Yamadori - copaci din natura...

bandi87

Member
O parte (cred eu) fascinanta a artei bonsai este crearea bonsailor din copacei "culesi" din natura. Adica nu mergem la magazin, sau la crescatorie sa cumparam un copac, o tufa etc pe care sa o formam, ci mergem prin paduri, pe campii, in munti si cautam copaci sau copacei (tineri si batrani) care pot fi scosi din pamat si cu anii formati in bonsai magnafici.

Acesti copaci sunt deseori cunoscuti sub numele de yamadori, si practic pot fi gasiti peste tot in jurul oraselor.

Pe forumul nostru sunt discutii in proportie foarte mare de bonsai de 'casa', si de cei care se vand la pravalii si cred ca multi nu isi dau seama cat de usor este sa-ti faci rost de un copac foarte frumos intrun timp relativ scurt(si placut...mai iese omu si la miscare cum zice florin..).

Majoritatea munci pe care ar trebui sa o facem pentru crearea unei forme frumoase(pui semintele in pamant si astepti..si astepti..si inca astepti...si ai deja copii...si inca astepti..si planta arata deja cumva...) o face natura, si noi pur si simplu doar trebuie sa iesim la 'cules de mere'.

Material din care sa alegem este destul, doar trebuie cautat, dus acasa (sau lasat in pamant in padure si cu timpul de cate ori trecem pe langa el mai taiem din el pana ajunge la o forma satisfacatoare) si in final plantat intr-un vas(sau gradina sau...ce mai stiu ce mai este) si il ingrijim cum ne dorim.

Idea e ca merita sa iesim, sa cautam si sa ne bucuram de natura.
Adevraul este ca acest topic este meritul lui flo_flu si DM(din cluj) care cu greu m-au scos din casa :rofl: si am ales sa-l pornesc eu fiindca nici unul dintre ei nu facuse pana acum.(no offense guys :) )

Sper cu timpul cati mai multi din tara(..si poate chiar si dinafara) sa inceapa sa posteze pe aici, idei, poze, etc in legatura cu copacii culesi, cu evolutia lor, cu padurile si natura inconjuratoare, etc. (astfel poate o sa devina mai cunoscut acest aspect al artei bonsai)

Deci atunci o sa incep cu prima mea 'achizitie', pe care am cules-o cu ajutorul lui DM: un carpen foarte promitator care peste doi-trei ani cred ca va fi unul splendid.

<table>
<tr>
<td>

</td>
<td>

</td>
<td>

</td>
<td>

</td>
</tr>
</table>

Asteptam deci orice informatii, poze, idei, experiente, etc in legatura cu yamadori(mai ales de la cei care fac asta de mai mult timp..).
 

lorisl

Member
foarte fain carpenu.
Cumva o sa vin si eu cu voi la padure, da ii greu, ca ii ora matinala pentru mine mai ales daca hologaresti seara. La cat mergeti duminica viitoare?
 

vali

Active Member
Moderator
Sa-ti traiasca si sa ai grija de el. Vei avea pe ce lucra.
bandi87 a spus:
este meritul lui flo_flu si DM(din cluj) care cu greu m-au scos din casa :rofl:
Si se pare ca bine ti-au facut.
 

bandi87

Member
Acesta este un articol din <b><i>'Bonsai pentru gradini si terase' de Wolfgang Kohlepp</i></b>:

<i><b>"Bonsaii din natura, Jamadori</b>

In natura, exista exemplare exceptionale care, la o varsta mai mare se potrivesc foarte bine pentru formarea Bonsai-lor. In principal in muntii inalti, acolo unde se sfarsesc padurile, se gasesc copaci seculari, nu mai inalti de 50cm. O foarte scurta perioada de vegetatie face ca planta sa creasca cu numai cativa milimetri. Cand clima este aspra, gheata si zapada persistente, plantele raman mici dobandind chiar forme bizare.

Cine recolteaza plante din natura are nevoie de aprobarea proprietarului terenului. Autoritatile locale si padurarii trebuie sa-si spuna si ei cuvantul. Pentru a dezgropa unele plante trebuie intotdeauna sa ai o anumita aprobare. Cand se dezgroapa o planta, in groapa ramasa se pune un puiete.

