Protectia biodiversitatii

Marcela

Member
In ultima vreme se vehiculeaza din ce in ce mai mult termenul de biodiversitate

Definitia din DEX a biodiversitatii este destul de saracuta - diversitate din punctul de vedere al elementelor biologice.

Biodiversitatea insa, este chiar forma de manifestare a naturii. Este un principiu de baza al existentei vietii. Cu regula generala, cu cat un loc este mai ferit de interventia omului, cu atat viata este mai diversificata - prezinta biodiversitate.

In general, se stie acest lucru. Nu exista padure naturala care sa fie formata doar dintr-un singur fel de copaci, sa aiba un singur fel de animale, sau un singur fel de plante cu flori, s.a.m.d.
Nici pajiste naturala cu un singur fel de iarba, nici lac cu o singura specie de pesti...
In fine, ati priceput ideea: natura uraste monotonia.

Totusi, termenul de biodiversitate este gresit inteles. Imi permit sa citez dintr-un alt topic:
sicora fabian a spus:
In general, gradinile particulare au o biodiversitate destul de mare;
Aceasta este o parere gresita. Ceea ce au gradinile particulare actuale este doar o ramasita jalnica de biodiversitate.

Dau aici un link, http://www.savingourseed.org/
care explica mai mult si voi reveni si cu alte explicatii.

Marcela :rose:
 

sicora fabian

Active Member
In comparatie cu marile suprafete agricole in monocultura, gradinile particulare au biodiversitate si vegetala si animala. Ca nu este spontana, da, ai dreptate!
 

victoria222

Active Member
Am o intrebare legata de biodiversitate-forma de manifestare a naturii: in zona unde locuiesc (Baragan, langa raul Mostistea) sunt mai multe locuri in care natura a fost lasata in pace. Acolo au crescut paduri de salcami. Acestea sunt aproape sterile pentru orice fel de alte plante. In afara de o specie de urzici, nu mai creste nimic acolo. M-am uitat si intr-una din aceste padurici, si in alta, si tot ce am vazut sunt acesti salcami sub care nu creste nimic? Imi puteti spune de ce? Mai ales pentru ca aceste zone sunt situate si in apropierea apei, ma asteptam sa gasesc o mai mare biodiversitate.... :?
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
Cred ca au fost plantati acolo!
Da, au fost plantati acolo.

In unul din filmele cu Sepp Holzer, acesta expune o situatie asemanatoare, doar ca nu e vorba de salcami ci de pini.
Sepp Holzer foloseste termenul de "pine desert". In aparenta, e verde si frumos, plini de pomi, dar, fiind monocultura, acolo nu mai creste nimic. Pini si atat, nici tufisuri, nici animale.

In Baragan, putem vorbi fara sa exageram prea mult de deserturi de salcami.
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
In comparatie cu marile suprafete agricole in monocultura, gradinile particulare au biodiversitate si vegetala si animala.
Cand am auzit prima oara de "permacultura", primul lucru a fost sa caut o definitie. Auzisem de agricultura organica, ecologica, biodinamica, dar de permacultura nu stiam nimic.

A fost ca un fulger. Ca o lumina. Ani de zile cautasem, incercasem sa gasesc raspunsuri la atatea si atatea intrebari... , gasisem si ceva raspunsuri, dar simteam ca mai trebuie ceva. Iar acum gaseam ceva ce punea la cap tot ce adunasem ani de-a randul.

N-am avut nici un motiv sa lupt impotriva acestui sistem, dimpotriva, am cautat sa invat, sa aflu cat mai multe.
Cate ore pe zi, cate zile la rand am petrecut cautand si invatand, asta e mai putin important. Important este ca ceea ce se deschidea in fata mea era atat de diferit de ceea ce invatasem traditional in scoala incat m-a obligat sa caut si mai mult, sa aflu si mai multe si sa imi revizuiesc multe din ceea ce credeam ca stiu.

Cate soiuri dintr-o planta cultivata, de exemplu orez, exista in lume?
10-20?
Ce-ati zice daca ati afla ca, inainte de Revolutia Verde existau mii de soiuri?
Si ca acum, la scara mare nu se mai cultiva decat cateva, cat sa le poti numara pe degetele de la o mana?

Mai jos aveti un link catre un documentar pe care mi-as dori sa il vada toti cei ce cultiva pamantul - Cum sa salvezi Pamantul:
http://www.infoterapii.ro/modules/news/article.php?storyid=68

Vizionare placuta!

