se dezvolta si infloresc.
Poate mai incet si nu la fel de puternic ca in natura dar se ''descurca ele'' mai ales cea in SH cultura.

Daca cautati putin speciile care stau alaturi de orhidee in mediul natural, veti gasi specii ca Agalonema, Philodendron, Asplenium, Bromelii etc.

Eu am fost in Spania la o companie care face pereti vegetali, despre lumina ei ziceau ca folosesc reflectoare la 2000 lux si o culoare de 6000k.

Daca cautati despre orhidee veti vedea ca si ele au nevoie de 6400K dar in jur de 20000 lux . valori care sunt optime, dar noi oricum nu putem vb de valori optime in casa , datorita lipsei de umidiate(peste 70%), dif de temp. (zi/noapte).

Cea mai importanta idee e sa nu uitam niciodata ca orhideele sunt ceea mai amre familie de plante, de unde rezulta o adaptare formidabila la diferite conditii de mediu!!!
 
Sus