Trandafirii si capriciile vremii

leonora

Active Member
Eu am cativa trandafiri de dulceata plantati in primavara,sambata cand am fost la tara am observat putine crengute negre.
 

gabrielais

Active Member
si la mine sunt destul de multi ,care sunt cam prea inegriti :gandit: Falstafful e negru aproape pana jos ,mi-ar parea rau daca ar trebuii sa-l tai de tot :( la Th e clar ca au ingetat pana jos .
cei plantati in toamna sunt total negri pana la musuroi ,dar sper ca sub e ok .....

dar parca si anul trecut Falstafful si Summer song erau asa inchisi la culoare :gandit: daca tin bine minte .
Sa stii ca la mine Falstaff a fost uscat pana jos...cam 15 cm a ramas viabil...desi scoarta era oarecum rosiatica, doar pete negre ici si colo, s-a dovedit ca de fapt era mort...asa ca slabe sperante....insa stii ca are o crestere viguroasa in timpul verii asa ca avem toate sansele sa se fac la fel de mare cum era...
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
mda ,m-am uitat azi dimineata mai atent si cred ca e inghetata pana jos ,dar oricum era prea mare :-D creste ca nebunul :rolleyes:
 

cristinaf

Well-Known Member
Am taiat jumatate din trandafiri, si ce-i mai ciudat e ca la multi mi s-au uscat ramurile mature si mi-au ramas verzi doar ramurile de anul trecut. Nu inteleg de ce...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am tras si eu o ocheada superficiala pe la toti sa vad in ce stadiu se afla dupa ce am citit pe aici si am vazut ca unii sunt f ok iar la altii multe crengute innegrite :( dar o sa le tai si asta e :nu stiu:.Culmea e ca cei din ghivece sunt cat se poate de frumosi si verzi.
 

elianna

Well-Known Member
Urmaresc si eu trandafirii de ceva vreme. Cativa au frunzulite, altii au mugurii porniti, unii inca dorm dar sunt verzi iar 2 au ramurile cam negre dar sper sa fie bine. Saptamana viitoare cred ca incep taierile.
 

gabrielais

Active Member
Urmaresc si eu trandafirii de ceva vreme. Cativa au frunzulite, altii au mugurii porniti, unii inca dorm dar sunt verzi iar 2 au ramurile cam negre dar sper sa fie bine. Saptamana viitoare cred ca incep taierile.
Eu i-am taiat deja. Numai bine le-a prins ploaia asta, deja au mugurasi mari. Sa speram ca nu mai da vreun ger mare, in rest, asteptam sezonul sa ne bucuram de flori; sa stiti ca si cei care pareau negri pana jos s-au dovedit ca aveau destule resurse, deci nu a fost atat de grav pe cat parea; posibil ca dintre scobitorile de la Petrovici sa am doi plantati in toamna care nu s-au prins, in rest nu am pierderi; chiar daca am taiat mai mult ca alta data...
 

elianna

Well-Known Member
Daca maine nu mai ploua, am sa incep si eu operatiunea. Macar cei de la alee sa-i aranjez ca la cei din spate nu pot intra ca-i prea moale pamantul.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Eh, dragilor, si am executat azi operatiunea "taierea trandafirilor"...ce sa va spun, un cosmar! :(

Eu am tot zis ca poate nu e chiar asa nasoala situatia dar dupa ce m-am apucat sa tai, am cateva concluzii sa vi le impartasesc si voua:
- prima (ca sa incepem cu constatarile pozitive) ar fi ca toti trandafirii vechi arata impecabil - Comandand Beaurepaire, Ferdinand Pichard, Great Maiden's Blush, Marie Louise Velger, Ghislaine de Feligonde, Souvenir de dr Jamain, Variegata di Bologna, Veilchenblau, Reinne de Violette, Felicite Parmentier - sper ca n-am uitat nici unul, toti sunt neatinsi. Cred ca am taiat max 5 cm din ei
- Kordes, Delbard si Poulsen se prezinta bine cu totii, Guy Savoy a ramas la 2 m :party:. Kordes sunt aproape la fel de bine ca si trandafirii vechi, neatinsi, cu muguri zdraveni cu totii.
- englezestii au variat - cativa se prezinta binisor, am taiat mai putintel, cativa au fost busiti bine. Pe Snow Goose cred ca l-am taiat aproape la 20 cm de pamant :(, la Generous Gardener nu am gasit aproape nici un mugure, in timp ce Pegasus sau A Shropsire Lad arata aproape neatinsi. Munstead Wood a fost ras si el, sper sa dea de jos. Mai bine s-au prezentat Lady Ema Hamilton si Charlotte.
- foarte afectati au fost trandafirii Meilland - la Rimosa care ajunsese la 2 m cel putin nu vad nimic verde pana jos la baza. N-am fost in stare sa tai atat de mult, mai stau cateva zile... Jean Cocteau la fel, distrus pana la baza. Restul chiar i-am taiat de jos ca nu mai era nimic de recuperat - Jeanne Moreau, Liv Tyler, tot ce mai aveam Meilland. Astronomia si Y.A. Bertrand sunt singurii care au scapat cam 60% netaiati.
- foarte bine au trecut iarna butasii din aceeasi sursa ca cei de la Carmen, impecabili, aproape neafectati cu exceptia lui Gloire de Dijon :worried:. In schimb, ce am luat din alte surse au fost sifonati bine :worried:

