Protectia biodiversitatii

Marcela

Member
Iubesc viata, nu biologia!

Edelweiss a spus:
Pacat, Marcela...poate ca intr-o zi o sa o continui daca se poate.
:D
S-ar fi putut, dar nu vreau.
Iubesc viata, nu biologia. Am invatat mai multe stand cu mainile in pamant decat facand disectii.
Si am invatat mai cu placere de la bunica mea, care era analfabeta, decat de la multi din profesorii de la facultatea noastra.

Cand va veni timpul, voi face un curs de permacultura. Poate voi reusi si sa vizitez ferma lui Sepp Holzer.

Ce sa caut la facultatea conventionala? Luati toti profesorii de biologie si de agricultura la rand si intrebati-i daca e posibil sa cultivi ciresi si lamai la 1400 metri altitudine.

Sunt copii care de mici viseaza sa ajunga vedete, eu de mica am visat sa cultiv desertul. Nu vreau sa invat de la cei ce imi spun ca e imposibil, ci de la cei care demonstreaza ca se poate. Si o si fac.

Marcela :rose:
 

vuk

Member
nu-ti fa griji Marcela , si mie multi mi-au zis aceleasi lucru cand am renuntat la fac. de medicina
ce mult impresioneaza o diploma in ziua de azi

si pe cont propriu poti sa inveti orice ti se preda la faculta si chiar mult mai mult

eu iti urez succes si nu te lasa descurajata de nimeni

si btw si pe mine ma fascineaza conceptul de permacultura , acu cativa ani am vazut toate documentarele facute de Sepp Holzer , Mollison , Lawton etc , eu le-am descarcat de pe p2p , sa inceri si tu sa le iei de acolo ca e plin si de carti despre subiectul acesta
 

Edelweiss

Active Member
vuk :oops:
In ziua de azi nu conteaza cate stii! Chiar daca stii multe, trebuie sa certifice altii. Asta se face prin diploma. Iti place sau nu, este o dovada. Fara diploma asta, certificarea, nu poti face nimic pentru ca nu te baga nimeni in seama, esti ca unul de pe strada si pe bune...asta-i adevarul.
 

vuk

Member
sigur , nici nu de asta e vorba , ci de idea ca sa ai invatamantul superior implica o anumita inteligenta si viceversa

acuma si eu sunt student la bio , si daca as invata doar ce se preda la faculta n-as sti prea multe :p

trebuie sa certifice altii
daca i-ai plati , astia ar 'certifica' si un kkt :rofl:
 

Marcela

Member
Bill Mollison a spus un lucru mare in prefata pe care am postat-o:
"n-are rost sa persist in a ma opune in ceva ce doar mi-ar irosi timpul"...

Partial, raspunsurile mele legate de posibilitatea revenirii la facultate au fost inutile. Pentru asta, imi cer scuze ca am irosit si timpul meu si pe al vostru.
Un lucru ramane valabil din cele scrise si anume ca la facultatile conventionale din Romania nu veti afla nimic despre permacultura. De fapt, sunt doua abordari diametral opuse: permacultura este integratoare, studiaza in principal relatiile dintre elementele unui sistem, fie ele aceste elemente fiinte vii, adica de domeniul biologiei sau cladiri, adica de domeniul arhitecturii. Facultatile conventionale isi revendica o feliuta din acest intreg si o studiaza doar pe aceea, cu foarte putine referiri la relatiile cu celelalte felii.