Pentru a forma Bonsai Armonios este, nevoie desigur, de multa experienta. Mai ales pentru incepator nu este asa usor sa obtina ceva din acest material incalcit si abstract. Se recomanda plantele gasite in natura, mai tinere, care au un sistem de radacini mai simplu si mai compact.

O planta din natura de 80 de ani cu o inaltime de 50-60cm are radacini cu o lungime de 5m si chiar peste. Acest fenomen este valabil pe un sol stancos fiindca radacinile cresc si se hranesc printre fisurile si crapaturile stancilor. Pentru a dezgropa asemenea plante, radacinile lungi trebuie desprinse cu profesionalism. Daca nu se poate, se vor taia radacinile pentru a se ajunge la aparitia altora noi.

Perioada corecta pentru dezgroparea este primavara timpuriu, cand pamantul nu mai este inghetat dar plantele nu au inmugurit inca. Ca unelte se folosesc un picamer mineresc, o foarfeca pentru ramuri, un instrument de gaurit, fierastrau coada - de - soarece, ciocan si dalta.

Plantele care se dezgroapa se pun intr-un sac de plastic cu muschi pentru a supravietui transportului. Acasa se planteaza int-un mare container de plastic. Pamantul este alcatuit din lut japonez afanat (Akadama), pa cat posibil cu o granulatie mare de 6-12mm.

Locul de amplasare trebuie putin umbrit si protejat de vanturile aspre. Dupa vreo trei ani planta poate fi transferata intr-un vas mai mic.

De regula, un Bonsai se obtine dupa 5 pana la 10 ani de eforturi.

Jamadori mai in varsta au nevoire de mai multi ani ca sa creasca bine. Plantele de crescatorie, dimpotriva, incep sa creacsa mult inca din primul an. Cand se formeaza frunze puternice sau ace, este semnul ca planta a crescut. De abia atunci trebuie hranita. Dupa mutare, foioasele cresc mai repede decat coniferele. Ienuparul din natura creste deosebit de incet. De aceea se recomanda ca plantele sa nu fie dezgropate o data, ci an cu an se separa radacinile. Dupa cativa ani poate fi dezgropata in siguranta.

Pentru incepatori, nu se recomanda Jamadori, atata vreme cat tehnicile sunt destul de nesigure si recunoasterea formelor de material brut necesita experienta.

Foioasele mai tinere cu un trunchi de grosimea unui deget si cu un ramuris des sunt mai potrivite pentru incepatori, dar nu sunt Jamadori tipice.

Pentru colectionarul experimentat exista si posibilitatea obtinerii plantelor din gradina. Adeseori, arborii si arbustii trebuie indepartati din gradini deoarece ei cresc prea desi sau gradina este nedecorata. Aceste plante reprezinta un material de baza optim pentru colectionar. Trunchiul de grosimea unui deget, radacini puternice si crengi viguroase sunt semnul existentei materialului brut. Odata ce crescc, pot fi mutati intr-o ladita de plastic si in functie de marime, vor fi transferati dupa circa 3 ani intr-un vas mai mic. Deja din ladita, planta poate fi formata in linii mari, inainte de trecerea celor 3 ani. Pentru asemenea plante, formarea materialului brut dureaza 5-6 ani. Se obtine un Bonsai la o varsta de circa 50 de ani care arata viguros si expresiv."</i>

Acest articol este(cred eu) doar o perspectiva asupra Yamadori-ului. Personal sunt multe lucruri in acest articol cu care eu nu sunt de acord, deci toata lumea poate sa le interpreteze cum doreste dar nu trebuie luate ca reguli care nu pot fi ocolite.

Intr-o proportie mare in acest articol este vorba despre copacii recoltati din zone stancoase-muntenoase unde este mai greu sa umblii si sa chiar culegi ceva.

