indoor garden

LadyBug

Well-Known Member
Eu inca n-am inteles ce putere au led-urile pe care vrei sa le utilizezi. Asta deoarece am observat la al meu ca se incalzeste destul de bine fara ventilator, e musai sa pui racire, indiferent de cat de "ne-emitatoare" de caldura se spune ca sunt led-urile. Am vazut ceva tare ciudat: am 8 LED-uri la care nu se vede lumina, or fi ultraviolete sau nu stiu ce... Si le-am numarat si pe cele rosii: sunt 56.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cele invizibile pot fi uV daca sunt dipuse simetric si nu sunt cumva leduri arse



la mine puterea dupa calcul P=UxI reiese ca sunt de 0,6 W cel mult
 

LadyBug

Well-Known Member
da, sunt dispuse simetric. Dar de ce le trebuie UV la plante? Eu stiam doar ca UV sunt bune contra microbilor.
De ce ai pus si led-uri albe, ca am citit ca plantele nu utilizeaza decat putine din componentele luminii albe (adica tot rosu, albastru si ceva oranj). E ceva si cu verdele:
"What Color Light Helps Plants Grow?" The conclusion was that the red light grew the stronger plants, though it was noted that the green light had plants that germinated more quickly.
- citat din http://www.ehow.com/about_5645121_effec ... z1dhgx6x4J

In alta ordine de idei, mie mi se par foarte puternice, si mi-as dori sa inlocuiesc si becurile "de toate zilele" cu led-uri, dar care sa aiba spectru natural al luminii solare (si sa nu fie chiar asa puternice ca ale mele, ca mi-e sa nu dauneze cumva ochilor - daca le privesti mai mult timp direct).
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu exista lumina alba ci doar ceea ce vezi

Can you grow plants under a green light source? Probably not for long! The plant simply can't effectively utilize that fraction of the spectrum, however, a closer look at what makes up light is necessary. There is actually no such thing as "white" light, the kind you see around you all day long.Go to the library, check out a physics book, and look up "acromatic color" for a better explanation of this bit of physical science. The "white" light you see is made up of three different wave lengths: blue, green and red. These are known as the primary colors. There is no such thing as yellow light either in the strictly technical sense and certainly no such thing as "black light". Black is simply the absence of light. All the other colors are generated by combinations of the three primary colors.
 

maricica

New Member
danero2004 a spus:
...250 leduri consuma cam 15 W /h ...
Asa este pentru un led tipic 3V 20mA. Atentie insa ca prin diverse locuri se scrie si despre astea o valoare lm/w numai ca aici este vorba de 0.06w.
danero2004 a spus:
conform cu formula

lm = 0,01257 x mcd = 0,01257 x 2.450.000=30796 lumeni , echivalent cu 22 becuri de 100 w normale a caror consum e de 2200 w comparativ cu doar 15 W la leduri

uimiti de rezultat :evil: ?
Ceva nu este ok in acest calcul. Concluzia finala este ca se obtin 30796 lumeni cu 15 W. Asta inseamna peste 2000 lm/w. O valoare mult prea mare, chiar peste limita teoretica pentru un led alb.

Aici http://www.leds.de/High-Power-LEDs/ este o lista cu diverse leduri disponibile pe piata. Rar sunt valori peste 100 lm/W. CREE spune intr-un comunicat de presa http://www.cree.com/press/press_detail. ... 7907138168 din 12 octombrie 2011 despre "Cree’s XLamp® XP-G LED Now Delivers 140 Lumens per Watt in Production". Aici http://www.physorg.com/news202453100.html se spune "The theoretical limit for white LEDs is about 260-300 lm/W."

Se pot folosi diverse aplicatii de conversie millicandela to lumen. De exemplu http://www.ohmslawcalculator.com/mcd_to_lumens.php . Se introduce intensitatea luminoasa (millicandelas) si "Beam angle". Conversia de care ai spus mai sus este pentru un unghi de 360 de grade. Un led tipic are un unghi mult mai mic. Unghiul asta apare in specificatiile tehnice. Daca cauti unghiul si refaci calculele cu unghiul asta vei obtine cu totul alte valori la lumeni, mult mai mici.
 

LadyBug

Well-Known Member
'neata, maricica!
Vad ca te pricepi, esti cumva electronist, sau iti place doar sa cercetezi pur teoretic "how stuff works"? Este valabila afirmatia ta, era imposibil sa ai atata lumina cu doar 15W.

