Ulm Chinezesc

vali

Active Member
Moderator
Nu stiu cat de „curand” se va adapta, dar nici nu cred ca e cazul sa intri in panica pentru pierderea catorva frunze :D . De fapt, n-ar trebui sa intri in panica nici daca se pierd mai multe :) , atata timp cat exista noi mugurasi ce se deschid. Daca nu exista inca asemenea muguri, da-i ragaz inca 10-15 zile. In perioada asta, incearca sa rezisti tentatiei de a-l muta incoace si-ncolo, in speranta de a gasi „locul ideal”, sau tentatiei de a face experimente cu udarea (la modul „ia sa-l ud mai mult/mai putin, sa vad daca nu-i merge mai bine”). Incearca sa-i oferi un regim cat mai constant si ai rabdare. Daca locul in care l-ai pus ii poate oferi atata lumina cat poate patrunde prin fereastra la vremea asta, e de-ajuns.

Doar cand pierderea frunzelor va fi masiva (de genul 70-80%), fara sa apara altele in loc, vei putea sa-ti pui problema ca ulmul a intrat in regres si „nu mai poate iesi singur de-acolo”. Dar sper si cred ca n-o sa fie cazul.
 

Sash

Active Member
De mutat nu-l mut ca l-am pus in singurul loc din casa in care nu-s variatii mari de temperatura si unde temperatura cred ca e in jur de 18-20 grade - dar :oops: il mai ridic de la locul lui ca sa-l studiez. Chiar vroiam sa intreb cat de tare se supara pe mine daca ii mai rabatez geamul pe vremea asta...?
Mugurasi nu prea are ca a fost tuns tare aiurea - in varful crengutelor sunt si frunze taiate pe la jumatate. De udat...mi se pare inca destul de umed pamantul - ma duc sa infig o scobitoare :)

Multumesc mult pentru promptitudinea si rabdarea cu care imi raspunzi :D
 

vali

Active Member
Moderator
Sarut mana, Doamna Violeta (nah! sa vezi si tu cum e...). Pai eu cu pixu-n mana sunt de cand ma stiu... daca nu pe forum, macar pe-aici prin casa :) .
Si eu ma bucur cand iti mai vad „mutritele” prin topicuri, pe ici-colo :D .

Sash a spus:
Chiar vroiam sa intreb cat de tare se supara pe mine daca ii mai rabatez geamul pe vremea asta...?
Sash, iti dai seama ca unele lucruri nu le pot intui de-aici din fata ecranului :D . Totusi, daca-i vorba de o "aerisire" cum face tot omu' zilnic, nu cred sa fie vreun bai. Si eu am cativa copacei prin casa acum, iar ferestre sau usa balconului se deschid in fiecare zi... si n-a crapat niciunul (cel putin, nu din cauza asta!).
 

Sash

Active Member
Stiu ca-s unele plante care nu suporta variatiile bruste de temperatura iar de ulm am citit ca nu ar fi indicat sa stea in vant (curenti de aer ?) - eu de exemplu geamul din dreptul orhideelor nu-l deschid. La asta ma gandeam cand intrebam daca s-ar supara. O sa aerisesc insa normal si sper sa ma prind daca nu-i place :)
 

vali

Active Member
Moderator
E-adevarat, sunt specii care nu suporta variatiile de temperatura. Dintre cele patrunse pe piata romaneasca, cele mai „capricioase” in aceasta privinta ar fi carmona si serissa, dar nici pseudolarix nu e prea departe. Si ficusii au un oarecare disconfort, dar la acestia mai conteaza si cum ti-i obisnuiesti.
Ulmul, asa cum spuneam mai pe la inceput, este la extrema cealalta, in randul speciilor extrem de rezistente. Asta nu inseamna ca „se da in vant” dupa fluctuatiile termice, dar nici ca ar fi foarte afectat de acestea, odata ce s-a obisnuit cu ele.
Iar aici, atingem un aspect mai delicat al problemei... Cum „obisnuim” o planta cu niste conditii aflate undeva la limita suportabilului, sau - oricum - departe de cele ideale ale speciei in cauza?
Pai, principalul e sa nu o facem brusc! Contrar credintei generale, plantele sunt destul de adaptabile, cu conditia sa le „introducem” in noul mediu gradual. Sa-i „facem cunostinta” cu noile conditii treptat. Acest proces se poate intinde pe parcursul catorva luni (la unele), sau ani (la altele).