Marcela :rose:
 

victoria222

Active Member
Va multumesc pentru raspuns. Au facut o mare prostie cei care au plantat acei salcami. Sunt invazivi in Baragan( de aceia am si crezut ca au crescut de la sine in acele locuri lasate in voie) Am mai vizitat cu masina zona de campie, am mers pe drumurile de tara dintre monoculturi, si pe cele de pe marginile santurilor de irigatii lasate in paragina, si am descoperit, pe ici pe colo, petece de padure de stejari, care au scapat de despadurirea masiva din zona. Acestea sunt batrane, cu niste stejari imensi, dar, spre surprinderea noastra, cand ne-am apropiat mai mult de o astfel de padure, am vazut ca era invadata de salcami. Pur si simplu era impenetrabila acea padure. ( cel putin de la margine asa se vedea)Orice loc liber era ocupat de salcami mari si mici. Ma gandesc ca peste ani si ani, cand vor muri stejarii batrani, vor ramane doar salcamii pentru ca par a fi o competitie serioasa pentru puii de stejar care nu stiu daca au vre-o sansa....

Si inca o intrebare. Chiar daca acele padurici sterile de salcami au fost plantate de om...ulterior ele au fost lasate in voia sortii. Omul nu le intretine, nu le mai face nimic. De ce natura nu reuseste sa reechilibreze flora de acolo?
 

Marcela

Member
victoria222 a spus:
Si inca o intrebare. Chiar daca acele padurici sterile de salcami au fost plantate de om...ulterior ele au fost lasate in voia sortii. Omul nu le intretine, nu le mai face nimic. De ce natura nu reuseste sa reechilibreze flora de acolo?
Salcamii sunt plante-pionier. In general, toate plantele considerate invazive sunt plante pionier.

Citez din Gradina Gaiei:
Un grădinar pro-specii-native a descris ceea ce el a numit „fenomenul kudzu – cînd plantele exotice înlocuiesc plantele native, atât timp cât omul nu intervine în mod constant pentru îndepărtarea lor”. Dar chiar intervenţia noastră este problema. Noi presupunem că natura greşeşte când crează acest hăţiş hibrid rapid-vindecător, aşa că noi (prin intervenţia noastră) nu permitem habitatului dezechilibrat să se stabilizeze. Putem îndepărta plantele aşa numite invazive cât vrem, dar ele se vor întoarce imediat înapoi.
Natura lucreaza cu alte unitati de masura. Pentru ea un an, doi, zece, nu e o perioada mare de timp. Cand un teren este ocupat de buruieni, interventia lor dureaza, de obicei, putin, in cativa ani locul buruienilor anuale fiind luat de tufe, tufisuri si alte plante perene. Pentru natura, acest interval este unul scurt. Pentru un om, e unul lung. Tot in timp, apar primii puieti de copaci, care cresc, umbresc speciile deja existente, eliminand unele dintre ele si favorizand aparita altora.
Pe un teren ocupat deja de plante perene, succesiunea e incetinita. In timp, salcamii batrani mor, iar in locul lor, pe masura ce compozitia solului se schimba, vor aparea alti copaci, care vor incetini si chiar stopa cresterea salcamilor. Dar acesta este un alt time-frame. Unul lung, pentru noi. Poate ca noi vom fi deja batrani cand vom putea vedea primele roade, primele schimbari.
Natura nu se grabeste. Ea face ce trebuie sa faca. Si o face bine!

Marcela :rose:
 

Marcela

Member
Revenind la biodiversitate - aici gasiti un site dedicat salvarii biodiversitatii http://www.seedsavers.org/

Veti gasi mai multe explicatii legate de pericolul la care ne expunem pierzand aceasta biodiversitate, legislatie, banci de seminte, si un catalog pe care il puteti downloada.

Merita sa il downloadati, macar ca sa va faceti o idee.
Asa, ca exemplu, va pot spune ca in acest catalog veti gasi 112 (o suta doisprezece) varietati de ridichi, si 1477 (o mie patru sute saptezeci si sapte) varietati de fasole. Nu mai spun de rosii, ardei, mazare, morcovi...

Va doresc rasfoire placuta!

Marcela :rose:
 

Blitz

Active Member
Marcela, este foarte interesant subiectul- singura mea problema: cate din zecile sau sutele de specii de ridichi, rosii, etc. sunt "pure" sau macar hibrizi rezultati prin sau in curs de selectie naturala?