Acu'ce ma doare pe mine: de ce producatorii LED-urilor mele spun ca sunt de 3W, dar ele consuma mult mai putin de 3W? La ce se refera ei cand scriu acolo valoarea de 3W? Si cam ce lumina ar putea fi cea care nu se vede, daca-s ultraviolete, la ce-s bune pt plante?
Multumesc.

PS Intreb pt ca ori n-am cautat eu destul, ori pur si simplu producatorii nu dau specificatiile tehnice pe nicaieri.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Mersi Maricica
Se poate sa aii dreptate dar eu ma incredeam in ce calcul facusera astia , oricum e bine si asa

http://www.lpelectric.ro/ro/support/lumeni_ro.html

lm = 0,01257 x mcd

nu eu am inventat formula , dar ca idee uite aici ce pot face doar 500 leduri

<embed src="http://www.youtube.com/v/NkkU0UO3sek?version=3&amp;hl=ro_RO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="350" height="267" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>

succes
 

maricica

New Member
LadyBug, am terminat Politehnica, am lucrat putin in domeniu, acum nu mai lucrez dar in acasa eu sunt electriciana sau electronista cate putin din cand in cand. Dar nu cred ca este prea important.

Probabil 3W este consumul maxim. Depinde insa de ce le ofera alimentarea. Eficienta maxima nu se atinge de multe ori la nivelul de consum maxim. Se face de multe ori un compromis. In mod normal un producator serios spune ceva de genul ... lumeni(sau ...mcd la unghiul ...) la ...V tensiune de alimentare si ...mA intensitate. Daca nu spune ceva nu este foarte ok pe acolo. De multe ori se ascund aceste date pentru ca daca vezi eficienta asta poti sa faci comparatii. Iar daca faci comparatii poate rezulta ca ce iti vand ei nu este chiar ce pretind ei a fi. Iar specula pe domeniul asta este foarte mare. Sunt curioasa daca la ce ai cumparat tu se spune clar despre ce leduri este vorba. As fi curioasa sa stiu ceva date concrete despre corpul de iluminat. Pe site-ul acela nu prea este nimic concret. Sper sa vrei sa imi spui. Eventual o poza cu ceva date din descrierea tehnica cu care banuiesc ca a venit corpul sau poza cu datele de pe carcasa(daca exista).

De lumina care nu se vede(ultraviolete sau altceva) nu stiu ce sa zic.

Danero2004, calculul lor este corect si formula este corecta. Problema este ca formula este pentru o sursa omnidirectionala iar un led nu este. De aceea pe site-ul de care spui daca vezi la produse apar peste tot precizari de genul "Lumina/LED (mcd) la 12-20 Degree". Precizeaza si unghiul despre care este vorba.

Filmuletul confirma si el acest lucru. Pe site-ul lor http://www.ledcreations.net la "Specs" apare "513 x 22.000 mcd 5mm led’s" adica 11.286.000 mcd. Mai jos scriu ei "3500 – 4000 lumen". Daca aplici formula ta iti dai seama ca iese cu totul altceva.

Un alt exemplu. Aici http://www.ledshop.ro sunt leduri de 5mm cu lumina rosie. Descrierea lor este "5mm rosu, flux luminos 8CD(1.7lm)pe 30°". 8000mcd pe 30 de grade = 1.7 lumeni cum zic si ei. Poti verifica si cu convertorul de aici http://www.ohmslawcalculator.com/mcd_to_lumens.php si vei obtine aceeasi valoare. Daca faci cum zici tu 8000 x 0,01257 obtii 100 lumeni si nici vorba de asa ceva.

Daca consideram 2.450.000 mcd si ca toate ledurile sunt cu 30 de grade rezulta 525 de lumeni cu 15 w. Eu zic ca 35lumeni/1w este putin. Cu un sistem fluorescent obtii pana la 90lumeni/1w. Exista insa diferente de constructie si spectru.

Nu am gasit nici un studiu serios comparativ de dezvoltare a plantelor de genul: .... lumeni spectru asta(continuu), ... lumeni spectru asta (localizat atat rosu, atat albastru,...). Peste tot am gasit numai afirmatii de genul ca plantele au evoluat de foarte multi ani folosind lumina solara care are spectru complet si continuu.

Spor la constructie.

Nici o parte a mesajului nu vrea sa supere pe cineva. Am fost pusa in situatia sa ma gandesc sa fac si eu asa ceva. Cu un pret acceptabil nu am reusit cine stie ce eficienta. Cu un pret mare eficienta mai buna dar cand am calculat in cat timp recuperez banii din eficienta sporita eu am ajuns la concluzia ca nu merita. Totul este deocamdata. Nu spun ca in viitor ledurile care acum sunt la un pret mare nu vor deveni uzuale si ieftine. Nu spun ca nu exista aplicatii la care ledurile sunt imbatabile si acum si in viitor.