Cat despre cearta, conform principiilor permaculturii, n-are rost. :D
 

Marcela

Member
Revenind la biodiversitate, ati intrebat de ce avem nevoie de atatea varietati de fasole. "De ce au nevoie nemtii de atatea sorturi de bere?" a fost replica...
Comparatia cu berea nemtilor este partial adevarata. Este vorba de respect fata de aceasta mostenire extrem de variata. Fiecare varietate vegetala cultivata traditional in lume a fost obtinuta dupa indelungi selectionari, generatii dupa generatii la rand.
La inceput, au fost plante mici si nu prea atragatoare. Apoi, dintr-o recolta ma mare sau mai mica, taranul a obtinut si niste exemplare neobisnuite: sa zicem cateva cepe mai mari, sau o rosie mai inchisa la culoare...
Prevazator, nu s-a repezit sa le manance tocmai pe alea, ci, dimpotriva, le-a pastrat pentru seminte, ca sa le semene anul urmator, in speranta ca va obtine mai multe la fel... Si povestea s-a repetat an de an...
Noi, cand ne ducem la piata, cautam cele mai bune si mai frumoase legume. Ei, taranii, sacrificau cele mai frumoase si mai bune legume. Nici nu le mancau, nici nu le vindeau...
Incet-incet, au obtinut soiuri de sine statatoare, avand garantia ca daca vor semana un anumit fel de plante, anul urmator vor obtine acelasi fel de plante. Si aceste soiuri, roadele muncii de selectie, sunt cele care au creat aceasta imensa mostenire, atat de biodiversificata.
Din respect fata de munca lor, avem nevoie de atatea soiuri de fasole... La fel cum un mic producator de bere german n-ar concepe sa renunte la reteta lui, mostenita cine stie de cate generatii si sa zica "exista deja destula bere", nici noi, cei care suntem implicati in cultivarea plantelor, nu ar trebui sa spunem vreodata "exista deja destule varietati"...
Dar acesta este un aspect de suflet, care poate nu mai are prea multa greutate intr-o lume atat de puternic concurentiala. Poate ca soiul bunicii are traditie, dar hibrizii moderni il cam lasa in urma in ceea ce priveste productia. Si atunci, tentatia de a renunta la varietatile vechi este mare.

Ramane insa si problema bazei de gene. Fiecare soi are caracteristicile sale. Unul e mai rezistent la seceta, altul la inghet, altul la un daunator anume s.a.m.d.

In prezent, datorita industrializarii, pe scara larga se cultiva doar cateva soiuri, majoritatea hibrizi, soiurile traditionale fiind lasate sa dispara.
Dar despre importanta bazei de gene voi vorbi in alt post, ca ma lasa bateria lap-top-ului. :D

Marcela :rose:
 

sicora fabian

Active Member
Mai, dincolo de atuurile diplomii, facultatea iti asigura un bagaj de cunostinte de baza, termeni, notiuni si inter-relationari fara de care nu poti trece de empiric(cu rare exceptii)! Facultatea inseamna studiu individual, iti da uneltele cu care sa aprofundezi, iti da repere dupa care sa te orientezi, te invata alfabetul cu care sa dezvolti, sa compui ori sa experimentezi! Fara o baza stiintifica, aproape totul este doar laudarosenie. Banca de gene ajuta doar omul caci natura stocheaza ce este valoros in urmasi, fara consum inutil de energie! Biodiversitatea tine de marea capacitate a naturii de a se adapta la conditii foarte variate, nu de implicarea omului.
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
[...]Fara o baza stiintifica, aproape totul este doar laudarosenie.
Acum, fara a intra mai mult in polemica, sunt curioasa cam ce baza stiintifica are domnul Vanghelie... dupa doua diplome obtinute, doua facultati, care este, ma intelegeti...

Cat despre baza mea, mai stiintifica, sau nu, eu una stiu ca nu o sa fac nicodata o facultate/meserie care presupune sa fac disectii si/sau experimente pe animale.

In rest, am mai multa incredere in cei care fac ceva si mai si obtin rezultate, decat in cei care doar teoretizeaza.

Banca de gene ajuta doar omul caci natura stocheaza ce este valoros in urmasi, fara consum inutil de energie! Biodiversitatea tine de marea capacitate a naturii de a se adapta la conditii foarte variate, nu de implicarea omului.
Banca de gene ajuta omenirea. Si, poate, in viitor, va ajuta si viata salbatica.