Problema cu salciile sau pinii din diferite locuri este exact aceeasi ca si cea cu iepurii de casa, daca mai tin bine minte, audsi in Australia. Biodiversitatea se strica cel mai simplu cand omul introduce o vietate (c-o fi planta, c-o fi animal, c-o fi un cartier de blocuri locuit :wink: ) intr-un biotop in care nu exista sau nu exista suficienti "adversari" naturali :wink:

Tot fiara om creeaza problemele de care apoi se plange in mass media :|

Dar eu totusi cred ca trebuie sa avem niste limite si intr-un sens si in celalalt- si pana una alta: chiar cu toata biodiversitatea si conservarea speciilor- tot NU sunt de acord sa se inmulteasca limacsii la mine in gradina, asa ca azi am dat destul de masiv cu "chimie" :oops:
 

Edelweiss

Active Member
Hai ca intelegem problema gresit :(

De cand este lumea asta, ea este in miscare continua, se diversifica, mor specii, apar altele...natura se schimba progresiv incepand cu mileniul 4 ien cand unii oameni au renuntat sa fie migratori si s-au statornicit, practicand agricultura...

In mod normal, omul isi fixeaza atentia asupra speciilor care lui ii aduc bunastare. Daca ceva este folositor, il va inmulti atat ca numar cat si ca soiuri. Daca ceva nu este rentabil, il va neglija. De ce sa cultivam soiuri de orez sau de fasole cu miile?

Salcamii sunt plantati ca bariera de praf impotriva desertificarii, fixarii solului, pe terenuri periculoase. Daca ei sunt pusi acolo au fost pusi cu un scop. Este o reparare artificiala a ceea ce a stricat omul inainte.
Voi stiti cum se face o plantatie de conifere? Se planteaza foioase (salcam, frasin, tei, fag etc) si cand cresc destul de maricei se planteaza coniferele care vor creste la umbra si umiditatea acestei paduri artificiale de foioase. Cand coniferele cresc maricele se taie foioasele si ramane o padure superba de conifere. Altfel nu merge.

Si ce avem noi impotriva multor soiuri de orice? Ce ar zice nemtii de pilda daca le impui sa ramana cu 2-3 feluri de bere din totalul de peste 1200 de feluri?

Daca omul introduce ceva nu se strica biodiversitatea ci echilibrul se strica. Biodiversitatea nu se pierde, se transforma. Sa ne intelegem :) Nu dispare ceva fara sa ii ia locul altceva. E gresit sa ne rezumam numai la un teren de 12ha, nu vi se pare? Restul planetei nu are de suferit daca pe malul unui rau din Romania cresc ceva salcami, ce naiba :wink:

Si cand vorbim despre biodiversitate e vorba numai de plante? Nu cred :wink: Pe un teren mic plantat "aiurea" cu salcami pot avea casa numeroase ganganii si pasari/animale care in conditiile anterioare nu ar avea suportul pentru a trai si a se dezvolta.
Personal nu cred ca dispare vreun soi de fasole din cele 1200 daca se cultiva numai 5 de exemplu. E o lege nescrisa...daca incepe sa dispara ceva devine lucru rar si scump...intra imediat in atentia lumii.

Da, daca introduci ceva plante in teren restrans cum ar fi Australia care are si o clima si o flora/fauna specifica, se strica tot echilibrul. Teoria introducerii de specii este reala dar interpretabila. Ce a stricat Europei introducerea cartofului si porumbului? Gandacul de Colorado? Ala ataca numai cartoful...Ce a avut America de pierdut dupa introducerea graului? Nimic!

Sa imi fie cu iertare, dar nu pot trai ca in perioada lui Adam si a Evei cu 5508 ani inaintea erei noastre. Scade biodiversitatea? Va ganditi ce spuneti? Apar atatea specii si noi vorbim de saracire? :D
 

victoria222

Active Member
Edelweiss a spus:
Salcamii sunt plantati ca bariera de praf impotriva desertificarii, fixarii solului, pe terenuri periculoase. Daca ei sunt pusi acolo au fost pusi cu un scop. Este o reparare artificiala a ceea ce a stricat omul inainte.

Si ce avem noi impotriva multor soiuri de orice? Ce ar zice nemtii de pilda daca le impui sa ramana cu 2-3 feluri de bere din totalul de peste 1200 de feluri?

