Yamadori - copaci din natura...

redknee

Member
:cry: traia bine si in balcon la mine ca acolo a stat o vreme pana sa-l donez... avea soare dupamasa si nu era prea cald, il udam cand era nevoie si acuma aveam un bonsai minunat! da de... nu era destul de gros dupa capu meu... pe atunci pentru mine bonsai era numai daca avea trunchiu cat gamba de fotbalist si maxim 20 cm in inaltime... asa sa se vada clar ce baban e!...
boule... BOULE :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
Mai redknee,
de la:
redknee a spus:
:cry: traia bine si in balcon la mine ca acolo a stat o vreme pana sa-l donez...
pana la:
redknee a spus:
acuma aveam un bonsai minunat!
eu cred ca e cale foooaaaaarte lunga.
Eu, cand am spus ca ai facut ce trebuia, m-am ghidat dupa felul in care te-ai descris tu cand ai aparut pe forum, si anume: "nu am rabdarea necesara sa cresc un copacel de la 0, sa-l modelez, sa astept cativa ani si apoi sa ma bucur de el.
Nu am pretentii la cine stie ce super bonsai sau la vreun bonsai de acum 30 de ani ci doar sa arate bine si sa arate a bonsai daca e posibil ceva cu trunchi mai gros."

Daca m-am inselat, atunci inseamna ca ai dreptate in tot ce spui tu mai sus...

Dar nu e timpul pierdut... poti oricand sa o iei de la inceput.
 

redknee

Member
pai nu am rabdarea asa este dar considerand ca era deja destul de frumos(nu proaspat iesit din pamant)... eram la mai bine de jumatea drumului cu el, mai necesita doar sa-l modelez nu si sa-l cresc de mic.
daca il luam si era gros cat un creion sigur nu aveam rabdare de el :)
asta vroiam sa spun cu acea introducere, ca nu am rabdare sa-l cresc daca e prea mic sau daca il iau de la 0 dar daca gasesc un copac frumos si cat de cat format ca trunchi si ramuri atunci ma tenteaza si ma tin de el... dar asa sunt eu cu toate... cand eram mic abea asteptam sa fiu mare, cand imi cumparam un pui de ceva(papagal sau broasca testoasa sau mai stiu eu ce imi trecea prin cap sa achizitionez) abea asteptam sa creasca... doar cu cainele mi-am schimbat preferintele, asta sa stea mic cat de mult daca se poate :rofl:
 

bandi87

Member
Update cu carpenul.

In acest moment incepe sa capete o forma acceptabila si creaza senzatia dupa care zici "hmm...are ceva potential :gandit: "

Peste doi-trei ani cand ramificatiile vor fi mai "complexe" o sa fie destul de frumos....singurul lucru ce mai trebe sa fac la el e ca in urmatori ani sa caut un vas acceptabil.

 

vali

Active Member
Moderator
Eh, comparativ cu ginko, acest carpen se vede ca lucreaza :D. Se dezvolta frumos.
bandi87 a spus:
...singurul lucru ce mai trebe sa fac la el e ca in urmatori ani sa caut un vas acceptabil
Eu m-as concentra mai mult pe dezvoltarea (a se citi ingrosarea) primelor 2 ramuri de la baza, stanga/dreapta. Niste ramuri de sacrificiu te-ar ajuta enorm in acest sens, chiar daca va trebui sa le lasi sa creasca si 2 m. Si vei impusca si doi iepuri dintr-o data, pentru ca tinand pe loc restul pomului prin tunderi si ciupiri succesive, vei stimula ramificatii secundare in zona superioara, concomitent cu ingrosarea celor doua ramuri de la baza.
Dar sunt convins ca aveai si tu in vedere aceste lucruri, cand ai spus ”peste doi-trei ani cand ramificatiile vor fi mai complexe”.
Asa ca, spor la munca, tovarasi! :)
 

bandi87

Member
mai mult..mai putin..aceleasi lucruri am in cap :) .....defapt deja am inceput sa ciupes pe ici colo...dar numai in jurul varfului.

crengile de jos vreau sa le las sa creasca asa cum zici tu..chiar si un metru sau mai mul...si asa o sa am si conicitate cu timpul...
 

bandi87

Member
pinus pinea

Anul acesta a fost dat sa vizitez de a treia oara insula Mljet din Croatia...si de data asta nu am uitat sa-mi aduc o "amintire" speciala (mai precis mai multe amintiri dar bla bla..).

In aceasta regiune a croatiei mai peste tot pe coasta cresc pinii de stanca(sau cum or fi numele lor :? ) pinus pinea. Acestia au forme splendide, ca umbrele sau cupole...forme care ar fi invidiate de orice "bonsaist".