Cam asta ar fi de spus...multi din cei care au fost foarte afectati aveau muguri porniti si inghetati. Cred ca noiembrie si decembrie mai calde decat trebuia urmate de perioada aia groaznica de frig cu -25 grade i-a terminat...ca altfel iarna nu a fost ingrozitor de grea, variatiile au fost foarte mari.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Madalino, si eu am probleme cu Snow Goose in fiecare an! Chiar si anul trecut, cu iarna blanda care a fost, au inghetat 2 lastari, restul fiind ok. La fel Charlotte, in fiecare an ingheata absolut toti lastarii, m-am saturat de el! Anul acesta si al meu o va lua de jos. In schimb Generous Gardener nu are nici macar 1 cm inghetat, e perfect! La mine Ghislaine de Feligonde are 3-4 lastari innegriti, m-am cam mirat. Gloire de Dijon la mine e afectat rau, ciudat e ca are vcerde 1 lastar de anul trecut, restu. e cam dus!
Ma enerveaza rau faptul ca ainghetat tare Souvenir de st. Anne's, ala e de 5b, nu era cazul sa inghete!!!
Avand in vedere ca aceleasi soiuri s-au manifestat total diferit in diferite gradini, ma intreb care a fost baiul acestei ierni :roll: Mai ales ca sunt unii carora le-au inghetat lastari maturi, de 2-3 ani si au supravietuit lastari tineri, de anul trecut :nu stiu:
 
Ultima editare:

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Ma crezi ca n-am putut sa tai la cate unii ca ar fi trebuit sa fac harcea-parcea ditamai monstru? N-am putut, am taiat jumate si-am zis ca mai vad eu ce-oi mai face..dar e negru tot!
Ma enerveaza de numa!
Auzi, si mai am un urcator, Polka de la Meilland, tija de anul trecut e neagra pana la 1 m dupa care are doua tije bifurcate de inca 1m care-s verzi in sus. Care-i explicatia?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Habar n-am care-i explicatia si ma enerveaza la culme! Eu inca n-am taiat nimic, incep maine cu cei care au mugurii mai mari, ca mai am si alte treburi asa ca incerc sa fac ce e mai urgent. La mine Polka e negru pana la 10 cm de la sol, a fost mutat primavara trecuta dar a crescut bine, acum iar o ia de la 0. Dintre urcatorii cu flori mari s-a descurcat perfect Aloha lui Kordes. Asta-i chiar culmea, ingheata lastari la trandafiri de 5b si scapa cu bine trandafiri de 6b! Ca idee, si Boule de Neige are ceva negreala ici-colo, si ala-i de 5b! Ca sa nu mai spun de faptul ca Rosarium Uetersen e mai mult mort decat viu :mad:
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
asta chiar e dubios. La mine Rosarium Uetersen este perfect! Nici macar un singur centimetru de negreala. Verde tot. Si cu muguri mari. Plantat intr-un loc deschis, unde nu beneficiaza de nicio protectie.
 

Primula

Member
Buna seara tuturor! Nu am mai postat de multa vreme, dar v-am urmarit discutiile, mai ales ca si la mine in gradina e jale mare. Am intrebat si eu in dreapta si in stanga ce se intampla cu trandafirii anul asta, se pare ca majoritatea se plange de daune serioase. Cineva mi-a trimis astazi un link pe Sunphoto, unde postez eu mai des, se pare ca e vorba de o boala fungica mai mult decat de inghet. Poate din cauza asta si distrugerile sunt mai ales la ramurile mai batrane decat la cresterile din a doua jumatate a verii. Deci total atipic, altfel se intampla in caz de inghet, primele care sufera sunt ramurile mai tinere. Va trimit si voua linkul pe care l-am primit azi:
http://www.paradisverde.ro/gradina-de-flori/cea-mai-cumplita-boala-trandafirilor
Cred ca traducerea e putin deficitara, canker fiind de fapt o cangrena a ramurilor, usor de recunoscut prin culoarea neagra, urata a partii experioare. Inteleg ca acest "taciune" e cauzat de o tripleta de fungi si poate fi intalnita si la pomi nu doar la trandafiri. Problema e ca la mine a atacat alandala, din toate clasele, cu predilectie Th, dar si englezesti, si urcatori si trandafiri vechi. Am cativa la care nu cred sa mai pot recupera ceva, chiar daca ii tai. Inca nu am umblat cu foarfecele la ei, dar cred ca va trebui sa o fac cat mai curand. Am plantat in toamna butasi de trandafiri vechi si 80% din ei sunt compromisi, partial dar si total. Daca scapa jumatate din ei ar fi lucru de mirare, zic. Din ce am citit eu pe la gradinari din alte zari, cankerul odata instalat, tufa e aproape imposibil de salvat. Eu sper sa nu fie asa, dar nu exclud nici pierderea tufelor afectate. Am pus cateva poze cu trandafirii mei afectati aici:
http://primula.sunphoto.ro/0_0_0__IARNA_UCIGASA/pagina2
Din pacate, la mine e vreme instabila, cu nopti reci, chiar daca ziua e mai cald, apoi mai sunt si zile cu ploi. Astazi a fost o zi mohorata si tare mi-e teama ca lipsa soarelui nu e de loc benefica plantelor.
 
Sus