Ulm Chinezesc

Sash

Active Member
De azi am si eu un/o carmona. Aviz amatorilor la obi au bonsai incepand de la 14 ron (ca al meu).
Am inceput sa citesc despre el dar vi-l prezint si voua si sper sa-mi spuneti cum vi se pare si cam ce ar trebui sa-i fac. Pana acum am inteles ca vrea lumina, nu soare direct si umiditate destul de ridicata asa ca m-am hotarat sa-l asez printre orhidee si violete :)

 

Sash

Active Member
:rofl: :rofl: :rofl:
Multumesc mult pentru identificare, puteam sa citesc eu mult si bine de cum sa ingrijesc carmona pana sa-mi dea prin minte ca eticheta a fost pusa aiurea.
Mi-a placut mult copacelul, n-am avut idee ce cumpar. Uitandu-ma la poze realizez ca erau si carmona "reali" pe acolo. Ma apuc sa citesc de ulm acuma....
 

Sash

Active Member
:( Din cate inteleg e mai pretentios decat carmona... si... tre' sa-l mut intre adeniumi si hibiscusi...
 

YAN

Member
Pot sa iti spun sigur ca Ulmul este o specie de exterior . Poti sa il tii si in casa dar nu va rezista mai mult de doi ani (dupa cum s-a mai scris pe aici) . Asa ca pe balcon cu el dar vezi ca nu ii plac temperaturile mai mici de -10 grade celsius .
:D
Succes si tine-ne la curent !
 

Sash

Active Member
Multumesc mult!
Momentan il pun intr-o camera neincalzita, dar tot cred ca sunt in jur de 20 grade acolo... si vad cum ii fac loc in balcon desi in balcon n-are lumina buna si sunt variatii de temperatura destul de mari... plus fum de tigara din cand in cand...ufff... acuma regret ca n-am "nimerit" carmona....
In alta ordine de idei...cam cat de des sa-l ud? Ii pun fertilizant sau doar de la primavara (daca supravietuieste pana atunci :( )?
 

YAN

Member
Sper sa nu se superi Cornelia sau alt moderator de pe forum . Dar nu imi place sa fac copy si paste la munca altora . Asa
ca iti recomand sa citesti aici mai multe
[link sters de moderator]
 

vali

Active Member
Moderator
Buna Sash,

Sash a spus:
:( Din cate inteleg e mai pretentios decat carmona... si... tre' sa-l mut intre adeniumi si hibiscusi...
Nu este deloc mai pretentios decat carmona, ba dimpotriva, ulmul chinezesc este considerat printre cele mai docile specii (daca nu cumva „cea mai”) vehiculate in bonsai. Are o rezistenta deosebita, trece relativ usor peste perioadele de stres, are o mare capacitate de recuperare, fiind destule situatii in care ulmi despre care jurai ca „au dat coltzul”, au inceput sa inmugureasca si sa-si revina.
Nu are nevoie de ingrijiri „speciale”... La substrat nu face mofturi, singura conditie fiind ca acesta sa fie drenant (in rest, PH – nu-l intereseaza; continut – ca e turba neagra, ca e roz cu buline albe, nu conteaza; materia inerta – poate sa fie pietris, argila expandata, caramida pisata, n-are importanta). Lumina prefera cat mai multa si daca se poate, soare direct. Dar face fata si in conditii de iluminare mai slaba, iar dat fiind faptul ca e totusi iarna, o va duce bine si in interior, pana la primavara. Oricum, indiferent cat ar fi el „specie de exterior”, nu e indicat sa-l dai afara acum, imediat dupa achizitie si in toiul iernii. Acea camera neincalzita de care vorbesti, e perfecta pentru iarna asta. In anul viitor e cu totul alta problema... scotandu-l din primavara afara si lasandu-l acolo, va intra in ciclul normal dictat de anotimpuri iar iarna viitoare o va suporta fara probleme, direct afara.
Udarea nu este dificila. Atata timp cat substratul nu ajunge sa fie complet uscat (asta insemnand COMPLET uscat, adica iasca), ulmul rezista. Daca ai grija si urmezi metoda cu scobitoarea infipta-n pamant, te descurci fara probleme. Daca n-ai citit inca, vezi aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2729
Rezista destul de bine la atacuri ale daunatorilor. Eu m-am confruntat atat cu atacuri din partea unor ciuperci cat si cu paianjeni rosii (afide n-am avut niciodata, iar musculita alba doar ocazional)... au fost situatii in care unii copacei au fost efectiv „mancati de vii” de paianjeni, au pierdut toate frunzele si mugurii, iar dupa tratament si-au revenit incredibil de bine.

Referitor la fertilizare, nu te-as sfatui sa incepi de-acum: 1. Abia l-ai luat si nu stii ce regim de fertilizare a avut pana acum, sau daca in substrat nu exista deja un ingrasamant cu eliberare lenta care sa-i fie suficient; 2. Este iarna si indiferent de faptul ca e tinut in interior, motoarele nu lucreaza la capacitate maxima.