Sa imi fie cu iertare, dar nu pot trai ca in perioada lui Adam si a Evei cu 5508 ani inaintea erei noastre. Scade biodiversitatea? Va ganditi ce spuneti? Apar atatea specii si noi vorbim de saracire? :D
Edelweiss, ia-o mai usurel :wink: Nimeni nu se rezuma la un teren de 12 ha ca sa traga concluzii despre biodiversitatea de pe planeta. Povestea cu salcamii era o nedumerire de-a mea, eu care credeam ca acesti salcami sunt in mod natural acolo, pentru ca i-am observat ca se inmultesc ceva de speriat. Cum apare un loc liber , in cativa ani apar salcami si corcodusi. Recunosc ca nu stiu multe despre subiect, de aici si intrebarea -- vreau sa aflu mai multe :nu stiu:

Si unele plantele care fac ravagii in America(Lonicera) sau in Europa (Fallopia), au fost aduse cu un scop -- decorativ, asta nu le face mai putin periculoase pentru flora locala.
Eu personal nu am nimic impotriva monoculturilor, atata timp cat acestea sunt facute cu cap, dar din pacate nu sunt facute cu cap. Intr-o campie imensa plina cu rapita sau cu porumb, stropita regulat cu tone de pesticide si ierbicide, nu cred ca mai ramane mare lucru din biodiversitatea naturala. Cu ce se mai hranesc animalutele de acolo. Ce mananca albinele si fluturii cand rapita isi va trece floarea? Am observat ca acum obisnuiesc sa are chiar pana in marginea drumurilor, a soselelor, unde inainte ramanea o fasie de pamant neatinsa pe care cresteau zeci de feluri de buruieni, pline de flori tot timpul anului (mai putin iarna) -- o sursa importanta de hrana pentru insecte. Sper ca asta se intampla doar in zona mea
Intr-un asemenea loc, imbibat cu chimicale, nu stiu ce fel de specii mai pot aparea, animale sau plante....Si la noi inca nu este dramatic acest aspect al agriculturii industriale, nu este nebunia din America, unde lucrurile pur si simplu, par a fi scapat de sub control.
 

Edelweiss

Active Member
victoria222 a spus:
Eu personal nu am nimic impotriva monoculturilor, atata timp cat acestea sunt facute cu cap, dar din pacate nu sunt facute cu cap. Intr-o campie imensa plina cu rapita sau cu porumb, stropita regulat cu tone de pesticide si ierbicide, nu cred ca mai ramane mare lucru din biodiversitatea naturala. Cu ce se mai hranesc animalutele de acolo. Ce mananca albinele si fluturii cand rapita isi va trece floarea? Am observat ca acum obisnuiesc sa are chiar pana in marginea drumurilor, a soselelor, unde inainte ramanea o fasie de pamant neatinsa pe care cresteau zeci de feluri de buruieni, pline de flori tot timpul anului (mai putin iarna) -- o sursa importanta de hrana pentru insecte. Sper ca asta se intampla doar in zona mea
Intr-un asemenea loc, imbibat cu chimicale, nu stiu ce fel de specii mai pot aparea, animale sau plante....Si la noi inca nu este dramatic acest aspect al agriculturii industriale, nu este nebunia din America, unde lucrurile pur si simplu, par a fi scapat de sub control.
Asa se face peste tot...unde e cultura pentru oameni, asa se intampla. Suntem prea multi ca numar pe planeta ca sa nu cultivi zone intinse. Ok...deci nu mai cultivam nimic, sa fie biodiversitate. Din pacate aceasta biodiversitate nu se mananca. Stai linistita, nu oriunde se cultiva pana la sosea. Ba se mai lasa peste iarna si zone neculese ca sa aiba fauna adapost de iarna si ceva mancare. Din pacate nu am cum sa mentin natura in stare initiala dar sa fac si agricultura ca sa am ce manca.
Am cautat despre fallopia. In afara ca e invaziva, altceva nu spune de rau. Cu toate astea ma intreb si eu ce specii pericliteaza ea de e asa periculoasa.
 

Marcela

Member
Edelweiss a spus:
Ok...deci nu mai cultivam nimic, sa fie biodiversitate. Din pacate aceasta biodiversitate nu se mananca.
Edelweiss, lucrurile nu stau deloc asa. Nu e totul doar alb si negru. Nu avem de ales intre biodiversitate si posibilitatea de a ne asigura hrana.

