Metode de protejare a pomilor/arbustilor contra gerului

thea

Member
Am fost la un pas sa pierd un Kaki care se stie ca este destul de rezistent.
Spre norocul meu acolo unde pusesem niste mulci a aparut un mugurel care s-a transformat peste vara intr-o ramurica pe care acum doresc sa o protejez.
M-am gandit sa pun un pet de 10 l peste ea dar nu stiu daca fara aer ii va fi bine;m-am mai gandit sa o infasor cu fan si in folie din aceea cu "basicute", :oops: ,asa ii spun eu.
Chiar nu stiu cum pot fi protejati pomii tineri!
Am pierdut un pom "duo" din acelasi motiv.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Eu am pus sac se iuta dar se pare ca la frigul de anul trecut nu au facut fata,bine ar fi daca ar scadea pe timpul iernii umezeala din sol care produce craparea cojii la kaki.
Nu mi-a trecut prin minte folia cu bule dar cu folie pvc era un plan
 

victoria222

Active Member
Thea, observ ca plantele despre care vorbesti sunt luate de la Sieberz. Am avut aceiasi problema. Am luat toamna trecuta de la ei mai multi copaci si arbusti, dar din pacate am pierdut din ei: un mesteacan, o parrotia persica, un liquidambar, trei cranberry, restul s-au dezvoltat foarte putin (cu exceptia Tamarixului) si abia la sfarsitul verii au dat semne ca au depasit o foarte lunga perioada de acomodare. Eu zic ca e ceva in neregula ori cu substratul lor, ori cu ingrasamintele granulate pe care le folosesc chiar si cand nu trebuie. Am gasit granule de ingrasaminte in toate ghivecele plantelor primite de la ei (si era luna noiembrie). Toate aceste plante care nu au iesit din iarna, sunt, in mod normal, rezistente la ger si au avut o patura groasa de zapada.
Apropo, zapada este o metoda foarte buna de protectie impotriva gerului. Se pot face niste nise inalte din tabla indoita sau alt material, plasate in spatele pomilor, care vor acumula zapada si o vor retine in jurul acestora. Aceasta metoda se poate aplica si la trandafirii urcatori.
 

baby_blues

Member
La mine majoritatea plantelor din gradina , au dat bobocei sau au apucat sa faca muguri (salcia pitica) . De asemenea irisii sau alte "bulburoase" incepusera sa iasa la suprafata, 5- 10 cm. Credeti ca vor avea probleme peste iarna?
 

victoria222

Active Member
Din pacate, dezechilibrul a fost facut, cei care au inmugurit vor avea de suferit inevitabil, dar nu cred sa moara din cauza asta. Plantele perene care au dat lastari le poti acoperi usor cu crengute , ace de brad sau frunze uscate daca ai, dupa ce ingheata pamantul, pentru a proteja lastarii noi cat de cat de gerul care va veni. Eu cred ca se vor dezvolta mai slab la primavara, mai ales bulbii, daca au dat frunze de acuma, dar ca vor supravietui, mai ales daca ii acoperi cu nite frunze, ceva. Daca vine zapada sa le acopere inainte de ger, ar fi minunat.
 

thea

Member
Pana la urma tot frunzele si paiele sunt cele mai bune.
Am incercat la unii arbusti mici(Jojoba: :x ca mi-a venit asa de mic si de asemenea un Amelanchier care a venit cu ramura principala rupta ca ma intreb daca nu si-a scos cineva pe drum un butas, :x !) sa pun pet-uri de apa de 10 l la care am decupat baza dar nu stiu daca sa le las fara capac sau nu.
 

victoria222

Active Member
Thea, pune-le capac dar nu il insuruba de tot. E diferenta mare, am vazut asta la trandafirii pusi cu sticle in cap ca se simt mai bine daca nu insurubezi capacul. Cand vine zapada e bine sa aduni mai multa peste sticla, plantutele dedesubt vor fi mai protejate de ger.
 

baby_blues

Member
Cred c-o sa ma apuc de taiat pet-uri si le pun peste plante. Ma gandesc totusi ca daca nu le insurubez bine capacul n-are niciun efect. Cu ce-ar putea sa la dauneze daca-l insurubam?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Daca-l insurubezi de tot nu mai au deloc ventilatie.