Ideea cu formarea unui bonsai intre 5 si 10 ani cred ca este eronata din cauza unui argument foarte simplu: Un copac devine bonsai cand noi il consideram asa. Poata asta sa fie in momentul culegerii sau peste 50 ani.

Urmatorul lucru care nu imi convine este ca yamadori nu este recomandat incepatorilor. Eu zic ca poate cea mai buna metoda de a invata arta bonsai-ului(si cea mai ieftina) este sa lucram cu copaci colectati. Domnul care a scris cartea are o pepiniera de copaci proprie...deci inclinatia sa asupra acestei idei normal ca este alta.

Regulile cu acei "3 ani pana la prima replantare" este relativa. Acest interval de timp depinde de soi si de imprejurari. E posibil ca dupa colectare copacul poate sa fie replantat deja anul urmator sau peste 5 ani.

Deci in linii mari articolul trebuie luat in general. Dar si daca contrazic eu acele idei, domnul care le-a scris are totusi mai multa experienta, si doar cu timpul si cu multe-multe incercari o sa ne dam seama care sunt cele mai potrivite tehnici pentru zona, clima, soiurile noastre.
 

DracuMic

Member
Hmm....pe undeva tin sa te contrazic.
W.K. stie el ce zice, la ce se refera cand spune ca numai dupa 3 ani se poate muta intr-un vas mai mic si de ce dureaza 5 ani sa scoti ceva din el.!
Uite de ex. la carpenul tau,prima greseala pe care ai facuto e ca l-ai legat, acum cel mai important este nu cum arata ci daca se prinde.....de unde stii ca peste o luna deschide mugurii si peste 2 nu da coltul?Referitor la legaturi: oare nu ar fi iesit de sub bucatile alea de cauciuc 2-3 muguri care sa te ajute? Cum crezi ca o sa faci un sistem de ramuri care sa imite naturalul?(ca doar asta inseamna bonsai) mai bine l-ai desface de sarme ca oricum e destul de chinuit dupa taiere si transplantare.
si alta problema pe care o vad(in padure n-am luato in considerare) toti stim ca,copacii au intentia sa creasca foarte puternic pe zona superioara,tu ce faci cu crengile alea asa lungi pe varf?
Si ca ultim aspect pe care vreau sa il subliniez ar fi ca Domnul WK este neamt ,adica traieste in Germania, o tara aproximativ identica climatic cu zona noastra, si pe deasupra daca ne uitam bine in carticica aia 80% din copaceii lui sunt dinastia autohtoni.!
Eu am avut foarte multe de invatat din cartea aia si sa stii ca multe din cele spuse de autor sunt cam adevarate.!
 

bandi87

Member
nemtii tot nemti sunt.... :rofl: eu m-am luat dupa un alt neamt walter pall...si la el am vazut ca pe unii copaci ii lasa in pace o vreme(fiindca n-are timp sa lucreze la ei) iar pe altii ii leaga imediat(cum am procedat eu cu carpebul meu). Dar luand in considerarae ca totusi ai mai multa experienta cu acesti copaci ca si mine...o sa scot sarmele.. :idea:

in legatura cu ramurile mai lungi. Le-am lasat intenionat asa fiindca deja au pe ele mai multi muguri care sunt aproape de deschidere. Si cum ai zis si tu..saracu a fost cam chinuit asa ca am zis ca il las sa creasca deocamdata..si il formez la anu..
 

cory_helen

Active Member
foarte interesant topicul... va urmaresc cu mare interes... dar totusi - ca nespecialist - as zice ca locul unui copacel este in curte sau gradina... o sa urmaresc odiseea carpenului ... :D
 

vali

Active Member
Moderator
DracuMic a spus:
Uite de ex. la carpenul tau,prima greseala pe care ai facuto e ca l-ai legat, acum cel mai important este nu cum arata ci daca se prinde...
:) Ma bucur ca a spus-o pana la urma cineva.