Indiferent de felul in care va creste, de forma pe care o va lua, lasa-l sa-si faca de cap iarna asta. E posibil sa-ti apara ramuri subtirele si lungi, cu frunze mai mari si mai deschise la culoare, cu distanta internodala mai mare, dar e firesc in conditii de iluminare slaba. Poti sa-l ciupesti pe ici-colo, dar atat. Eventualele tunderi, lasa-le pentru sezonul viitor. Acum, principalul e sa se obisnuiasca cu noul mediu.

Sa-ti traiasca si sa va bucurati unul de celalalt. :D
 

Sash

Active Member
Va multumesc mult amandurora si pentru sfaturi si pentru urari.
Sper sa ne intelegem unul cu celalalt... Nu prea am un loc adecvat pentru iernarea lui din cate am citit(d'aia as fi preferat carmona), dar... intai sa ajungem noi sanatosi pana la toamna :)
Ma apuc de citit despre udare. Momentan i-am mai presarat niste pamant deasupra pamantului lui ca avea niste radacinute foarte subtiri iesite pe afara... se vad intr-una din poze (care nu prea inteleg de ce e intr-o parte - ma duc sa o schimb).
 

Chiquitita

Member
de ce sa o schimbi?
multi copacei cresc in natura intr-o parte :D
Acesta este al meu - Lemn cainesc sau malin
Asa arata cand l-am cumparat
http://thumb16.webshots.net/t/58/458/1/3/1/2765103010101995596mrxTwV_th.jpg


http://thumb16.webshots.net/t/53/153/9/72/54/2019972540101995596FzzLkr_th.jpg

Sia asa arata acum:

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... Vph_ph.jpg
http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... uII_ph.jpg

L-am tuns in vara iar ramurelele le-am pus la prins. Abia astept sa vina Mos Craciun sa primesc aparat foto sa va arat ce a rezultat. :wink:
 

Sash

Active Member
:rofl: :rofl: :rofl:
Pai copacelul imi place si mie asa cum arata, ca doar eu l-am cumparat. Eu vorbeam de poza, care in momentul in care am deschis-o era rotita 90grade :rofl: :rofl: :rofl: Le-am schimbat intre timp :D

Referitor la udare desi sustin eu ca am citit articolul de 2 ori n-am gasit referirile la scobitoare :?
 

Chiquitita

Member
Oh my! :giggle: Eu credeam ca te referi la copacel. Referitor la udat eu am incercat mai multe metode. si am ajuns la concluzia ca desi nu e recomandat, Bosi al meu sta pe un pat de pietricele umede. Eu ii pun apa pana la piciorusele vasului si se pare ca ii place. Vasul cu crengutele care s-au prins sunt de asemenea pe un strat de pietris, si inmuguresc continuu spre deosebire de planta mama(sau tata ca bonsai e de gen masculin :rofl: ). De precizat ca si al meu e copacel de exterior si sta pe balcon(inchis cu termopan) iar vasul cu crengute sta in bucatarie.
 

Samsara

Member
BUna Sash, chiar daca nu e Carmona, are niste frunze tare frumos zimtate. E simpatic. NUmai bine amandurora.
 

vali

Active Member
Moderator
Sash a spus:
Referitor la udare desi sustin eu ca am citit articolul de 2 ori n-am gasit referirile la scobitoare :?
:) Asa este, acolo n-am facut referire la scobitoare... Dar acel link l-am dat pentru a-ti face o idee generala despre udare, in sine.

Treaba cu scobitoarea am pomenit-o convins ca deja o stii (s-a tot vorbit prin diferite topicuri, pe-aici). Nu e mare inginerie... E cea mai simpla metoda de a afla daca un substrat este ud sau nu. De multe ori, suprafata acestuia pare uscata si tendinta este sa udam mai devreme decat e cazul. Infigand o scobitoare (sau orice alt betzisor) in pamant si lasand-o acolo 2-3 minute, cand o scoatem, aceasta ne arata daca si pana la ce nivel este substratul umed. Daca - asa cum spuneam in articol - primii 1-2 cm ai substratului (de la suprafata) sunt uscati, atunci e cazul sa udam. Daca insa substratul este mai umed de-atat, atunci mai asteptam.

Unii mai recomanda sa pui degetul pe substrat sau sa bagi degetul in substrat... Nu mi se pare ideal... Una ca daca pun degetul PE substrat nu aflu nimic referitor la ce e in profunzimea acestuia, iar a doua, daca bag degetul in el, pot ramane cu acest tic, de a verifica totul cu degetul... si nu e sanatos. :)
 

Sash

Active Member
Si cat am cautat scobitoarea in articolul ala.... :rofl:
Ma gandeam eu ca asa ceva trebuie sa fie - seamana cu metoda scobitorii in cazul prajiturilor sa vezi daca-s coapte sau nu.
Ma intreb insa daca nu ranesc ceva radacinute? La cat de mic e vasul ma gandesc ca-s mai multe radacinute decat substrat pe acolo vasul nu e mai adanc de 2-3cm - verificarea cu degetul o exclusesem din start in cazul asta :)
Oricum..data viitoare - ca n-am avut rabdare si l-am udat azi. Mai mult ca sa-i spal partea de jos a tulpinii care era plina de pamant. Sincer cred ca au ridicat copacelul si au expus cca 1-2 cm din radacina de curand la cate radacinute mai subtiri decat firul de ata sunt la baza si sunt si niste acumulari de saruri deasupra zonei de care vorbesc.

