Palmieri rezistenti la frig

sarselia

Active Member
Moderator
Corect..Sa stii ca mi-a fost purin teama pentru el ca am tot zis ca il voi acoperi cu ceva dar numai nu am apucat.
Dar vad ca nu s-a suparat si ma bucur tare mult.
Sper sa creasca si el mare si frumos pentru ca ori mi se pare mie ori tare greu cresc.
Parca in ghivece se dezvolta mai repede.
Tu ce zici?
 

michaela

Active Member
Nu... cresc greu si in ghiveci.... Al meu s-a dezvoltat mai bine in gradina in vara... soare la greu, doamne ce le place. Plus ca ai vazut si tu palmierii au o dezvoltare a radacinilor destul de profunda :wink: asta-i va ajuta sa creasca mai bine direct in sol.
Sabalul care l-am plantat anul trecut in gradina.... cred ca are vreo 5-6 ani :? cam asa... caci semintele le-am primit de la rude din Florida.... si numai in ghiveci i-am tinut pana anul trecut.... deci.... eu vad ca trachy s-a dezvoltat mai bine in gradina, iar sabalul a inceput sa-si palmeze frunzele :D
p.s- cred ca sabalii cresc si mai greu :roll:
Apropos!- Si eu am zis la fel! :rofl: :rofl: " o sa-i protejez, acopar cu ceva"- dar n-am mai apucat ca a venit ger si vreme arata :)
 

sarselia

Active Member
Moderator
Deci suntem la fel..
Am reusit numai sa protejez Musa pentru ca nu cred ca rezista numai ca acum ma bat gandurile sa ii iau oala din cap desi cred ca iarna nu s-a sfarsit...

Intr-adevar palmierii au radacini viguroase si e clar ca mai intai se ocupa de ele si pe urma de frunze si alte acareturi.
Dar ce sa faci daca si eu sunt grabita si mi-ar placea sa il vad mare...
 

michaela

Active Member
mie-mi spui!!!! :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Gandeste-te ca eu i-am din stadiul de seminte :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :tavalit:
Cand i-am plantat anul trecut in gradina.... eram tare mandra de ei :) :rofl:
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu spun ca abia la primavara avem certutdinea ca au trecut cu bine iarna... si problema e ca daca da o iarna foate grea peste citiva ani tot se pot avea surprize...
 

michaela

Active Member
Sabalul si Trachy arata foarte bine, chamaerops ca in fiecare iarna va suferi la nivelul frunzelor -dar el rezista pana la doar -10, fara probleme. Cum in ultimii 3 ani au fost peste -10 chamaeropsul meu a suferit, insa lastareste iar in vara, ca in fiecare an.
Chamaerops-am incercat sa-l protejez acum 2 ierni si nu i-a placut deloc- cu rogajina- cu toate ca am zis sa fie aerat lipsa luminii si a aerisirii l-a afectat mai rau decat liber. Anul trecut nu l-am mai acoperit deloc-ca rezultat nu s-a mai innegrit, umplut de mucegagi, iar frunzele sale nu s-au uscat complet ci doar au suferit degeraturi-asa cum se vede si acum in poza.
Eu am sperante mari pt ca trachy si sabal au rezistenta mult mai mare fata de chamaerops -dar cu el mi-am permis sa experimentez anterior, caci se gasesc la noi la pret mai mic :wink:
 

michaela

Active Member
Arata cam rau........ rau bine.... nu vad mai nimic sanatos. Insa. poti sa le scoti balotul cu radacini sa vezi daca mai au ceva sanatos....daca radacinile sunt si ele ca trunchiul....... cam nasol!
Ce sunt?
cel cu trunchi inalt pare phoenix? si washingtonia?
 