In privinta fragmentului lui W. Kohlhepp, e normal sa se refere in special la plantele din stancarie, pentru ca asta inseamna "yamadori"... acolo se gasesc exemplarele valoroase.
bandi a spus:
Personal sunt multe lucruri in acest articol cu care eu nu sunt de acord, deci toata lumea poate sa le interpreteze cum doreste dar nu trebuie luate ca reguli care nu pot fi ocolite.
Este si normal sa fie asa, fiecare cititor are propria sa interpretare. Nu trebuie luate ca reguli ce nu pot fi ocolite, dar nu trebuie luate nici ca reguli de care sa nu se tina seama :)
bandi a spus:
Ideea cu formarea unui bonsai intre 5 si 10 ani cred ca este eronata din cauza unui argument foarte simplu: Un copac devine bonsai cand noi il consideram asa.
Personal, nu sunt de acord cu afirmatia... Din ce am vazut de-a lungul timpului, multi sunt tentati sa-si "considere" plantele ca fiind bonsai, mult inainte de vreme. Cred ca despre momentul devenirii se poate vorbi abia atunci cand planta in cauza ne poate convinge prin aspect si caracter ca este replica in miniatura a unui copac real. Iar asta, de regula, nu se intampla mai devreme de (cel putin) 8-10 ani de formare, nu de viata, pentru simplul fapt ca acele mici detalii ce creeaza ansamblul, nu se fac peste noapte.
bandi a spus:
Urmatorul lucru care nu imi convine este ca yamadori nu este recomandat incepatorilor. Eu zic ca poate cea mai buna metoda de a invata arta bonsai-ului(si cea mai ieftina) este sa lucram cu copaci colectati. Domnul care a scris cartea are o pepiniera de copaci proprie...deci inclinatia sa asupra acestei idei normal ca este alta.
Ma vad nevoit sa te contrazic din nou :D... Nu cred ca detinerea unei pepiniere poate face pe cineva sa nu mai acorde atentie recoltarii de yamadori. Intr-o pepiniera (prin definitie) nu vei gasi decat plante relativ tinere, max. pana-n 25-30 de ani, ori yamadori vizeaza exact opusul: plante extrem de batrane, care sa-si fi dobandit deja toate caracteristicile necesare exprimarii acestei varste. Daca Kohlhepp nu recomanda aceasta activitate incepatorilor, o face in ideea (general acceptata peste tot in lume) ca ar fi o crima ca asemenea exemplare sa incapa pe mana unui incepator. Este ca si cum i-ai da pustiului de 16 ani, cheile de la Ferrari :).
La noi, cand auzi "Alo, incepatorii, treceti la plante de pepiniera, n-aveti ce cauta la yamadori!", pare dur, dar asta pentru ca noi am denaturat notiunea de yamadori, largindu-i cadrul. Noi cand spunem yamadori, ne gandim la tot ce poate deveni bonsai si nu e din florarie sau din mall. Si-atunci e normal sa gandim "Stai mai nene, eu de ce n-am voie sa-mi iau un lemn din padure, ce am draci pe mine?".
Din acest punct de vedere, sunt de acord ca materialul brut din natura poate constitui o buna baza de lucru pentru incepatori. In conditiile in care iti aduci 10-15 bucati dintre care niciunul nu depaseste o grosime de 5-6 cm la baza, nu se pune problema ca vei strica cine stie ce exemplar rarisim, in schimb vei putea lucra pe un material decent. In plus, la noi, teama asta de a nu distruge exeplare valoroase nici n-ar trebui sa existe. Nu cred ca dintr-o suta de incepatori (cand vom ajunge sa fim o suta :) ) iesiti la vanatoare, vor fi 2-3 care sa se apropie macar de un yamadori adevarat. De obicei, se ridica primele lemne iesite in cale, fie de pe marginea drumului, fie din liziera padurii. Dar repet, sunt total de acord ca materialul colectat din natura, la acest nivel, ajuta mult mai mult un incepator sa-si formeze mana si ochiul.
 

bandi87

Member
eu cand m-am referit la cea ce am zis cu iamadorii fiind un bun inceput nu ma refream la copacii batrani. In acelasi timp argumentul cu pepiniera l-am facut din cauza ca la ei e simplu sa mergi sa cumperi un copacel cand au foarte multe garden center-uri..iar la noi este greu sa gasesti o pepiniera buna...e pur si simplu mai usor sa gasesti prin padure ceva cu care sa lucrezi. Asta ar fi fost idea.