Ca sa intelegeti de ce spun asta, o sa dau cateva explicatii.

In primul rand, biodiversitatea tine atat de marea capacitate a naturii de a se adapta la conditii foarte variate cat si de implicarea omului.
Daca prima conditie, capacitatea vietii de a se adapta la conditii variate, nu poate fi pusa la indoiala, implicarea omului, rolul lui, ca factor al biodiversitatii este mai putin clar.

Aceasta deoarece se face o delimitare intre om si natura, in sensul ca tot ceea se obtine prin interventia omului nu mai este natural.
Lucru care este doar partial adevarat.
Omul nu poate fi desprins din natura, la fel cum nici plantele sau animalele nu pot fi desprinse din natura. De-a lungul timpului, in intreaga istorie a omenirii, si chiar inainte de aparitia omului, au existat cazuri in care o specie de animale a patruns accidental intr-un habitat strain. Dar, acest lucru nu a facut ca habitatul respectiv sa devina unul ne-natural, ci doar unul (temporar) dezechilibrat.

Unul din modurile prin care mentine echilibrul in natura este selectia naturala. Cand o specie nu este adaptata unui habitat, ea dispare. Cel putin in acel habitat.
De-a lungul timpului, selectia naturala a functionat cu fiecare specie, cu fiecare generatie de urmasi. Orice nou individ a trebuit sa dea dovada de anumite capacitati ca sa poata supravietui si sa-si transmita genele generatiei urmatoare.

Omul a urmat modelul naturii si a aplicat metoda pe care o denumim "selectie artificiala". Spre deosebire de selectia naturala, selectia artificiala era folosita pentru a obtine soiuri/rase utile oamenilor.
Cea mai mare deosebire dintre selectia naturala si cea practicata de oameni este aceea ca, in natura, un organism odata ce se dovedeste apt sa se reproduca se poate reproduce cu orice alt organism din specia sa, fie ca este sau nu asemanator cu el. Daca, de exemplu, intr-o anumita regiune apare un cal salbatic cu blana foarte inchisa la culoare, iar acesta devine mascul dominant, el se va imperechia cu toate femelele din turma sa, indiferent de culoarea lor.
Crescatorul de cai, insa, poate sa vrea sa perpetueze culoarea inchisa a armasarului sau si il va imperechia preponderent cu femele cat mai inchise la culoare. In cateva generatii, cu multa munca si selectand atent urmasii, se poate obtine o rasa noua.
De aceea, animalele domestice pot sa aiba o variatie fenotipica imensa - de exemplu exista peste 300 de rase de caini, variind de la caini de talia unei pisici, pana la cei cat un vitel :D. In natura, speciile salbatice nu poseda o astfel de varietate fenotipica, ci doar zestre genetica cu atat mai dezvoltata cu cat specia este mai numeroasa.

Acum, trebuie sa mai spun ca exista si o selectie ne-naturala.
Despre ce este vorba, insa, voi explica maine. :D

