Pregatirea trandafirilor pentru iarna

v.cristina

Active Member
acum nu vreau sa-i contrazic dar ceva de genul acesta parca spuneau legat de vara anului 2010 ca va fi cea mai calduroas ..a fost?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

de dragul senzatie sunt in stare sa zica orice; eu personal sunt scarbita de acest post de televiziune comercial

:( :( :(
 
A

Anonymous

Guest
Faptul ca cineva citeaza niste specialisti care prognozeaza ca va fi rau dpv meteorologic, nu este deloc rau.
Iti ei niste masuri de siguranta in plus, care la trandafiri sint simple si usoare.
Anul trecut s-a spus ca va fi o iarna usoara, si n-a fost.
 
A

Anonymous

Guest
Vom vedea, dar este un motiv in plus ca sa pregatim bine si corect trandafirii pt. iarna.
Nu ne costa nimic ca sa fim ceva mai atenti si vigilenti, nu delasatori.
Asta ar fi ideea !
 
A

Anonymous

Guest
Aiurea....sa fiu eu sanatos, c-am lasat anul trecut vreo 150 de trandafiri nemusuroiti.
E drept ca aveau o mica "smecherie" si pe baza asta nu am lasat personalul ca sa-i musuroiasca.
Anul acesta nu ma mai joc.
Totusi a mai fost o chestie, fiecare rondou cu ei a fost bine acoperit cu zapada, pina la o inaltime de aproape 1 metru.
 

nick1971

Active Member
eu nu i-am musuroit iarna trecuta si erau pusi in octombrie, deci bebelusi :) si n-a murit niciunul.
 
A

Anonymous

Guest
Foarte gresit, acesta nu este un criteriu. Teoria spune ca vor "incepe" primavara mai greu, vor avea o dezvoltare greoaie, chiar sensiibili la boli.
Au avut ramuri degerate ? Daca da, citi centimetri, cite ramuri ?
 

mihai63

Member
Cred si este numai parerea mea ,ca la priceperea domnului Noidoi+,musuroaile facute trandafirilor au fost suficient de inalte asa incat niciunul nu a avut de suferit!
 

sicora fabian

Active Member
Mihai, iti dai seama ce ar insemna un musuroi de juma' de metru? Caci dumnealui a spus ca nu-i reduce deloc in toamna!
 
A

Anonymous

Guest
Deci sa o luam usor.
Trandafirii din rondouri, sint intre niste alei. Proprietarii au inteles ca acele trotuare trebuie sa fie cit se poate de curate. Au in dotare masinuta cu motor de indepartat zapada, in plus s-a "finisat" la lopata.

(http://www.raabkarcher.ro/produse/detalii/204)

Asa ca au transformat rondourile in depozite zonale de zapada. Trandafirii erau in acele rondouri: floribunda si acoperitori, plantati in 2007 sau 2008.
Nu i-am taiat absolut deloc in toamna. Fac parte din scoala romaneasca de roze si respect cele invatate. Mai mult am explicat ratiunea pt. care nu se taie trandafirii in toamna.
Ceilalti 400-500 de trandafiri plantati in toamna trecuta, erau floribunda si ceva acoperitori. Pe acestia i-am plantat in asa fel incit sa fie protejati (cit de cit) daca nu sint musuroiti.
Insa i-am musuroit. Mai mult, dupa o anumita perioada am restaurat musuroaiele, deoarece mai aveam la dispozitie pamint adus.
Si aceasta zona a fost acoperita consistent cu zapada, deoarece personalul beneficiarului a folosit utilajul directionind "cosul" spre zona amenajata. Aici grosimea stratului de zpada a fost de 30-40 cm.
Am pierdut aproximativ 8 trandafiri, d-l doctor spune ca este nesemnificativ.
In sfirsit , nu mai tin minte la floribundele din rondouri cit au fost ramurile de digerate, oricum stiu ca nu exagerat, deoarece nu am fost ingrijorat.
La Trandafirii plantati in toamna, suprafata digerata a fost de 3-4 cm, dar lungimea ramurei la livrare era de aprox 20-25 cm. Aici a mai fost un aspect interesant, 200 din trandafirii plantati, sint declarati de catre producator, ca sensibili la ger. Dintre ei am pierdut cei 7-8 trandafiri.