in legatura cu celelalte aspecte...ma bucur ca ati raspuns la cea ce am scris. Si trebuie sa recunosc ca aveti dreptate. Nu o sa sterg cea ce am zis pana acum ca sa vada si altii diferentele dintre opinii si sa isi dea seama si ei de cea ce am invatat si eu acum.

mersi baieti :wink:
 

Sash

Active Member
Dupa toata discutia de aici, nici la plantele din parc nu ma mai pot uita ca pana acum... Am vazut ieri un copacel in parcul Carol...norocul lui ca erau gardieni si ca eu eram cu bebeul :)
 

lorisl

Member
Desi nu l-am cules eu, tot aici m-am gandit sa il postez.
Un Fag care promite multe, CADOOO de la DM:

L-am pus direct pe balcon, unde are lumina din belsug.
Si inca o data, mersi DM :)
 

lorisl

Member
salut, am doua vesti una buna si una rea (pt mine).Cea buna am gasit un capacel bestial, cea proasta nu cred ca l-am scos bine(ii prima data) si nu stiu daca va supravietui.
Desi nu am fost azi cu baietii la padure, am mers cu ceva prieteni la gratare prin mircesti(cluj) si am gasit un copacel foarte fain(habar n-am ce specie, carpen sau paducel, sau nici una din astea).Inarmat cu o dalta si un ciocan + 0 experienta am incercat sa il scot cu pamant cu tot.N-am reusit, l-am scos fara pamant si spre surprinderea mea avea o radacina f groasa si lunga si cu foarte putine ramificatii, asa cum am desenat pe poza.L-am invelit bine in pamant de la fata locului, am udat bine si l-am pus intr-o punga(pamantu de acolo ii foarte nisipos).
poze:radacina are maxim 2 3 "subradacini" foarte subtiri cu maxim 2 3 ramificatii mici fiecare.chestia alba incercuita ii un dop de sticla sa va dati seama de proportii

Acum am nevoie de ajutoru vostru.Cum fac?cat sa tai din radacina, ce pamant ii pun?ce tai din el?si cel mai important am vreo sansa sa supreavietuiasca?Va rog sa ma ajutati ca imi palce la nebunie lemnu asta.
 

lorisl

Member
nu-i o idee deloc rea.Astept si alte pareri, mai ales de la bandi ca el are carpen(si asta tot carpen ii cred).mersi sash
 

DracuMic

Member
trebuia sa-i faci poza la radacina sa o vedem..>!
nu-l mai tine in punga.....baga-l in ghiveci cu pamant,uda-l bine si incepe rugaciunile.! :rofl: :rofl: :rofl:
se va prinde el daca nu-l stresezi.!!!
 

bandi87

Member
lorisl a spus:
nu-i o idee deloc rea.Astept si alte pareri, mai ales de la bandi ca el are carpen(si asta tot carpen ii cred).mersi sash
mersi :) ...dar nu ma bag cu ideile la carpeni deocamdata...dupa cum s-a vazut la inceputul acestui topic...am cam luat-o pe drum prost si mai am mult de invatat in legatura cu acesti copaci colectati pana sa-mi dau cu parerile :rofl: ...asa ca...sa-i ascultam pe DM si FF...au mai multa experienta...
 

lorisl

Member
Am plantat azi carpenu, nu is prea multumit de rezultat pt ca nu am avut destula argila si o trebuit folosesc vreo 3 tipuri de pietris :) .Oricum sper sa se prinda.Poze(linia rosie indica pana unde era ingropat copacu in padure):
 

DracuMic

Member
las` ca-i bine .....daca se prinde,se prinde.....daca nu i plina padurea :) .
in 2 saptamani ar trebui sa deschida mugurii...si daca vor rezista frunzulitele poti sa zici ca esti norocos.!
taie creanga aia lunga sau bag-o in pamant sa faca radacina.o sa fie mai Trendy asa...!
 
Sus