sicora fabian a spus:
Da, a fost o perioada in care s-a pus accent doar pe capacitatea productiva a noilor soiuri, acum acum se imprima si rezistenta la factorii ecologici.
A fost si mai este.
Se intampla mai multe fenomene. Unul, care decurge din faptul ca anumite soiuri se preteaza mai bine la cultivarea industriala, este fenomenul de renuntare soiurile traditionale. Cifrele sunt graitoare:
According to Washington State University, orchards across the country grew and sold over 735 different varieties of apple in the late 19th century. As of 2010, that number has dropped to less than 50. The Pacific Northwest has long been a staple area for apple production, and its many orchards, while not providing as much variety as they use to, still have many different apple varieties to offer.
Read more: Apple Varieties in the Pacific Northwest | eHow.com
http://www.ehow.com/list_6740377_apple-varieties-pacific-northwest.html#ixzz15z1UIw1Y
Exemplul se refera la mere, dar scaderea varietatilor e la fel de rapida la oricare din plantele cultivate de om: orez, mazare, fasole, rosii etc.
Al doilea fenomen este cel al folosirii soiurilor hibride.
Hibrizii au fost cartea pe care s-a pariat cel mai mult in perioada de inceput a revolutiei verzi.
S-a contat pe fenomenul de heterozis, adica pe faptul ca hibrizii rezultati din incrucisarea a doua soiuri diferite au o vigoare si o productivitate mai mare decat parintii.
Asta suna bine, DAR, aici intervine alt aspect si anume acela ca hibrizii nu transmit aceste calitati si urmasilor lor. Cumperi anul acesta seminte de rosii sau porumb hibrid sau orice soi hibrid, ai o recolta bogata, dar la anul, daca nu poti cumpara alte seminte si te hotarasti sa le folosesti pe cele din prima recolta, rezulta un amestec de plante foarte diferite si s-ar putea sa obtii doar jumatate din recolta pe care ti-ar fi adus-o soiurile pure. Intre timp, semintele din vechile tale recolte nu prea mai sunt... cu putin noroc poate mai gasesti cateva in camara sau in hambar... dar, daca povesta cu cultivarea hibrizilor a durat mai mult de un an doi, e tare improbabil.
Si asa dispar soiuri intregi, pentru selectionarea carora au fost necesare generatii si generatii.
Un al treilea fenomen este cel al cultivarii organismeleor modificate genetic. Sunt multe controverse legate de organismele modificate genetic, dar nu doresc sa deschid acum o polemica in privinta lor. Spun doar ca existenta unor culturi cu OMG-uri in vecinatatea culturilor traditionale le pericliteaza pe acestea din urma, deoarece polenul poate ajunge pe plantele noastre astfel incat, fara sa vrem, anul urmator putem deveni cultivatori de OMG-uri si, bineinteles, tot ce a fost selectionat de laungul atator si atator generatii va fi spulberat de vant. Sau de albine.
Ce se intamapla mai departe? Plantele rezultate prin selectia imorala, contamineaza soiurile traditionale, astfel incat, in noua recolta obtinuta, vom avea
seminte hibride in loc de soiuri pure. Iar aceste seminte hibride vor contine, poate, si caracteristici ce vor duce la o productie marita, dar si genele imorale, cele care sensibilizeaza planta si o fac incapabila sa reziste fara interventia in forta a omului.
Marcela