@Sicora,.... nu trebuie musuroit trandafirul la inaltimea reala a lui, ci la 20-25 cm. Restul ramurilor nu vor ingheta decit citiva cm, oricum in primavara vor fi taiate serios.
 
A

Anonymous

Guest
@sicor, eu nu consider ca rautacisme discutiile uneori contradictorii, dintre noi doi.
Cind le au doi oameni, care maninca aceeasi piine, ele sint explicabile. Colegii nostri au sansa de afla (poate) informatii noi. E un cistig.
E nostim sa ne luam acum si de densitatea zapezii.
Eu consider ca am multe de invatat de la dvs. Situatia dintre noi doi, este asemanatoare cu cea din bancul de mai jos:

"Un arab, cu o mitralieră în mână şi două grenade la centură, era alergat de un tanc israelian. Arabul trage în tanc, nimic, maşinăria înainta imperturbabilă. Trage şi ultimele gloanţe, dar tancul nu ceda. Aruncă o grenadă. Nimic. O aruncă pe a doua, tot nimic. Atunci se aude o voce din tanc: „Cumperi muniţie?”.
 

nick1971

Active Member
noiDoi+ a spus:
Foarte gresit, acesta nu este un criteriu. Teoria spune ca vor "incepe" primavara mai greu, vor avea o dezvoltare greoaie, chiar sensiibili la boli.
Au avut ramuri degerate ? Daca da, citi centimetri, cite ramuri ?
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=11586&start=0
teoria ca teoria, practica ne omoara :rofl:
ti se par ca s-au dezvoltat greoi si ca ar fi bolnaviori? :) eu doar am spus ca nu i-am musuroit pe-ai mei, nu trebuie sa se ia nimeni dupa mine :rofl:
 
A

Anonymous

Guest
@nick1971, noi sintem batrini cu invatatura si parctica provenind dintr-o scoala veche. Nu am incerca niciodata intentionat, sa nu executam musuroaiele la trandafiri.
Recunosc, sint si exceptii, dar asa ramin...exceptii.
Din contra, eu indemn viguros pe toti proprietarii de trandafiri ca-i sa protejeze ca la carte trandafirii. Sa nu omita nimic, poate merge un an, merge doi, chiar mai multi, dar pina cind ?
 

Dana29

Member
Am si eu o multime de trandafiri, de la cei pitici, pana la cei cu talie inalta, de 1,5 - 2 m, si cataratori si taratori. Iarna trecuta abia i-am cumparat si, fiind doar radacini nude, i-am acoperit bine cu pamant. Anul asta insa nu stiu ce sa fac cu ei. La cei mai maricei le-as scurta doar ramurile foarte inalte si solitare care se pot rupe la vant. In rest ii las pentru tuns in primavara. Mi-a venit ideea de a-i proteja imbracandu-i in material din acela care se pune pe sub parchet. Daca nu stiti despre ce vorbesc, e un fel de carpa buretata dar subtire. Se gaseste la sul si imi da impresia ca o sa le tina cald si adapost de vant si va lasa sa patrunda si aerul. Ce spuneti de ideea mea? Asta pe langa musuroire. Altfel, daca ii las fara nimic pe ei credeti ca ingheata? Dincolo de casa mea se deschide un camp aducator de vanturi puternice. Si cum se anunta iarna grea ....
 
A

Anonymous

Guest
Meteorologii romani nici nu confirma, nici nu infirma prognozele omologilor lor polonezi.
Cica nu s estie.
In rest, trandafiri pitici, tiritori (asta-i noutate), cataratori, tunderi si folii....e bine. :cry:
Cind imi revin, va scriu eu fix doua rinduri, cu ce-i de facut.
 
Sus