Marcela :rose:
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Fabian,

Pasiunea pentru ceva, cunoasterea intuitiva, practica si prin exprientza proprie este cu la fel de multe shanse, daca nu mai multe ....decit o facultate.
De aceea un aborigen analfabet care a trait in mijlocul naturii si a invatzat de la ea tainele necesare vietzii iti va putea spune mai multe detalii despre plantele si animalele care il inconjoara decit citiva savanti care au vazut acele plante sau au citit despre ele.
Un aborigen s-ar putea sa iti spuna direct daca o ciuperca sau planta e otravitoare si un savant daca nu are laborator sau nu stie numele plantei e destul de neajutorat...aborigenul e savant in felul lui.. dar un vraci veritabil probabil bate si savantul si aborigenul.
Fiecare cunoastere are rolul ei... dar cea stiintzifica are suficiente piedici rationale. Aproape toata cunoasterea stiintifica se bazeaza de fapt pe note si informatii venite din experientza traditionala..... ca e chineza, indiana, ameridiana sau europeana........unde oameni mai mult sau mai putin sensibili au perceput si/sau au comunicat cu plantele de zeci de mii de ani (sau mai mult).
Abia recent stiintza descopera ca plantele au limbaj, perceptie, emotzii si trairi similare oamenilor.. dar daca te duci la universitate si le spui ca ai reusit sa vorbesti cu plantele iti mai si da profesorul cu manualele in cap si se uita la tine ca la un nebun . In timp ce civilizatiile traditionale stiau asta de j'de mii de ani si unii mai putin moderni continua sa faca la fel si in zilele noastre.
Nu iti trebuie diploma sa fii maestru in ale plentelor si vietzii vegetale.... iti trebuie daruire, pasiune, o minte deschisa si o inima cit mai neafectate de lumea stiinztifica.... si sint destule exemple incredibile de oameni declarati nesalvabili de catre stiintza ..... care s-au vindecat pt ca un vraci sau un saman le-a dat o shansa cu o retzeta salvatoare pe care savantii lumii nu au cum sa o cunoasca pt ca sint esuatzi in rational.


sicora fabian a spus:
Da, Marcela, mare pacat! Daca ai fi avut rabdare ai fi realizat pana la urma ca Biologia este cheia spre cunoasterea naturii si i-ai fi invatat alfabetul!
Asa, orbecai in intuneric incercand sa-i deslusesti tainele, caci inima ta blanda si calda te indeamna s-o cunosti pentru a o proteja . . .
Te respect si te apreciez mult pentru incrancenarea cu care lupti pentru natura! :rose:
 

Marcela

Member
Selectia naturala, selctia artificiala, selectia ne-naturala

Selectia ne-naturala

Daca vorbim despre selectia naturala, suntem inclinati sa credem ca selectia artificiala este opusul acesteia. E si firesc. Naturalul este opusul artificialului.
Dar, ca in multe alte cazuri, lucrurile nu stau tocmai asa.

Cel putin pana la revolutia industriala, selectia facuta de om, era una naturala. Mai corect ar fi termenul de selectie umana, dar s-ar intelege ca e vorba de selectarea oamenilor, asa ca nu-l vom folosi. Ramanem la termenul de selectie artificiala si subliniem ca aceasta nu se opune naturii. Selectam un organism sau altul, cautand o calitate sau alta, dar folosind principiile naturii si supunandu-ne (voit sau nu) legilor sale.
Poate ca ne plac nemaipomenit de mult florile mari si intens colorate ale nalbei care a inflorit asta-vara in gradina noastra, dar daca ele sunt sterile, nu produc seminte, nu avem ce selecta...nu avem ce folosi ca baza pentru urmatoarele incrucisari...

Deci, selectia artificiala, este, sau mai bine zis era, tot o selectie naturala,, dar infaptuita cu interventia omului.

In era industriala, odata cu Revolutia verde, a aparut selectia ne-naturala sau anti-naturala si acesta este tipul de selectie care se opune selectiei naturale.
De ce anti-naturala?

Pentru ca nu mai se supune legilor naturii. Putem obtine o planta sterila, dar putem sa o clonam pentru cercetarile noastre. De fapt, asta se petrece deja pe scara larga in cazul organismelor modificate genetic. Putem cultiva hectare intregi,putem obtine tone si tone de seminte, daca le cultivam, din acestea nu vor mai rasari alte plante. Sunt seminte sterile, iar aceasta "calitate" de neconceput pentru taranii de alta data, a fost adaugata in mod voit, prin tehnici ne-naturale.