Tocmai aceasta biodiversitate este cheia unei abundente greu de imaginat in culturile conventionale.

Aceasta separare intre agricultura si natura nu e obligatorie. Nu e necesar sa ocupam suprafate imense cu monoculturi chimizate si sa exilam natura la sute de kilometri departare de orase.

Natura poate incepe chiar la usa casei noastre.
Si ne poate hrani pe toti.

Marcela :rose:
 

Marcela

Member
Un alt mod de a gradinari

Gradinile ecologice - citat din Gradina Gaiei, de Toby Hemenway:

[...] aceste grădini nu sunt doar un amestec întâmplător de stiluri diferite de grădinărit. Ele îşi iau „instrucţiunile de funcţionare” din modul în care lucrează natura. Unele din aceste grădini arată ca nişte peisaje naturale, dar acest asemanarea merge mult mai departe decât o simplă asemanare aparentă. Am văzut grădini cultivate cu plante native care necesită munţi de fertilizatori pentru a supravieţui într-un sol nepotrivit, plus râuri de ierbicide pentru a putea concura cu ierburile viguroase şi cu buruienile care vor fi fericite să înăbuşe plantele alese, firave şi cu creştere înceată. Acesta este cel mai greu mod de a fi „natural”. O grădină ecologică nu numai că arată, dar şi funcţionează ca în natură. Şi face acest lucru prin formarea unor conexiuni puternice între plante, viaţă din sol, insecte plus alte animale benefice şi grădinar, pentru a ţese o reţea naturală viguroasă. Fiecare organism este în legătură cu multe altele. Această interconectare este cea care dă puterea naturală. Gândiţi-vă la o reţea de pe net: tăiaţi (întrerupeţi) o legătură, dar netul va funţiona în continuare, deoarece toate celelalte legături îl menţin funcţional.
Nimic în natură nu are doar un rol, nu face doar un singur lucru. Această multitudine de roluri, în care fiecare piesă multiplu conectată joacă mai multe roluri, este o altă calitate care distinge o grădină ecologică de alte tipuri de grădini. În grădinile tipice, majoritatea elementelor sunt plănuite pentru a servi unui singur scop. Un copac este ales pentru umbră, un tufiş pentru fructele sale, un grilaj pentru a dirija viţa de vie... Dar, prin planificarea unei grădini în aşa fel încât fiecare piesă să joace toate rolurile de care e capabilă, nu numai că grădinarul poate să lase natura să facă mare parte din muncă, dar şi grădina mai puţin expusă la probleme, devenind o grădină mai bogată, luxuriantă.
De exemplu, copacul pentru umbră. N-ar putea, de asemenea, să ofere nuci sau altă hrană, atât pentru oameni cât şi pentru animalele sălbatice şi, poate, să atragă insectele polenizatoare care să ajute la sporirea producţiei de fructe? Plus, frunzele copacilor vor stoca apa de ploaie, vor filtra praful din aer, vor îmbogăţi solul atunci când vor cădea. Un astfel de copac îndeplineşte deja aproape 15 roluri diferite. Noi trebuie doar sa conectăm aceste „activităţi” cu alte părţi ale grădinii care au nevoie de ele. Asta înseamnă mai puţină muncă pentru noi şi mai multă sănătate pentru grădină.
Viţa de vie, de exemplu, poate fi dirijată ca boltă, pentru a umbri o terasă prea însorită sau partea de sud prea călduroasă a casei; fie ca e vorba de o terasă sau de o clădire, acest lucru va scădea temperatura în zilele călduroase şi va oferi fructe norocoşilor ce se vor odihni la umbra ei. „Piesele” sunt deja acolo, gata pregătite, aşteptând. Noi trebuie doar să le conectăm între ele, folosind minunatele interconexiuni din natură ca model.
Această conectivitate merge în două sensuri. În natură, nu numai că fiecare piesă poate juca multe roluri, dar şi fiecare rol poate fi asigurat de mai mulţi participanţi. De exemplu, fiecare insectă dăunatoare dintr-un habitat natural este vânată de o armată flămândă de prădători naturali. Dacă un prădător, sau chiar o întreagă specie eşuează în îndepărtarea insectei dăunatoare, se vor găsi mereu alţii gata să preia acest rol. Această redundanţă micşorează riscul eşecului. Deci, din această perspectivă, privind înapoi la copacul nostru singuratic care ne oferă umbră, nu plantaţi doar unul, plantaţi un grup de copaci diferiţi (din diferite varietăţi). Dacă unul creşte încet, sau nu are frunziş des, ceilalţi sunt acolo pentru a-l completa. Combinaţia lor vă va oferi umbră pe o perioadă mai lungă decât ar fi oferit unul singur. Vedeţi sinergia? Continuând pe acelaşi ton, la baza boltei de viţă puteţi planta o clematită, pentru a aduce culoare, o iasomie pentru mireasmă, sau nişte fasole, pentru a mări (şi diversifica) recolta.
