Tufanele

victoria222

Active Member
Aveti idee dace exista vre-o solutie pentru a grabi inflorirea tufanelelor? Am niste tufanele superbe, primite de la vecina mea cand ne-am mutat acum trei ani, insa in fiecare an infloresc prea tarziu. Anul trecut au inflorit tocmai in noiembrie https://picasaweb.google.com/1033060411 ... 9644712354
Acum sunt abia in faza de boboc cat un bob de piper. Anul trecut a venit o ploaie cu temperaturi scazute noaptea si au incremenit fara sa se mai deschida de tot florile. Daca patesc asa cu ele in fiecare an, mai bine renunt ca sa nu-mi ocupe locul degeaba :x (le-am si udat in nestire vara asta tocmai pentru ca tineam mult la ele)
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Ale mele dupa 3 ani au ajuns la compost. Solutia a fost sa plantez altceva in loc.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
victoria e o chestie care se cheama fleece , se pune peste si florile se dezvolta , dar mare atentie la apa , cand infloresc sa fie nu prea multa nici putina :D radacinile sufocate nu produc hrana :marfa:
 

victoria222

Active Member
:( Am impresia ca le place sa fie separata tufa in fiecare an. Zic asta pentru ca in primul an, cand a separat vecina tufele ei de mi-a dat si mie, au inflorit abundent si parca ceva mai devreme in toamna. Peste un an tufele erau mai mari dar florile mai mici si mai tarzii. Anul asta...tufe frumoase, flori-nu se stie.
 

victoria222

Active Member
"Fleece" adica un fel de panza, material special sau o solutie de stropit? Haideti, specialistilor in crizanteme si tufanele, impartasiti-ne si noua din secretele voastre :giggle:
 

victoria222

Active Member
Asa ceva se numeste parca "Folie microporoasa". Din pacate asta ar fi o solutie pentru producatorii de crizanteme/tufanele, nu si pentru gradinarul particular. Nu cred ca arata prea bine gradina sa stai cu plantele invelite cateva sptamani. Sa inteleg ca principalul factor ce determina inflorirea este caldura?
Folia asta se foloseste toamna sau primavara? Ca daca e primavara atunci merita incercata, cand tufanelele sunt micute si usor de invelit.
 

laural

Well-Known Member
La crizanteme sunt multi factori care influenteaza inflorire....din pacete daca soiul este cu inflorire tarzie, mare lucru nu prea poti face in curte. Producatorii consacrati, folosesc folie neagra agrotextil ( nu din asta microporoasa, din cate stiu asta e buna sa le apere de frig ) ca sa le asigure intuneric între 13-14 ore pe zi ( deci ori seara de la ora 6 pînă dimineaţa la ora 7-8, sau seara de la ora 7 pînă la ora 8-9), cu cateva saptamani inainte de data la a care vor sa aiba crizantemele inflorite .... tehnologia este destul de complicata.....cert este ca trebuie sa aiba intuneric...intuneric
In orice caz le grabeste inflorirea mentinerea substratului mai uscat( pana la limita in care planta sa nu sufera) si ingrasamant bogat in Potasiu, dar daca asa e soiul ....
 

victoria222

Active Member
Aha, deci e vorba de intuneric. Multumim Laura ca ne-ai lamurit. Chiar si asa nu am cum sa le ofer intuneric pentru ca sunt de talie mare, ar fi prea complicat sa le acopar si descopar zilnic cateva saptamani. Cred ca o sa le fac vant la poarta sau undeva in spatele gradinii
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Până la urmă tot la soluţia mea ajungi. :rofl: Si eu le-am mutat mai întâi, nu m-am îndurat să le arunc. M-am enervat rău după 2 ani în care nu au mai apucat să înflorească deloc. Nu mă deranja înflorirea târzie, dar vroiam să văd flori, nu tijele alea lungi si rasfirate, ce se apleacă în toate direcţiile acoperind florile din jur, pentru ca in final nici măcar să nu înflorească. :(. Si se înmulţesc, nu glumă.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Pot sa ma alatur si eu grupului de posesori de tufanele neinflorite??? Si-ale mele tot cat Casa Poporului de inalte sunt, si stau asa, cu boboci in varf pana s-or pleosti de-a binelea de la bruma :x
 

daisy111

Active Member
Ma alaturi si eu cu doua culori de tufanele cat gardul de inalte care nu apuca sa mai infloreasca,ca da bruma pe ele :x .In fiecare an pune tata un celofan sa le acopere,le-am avut asa acoperite si cu celofan si zapada pe ele.Saptamana trecuta m-am enervat pe ele si le-am mutat in gradina ca sa fac loc unor butasi de trandafiri in locul lor, :) prea m-au suparat.
 

Luciana35

Member
Asa am si eu de doua feluri, mov si grena,care de vreo doi ani nu am apucat sa infloreasca. Totusi eu cred ca nu e vina lor, cele grena le am de la mama mea, care le are de cand eram eu mica. Si le tin minte inflorite in fiecare toamna, la Mihail si Gavril, cand era hramul bisericii la noi in sat , erau o splendoare. Raman la parerea ca doar vremea ciudata din ultima perioada poarta vina :x
 

anknic

Active Member
daca nu as avea niste tufanele in gradina care de 3 ani infloresc si cresc fix ca nebunele...si anul asta-s doar bete...as zice ca sunt ele de vina :)

singura pe care o am inflorita acum e una care a stat la umbra deasa (ca am uitat ca e pe acolo si am mai plantat chestii in imediata ei vecinatate...aka...cam peste ea saraca)

am vazut ca se pregateste si o crizantema (alba cu flori mari), dar nu stiu daca totusi apuca sa infloreasca (si asta e la umbra deasa...ca are alte chestii peste ea)

restul sunt bete...deabia acum se prefigureaza boboci (sunt cat boaba de piper...anul trecut la vremea asta le tundeam si faceam buchete imense...)
 

anasstasia

Active Member
Sa inteleg ca este bine sa stea la umbra? Ca ale mele au crescut sub bolta, si acolo este umbra deasa. Si pe acestea vreau tot sub bolta sa le plantez.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Tolereaza si semiumbra.
Infloresc chiar mai bine daca au lumina multa fara soare direct( ca teorie) .Nu vorbesc de cele din magazine indopate ca sa infloreasca.Ci de cele clasice(albe,mov,maronii) din gradinile obisnuite,de la tara .
Pe soseaua principala la mine sunt in fata multor porti tufe intregi care stau in plin soare si care nu au avut si patit nimic in ciuda caldurilor excesive.Acum sunt deja inflorite.O nebunie.
Ale mele acum incep sa isi deschida bobocii si stau inflorite pina da gerul si le ingheata.
Oricum ele sunt plante de umbra nu de soare dar.......exceptiile intaresc regula intotdeauna nu?.
 
Sus