Lotuşi / Nuferi hardy

goodmans

Member
Mira de ce spui ca nu vor inflori decat peste 2 ani?
eu am luat in primavara nuferi de la gardener si hornbach.
intradevar erau rizomi dar dupa la i-am plantat in ghivece cu pamant si i-am bagat in iaz in 2 luni am avut flori frumoase.
Se pot vedea in albumul meu,pozele au data si acolo vedeti cand am facut iazul,cand au aparut ghivecele in apa si cand au aparut florile.
Si ce flori superbe am avut.....
Am vazut si preturile voastre si sincer mi se par cam nesimtite pt o floare...
 

Sparow

Member
Tot nu reusesc sa inteleg politica asta de a mentine preturi mari...Sa vinzi mult e politica marilor supermarketuri si au mii de clienti.Sa vinzi cateva sute de nuferi cu 200 de euro bucata si inca online unde nu trebuie sa platesti si personalul de la magazine reale,mi se pare...neinspirat.
Exemplu real,daca ar fi undeva la 30 de euro cu tot cu transport sant sigur ca tot omul cu o balta-iaz-acvariu mai mare ar cumpara online vreo 3-4 buc,la 200 de euro......ma indoiesc.
Eu am luat un nufar pe care am dat 70 de ron ,de abia incapea radacina in galeata de 10 l avea cam 2 flori iin acelasi timp toata vara.De la expo,adus din Ungaria.Asa ca 150 de euro e pur si simplu SCUMP.Sa nu mai vorbesc de 250 de euro.
 

MiraMinca

Member
Sparrow, la 150 sunt nuferii tropicali, care mă costă pe mine f mult.

De acord cu ce zici tu cu marile magazine vs mici magazine. Numai că eu am făcut nişte amenajări speciale care m-au costat suplimentar faţă de aducerea nuferilor.

şi eu tot nuferi mari vând - la primăvară adică, nu vând rădăcinuţe.
 

MiraMinca

Member
M-am mai uitat pe blogul meu încă o dată, sunt la 150 euro nuferii tropicali, la 250 de euro nu am nimic postat. sunt la 2 mil (cu reducerea făcută) nuferii pe care i-am adus acum şi pe care nu i-am mai găsit în românia.
 

aleynad

Active Member
Moderator
dragilor, haideti sa incercam sa discutam aici doar despre lotusi/nuferi si ingrijirea lor :D
restul discutiilor despre oferte, preturi...lasati-le pentru sectiunea Comercial - Oferte
da? :D
 

crisebi

New Member
semintele mele de lotusi au incoltit!
adevarul e ca s-a vrut a fi doar un experiment,pt ca nu stiam daca semintele sunt ok,dar spre surprinderea mea...
cine imi da o idee sa pot sa-i tin in viata pana la plantare?
au sa se faca mari si nu stiu daca gasesc un vas in care sa ii pun pana va fi disponibil iazul
Mira,se vede ca ai multa experienta cu ei,in ce vase ii ti?
 

MiraMinca

Member
Deeeci:
graficul de creştere e următorul:
- mai ţii seminţele încolţite în pahar vreo 3-5 zile, până când atinge vârful dicotiledonului suprafaţa apei. în momentul acela le muţi pe rând, în funcţie de viteza de creştere într-un borcan de 5 l de apă dacă e specie mare şi vreo 2.5 l dacă e specie pitică.

- în maxim 8 zile de la ieşirea din sămânţă ar trebui să ajungă la lungimea ideală de 15-30 cm şi să aibă o frunzuliţă şi să îi dea a doua frunzuliţă. asta dacă era vară. aşa, ţine aproape becul cu spectru larg de lumină.

- greul vine în momentul în care s-a format şi a ieşit a doua frunzuliţă. rezervele din sămânţă se epuizează în momentul acesta, se formează rizomul iniţial. în acest moment planta trebuie plantată

ATENŢIE! fă rost între timp nişte găleţi de 10-15l lavabilă, F BINE SPĂLATE.

acum nici nu ştiu ce să-ţi zic, deoarece momentul în timp e f prost ales.

ai nevoie de ghivece rotunde, cam de 1l capacitate volumetrică, câte unul pentru fiecare sămânţă.
lestează cumva pe dinafară ghivecele sau înţepeneşte-le în găleţi. nu folosi substanţe chimice.
- se pune jos un strat de pământ negru greu - NU SE FOLOSEŞTE PĂMÂNT DE FLORI. Mâl sau cernoziom de câmp.
- se înfige cu MARE MARE MARE grijă sămânţa în mâl. se acoperă cu un strat de argilă obişnuită şi un strat cam de 2 cm de pietriş mărgăritar.
ai grijă la peţiolul frunzei. sunt foarte fragile şi ruperea unei frunze înseamnă distrugerea completă a plantei . este una din caracteristicile dificile ale lotusului.

apa nu trebuie să fie mai adâncă de 10-15 cm de la nivelul pietrişului, cu cât au mai mult de urcat, cu atât le va fi mai greu.

dacă specia e pitică, lasă şi mai puţină apă. nu te speria, nu o să obţii bonsai de lotuşi, e vorba de primele frunze care au nevoie de îngrijire specială, până se formează un sistem de rizomi care va fi capabil să aibă singur de grijă

- apa trebuie să aibă cam 20 grd celsius şi să fie amplasată într-o zonă cât mai însorită.

baftă să ajungi în momentul ăsta!

lotuşii or să-ţi înflorească în cel mai probabil caz peste un an, dar s-au înregistrat cazuri în care s-au obţinut flori după 5 luni. fiecare plăntuţă până la vernalizare ar trebui să formeze cel puţin 5 rizomi (care în anul următor or să genereze 5 plante) BAFTĂ

ţinem legătura.
 