In cazul de fata (ulmul tau), eu as incepe cu aerisiri scurte si mai rare, in miezul zilei cand (macar teoretic) temperatura afara e mai ridicata, pentru ca apoi (in lunile urmatoare, caci aceasta e deja la jumatate) sa maresc frecventa si durata acestora. Bine-nteles ca acesta ar fi un program „liniar” care nu ar putea fi urmat ad litteram... mai trebuie luate in calcul si zilele geroase ce vor urma in ianuarie si eventualele viscole, etc. Deci, daca afara va fi extrem de frig in februarie, eu n-as tine fereastra deschisa 2 h zilnic, „ca asa a zis Vali” :) .

Referitor la vant/curenti de aer, si aici ar trebui punctat faptul ca de cele mai multe ori, cele doua notiuni se confunda. De ce? Habar n-am...
E-adevarat ca sunt specii care nu suporta vantul continuu. Dar un asemenea vant ne-ar deranja intai pe noi, ca locatari, iar ulmii numai dupa ce noi vom fi ajuns la exasperare :) . Trebuie facuta diferenta intre un vanticel (de cele mai multe ori placut) si unul care-ti rastoarna ghivecele de pe balustrada balconului.
Apoi, un aer total lipsit de curenti (deci la cealalta latura) nu este deloc benefic plantelor,in general, favorizand aparitia ciupercilor si a altor daunatori, iar pentru bonsai, in special, e nevoie ca aerul sa circule pentru ca acestia „sa poata respira”. Le place sa „le bata vantul in plete” :), sa primeneasca aerul din interiorul coroanei...

Daca Dumnezeu ar fi vrut sa fereasca arborii de curenti de aer, atunci acestia ar fi crescut sub clopote de sticla. Iar bonsaii, indiferent cat de mici ar fi ei, nu sunt altceva decat tot arbori.
 

Sash

Active Member
L-am si aerisit, l-am si lasat in pace. Continua ingalbenirea si caderea frunzelor, dar i-au si aparut cateva frunzite si cativa mugurasi noi asa ca tinand cont de raspunsurile anterioare sper ca este pe drumul cel bun :D
 

Sash

Active Member
Mai chel dar si cu cateva ramurele si mugurasi noi. Frunzele noi sunt de cateva ori mai mari decat celelalte.
 

vali

Active Member
Moderator
Sash a spus:
Frunzele noi sunt de cateva ori mai mari decat celelalte
Nu-i motiv sa te ingrijorezi. E normal in lipsa luminii ca planta sa mareasca suprafata utila (frunza) pentru a compensa. Iarna se intampla asta destul de frecvent la plantele care sunt inca in vegetatie. Deh, zile mai scurte, innorat mai tot timpul...
Dar vine ea, primavara :).
 

DracuMic

Member
eu sunt un mare iubitor de ulmi,asta inseamna ca tai in ei de fiecare data cand i privesc si inca nu am fost capabil sa nenorocesc vreo unul.Ca si rezistenta pe o scara de la 1la 10 i-as baga pe undeva pe la 9,si spun asta din cauza ca specie mai a dracu nu am vazut inca.La Cluj sunt niste variatii foarte mari de temperatura,stau si la etajul 10 aproape de padure si trage un vant de toata frumusetea aici in Top of The World,ulmii sunt pe balcon,-10 ; -15 si nu au nimic.Si acum 2 saptamani am luat unul de pe balcon ca mi se parea mie ca nu i merge bine si l-am bagat in casa fara sa-l obisnuiesc cu schimbarea de temperatura...si nu a patit nimic grav.A facut muguri au inceput sa dea frunzulite care ma incanta inca, se pare ca sunt micute la specia respectiva care le are mai mari decat ceilalti.
Asa ca nuti fa prea mari probleme ca mai pica o frunza doua trei sau 100 ca nu are nimic.
grija mare la daunatori ca aia il nenorocesc mai ales in perioada calda.!
uite-l ca sa ma si crezi.de la -15 direct la +22
 

Sash

Active Member
Parca e primavara la tine. Plin de mugurasi si frunzite noi. Asa-mi place verdele ala crud... degaja optimism
Eu sunt mai degraba incantata decat ingrijorata de cum se comporta ulmul meu pana acuma. Mi-a fost asa teama si atata m-am ferit de specii de exterior, ma asteptam sa dea semne de plecare in lumea dreptilor nu de adaptare asa ca am avut o surpriza foarte placuta. Mi-e clar ca nu-i ofer conditii optime dar datorita incurajarilor si sfaturilor voastre cred ca pana la urma ne vom intelege.Nici dimensiunea frunzelor nu ma doare prea tare, atata timp cat sunt frunze noi si planta e bine poate sa dea frunze si cat palmierul, dar nu i-as recomanda pentru ca spatiul alocat lui este redus si ar fi tare inghesuit sau tare tuns daca mi-ar face asa surprize :)
 

lorisl

Member
arata bine ulmul asta chinezesc, mai ca mi-as lua si eu unu ca ma plictisesc numa cu carmora mea:D
 

vali

Active Member
Moderator
Mai DM-ule, ai trezit tu in toiul iernii mandrete de ulm... Nu puteai sa-l mai lasi o luna acolo, sa-si faca si el somnul de frumusete...
Ii puneai fular la gat si ii trageai o paturica peste picioare si sforaia fara probleme pana pe la sfarsitul lui februarie :)