Iată încă un exemplu despre cum conectivitatea poate face grădinile mai naturale şi, deasemnea, poate economisi munca.
Căprioarele sunt o mare problemă pentru mine, distrugând aproape orice plantă neprotejată. Ele au călcat în picioare o parte din grădina mea spre sud-vest. Aşa că am plasat un zid curb de protecţie pe aceea parte a proprietăţii, pentru a îndepărta căprioarele de alte plante care le-ar fi putut parea atrăgătoare. Acest zid este parţial alcătuit din câţiva arbuşti nativi care deja creşteau acolo - oceanspray (Holodiscus discolor), maceşi, o manzanita solitara. Dar am ales şi alte câteva specii pretabile pentru garduri vii pentru a atinge mai multe scopuri. Am plantat bush cherries,
Manchurian apricots, coacaze şi alte specii sălbatice,inclusiv pruni sălbatici cu spini şi agrise pentru a îndeparta căprioarele. Dar, în interiorul acestui gard viu – de partea mea – pe unele din aceste plante am altoit varietăţi domestice de fructe. Cireşele sălbatice au cateva ramuri de cireşe cultivate pe ele iar pe tufişurile de caise şi prune salbatice cresc lastari asortaţi cu prune asiatice delicioase. Acest gard viu hranitor, va hrăni atat căprioarele cât şi pe mine.
Am conectat acest gard viu şi cu alte cicluri naturale. Este o distanţă destul de mare de la casa mea până la el, aşa ca am obosit repede să car fertilizatori sau să întind furtunul pentru a uda. Aşa că am plantat nişte trifoi roşu şi doi arbuşti – mazarea siberiana (Caragana arborescens) si buffaloberry (Shepherdia argentea) – în acest gard, pentru a aduce azot solului. Apoi, am semanat câteva varietăţi de plante cu rădacini adânci, de ex. cicoare, coada şoricelului, hrean japonez? daikon care împing nutrienţii din sol la suprafaţa şi îi depozitează la suprafaţă odată cu căderea frunzelor. Aceste plante vor mări solul fertil în mod natural. Am vrut să economisesc apa, aşa că am plantat plante producătoare de mulci, cum ar fi comfrey şi cardoon – un fel de anghinare cu frunze subţiri. Le-am tăiat frunzele periodic şi le-am lăsat pe pământ, pentru a crea un strat de mulci care să păstreze umiditatea în sol sub gardul viu. În zilele secetoase din sezonul uscat specific părţii de sud al Oregonului, este încă nevoie de ceva irigaţii, dar plantele pentru mulcit au salvat o cantitate însemnată de apă. Iar acum, primavara, pare să promită o recoltă bogată de prune.
Natura are multă largheţe şi, cu puţină ingeniozitate şi cu o schimbare a modului de a privi lucrurile, un grădinar poate trece multă din munca sa acestui partener binevoitor.Natura poate fi aliatul grădinarului. Încă suntem tributari vestigiilor unor timpuri în care oamenii priveau natura ca pe un inamic sau pe ceva care trebuie cucerit sau restrâns. Spuneţi unui grădinar cuvântul “insectă” şi, aproape întotdeauna acesta se va gândi la o pacoste care ciopârţeşte plantele, le suge seva, făcându-le frunzele fărâme şi distrugând fructele. Totuşi, marea majoritate – 90 procente sau chiar mai mult – a tuturor insectelor sunt folositoare sau măcar inofensive. O populaţie diversificată şi echilibrată de insecte în grădină înseamnă o polenizare bună, o mulţime de fructe şi un control rapid şi nontoxic al răspândirii bolilor, ţinute sub control de insectele prădătoare. Avem nevoie de insecte în grădină. Fără ele, sarcinile noastre ar fi copleşitoare, de exemlu polenizarea manuală a fiecărei inflorescenţe, sau măcinarea manuală a frunzelor căzute pentru compost.
Şi la fel ar fi pentru toate ceilalţi cetăţeni ai regatului vieţii. Nu numai că insectele, păsările, mamiferele şi microbii sunt parteneri esenţiali în fiecare tip de grădină dar, cu un desingn inteligent, ele pot lucra împreună cu noi pentru a ne uşura munca şi maximiza frumuseţea, sănătătatea şi productivitatea grădinilor noastre.
 