Astfel am pornit la cautare de copacei care ar fi buni pentru bonsai. :) De gasit am gasit peste tot....sunt cu kilogramul (apropo..vamesul nu intreaba nimic daca aduci din astia acasa) DAR :x fara unelte speciale nu pot fi recoltati decat cei fooooarte tineri (adica de 2-3 ani). Pentru cei mai batrani e nevoie de macar o ranga ca sa poti sa misti stancile..si doar dupa asta iti dai seama daca radacinile sunt bune si daca merita recoltat.

Pana la urma m-am multumit cu doi micuti si cu unul (zic eu ca e aur pur :rofl: ) pe care l-am gasit in ultima clipa. Pozele pe care le postez vor fi cu cel mai special. O sa postez mai multe poze dupa ce le pun in vase mai "normale"...

 

flo_flu

Member
azi am fost intr-o zona pe unde nu am mai fost de foarte mult.
Ultima data am fost cu ovidiu acum un an.





 

Sash

Active Member
vladpaul a spus:
Deschid acest topic pentru a va arata ce inseamna a face bonsai din pomisori colectati din natura. Mai simplu este vorba despre Yamadori.
Pentru mine de cand m-am apucat de cresterea pomisorilor mi s-a parut cel mai frumos si cel mai atractiv sa colectezi pomisori din natura si sa faci bonsai din ei.
Va voi prezenta un Ulmus Glabra, a fost colectat anul trecut cam prin mijlocul veri stiu ca unora o sa li se para foarte ciudat sa faci o colectare im mijlocul veri dar daca gasesti un exemplar deosebit cu mare grija poti sa faci aceasta colectare.
Este cel din stanga, asa arata cand -am scos, era unit de un alt pomisor prin radacina.

In primavara a fost despartit de fratele sau si scurtat ft mult

Prin luna Mai arata cam asa, dupa ce am indepartat o parte din multimea de lastari care aparusera

Si acum 3 saptamani si in prezenta arata cam asa


La primavara urmeaza ca o parte din acele ramuri sa fie eliminate de tot, iar cele car vor ramane vor fi scurtate sa ramana 2-3 internoduri pentru ca sa lastareasca ft mult acum lucrand la o ramificare ramificatia secundara.
 

vladpaul

New Member
Multumesc Bandi, Sash nu am stiut ca trebuie sa postez aici eu am facut un nou post, imi cer scuze si promit ca de acum in colo o sa pun aici toti yamadori
 

vladpaul

New Member
Bandi chiar mai am ulmi uni mai grosi alti mai subtiri si cativa Paducei si alti pomisori urmeaza sa ii aduc la primavara, momentan i-am pregatit in natura (aduca i-am scurtat la dimensiunea dorita de mine) daca te intereseaza evolutia lor ii poti gasi la adresa www.vlad-paul-bonsai.blogspot.com
 

bandi87

Member
UPDATE: am facut cateva poze cu carpenul "abstract"(asa il numeste mama). Are o coroana mai ampla fata de ultima postare...si incep sa apara si in cateva locuri culorile de toamna!

Abia astept sa fie tot copacul acoperit de culorile frumoase ale toamnei :)

 

vladpaul

New Member
Intr-adevar arata minunat, mai ai de lucru cu el la cooana si aici ma refer la ramificatii in saptamana viitoare o sa va arat si eu noi yamadori care ii colectez saptamana asta din braila.
 

vladpaul

New Member
Normal ca pana la primavara nu te atingi de el si eu ulmi care ii am ii las in pace pana la primavara si pentru ca eu am pornit cu ramificatia de la 0 la primavara o sa tai ramurile foarte scurte sa las cam maxim 3 internoduri pentru ca sa ramifice ft mult.
 

vladpaul

New Member
O sa va prezint mai jos trei Yamadori proaspat adusi din Braila, au fost colectati de pe calea ferata, pentru ca i-a taiat mereu trenul au ajuns sa arate astfel. Sun specia Prunus din primele cercetari facute de mine.

Primul


Al doilea


Al treilea


La primavara va urma o serie noua de taieri, momentan ii las asa incarcati pt ca inca nu stiu sigur ce o sa supravietuiasca dupa replantare, pentru ca dupa cum stiti o parte din ramuri dupa replantare se pot usca.
 

bandi87

Member
Stejar colectat saptamana asta (din pacate imaginile sunt mai slabute fiindca sunt facute cu mobil):


sper sa mai culeg unul batran saptamana asta(sa vad cum o sa fiu cu timpul... :nu-mi_place: )
 
Sus