Orice sugestie/calcul/analiza/comparatie concreta de folosire la plante este binevenita.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Maricica , stai calma , si eu candva strangeam tehnium prin brate , acum cu munca am parasit pasiunea asta cu curentatul si unele chestii de tehnica au plecat si ele ....acum am bulbi , butasi si alte "mirodenii" prin cap :rofl:

Mersi de corectare , dau un suc :evil:

Totusi am la vanzare la munca spoturi cu doar 3 leduri , cred CREE desi au o lupa probabil in fata ca nu le pot identifica corect si au o lumina ce bate 2 neoane de 36W , in sensul ca lumina lor e mai puternica desi consuma de 20 ori mai putin decat neoanele , iar unii producatori spun ca sunt mai periculoase sa fie privite decat un bec incandescent normal , o fi stiind ei ceva :rofl:
 

LadyBug

Well-Known Member
Eu voi observa evolutia plantelor, dar nu am cu ce sa le compar, oricum - n-am alt led-uri sau tuburi fluorescente sau stiu eu ce, sper ca nu m-au pacali americanii :rofl: Pot sa spun ca i-am intrebat de lumna care nu se vede si mi-au raspuns ca e rosu indepartat... ceva de genul 740nm. Si mai pot sa remarc faptul ca la vanilie i-a crescut pui mic nou si asta de cand cu led-urile - dupa o perioada mare de stagnare - mi-a cazut asta-vara si s-a rupt puiul de atunci si din acel moment nu a mai facut nimica. De asemenea, la Vanda vad un inceput de radacina foarte viguroasa.
Si m-am gandit apoi ca n-are rost luminometrul - ala banuiesc ca masoara full spectrum, deci nu-mi va arata o valoare utila pentru mine, nu?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Eu am cam criticat ledurile initial dar cand am vazut pe un nene american ca a reusit sa tina un busuioc (care e disperat dupa soare) toata iarna sub leduri , mi am cam schimbat parerea si am decis sa incerc , in fond fac si economie la curent :oops:
 

LadyBug

Well-Known Member
pt maricica: Imi pare rau ca nu pot sa spun mai multe, nu mi-au trimis specificatii tehnice in pachet.
Pot doar sa spun ce vad: LED-urile sunt mari, mult mai mari decat cele din comert (o sa le fac o poza de aproape cand sunt stinse. Cand zic led ma refer si la lentila din fata curcuitului, si la "oglinzile" laterale care-l inconjoara, o sa fac poze cu centimetrul ca sa se vada exact dimensiunile.

Nu, nici la consumul maxim (125W) nu ajung sa consume 3W/led - sunt 84 de led-uri in total. Poate vor sa spuna ca lumina pe care o emit echivaleaza cu cea emisa de un led de 3w cu full spectrum... Avand in vedere ca are putine lungimi de unda, nu cred ca este relevant un test cu luminometru - nici lumenii emisi nu stiu daca au importanta in acest caz. Adica, prin "intensitatea luminoasa" - masurata in lumeni - nu se intelege lumina completa = cea care noua ne pare alba - galbena ??? Nu ma pricep, poate sa ma lamureasca cineva, ca sa nu mai caut pe net mult timp?
 

maricica

New Member
ladybug, pacat ca nu au spus ceva detalii despre leduri.

danero2004 a spus:
Eu am cam criticat ledurile initial dar cand am vazut pe un nene american ca a reusit sa tina un busuioc (care e disperat dupa soare) toata iarna sub leduri , mi am cam schimbat parerea si am decis sa incerc , in fond fac si economie la curent :oops:
Si cei de la care a cumparat ladybug ledurile au facut testul asta cu busuiocul. Au obtinut acelasi nivel de lumina folosita de fotosinteza cu 4 x 63W Penetrator lights(consuming 57-58W of electricity each) si cu 4 x 54W T5 High Output bulbs. Concluzia lor "The Basil on the other hand fared slightly better under T5, however margin of error indicate that it is not significant enough." Partea cu economia nu prea este.

Doua sucuri ca am mai facut o corectie.
 

Scifficus

Member
danero2004 a spus:
cele invizibile pot fi uV
Sau infrarosii ceea e mult mai sigur avand in vedere necesitatile plantelor.

Exista doua metode de verificare pentru fiecare spectru in parte.