Acu' daca ai avut mancarimi, n-ai ce-i face! Stai cu el si convinge-l ca-i primavara :p

PS: Intr-adevar, frumos verdele ala crud :D
 

chouchan

New Member
ajutor

buna,

am si eu un bonsai,ulm chinezesc, l-am primit cadou de vreo 2-3 luni, am inteles ca trebuie sa-i cada fruzulitele si nu-mi fac probleme pentru asta dar ii cresc multe crengute noi si sunt destul de lungi foarte lungi si nu stiu cand trebuie taiat :| , tare mi-e frica sa nu-l stric.... ma puteti ajuta :? va roooooog
 

Sash

Active Member
Bine ai venit pe forum!
Uite ce sfaturi mi-au fost date mie, referitor la ingrijirea ulmului. Am bolduit partea legata de tunderea lui.

vali a spus:
Buna Sash,

Sash a spus:
:( Din cate inteleg e mai pretentios decat carmona... si... tre' sa-l mut intre adeniumi si hibiscusi...
Nu este deloc mai pretentios decat carmona, ba dimpotriva, ulmul chinezesc este considerat printre cele mai docile specii (daca nu cumva „cea mai”) vehiculate in bonsai. Are o rezistenta deosebita, trece relativ usor peste perioadele de stres, are o mare capacitate de recuperare, fiind destule situatii in care ulmi despre care jurai ca „au dat coltzul”, au inceput sa inmugureasca si sa-si revina.
Nu are nevoie de ingrijiri „speciale”... La substrat nu face mofturi, singura conditie fiind ca acesta sa fie drenant (in rest, PH – nu-l intereseaza; continut – ca e turba neagra, ca e roz cu buline albe, nu conteaza; materia inerta – poate sa fie pietris, argila expandata, caramida pisata, n-are importanta). Lumina prefera cat mai multa si daca se poate, soare direct. Dar face fata si in conditii de iluminare mai slaba, iar dat fiind faptul ca e totusi iarna, o va duce bine si in interior, pana la primavara. Oricum, indiferent cat ar fi el „specie de exterior”, nu e indicat sa-l dai afara acum, imediat dupa achizitie si in toiul iernii. Acea camera neincalzita de care vorbesti, e perfecta pentru iarna asta. In anul viitor e cu totul alta problema... scotandu-l din primavara afara si lasandu-l acolo, va intra in ciclul normal dictat de anotimpuri iar iarna viitoare o va suporta fara probleme, direct afara.
Udarea nu este dificila. Atata timp cat substratul nu ajunge sa fie complet uscat (asta insemnand COMPLET uscat, adica iasca), ulmul rezista. Daca ai grija si urmezi metoda cu scobitoarea infipta-n pamant, te descurci fara probleme. Daca n-ai citit inca, vezi aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2729
Rezista destul de bine la atacuri ale daunatorilor. Eu m-am confruntat atat cu atacuri din partea unor ciuperci cat si cu paianjeni rosii (afide n-am avut niciodata, iar musculita alba doar ocazional)... au fost situatii in care unii copacei au fost efectiv „mancati de vii” de paianjeni, au pierdut toate frunzele si mugurii, iar dupa tratament si-au revenit incredibil de bine.

Referitor la fertilizare, nu te-as sfatui sa incepi de-acum: 1. Abia l-ai luat si nu stii ce regim de fertilizare a avut pana acum, sau daca in substrat nu exista deja un ingrasamant cu eliberare lenta care sa-i fie suficient; 2. Este iarna si indiferent de faptul ca e tinut in interior, motoarele nu lucreaza la capacitate maxima.

Indiferent de felul in care va creste, de forma pe care o va lua, lasa-l sa-si faca de cap iarna asta. E posibil sa-ti apara ramuri subtirele si lungi, cu frunze mai mari si mai deschise la culoare, cu distanta internodala mai mare, dar e firesc in conditii de iluminare slaba. Poti sa-l ciupesti pe ici-colo, dar atat. Eventualele tunderi, lasa-le pentru sezonul viitor. Acum, principalul e sa se obisnuiasca cu noul mediu.