MiraMinca

Member
PS: N-AM GLUMIT CÂND AM ZIS CĂ RUPEREA UNEI FRUNZE SUB NIVELUL APEI ÎNSEAMNĂ DISTRUGEREA PLANTEI. LOTUSUL E LA FEL DE REZISTENT ŞI DE VIOI CA ŞI PIRUL. DAR RUPEREA FRUNZELOR ÎNSEAMNĂ CĂ APA VA PĂTRUNDE ÎN RIZOM ŞI VA PUTREZI [/b]
 

fixpix

Active Member
APROPO.
a incercat cineva cu nuferi in.... ghivece?
poate is io un pic ticnit.
dar prin asia, mai ales in taiwan, prin pietele de flori si in fata multor case am vazut nuferi infloriti in ghivece/recipiente din plastic sau ceramica.
vasele nu erau foarte mari, mai mult late decat adanci... si nuferii o duceau bine!
aveti careva o astfel de experienta?
iaz, balta, lac nu am, dar as vrea sa am si 1 un nufar-2 care sa infloreasca.
cu care as avea noroc si mai ales ce fac cu el iarna?
sau e cam deplasata idea?
http://farm1.static.flickr.com/72/21193 ... 928b40.jpg
cam asa ceva as vrea!
 

crisebi

New Member
mersi mira pt raspuns.
fixpix,asta incerc eu sa fac,cred ca ideea ta e ok,doar sa nu faci ca mine si sa ii plantezi in sezonul rece.
mai ai rabdare pana in primavara ca sa aiba suficient soare si caldura
a,si cred ca una e sa ai samburi de lotusi de la mama lor de acasa,si alta e sa ai de la florarii.cred ca primii au mai multe sanse sa se dezvolte si sa creasca in alt mediu decat cel obisnuit,cum ar fi apartamentul! :D
 

danya

Active Member
Fixpix, daca esti tu ticnit atunci sunt si eu, pt ca si eu imi doresc un nufar in ghiveci sau intr-un bol cu apa. :visator: :visator: :visator:
Daca are cineva vreo experienta sa spuna. :) Crisebi, asteptam sa incerci si tu.
Mira, tu crezi ca se poate? :D
 

MiraMinca

Member
Da, se poate să cultivi şi nuferi şi lotuşi în ”ghivece”.

Trebuie să te decizi asupra nufărului/ lotusului. Şi trebuie să analizezi condiţiile pe care i le poţi oferi.

Nuferii şi lotuşii au nevoie de foarte mult soare.
Nuferii pot să înflorească şi fără să aibă rădăcina în pământ, dacă îndeplineşti anumite condiţii. Lotuşii pot să supravieţuiască în foarte puţină apă (adică să ai un ghiveci mai mare, de la 10 l în sus, negăurit, şi să ai un lat de palmă de apă peste nivelul pietrişului). atenţie mare, lotusii se vor duce toamna la culcare, indiferent de ce condiţii le oferiţi.

există nuferi tropicali şi nuferi de climă temperată:

- nuferii tropicali au avantajul de a fi foarte uşor bonsăibili (adică cât spaţiu au, atâta cresc, fără să facă mofturi). de asemenea sunt mai toleranţi la umbră decât cei de climă temperată şi miros mai puternic. şi merită să fie amintit şi faptul că înfloresc tot timpul anului dacă sunt ţinuţi în acvariu, la o temperatură de minim 20 de grade şi ai lumină. un alt aspect care nu trebuie uitat la nuferii tropicali este cel că există nuferi care înfloresc noaptea (lumină scăzută). dezavantaj: sunt mai scumpi şi au nevoie de îngrijiri suplimentare. (Ca informaţie, am văzut nuferi de Amazon - Victoria Longwood, din cei care în natură ocupă min 10 mp, crescuţi într-o cadă de baie de către un prieten din State)

- nuferii de climă temperată sunt mai ieftini. dacă selectezi un nufăr hardy de talie mare, nu se va simţi f bine într-un spaţiu mic. există însă specii de talie mică şi medie care pot să stea f bine în acvarii. atenţie mare, nuferii de climă temperată se vor duce toamna la culcare, indiferent de ce condiţii le oferiţi.