In alta ordine de idei ma intreb cam ce varsta are. La fel ca majoritatea "colegilor" lui de raft, desi in cazul lui nu chiar atat de evident, tulpina e o crenguta taiata sus - ciotul este "ascuns" de noile tulpinite care formeaza "coroana".
 

vali

Active Member
Moderator
Sash a spus:
Sincer cred ca au ridicat copacelul si au expus cca 1-2 cm din radacina de curand la cate radacinute mai subtiri decat firul de ata sunt la baza si sunt si niste acumulari de saruri deasupra zonei de care vorbesc.
Din pacate, cam asa se procedeaza cu acesti copacei "comerciali", sau "mall-sai", cum sunt numiti prin restul lumii. Sunt tinuti max. 2-3 ani in ladite (in cel mai fericit caz), ori direct in pamant dar cu radacinile ingradite, timp in care li se dezvolta bruma de ramuri care sa simuleze coroana. Inainte de a pleca lotul la vanzare, sunt plantati in acele vase chinezesti de duzina, unde sunt 'saltati" un pic, pentru a da o idee de nebari (radacini vizibile), de cele mai multe ori nereusita.
Sash a spus:
In alta ordine de idei ma intreb cam ce varsta are. La fel ca majoritatea "colegilor" lui de raft, desi in cazul lui nu chiar atat de evident, tulpina e o crenguta taiata sus - ciotul este "ascuns" de noile tulpinite care formeaza "coroana".
Este greu de estimat varsta... Aceste plante sunt obtinute in cvasitotalitate prin marcotare aeriana, fiind practic ramuri ale unei plante mai mari (asa-numita planta mama). Nu sta nimeni sa faca bonsai pentru vanzare, din butasi sau din samanta (ma refer la ceea ce ajunge la noi pe piata)... Dupa ce inradacineaza si sunt separate, evident ca plantele vor avea varsta ramurii pe care o constituiau inainte. Insa, este greu de spus "cati ani", fara sa numeri efectiv inelele, pentru ca atat grosimea trunchiului cat si textura scoartei te pot insela.

Dar nici nu e importanta (zic eu) "varsta plantei", atata timp cat pregatirea ei ca bonsai nu e mai mare de 2-3 ani.

PS: Eu am zis 2-3 ani in cel mai fericit caz. Astfel de plante se pot forma si ajunge la vanzare si de pe un an pe altul...
 

Sash

Active Member
Nu ma gandeam ca ar fi prea batrani sau prea bibiliti :) era mai degraba o intrebare legata de viteza de crestere a crengutelor. Credeam insa ca ar fi din butasi.
 

vali

Active Member
Moderator
Sash a spus:
Nu ma gandeam ca ar fi prea batrani sau prea bibiliti :)
Sunt convins ca nu la asta te-ai gandit, pentru ca e evident ca-s plante tinere.
era mai degraba o intrebare legata de viteza de crestere a crengutelor.
Referitor la asta, ulmul are o crestere foarte rapida daca este tinut in camp deschis (direct in pamant); in ghiveci, sau vas bonsai, e cu totul altceva, cu toate ca si in aceste conditii, comparativ cu alte specii bonsai, e considerat mai „vitezoman” :) ... dar nu ca atunci cand e lasat liber.
Credeam insa ca ar fi din butasi.
Nu spun ca n-ar putea sa fie si butasi, dar ma-ndoiesc... Pentru aceste „trunchiuri drepte”, de regula, se foloseste cate o planta mama (care poate fi si un ulm de 2-3 m inaltime si circumferinta), pe ale carei ramuri se fac marcotaje aeriene in trepte, putandu-se obtine si cate 50-60 de plante noi dintr-o data, de pe o singura planta mama.
Celelalte trunchiuri, acele „S-uri” omniprezente prin florarii, sunt de obicei obtinute din butasi. Se iau „creioane” de max.10-15mm grosime, se aplica un fir de sarma care sa le tina curbate in S si se pun la inradacinat in rasadnite amenajate direct in camp. Dupa ce au prins, se demonteaza rasadnitele si sunt lasate in continuare sa se dezvolte acolo. In 1-2 ani, isi pot tripla grosimea trunchiului, iar dupa o minima fasonare a coroanei prin care sa se delimiteze oarecum ramurile principale, sunt plantati in vase si scosi la vanzare.

Asa cum spuneam, este vorba de „o industrie” si nu sta nimeni sa-i bibileasca prea mult.
Dar asta nu inseamna ca mall-saii nu pot deveni bonsai valorosi, odata ce-au fost achizitionati si modelati in continuare cativa ani (sau zeci :) ).
 

Sash

Active Member
I s-au ingalbenit cateva frunzite :( Sper ca e numai socul diferentei de conditii si ca se va adapta curand.
 
Sus