Metode de protejare a pomilor/arbustilor contra gerului

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Sunt de aceeaºi pãrere cu happy. Mai degrabã o pot afecta strãmutãrile repetate decât condiþiile din timpul iernii. E deja mare, dacã se apropie de 2m. Albizzia mea nu avea 1m când am plantat-o în exterior. De atunci nu a fost deloc protejatã. Ba chiar când avea vreo 2m am mutat-o într-o toamnã în alt loc fasonându-i rãdãcinile ºi coroana ºi a trecut fãrã probleme o iarnã geroasã, fãrã sã-i asigur protecþie specialã.
 

happy

Well-Known Member
A avut apa multa!Stai linistit ca nu se intampla nimic!peste 2 ani iti infloreste :wink:
 

baby_blues

Member
happy a spus:
A avut apa multa!Stai linistit ca nu se intampla nimic!peste 2 ani iti infloreste :wink:
Este adevarat! Am udat-o zilnic si-a stat in plin soare. Surioarele ei mai mici au primit un mic acoperis din sticle dar sa vedem cum se comportă. :D
 

Floria

Active Member
In acest topic nu s-a scris de mult timp. A venit toamna si se apropie in curand perioadele de frig, ger, iarna.
Foarte bun pentru protectia arbustilor este sacul din rafie, cel alb care se gaseste mai peste tot. Avantajul lui este ca protejeaza impotriva vantului, nu retine apa si lasa planta sa respire. Anul acesta voi cumpara mai multi pe care ii descos si ii cos cate doi sau patru pentru a-i face mai mari incat sa pot proteja si arbustii de dimensiuni mari. Din pacate nu se gasesc mai mari in comert sau material la metru. Pentru plantele de zona 7 sunt cei mai indicati, cum ar fi Smochin, Rodiu, Crape Myrtle, Aucuba, Kaki, Palmieri, Camelii, Trandafiri, Copacii mici de Alizia si alte specii, etc.
Este foarte indicata si musoroirea la baza tulpinei pentru ai proteja de excesul de apa. Daca ati folosit si altceva cu succes, va rog sa scrieti si din experientele voastre.
 

Andavera

Member
pregatire de iarna

Eu sunt incepatoare , dar cei de la firma de la care am facut comanda mi-au recomandat sa cumpar o folie speciala pentru plante prin care pot sa respire si nu se formeaza condens, o sa vad cum isi face treaba , oricum nu costa mai mult ca si sacii de iuta sau ca si sacii de rafie. Zona unde e cabanuta mea e ferita , nu sufla asa de tare vantul doar cu zapada si frigul mare am de a face. Am comandat si niste plante exotice pentru gradinita mea o sa vad cum se descurca peste iarna si daca nu ma descurc va mai cer niste sfaturi!
 

happy

Well-Known Member
Floria,albizia nu se protejeaza.Eu am avut si de 10cm si nu au atit nimic!
Anul asta trebuie sa protejez o camelie(ii merge tare bine afara),kaki si smochinii :D Intai se baga paie(iarba uscata) si apoi sacii de rafie :wink:
Nu stiu ce sa le fac la kiwi din seminte,au crescut si la 0,5 m.Pe cei mai mici ii pun in ghiveci si la subsol cu ei iar cei mari protectie !
 

Floria

Active Member
happy a spus:
Floria,albizia nu se protejeaza.Eu am avut si de 10cm si nu au atit nimic!
Taci din gura Happy, ca stiu eu ce vorbesc ! Doi ani la rand mi-au degerat puii de Albizia si au dat de la sol in anul urmator !
Poate ca ai tai sunt plantati la adapost si au fost mai feriti, lasa lumea sa-si protejeze copaceii ca nu au nimic da pierdut.
Altfel, daca se iau dupa experienta ta si le degera la iarna sa vezi ce o sa mai sughiti tu la anul ! :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
acuma ma bag si eu...eu aveam toamna trecuta 3 albizii de 20 cm, 1 am protejat-o, celelalte 2 nu. La cele neprotejate singura diferenta a fost ca nu a pornit chiar din varf, dar nu au luat-o chiar de jos, de pe trunchi au pornit mugurii. Si la mine e o zona destul de pacatoasa, langa lac, cu curenti reci, etc. Nu stiu ce sa zic, adevarul e ca decat sa-ti mananci degetele ca a inghetat, mai bine faci un efort si un an-doi o protejezi :roll:
 

Floria

Active Member
E bine ca te bagi Claude ! Eu cu Happy mai glumesc, dar este bine sa ne informam din experientele noastre. Nici ale mele nu au dat chiar de la baza solului dar unii pui mici au dat cam de la 20 cm fata de sol. cel putin Albizia Summer Chocolate , toti au dat cam asa, nici unul nu a ramas intreg. Ai lui Happy fiind asa de micuti, au stat in zapada si au fost feriti de ger, ai mei aveau cam 70 cm inaltime cand au degerat.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Floria, acum mi-ai bagat cuiul :roll: ca eu ma gandeam sa nu le protejez la iarna...probabil ai dreptate, stratul de zapada a facut diferenta, nu m-am gandit!! Asa ca macar una o sa protejez, in felul asta vad si ce se-ntampla
 

happy

Well-Known Member
Floria ,cred ca tu ai ferma in camp deschis la Oltenita si gerul este de 2 ori mai puternic decat la mine in gradina din statiunea Amara!!! :wink:
Si daca le degera puietii vor vrea sa cumpere albizii si eu am asa ceva :rofl: :rofl: (Vezi cum se face comertul? :D )
 

Floria

Active Member
Am acum niste seminte de Albizia cu niste flori rosiiiiiiiiiiiiiii !!! de sta mata-n coada !
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:eek: Ioi ce ticaloasa esti! :rofl: Taci si nu zi la nimeni, ca te trezesti cu coada in fata usii :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Ai vazut daca te-a mancat limba????

:eek: Iti multumesc! Eu ma gandeam ca o sa-mi scoti limba :rofl: Sa-mi spui te rog cat ma costa si cum iti trimit banii! Multumesc :hug: Si-ti trimit o harta a terenului sa-mi spui unde naiba o sa mai plantez si albizziile alea :rofl:
 

happy

Well-Known Member
Fetelor ,ce metode de protejare faceti voi? :rofl:
La cafenea cu voi dragelor,cu tot cu albiziile cu flori rosii :evil:
Eu tot nu protejez albiziile.Azi am plantat un vitex agnus de la Starkl,pe el sigur il voi proteja la iarna! :D Cam mititel dar se face el mare.Am mai plantat si salcie japoneza "Hakuro Nikito" dar nu trebuie protejata,merge la zona 3!
 
Sus