separarea violetelor

shalymar

Member
Eu inca nu am facut experienta dar am tot ce imi trebuie, mai ales suckeri
Asa ca azi, maine incerc si te anunt de evolutie
 

oana_oana

Member
Am inceput experimentul de ieri. Am pus un sucker in banut si vad ca este foarte vioi. Sper sa se prinda.
 

shalymar

Member
Ce mai face suckerul oana?
stiti cumva daca pot poleniza artificial doua violete si daca e posibil sa obtin ceva din asta?
Am tot citit de polenizare si parca as incerca cu o haga , toronto si lianne asa de curiozitate ca au multe flori si poate-poate iese ceva interesant :idea:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Poti sa faci polenizare dar nu stiu care vor fi rezultatele. Incearca sa afli mai multe despre treaba cu genele dominante si recesive.
 

shalymar

Member
Gata sefa sa traiti, ma interesez, de fapt am citit ceva sa vedem daca da si rezultate, aflam peste un an :wink:
 

oana_oana

Member
Suckerul este foarte bine. Este vioi si ii merge foarte bine. Nu ma asteptam sa-i mearga asa avand in vedere ca nu are radacini.
 

shalymar

Member
Gata, maine ii separ si eu pe ai mei, ca pana azi nu facusem rost de banuti, asa ca maine am de lucru nu gluma si cu violetele si cu pozele, ce bine ca a venit primavara! :D
 

dorinas

Member
Da, le poti separa. De regula pui se separa de planta mama atunci cand au cel putin 4 frunze de marimea unui ban.Exceptie fac frunzele variegate la care puii mai trebuie sa aiba suplimentar si jumatate din suprafata noilor frunze verde.
 

Fleur

Active Member
Mie mi se pare ca da. Eu am despartit niste pui care erau mai mici, dar erau extrem de multi, si sunt ok. Am facut asta nu numai la violete ci si la streptocarpusi si chirita si am avut succes la toate.
 

Sash

Active MemberE momentul potrivit sa despart puii din imagine? Sau mai bine sa-i las sa mai creasca un pic? Cum e mai sigur pentru ei?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Daca ii mai lasi sa creasca exista riscul ca unii sa moara sufocati (cei mai mici, mai aproape de mijlocul aglomeratiei). Daca ii separi, probabil ca cei mici vor muri iarasi, pentru ca de acum inainte durata zilei scade, la fel si ritmul lor biologic.
 

Sash

Active Member
Tu ce ai face? E violeta la care tin cel mai mult - pow wow, rosie, variegata si... n-as vrea cu nici un chip sa o pierd. Adica...mi-e teama ca la separare sa nu ii pierd pe toti avand in vedere anotimpul si dimensiunea lor.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
As scoate aglomerarea din ghiveci, as separa cu grija fiecare plantuta si le-as planta individual in banuti de turba. As pune totul in caserole si le-as tine la lumina si caldura. Iar udarea s-ar petrece numai cand banutul s-ar usca putin. Le-as ajuta si cu ceva ingrasamant, macar pana ce incep rozetele zdravene sa se formeze.
 

Sash

Active Member
N-am banuti de turba... o sa le pun in ghivece separate... macar cele mai marisoare... Sper sa nu fac vreo boacana la separare.
Tocmai am descoperit ca unul din pui are boboci. Incerc separarea sau il las sa infloreasca si ii despart dupa?!
 

Fleur

Active Member
Incearca sa-i separi numai pe cei mari iar pe cei mici ii poti lasa si grupati cate 2-3-4 ca sa nu-i deranjezi prea tare. Eu asa procedez in astfel de situatii, iar cei mici nefiind deranjati isi continua dezvoltarea iar cand se fac mai mari procedez la o noua separare.
 

ghia_don

Active Member
Eu acum nu imi mai fac griji la separare, chiar ii despart cit sint inca destul de mici, mai mici decit in poza ta Sash, iar pierderile sint infime, sa zic asa, din zece pui moare unul, cel mai mic mic mic si fara zare de radacina.
Astia de exemplu, sint separati de vreo luna si ceva si au crescut destul de mult de atunci. La 39 de pui n-am avut nici o pierdere, chiar daca au fost citiva foarte firavi, ca abia i-am "lipit"de pamint de frica sa nu-i strivesc.
 
Sus