Dar nu despre organismele modificate genetic doresc eu sa vorbesc aici, ci despre procesul de selectare a unor organisme pe care care natura nu le-a validat:

Sa presupunem ca, prin polenizari incrucisate repetate, am obtinut un soi de rosii extrem de productiv, Sau cu rosii extrem de rezistente la transport. Sau intens colorate... DAR acest soi este foarte firav. Il plantam in gradina si in cateva zile devine tinta preferata a tuturor daunatorilor posibili si imposibili.
Ce s-ar fi intamplat in conditii normale, fara armele stiintei moderne? Plantele ar fi murit, si chiar daca ar fi supravietuit cateva, taranul ar fi renuntat la ele sau ar fi incercat sa le incruciseze din nou, pentru a obtine soiuri mai rezistente. Soiul initial, cel productiv dar foarte firav ar fi disparut sau ar fi fost modificat in timp.

Ce se intampla acum? Cultivatorii moderni se orienteaza mai ales catre o anumita calitate a plantei, cum ar fi productivitatea si/sau rezistenta la transport, in detrimentul altor insusiri. Ei nu mai privesc planta ca un intreg, ca un organism de sine statator ci ca pe o rotita in lantul de productie. Care poate fi impulsionata. Sunt daunatori? Nicio problema, avem atatea si atatea cai chimice de atac. Asa ca soiul firav, pe care natura l-ar fi eliminat, rezista.
Cu ce costuri, asta e mai putin important pentru producator.

In mod obisnuit, in procesul de selectie, ultimul cuvant il are natura. Omul propune, natura valideaza. In concluzie, putem defini astfel selectia ne-naturala:
Orice selectie care, folosind tehnologiile moderne, forteaza natura sa accepte un soi sau o rasa ne-adaptata, impiedicand-o sa realizeze selectia naturala este o selectie ne-naturala sau selectie anti-naturala.

Marcela :rose:
 

Edelweiss

Active Member
Aborigenii stiu multe despre plante dar nu pot da o explicatie :) La ei "contine ceva" e de baza. Dar ce anume? Cele otravitoare se cunosc, fara sa fii aborigen, in rest toate cele inghitite pot cel mult sa nu dauneze.
Sunt de acord ca pasiunea face mai mult decat facultatea, caci facultatea este numai baza invatarii. Acea baza care ne invata cum sa invatam.
Milioane de cunostinte dar ce faci cu ele fara sa ai posibilitatea sa practici? Nu acasa :wink:
.Niciodata nu a invatat cineva meserie in facultate. Acolo se acumuleaza cunostinte.
 

sicora fabian

Active Member
Popgeo, ai o parere negativista despre studiile superioare si profesorii universitari! Facultatea iti cladeste o temelie solida, casa ti-o ridici singur prin studiu individual, iar profesorii nu sunt deloc atat de limitaţi in opinii, pareri si convingeri! Marcela, confunzi selectia cu ameliorarea.
 

Marcela

Member
sicora fabian a spus:
Marcela, confunzi selectia cu ameliorarea.
SELÉCȚIE, selecții, s. f. 1. Alegere efectuată după un anumit criteriu și cu un scop; selecționare. 2. Proces de supraviețuire a indivizilor dotați cu cele mai apte însușiri în lupta pentru existență. ◊ Selecție naturală = fenomen natural constând în persistența și continua evoluție a speciilor care au o mai mare putere de adaptare la mediu, în detrimentul celor mai puțin dotate. Selecție sexuală = alegere naturală și artificială care se face în urma eliminării de la actul reproducător a indivizilor slabi și rău înzestrați. Selecție artificială = metodă de ameliorare a speciilor animale și vegetale, constând în selecționarea, în vederea reproducției, a indivizilor care întrunesc cele mai multe calități biologice. 3. Operație de extragere a unităților dintr-o colectivitate generală, după anumite principii; parte dintr-o colectivitate cu ajutorul căreia se cercetează diversele caracteristici ale întregii colectivități. [Var.: (înv.) selecțiúne s. f.] – Din fr. sélection, lat. selectio, -onis.