sicora fabian

Active Member
Marcela, biodiversitatea tine de biocenoza (flora si fauna) dintr-un biotop (o zona cu aceleasi conditii ecologice), impreuna formand un ecosistem ( relationat pe baza lantului trofic).
Ecosistemele sunt naturale (au un echilibru stabil) si artificiale (create si intretinute de om, caci au un echilibru fortat, antropic).
Toate ecosistemele la un loc formeaza biosfera si din cauza diversitatii foarte mari a conditiilor ecologice de pe Terra, normal ca este o biodiversitate extraordinar de mare.
Biodiversitate poate insemna si specii total diferite care cresc in aceleasi conditii edafo-pedo-climatice, dar si specii foarte apropiate sistematic, care cresc in conditii total diferite!
A nu se confunda un conveier bogat de specii adunat in acelasi loc cu capacitatea organismelor de a se adapta la conditii diferite si, uneori, aparent total ostile vietii.
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
Marcela, biodiversitatea tine de biocenoza (flora si fauna) dintr-un biotop (o zona cu aceleasi conditii ecologice), impreuna formand un ecosistem ( relationat pe baza lantului trofic).
Ecosistemele sunt naturale (au un echilibru stabil) si artificiale (create si intretinute de om, caci au un echilibru fortat, antropic).
Toate ecosistemele la un loc formeaza biosfera si din cauza diversitatii foarte mari a conditiilor ecologice de pe Terra, normal ca este o biodiversitate extraordinar de mare.
Biodiversitate poate insemna si specii total diferite care cresc in aceleasi conditii edafo-pedo-climatice, dar si specii foarte apropiate sistematic, care cresc in conditii total diferite!
A nu se confunda un conveier bogat de specii adunat in acelasi loc cu capacitatea organismelor de a se adapta la conditii diferite si, uneori, aparent total ostile vietii.
De mica am iubit natura. La scoala, limba romana si stiintele naturii erau materiile mele preferate.
In mod firesc, dupa ce am terminat liceul, am ales... facultatea de biologie.

M-am mirat si eu singura cat a putut sa nu-mi placabiologia. Nici macar nu am terminat-o.
Diferenta de la cer la pamant intre natura si ceea ce ni se preda acolo.

Natura e vie, nu conservata intr-un borcan cu formol. La fel, plantele si animalele sunt si ele vii. Au nevoie de un mediu propice, de soare mai mult sau mai putin, de apa, de hrana. Daca le au, se dezvolta armonios, fara se le pese care le este denumirea stiintifica si in ce increngatura le-o fi incadrat Linne, sau daca mediul propice e o padure virgina sau o pajiste intretinuta de om...

Cand vorbesc de biodiversitate tin cont de notiunile enumerate mai sus. Biodiversitatea este benefica si de dorit in orice fel de ecosistem, fie el natural sau artificial.

Si este amenintata atat in ceea ce priveste speciile (si subspeciile) salbatice cat si speciile crescute de om.

Marcela :rose:
 

Edelweiss

Active Member
Pacat, Marcela...poate ca intr-o zi o sa o continui daca se poate.
Din pacate orice meserie se invata la subsol pana ajungi sa faci pe D-zeu...orice subsol are ungherele lui, neplacerile lui...nu poti invata despre ceva numai din desene.
Pacat ca nu ai facut medicina sa stai cu craniul pe noptiera...pana tai oameni vei taia broaste...atunci ai fi inteles mai repede cat de neplacut este drumul de la banca la catedra sa zic asa. :rose:
 

sicora fabian

Active Member
Da, Marcela, mare pacat! Daca ai fi avut rabdare ai fi realizat pana la urma ca Biologia este cheia spre cunoasterea naturii si i-ai fi invatat alfabetul!
Asa, orbecai in intuneric incercand sa-i deslusesti tainele, caci inima ta blanda si calda te indeamna s-o cunosti pentru a o proteja . . .
Te respect si te apreciez mult pentru incrancenarea cu care lupti pentru natura! :rose:
 