Raven77

Member
O mica corectie, daca-mi permiteti. Aceia sunt toti Phoenix, spun asta deoarece petiolul frunzelor sau ce a mai ramas din ele, sunt dupa forma, al frunzelor penate, nicidecum al celor palmate.
Degeaba ar fi radacinile ok, daca mugurul de crestere este compromis si sunt sigur de asta deoarece nu vad nicio urma de frunza verde. La un palmier daca mugurul de crestere moare, palmierul respectiv este irecuperabil.Imi pare rau pt palmierii tai, dar nu mai ai ce sa faci cu ei.
 

michaela

Active Member
Cum iti dai seama Raven? La ai mei mai toti si cei penati si cei palmati au petiolul frunzei cam la fel :? Unele varietati... :) Adica daca raman doar baza frunzei pe trunchi,eu nu prea mai imi dau seama care a fost trachy , washingtonia , phoenix,sabal sau chamaerops...
Cei drept ca cel cu trunchi inalt postat de lukyeug2005 seamana mult cu phoenix roebelenii .....
Eu am zis sa-i verifice caci nu stiu exact ce sunt... la mine in gradina chamaerops-ul reinvie in fiecare primavara , deci mai sunt si exceptii :wink:
 

Raven77

Member
Michaela, priveste inca odata pozele atent si ai sa observi aproape de baza petiolului cateva foliole (frunzulite), specifice palmierilor cu frunze penate. Dupa forma si grosimea petiolului, toti palmierii lui lucky sunt Phoenix roebeleni.
Phoenix roebeleni nu rezis decat pana la -2, -3 grade celsius, pt perioade scurte de timp, mai exact, nu e un palmier hardy. Pe cand Chamaerhops rezista si pana la -15 grade C, urmarea fiind pierderea partiala sau totala a frunzelor dar fara a fi afectat mugurul de crestere. Deci, e un palmier hardy.
 

vist

Member
...gradinar incepator cu intrebari de acelasi nivel!!!
Am 3 palmieri din seminte de curmal ...Au 4 5 ani si nu au stat pana acum afara...Vreau ca in primavara sa ii scot in gradina...In principu...acestia sunt ...hardy?...si aveti ceva sfaturi speciale sa-mi dati ptr trecerea la exterior? Multumesc
 

michaela

Active Member
Curmalul( Phoenix dactylifera) nu rezista iarna afara. Normal ca-i poti scoate la axterior insa din primavara pana in toamna....... asa le place..... :D dar nicidecum plantati in gradina.
Pentru alte informatii referitoare la soiurile de palmieri rezistenti la frig.... citeste topicul :wink:
 

gratian_666

Member
am si eu un palmier adus din italia care l-am plantat in gradina.
pana acum au trecut vreo 4-5 ierni peste el si nu a avut de suferit .
 

GeorgeB

Member
Am si eu cativa palmieri (Washingtonia robusta & filifera) de 2 ani... si saptamana asta au inceput sa se usuce (se strang frunzele). Ii ud 1 data/saptamana (~100ml apa). Stie cineva ce e de facut. O sa postez zilele astea poze cu ei....

<img src="http://img854.imageshack.us/img854/3136/picture030.jpg" width="600" height="440">
<img src="http://img863.imageshack.us/img863/3368/picture031.jpg" width="440" height="600">
<img src="http://img852.imageshack.us/img852/4467/picture032j.jpg" width="600" height="440">
 

Floria

Active Member
Trachicarpus Fortunei , l-am sacrificat si l-am lasat plantat in gradina fara nici-un fel de protectie.
Este un viteaz, s-a incapatanat sa reziste, desi i s-au parlit frunzele, mijlocul este verde.



Sa nu ma injurati de mila lui, dar trebuia sa ma conving cat este de rezistent.
Experimentul cere sacrificii.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Na chiar sint curios daca rezista la cum arata.... Eu am trachicarpus fortunei forma Taylor (care aparent e cu crestere rapida...) deci ar trebui sa se refaca mai repede dupa o iarna....evident inauntru... nu am inca curajul sa il pun afara.
Insa am pus camelia oleifera si camelia sasanqua x oleifera afara in primul an dupa rasarire. Mama spune ca sint inca verzi si ca au pierdut ceva frunze dar par in regula.
Treaba e ca primul an e si important pt inducerea rezistentei la frig....daca plantele sint crescue in conditii prea blinde nu se dezvolta rezstentza la frig...
 
Sus