AMELIORÁRE, ameliorări, s. f. 1. Acțiunea de a (se) ameliora și rezultatul ei; îmbunătățire, îndreptare, ameliorație. 2. Proces de creare a unei noi rase de animale și noi soiuri de plante de cultură sau de îmbunătățire a celor existente.

Ca sa nu ne mai incurcam in detalii, subliniez inca o data ca omul amelioreaza cu ajutorul selectiei artificiale.
Folosind termenul de ameliorare in sensul de imbunatatire, putem da o definitie si ma clara teremenului de "selectie ne-naturala":

Orice proces de selectie care, folosind tehnologiile moderne, forteaza natura sa accepte un soi sau o rasa ne-adaptata, impiedicand-o sa realizeze selectia naturala este o selectie ne-naturala sau selectie anti-naturala. Selectie, adica selectarea, alegerea pentru reproducere a unor organisme care poseda anumite insusiri. Selectia anti-naturala nu urmareste ameliorarea insusirilor biologice care conteaza pentru supravietuire punand accent pe alte caracteristici, cum ar fi rezistenta la un produs chimic, rezistenta la transport sau productivitatea in anumite conditii.
 

sicora fabian

Active Member
Simplificand, selectia in folosul omului se numeste ameliorare. Este o activitate nu doar normala, ci chiar obligatorie pentru productie!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Fabian , nu cred ca e vorba de o parere negativista despre studiile superioare.
Studiile superioare promoveaza un sistem de cunoastere structurat, bazat pe niste prezumtii strict rationale si pe o anumita cantitate de informatie empirica. Nu prea inclde cunoasterea intuitiva si nici cea "neortodoxa", care de multe ori pot fi mai profunde sau mai apropae de realitate.
Cunoasterea stiintifica si rationala are valoarea ei si nu e discutabila.... dar e limitata de diferite prezumtii facute mai devreme sau mai tirziu in perioada punerii bazelor.

Cunoasterea stiintifica are limite date in primul rind de procesul reductional de a modelelor si de limitarea in principal a ceea ce poate fi studiat la nivel fizic si chimic.
La nivel energetic sau la alte nivele subtile cunoaterea stiitifica e foarte la inceput si uneori e prea aroganta sa vada dincolo de nivelul material .
Pina recent, cind chinezii au introdus conceptul de meridiane energetice ale corpului in stiintza moderna, stiintza nu prea avea notiunea de circulatia energiei in corp , in timp ce chinezii si alte populatii o aveau de mii de ani.

Daca un invatzat nemodern indian , chinez sau sud american iti spune ca planta respectiva se culege doar pe luna plina intr-o perioada specifica de doua saptamini intre ora 4 si 5 dimineatza ca sa fie eficienta .. de ce crezi ca un savant are idee ce inseamna asta ? Sint destule elemente nevazute sau nemasurabile la care stiintza si studiile superioare sint complet nepregatite.

Incearca si spune-i unui profesor educat in spirtul "lumina stiintzei" ca planta cutare ti-a sugerat/transmis ca radacinile ei ar fi bune pt tratat boala X si o sa vezi cum se uita la tine.... si apoi mai zii ca ai ai invatzat chestia asta de la un aborigen analfabet si o sa vezi cit de usor te deconsidera sau te priveste de sus. Mai spune-i ca plantele au perceptie senzoriala si sistem nervos si sa vezi ce usor sare sa te contrazica.

sicora fabian a spus:
Popgeo, ai o parere negativista despre studiile superioare si profesorii universitari! Facultatea iti cladeste o temelie solida, casa ti-o ridici singur prin studiu individual, iar profesorii nu sunt deloc atat de limitaþi in opinii, pareri si convingeri! Marcela, confunzi selectia cu ameliorarea.
Edelweiss a spus:
Aborigenii stiu multe despre plante dar nu pot da o explicatie Zambet La ei "contine ceva" e de baza. Dar ce anume? Cele otravitoare se cunosc, fara sa fii aborigen, in rest toate cele inghitite pot cel mult sa nu dauneze.
Sunt de acord ca pasiunea face mai mult decat facultatea, caci facultatea este numai baza invatarii. Acea baza care ne invata cum sa invatam.
Milioane de cunostinte dar ce faci cu ele fara sa ai posibilitatea sa practici? Nu acasa Wink
.Niciodata nu a invatat cineva meserie in facultate. Acolo se acumuleaza cunostinte.