Sa-ti traiasca si sa va bucurati unul de celalalt. :D
 

osa

Member
Am o problema cu un ulm chinezesc, si nu stiu ce sa ma fac:
candva prin noiembrie-decembrie, i-au picat toate frunzulitele.
Prin ianuarie(la inceput), au inceput sa apara mugurasi, apropae pe fiecare crenguta a plantei, iar acuma, dintr-o creanga mai gorasa (creanga "mama" ii zic eu), a crescut o crenguta luuunga, cu frunze mult mai mari ca marime, decat ce avea planat pana atunci, si distanta dintre frunze destul de mari. De la baza, cam 2-3 cm, crenguta e lemnificata. Am citit pe forum despre acest aspect cum ca ar fi normal, totusi, pe mine ma ingrijoreaza faptul ca planta parca se straduie sa investeasca toata energia ei doar in aceasta crenguta.
Pe planta "mama" mai sunt pe ici pe colo locuri de unde ies frunzulite.
Eu m-am gandit sa tai din crenguta aia, astfel incat sa fie avantajate si celelate puncte de pe bonsai, unde vor sa se dezvolte frunze.
Ce ar trebui sa fac in continuare, astfel ca bonsaiul sa isi revina, cu timpul evident, in forma ei initiala, frumoasa, cu multe frunze mici si verzi?
Am facut si poze, dar le-am uitat acasa. Le pun maine, poate ajuta.
Mersi in avans de sfaturi!
 

vali

Active Member
Moderator
osa a spus:
dintr-o creanga mai gorasa (creanga "mama" ii zic eu), a crescut o crenguta luuunga, cu frunze mult mai mari ca marime, decat ce avea planat pana atunci, si distanta dintre frunze destul de mari. De la baza, cam 2-3 cm, crenguta e lemnificata. Am citit pe forum despre acest aspect cum ca ar fi normal, totusi, pe mine ma ingrijoreaza faptul ca planta parca se straduie sa investeasca toata energia ei doar in aceasta crenguta.
Asa este, e normal sa apara astfel de ramuri, atunci cand conditiile sunt improprii, de regula cand ulmul e tinut in interior. La fel de adevarat este si faptul ca acea ramura atrage foarte mult din energia plantei, in detrimentul celorlalte. In cazul in care conditiile nu se imbunatatesc iar ramura este lasata sa creasca liber in continuare, se poate ajunge pana la situatia in care planta sa renunte la alte ramuri mai firave din coroana, acestea uscandu-se si - de cele mai multe ori - stricand aspectul coroanei.

Te-ai gandit bine! Taind-o, ii vei inchide temporar robinetul, dand voie si celorlalte ramuri sa se dezvolte. Asta in cazul in care o tai de undeva de deasupra celei de-a doua sau a trei a frunze. Daca o tai de tot (exact din locul de unde iese din ”creanga mama”), atunci robinetul va fi inchis definitiv. Dar depinde daca aceasta ramura contribuie la aspectul placut al copacelului, sau nu.

Pozele sunt oricand binevenite, iar pentru a nu-mi da in continuare ”cu presupusul”, mai bine le astept.

Toate bune.
 

alien.alin

Member
exact in aceasi situatie este si ulmul prietenei mele...are vreo 2 crengute care au crescut aiurea rau...zici ca-s antene de melc :D tot incerc sa le tai, dar nu ma lasa dom'soara...zice ca ea nu vrea sa i le tai, ca sa le mai las sa creasca, etc etc...

da' las' ca pun eu mana pe foarfeca cand doarme ea...sa vezi ce chelesc bonsaiul :rofl: :)
 

DracuMic

Member
pai e simplu:
daca nu iti place crengutza respectiva si zici ca iasa din tipar o poti taia.
daca iti place si vrei sa o pastrezi trebuie sa-i tai varful......acum varf inseamna cat vrei tu de mult......poti taia in asa fel incat sa mai ramana doar partea lemnificata.....sau mai putin.....4 frunze de ex.
si asa ai rezolvat problema......nu te speria ca nu se sparg ceilalti muguri,o sa isi dea si ei drumul cat de curand....
bafta.....
 

osa

Member
Mersi de raspunsuri.
Ideea e ca noua crenguta cam iese din tipar. Chiar ca arata ca o antena de melc :)
Daca tai crenguta, si il pun in apa, oare da radacini?
Maine sigur pun poze!
 
Sus