Pentru UV, se ia o bacnota si se verifica marcajele sub unul dintre leduri, lampa aprinsa fiind.

Pentru infrarosu, se porneste camera foto/video/telefon si se incearca vizualizarea acelui led. Daca pe display se observa o lumina mov-liliachie inseamna ca emite infrarosu.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Maricica , am doar o naveta de suc ...... :rofl:

Ideea e ca totusi consumul unui led/raportat la lumina data e un pic mai "economic" sa zic asa. O sursa cu leduri care au 200W pot inlocui un HID desi la aspectul suprafetei / \ se pare ca leduri aici au pierdut teren.

Fiind mici , sa poti obtine o intensitate cat de cat , trebuie sa le grupezi , ori daca le grupezi nu mai au suprafata iluminata mare


Scifficus , corect , nu am folosit nici una nici alta deci e probabil si asa cum zici tu.

Succes
 

LadyBug

Well-Known Member
Pai cred ca nu ai tras concluzia potrivita: la rosii de ce au crescu muuuult mai bine? daca te opresti acolo iti dai seama ca T5nu-s bune de nimic, nu? Cred ca busuiocul are alte cerinte de lumina, e o planta mai ciudata. De fapt, cu siguranta ca plantele sunt diferite si poate au cerinte si de spectru diferite. Nu regret deloc faptul ca am luat LED-urile, nici nu-mi trece prin cap sa ma intorc in epoca de piatra sa folosesc neoane, halogenuri sau mai stiu eu ce chestii vechi pe care nici nu le cunosc eu prea bine. Eu sunt interesata sa-mi consume cat mai putin curent, sa nu moara becurile toata ziua-buna ziua, si cum am si lumina naturala, ma doare undeva ca puteam sa folosesc T5 pentru busuioc - nici nu vreau sa cresc busuioc. Acum nu stiu orhideele mele daca seamana sau nu cu busuiocul la cerintele de lumina, dar prefer LED-urile de o mie de ori. E ca si cu un monitor de noua generatie: vreau sa-mi iau unul cu LED, normal, nu mai ma intorc in trecut la tub catodic, chiar daca poate se vedea un pic mai bine (ca are punctele mai mici). Sunt mai multe de luat in calcul cand faci o asemenea investitie...

pt Scifficus: imi cer scuze, am uitat sa va spun: i-am intrebat pe producatori si mi-au spsu ca cele 8 led-uri sunt lumina rosie de 740nm.
 

LadyBug

Well-Known Member
Vad ca pe site se dau detalii pe care nu le gasim la alti producatori:

http://www.hydrogrowled.com/Par-LEDs-an ... 34C46.aspx

Si, de asemenea, ei spun ca vor sa faca un nou model omnia light, cu mai multe lungimi de unda pt plantele care nu folosesc doar spectrul X-Pro si a caror intensitate luminoasa (ATENTIE) se poate regla manual - SUPER, nu? Sincer, nu cred ca sunt sarlatani, daca aveam impresia asta nu ma oboseam sa le cumpar produsele. Pot sa dau led-urile inapoi in 90 de zile, oricum, voi vedea in acest timp daca sunt eficiente.
 

maricica

New Member
Nu stiu de care test de rosii spui. Un link se poate?

Daca zici ca t5 este din epoca de piatra nu mai zic nimic.

Exista foarte multe puncte de vedere shi aspecte. De exemplu eu nu voi prefera sa stau intr-o camera in care plantele sunt in lumina aceea rosie. De fiecare data cand privirea mi se opreste pe ele sa le vad asa rosietice. Mi se pare k este ciudat. Prefer o lumina in care planta apare cat mai naturala. Poate sunt eu mai ciudata. Sory.
 

maricica

New Member
LadyBug a spus:
Pai cred ca nu ai tras concluzia potrivita...
Eu am tras din testul lor doar concluzia ca pot obtine cu tuburi t5 aceeasi lumina disponibila pentru fotosinteza ca si cu leduri. Asta din ce au masurat ei cu echipamente specializate ce urmaresc curba de fotosinteza. Ca unele plante reactioneza diferit in functie de spectru este altceva. Concluzia lor este "In the future research like this will be applied to new products developed specifically for each individual plant species, as the vast majority of plants have different spectral requirements." Eu nu stiu ce prefera diversele plante. Asta a fost concluzia mea. Banuiesc ca tu esti sigura ca plantele tale prefera spectrul acela si se dezvolta mult mai bine cu el altfel investitia nu cred ca se justifica. Eu am preferat t5.
 
Sus