Ei poate nu pot sa iti spuna ca contine numele substantzelor active dar pot sa iti spuna la ce se foloseste si ce efecte are....ceea ce un savant nu pote sa iti spuna .
Un Vraci/Shaman care ar fi cumva echivalentul unui savant poata sa iti spuna mai multe.
 

sicora fabian

Active Member
Continuand exemplul cu plantele medicinale, farmacistii s-au inspirat in foarte multe cazuri din medicina traditionala! Iar momentul de recoltare, de cele mai multe ori adevarat, a fost demonstrat si stiintific.
Niciodata savantii nu au negat cunostintele populare, dimpotriva!
Mergand pe partea cealalta, celor ce iubesc foarte mult plantele, li se pare ca au surprins cateodata si un zambet, nu doar anumite miscari . . . te rog sa fii ingaduitor cu mine si sa-mi dai voie sa nu cred! :oops:
 

Edelweiss

Active Member
Da-mi voie sa nu fiu de acord cu cele spuse de tine.

Faptul ca un shaman cunoaste plantele dintr-o regiune nu il face savant.
In facultate se invata ceea ce este corect si studiat. Diploma reprezinta o certificare ca stii anumite chestii verificate la nivel mondial.

Daca tot vorbim de shamani si de medicina traditionala, nu moderna, logica ta tot schioapata. Medicina nu se bazeaza pe incercari ci pe chestii verificate. Cum mergem noi la doctor se duc indienii la shaman/vraci. La cineva care are aceasta autoritate in ochii lor. In ochii nostri autoritatea reprezinta diploma, in ochii indienilor faima omului.
Cunostintele lor sunt transmise din generatie in generatie. Tot verificate :wink:

Citat: "Incearca si spune-i unui profesor educat in spirtul "lumina stiintzei" ca planta cutare ti-a sugerat/transmis ca radacinile ei ar fi bune pt tratat boala X si o sa vezi cum se uita la tine...."
Sa-mi fie cu iertare...dar as rade de m-as tavali sa vina unul sa imi spuna ca "o planta i-a sugerat ceva"...sau sa imi spuna ca a avut o discutie cu D-zeu altfel decat monolog :wink:

Nu stiu de ce, dar ai o impresie gresita despre cei care au studii.

Ca sa nu mai lungim: exista o medicina, medicina tropicala, asa se numeste; alte boli, alte leacuri. E alta mancare de peste. Daca ii dau unui shaman o legatura de marar o va observa ca are miros bun si o va folosi sa parfumeze apa cu care ii unga aluia fruntea cand are friguri.
Ma intreb care care shaman stie ca inlocuitorul pentru chinina (se extrage dintr-un arbore) este coaja de fag. Are aceleasi puteri vindecatoare, febrifug si tonic amar.
Un savant stie chestia asta, un shaman/vraci...nu.
 

Marcela

Member
Edelweiss a spus:
Sa-mi fie cu iertare...dar as rade de m-as tavali sa vina unul sa imi spuna ca "o planta i-a sugerat ceva"...sau sa imi spuna ca a avut o discutie cu D-zeu altfel decat monolog.
http://www.formula-as.ro/2010/913/planete-culturale-30/peru-calatorie-pe-taramul-spiritelor-12314
Sa-mi fie cu iertare... daca ai putea sa razi de sa te tavalesti vorbind cu omul acesta... asta m-ar face sa imi pun multe semne de intrebare in ceea ce priveste deschiderea cu care cauti adevarul.

Marcela :rose:
 
Sus