Eu toate plantele sensibile le-am protejat anul asta cu paie si deasupra saca de iuta, iar cand mi s-au terminat sacii am facut ordine in tricourile vechi si le-am rarit. Macar sa fie utile la ceva! :) Oi vedea eu la primavara rezultatele :roll:
 

victoria222

Active Member
Multumesc, Claude.
Intr-adevar circulatia aerului si a apei e mai proasta cand capacul este insurubat, cat despre temperatura- nu se schimba cu nimic daca este insurubat sau dessurubat capacul--peretii de plastic sunt prea subtiri ca sa protejeze termic plantele cand e ger. Pet-urile protejeaza in primul rand de deshidratare.
 

FlorentinaS

Member
Eu am gasit o metoda de protectie care nu stiu sigur daca va da roade (aflu abia la primavara) cu precizarea ca e doar pentru plante mai mici, nu pentru arbusti...
Am taiat un pet de 7 l in care am facut cateva gauri pt aerisire si l-am infipt cat de bine am putut, in pamant, peste planta. La baza plantei am adunat cat mai multa scoarta.
Peste pet am pus cate o piatra, ca la mine in curte bate vantul ca turbat cateodata si sa nu ma trezesc ca plantez pet-uri si in curtile vecinilor :)
Acum a si nins, asa ca fiecare pet are o gluga de zapada si un guler la fel :rofl:
 

haplea82

Member
puteti folosi peturi de mai mare dimensiune,in mod eficient ,pt a proteja plantele voastre pe timp de iarna.impotriva parerilor generale exprimate aici,insurubati cit puteti de bine dopul si mu ingauriti recipientul.cu toate ca ,aparent, acesta este f suptire si nu protejaza termic planta in realitate o face f bine
va reamintesc ca schimbul de caldura nu se face doar prin radiatie ci in special prin circulatia aerului,de aceea si voua va este mult mai frig atunci cind bate vintul,la fel si plantelor.in plus vaporizarea apei prin dopul nestrins sau gaura in pet data ,se face cu absortie de caldura adica cu o scadere a temperaturii.ca atare nu lasati dopul nestrins si nu gauriti petul,e chestie elementara de termodinamica.singurul lucru la care trebuie sa fiti atenti ,petul sa fie suficient de mare astfel incit planta sa nu vina in contact cu acesta.
puteti folosi si pungi de plastic,saci de polietilena ,in acest caz folositi paie,fin,hirtii astfel incit acestea sa nu vina in contact direct cu planta
 

happy

Well-Known Member
Dupa mine cele mai bune rezultate sunt la protejarea cu frunze ,paie,resturi de prin gradina dupa care am venit cu ramuri de tuia(am inaltat o tuia care cam umbrea locul :wink: ).Tulpinele de canna le-am pastrat si am acoperit kaki-ul plus cocenii de la porumbul de fiert.Toate acestea invelite cu diverse nayloane,prelate gaurite pentru aerisire ,au facut protectie zic eu,eficienta contra gerurilor ce vor urma.Am protejat asa kaki,jujube si smochinul.Artarii japonezi(2buc)i-am protejat doar cu frunze(de la paulownii,60cm :) )
La smochin am aplicat metoda protejarii culcate la pamant a lui Danero,iar o mica skimmia am protejat-o cu frunze si folie deasupra :!:
Cu peturi metoda merge doar la plante mici!
 

baby_blues

Member
Avand in vedere ca ninsoarea m-a luat repede, eu doar am strans zapada in jurul plantelor. Sper sa fie de ajuns. Voi ce ziceti? Curtea mea este adapostita.
 

adrianam

Well-Known Member
Pentru plantele care cresc in general la noi, este suficient stratul de zapada.
Daca ai plante exotice, s-ar putea sa nu fie suficient.
Daca se mai incalzeste in perioada urmatoare incearca sa urmezi sfaturile celor care au astfel de plante.
 

baby_blues

Member
adrianam a spus:
Pentru plantele care cresc in general la noi, este suficient stratul de zapada.
Daca ai plante exotice, s-ar putea sa nu fie suficient.
Daca se mai incalzeste in perioada urmatoare incearca sa urmezi sfaturile celor care au astfel de plante.
Ti-am ascultat sfatul si azi am profitat de vremea frumoasa si-am pus sticle de plastic la fiecare trandafirel si la 3 albizzia care sunt inca mici. Nu m-am hotarat ce sa fac cu cea de aproximativ 2m. Daca s-o scot din gradina si s-o pun in ghiveci sau s-o las acolo.
 

happy

Well-Known Member
Albitzia rezista lejer la ger,nu trebuie protejata mai ales daca este asa mare.Eu am multe mici de 10cm si nu le protejez! :D
 
Sus