Exemple de specii de talie medie (N. = Nymphaea = nufăr):
roşu: N. Gloriosa, N. Elisiana, N. Burgundy Princess, N. Laydekeri Fulgens, N. Hidden Violet
roz: N. Firecrest, N. Odorata W.B Shaw, N. Fabiola, Madame Rene Gerard
galben: N. Marliacea Chromatella, N. Yellow Queen, N. Texas Dawn
alb: N. Albatros, N. Candidissima, N. Denver, N. Perry's Double White
oranj: N. Barbara Dobbins, N. Peace Lily - după unii crescători, după alţii, şi aceştia sunt de talie mare
culoare variabilă: N. Paul Hariot, N. Sioux (variază culoarea de la culoarea pulpei caisei în prima zi la grapefruit sau chiar mai închis în ultima zi)

Exemple de specii de talie mică:
roşu: N. Perry's Baby Red, N. WOW,
roz: N. Yuh Ling, N. Shady Lady,
alb: N. Walter Pagels, N. Candida, N. Hermine,
culoare variabilă: N. Aurora (variază culoarea de la culoarea pulpei caisei în prima zi la grapefruit în ultima zi), N. Indiana (roz spre alb)

Exemple lotuşi pitici: Nelumbo Lushan Bailan, N. Momo Botan, N. Pekinesis Rubra -

Aşa cum se poate observa, nu am decât f puţini dintre aceşti nuferi, pe majoritatea îi găsiţi la concurenţă. în România nu ştiu alt furnizor de lotuşi, personal nu am găsit nicăieri de vânzare.

Ca să cultivi un nufăr în ghiveci, ai nevoie de un ghiveci de cca 1-2 l în care să-l plantezi şi un alt chiveci/ acvariu:
- pentru speciile pitice un H = 35 cm, S = 50 cmp e suficient
- pentru speciile medii un H = 50 cm, S = 75 cmp e suficient
de asemenea e nevoie de un filtru care să cureţe apa. nu se recomandă folosirea apei clorinate pentru creşterea nuferilor.
dacă luaţi nuferi tropicali de zi, nu e nevoie de încălzitor, cele cam 20 de grade care se găsesc în orice casă ar fi suficiente. dacă optaţi pentru nufăr de noapte, ăştia au nevoie de un 25-30 grade ca să înflorească susţinut, deci e nevoie de încălzire.

În cazul lotuşilor, am zis, un ghiveci de cca 10 l şi un lat de palmă de apă, ar fi un mimim minimorum de condiţii. evident, ideal ar fi ca acest vas de 10 l să fie scufundat într-un alt recipient mai mare, care să asigure 10-15 cm de apă peste nivelul pietrişului din vasul de plantare.

FERTILIZAREA E OBLIGATORIE dacă vă doriţi să înflorească constant.
 

MiraMinca

Member
:) aleynad, la cât scriu şi predau aici, mă faci şi pe mine măcar membru junior? că membru nou nu prea mai sunt, că am juma de an de activitate


@ goodmans: unde este galeria ta de poze, că eu nu mă prea pricep la scotocit. să ştii că am mai văzut la cineva care a avut flori din rădăcinile luate de la hornbach anul acesta. dar tot aşa i-a ţinut în givece şi în hârdaie cu o adâncime destul de mică.

eu am soare din plin, mâlul e de bună calitate, dar iazurile sunt adânci şi apa e de izvor, cam la 10 grade constant, vară sau iarnă şi în miezul verii la peste 40 de cm adâncime, nu creşte mai mult de 15 grade măsurate. adică sunt condiţii de wild.
 

fixpix

Active Member
mersi mira de info!
eh.
nu cred ca conteaza cat scrii ci mai ales cate mesaje. asa ca...
desparte-ti ideile in mai multe mesaje si ajungi membru junior mai repede...

:rofl: :rofl: :rofl:
 

MiraMinca

Member
fix, abia reuşesc să ţin sub control o postare...
subiectele pe care le ridică ceilalţi prieteni sunt cel puţin ample.
ce am scris eu aici e un rezumat personal al câtorva sute de ore de citit şi rumegat şi bătut la cap specialişti din alte ţări.

tu zici că eşti nebun că ai încerca să creşti un nufăr în ghiveci.
eu am fost până în bulgaria să iau un nufăr aurora... şi am pus în baltă nuferi tropicali prin septembrie. ghinionul naibii, a fost valul acela de frig, că erau cu boboci şi dacă nu se răcea brusc, îmi înfloreau.

bine că e acum cald şi am avut de 1 dec nuferi îmbobociţi pe baltă!
 

aleynad

Active Member
Moderator
MiraCureleanu a spus:
:) aleynad, la cât scriu şi predau aici, mă faci şi pe mine măcar membru junior? că membru nou nu prea mai sunt, că am juma de an de activitate
:) draga mea, din pacate nu pot sa te fac eu membru junior, doar sistemul te avanseaza pe baza nr de postari, asa ca..la mai mare :wink:
si te asteptam si pe la alte sectiuni
cand ai putin timp liber...te astept in Cafenea sa bem o licoare fierbinte :wink:
 
Sus