Marcela

Member
Sunt indragostita de Terra

Bill Mollison - Introducere in permacultura

Am crescut intr-un sat micut, in Tasmania. Tot ceea ce aveam nevoie, ne faceam noi insine. Ne produceam incaltamintea, uneltele de metal pe care le foloseam; prindeam peste, ne produceam hrana necesara, faceam paine. Nu cunosteam pe nimeni din cei ce locuiau acolo care sa aiba doar o meserie, nu stiam nimic ce ar fi putut fi definit ca “slujba”.Toata lumea lucra la mai multe lucruri.
Pana la implinirea a 28 de ani, am trait intr-un fel de vis. Mi-am petrecut cel mai mult timp in desisuri sau pe mare. I pescuit, am vanat pentru a putea trai. Inainte inca de 1990, am inceput sa observ ca largi parti ale sistemului in care traiam dispareau incetul cu incetul. Bancurile de pesti au inceput sa dispara. Portiunile pline de alge de la marginea marii au inceput sa se subtieze. Mari parcele de padure au inceput sa moara. Pana cand n-am vazut amploarea acestor schimbari nu realizasem ca eram indragostit de tara mea.
Dupa multi ani, ca om de stiinta, cu ajutorul CSIRo, Sectiunea de Salvare a Vietii salbatice si al Departamentului de Pescuit al Tasmaniei, am inceput sa protestez impotriva sistemelor politic si industrial pe care le-am vazut ucigand lumea noastra. Dar, curand, am decis ca nu are rost sa persist in a ma opune in ceva ce in final nu realizeaza nimic. M-am retras din societate vreme de doi ani; n-am vrut sa ma mai opun vreodata la ceva si sa-mi irosesc timpul degeaba. Am vrut sa revin cu ceva foarte pozitiv, ceva care sa ne permita sa existam fara sa aducem intregul sistem natural in colaps.
In 1968 am inceput sa predau la Universitatea din Tasmania, iar in 1974 David Holmgren si cu mine am pus la punct un cadru, un sistem de proiectare pentru o agricultura sustenabila bazata pe cultivarea combinata (poli-cultura) in special a plantelor perene: copaci, tufisuri, ierburi (legume si chiar buruieni), ciuperci si radacinoase, pentru definirea carora am creat cuvantul “permacultura”.
Reactia publicului la permacultura a fost amestecata. Comunitatea profesionala a fost scandalizata, deoarece noi combinam arhitectura cu biologia, agricultura cu practicile forestiere si practicile forestiere cu cresterea animalelor, in asa fel incat aproape oricine se considera specialist intr-un domeniu s-a simtit un pic ofensat, jignit. Dar reactia populara a fost foarte diferita. Multi oameni gandeau la fel. Ei se simteau nemultumiti cu modul in care este practicata acum agricultura si cautau ceva care sa ii conduca catre un sistem mai natural, ecologic.
Asa cum am vazut eu permacultura initial, a fost un ansamblu benefic de plante si animale, in relatie cu asezarile umane, puse in slujba obtinerii unor comunitati autosuficiente si, in scop comercial, capabile sa produca un surplus din acest sistem.
Oricum, permacultura a e evoluat, referindu-se la mai mult decat la asigurarea hranei in gospodarie. Pentru ca asigurarea hranei nu e posibila decat daca oamenii au acces la teren, la informatii si la resurse financiare. Asa ca in ultimii ani, permacultura a inceput sa inglobeze informatii despre strategiile legale si finaciare potrivite dezvoltarii, incluzand informatii despre accesul la teren, companii si afaceri si auto-finantarea regionala. Aceasta deoarece este un sistem uman complet.
Din 1976 am predat permacultura iar in 1979 am demisionat din postul de profesor si, la o varsta inaintata, m-am pus singur in situatia de a infrunta un viitor nesigur. Am decis sa nu mai fac nimic altceva decat sa incerc sa conving cat mai multi oameni sa construiasca sisteme biologice sanatoase. Am lucrat la desingnul catorva proprietati si am trait o perioada din pescuit si din cultivarea cartofilor. In 1981, prima serie de absolventi ai cursului de desing in permacultura au inceput sa contribuie la raspandirea permaculturii in Australia.

Acum sun peste 300000 de absolventi in intreaga lume, toti implicati in diferite aspecte ale muncii si vietii sociale si protectiei mediului.
 
Sus