Lotuşi / Nuferi hardy

MiraMinca

Member
Dragi prieteni,

Am cumpărat 9 seminţe de lotuşi, i-am tratat conform instrucţiunilor, şi după ce au făcut a doua frunză şi rădăcinuţa, i-am plantat în ghivece şi ghivecele le-am scufundat în iaz într-un loc mai însorit şi mai aproape de luciul apei.

după care am plecat pt 3 săpt la cealaltă adresă. când ne-am întors, surprize surprize... broaştele ţestoase au tocat tot tot tot. nu mai sunt nici măcar cioturi ale frunzelor.

mai am vreo şansă? mira
 

goodmans

Member
cata vreme rizomul este intact vor creste in continuare,problema este ca nu vei avea niciodata si broaste testoase si plante la un loc pt ca toaca tot mai rau ca un blender.
Poti in schimb delimita zona nuferilor de zona broastelor si pestilor cu o plasa,asa am facut si eu si nu pare foarte inestetic insa am reusit sa am multi nuferi infloriti.
Te poti inspira de aici cu plasa:
http://s592.photobucket.com/albums/tt3/goodmans/

pe fund este fixata cu pietre iar la suparafata sta pe sfoara intinsa intre maluri.
 

MiraMinca

Member
Mulţumesc de răspuns Goodman,

Problema e că abia ieşiseră din sămânţă, crezi că au apucat să facă rizom?
 

Sparow

Member
Nu cred ca au reusit sa faca rizom,si ideea cu plasa nu mi se pare prea ok.Eu am pesti si nuferi si nu au treaba unii cu altii,de broaste testoase nu stiu ce sa zic,nu prea e legal sa le ti in captivitate si banuiesc ca au mancat lotusii pt ca nu le-ai dat altceva.In piata de acvarii,pesti,etc,este si mancare de broaste testoase.Din cate stiu eu broastele testoase sant mai mult carnivore,amatoare de insecte de apa ,pesti mici,rame,si abia pe urma vegetatie.Dar s-ar putea sa ma insel.Vezi ce broaste testoase ai si ce le place sa pape de pe net.Original nuferii au putini dusmani naturali.
 

goodmans

Member
sparow nu stiu cum ai reusit tu sa-i dresezi dar pestii mei rama mai rau ca porcii si chiar daca nu mananca plante in exces golesc ghivecele de substrat pana iese planta de acolo.
 

MiraMinca

Member
Sparow, să le ia dracu de broaşte ţestoase, că sunt d-alea sălbatice, nu le-am adus eu, au venit ele şi îmi mâncă nuferii şi cu lotuşii şi alte plante pe care le-am pus. am achiziţionat de la hornbach o floare tare frumuşică roşie şi una albă, un fel de gladiole de baltă, am uitat numele, au înflorit abia acum. pe cea albă mi-au mâncat-o şi s-au apucat şi de cea roşie. (muşcăturile erau mari, efectuate cam la 3 cm deasupra nivelului apei, făcute dinspre partea apei către uscat) singurele animale care puteau face aşa ceva sunt broaştele ţestoase. eu mă rog să răsară iar lotuşii

în orice caz, sunt fericită că am n. liou, n. red spider şi n. black princess şi N. BLUE CAPENSIS începând de azi.
 

Sparow

Member
Pai normal ca rama ca doar sant carasi si crapi,e in firea lor sa rame.Dar pui ghiveci mai mare si pui deasupra ultimi 4-5 cm de pietris mai maricel.Apoi scufunzi totul incet si animalul nu mai rama in ghiveci.Dar si daca raman nuferii cu radacini fara substrat nu e bai asa mare.Eu am ancorat nuferii salbatici fara substrat si tot au inflorit si nu o data.Totul e sa le ancorezi de fund si in rest e ok.Acu nu spun sa pui nuferi si laotusi fara sol dar nu e crima daca ramame vreo radacina in apa fara substrat.
 

Sparow

Member
Apropo,poti sa prinzi broastele pescuind cu rama numai ca incearca sa nu le ranesti.Ai si tu un mat sau un caine pacol?Eu am 2 mati de nu supravietuiesc nici soparlele.....
 

aleynad

Active Member
Moderator
popgeo a spus:
Cred ca trebuie deschis si acest topic sa vada membrii ce varietati sint disponibile si ce nu.

In primul rand trebuie mentionat ca sint o gramada de varietati de nuferi care sint rezistenti la clima din Romania..si varietatea de culori e destul de mare...

Rosii, albi, galbeni, portocalii, lila, fuchsia.. si altele.

Sint si din cei tropicali care au culori diferite, prin care si albastru... insa sint mult mai pretentiosi la caldura.

Am sa incep cu un link demn de luat in considerare...

http://www.justpondplants.com/lilies.htm
 

aleynad

Active Member
Moderator
popgeo a spus:
In legatura cu Lotusii..

Exista lotusi care rezista in clima Romaniei. Acomodarea lor insa trebuie facuta cu grija...si probabil le trebuie un strat consistent de namol ca sa treaca iarna cu bine.
La noi in tzara Lotusi se gasesc la Baile felix.. poate si in alte parti..

Iata procedura de acomodare (momentan in engleza ) recomandata de cei de la Justpondplants. Am sa o traduc in romana..

http://www.justpondplants.com/lotus.htm

PLANTING WATER LOTUS - Float your lotus tuber in pond water for 10-14 days in a warm sunny place (water temp 70-80 degrees) before planting. Change the water frequently. If the water is allowed to get too cold at night this can kill the new growth and the tuber will rot. You can use a heating pad set on the low setting under the pan of water to keep them warm. This allows the tuber to sprout and will increase your success in growing lotus. Don't plant the newly sprouted tuber in a cold pond. Wait until your pond gets up to 65-70 degrees. Once established in your pond they are a hardy plant and will come back year after year in even the coldest of climates when the water warms up.
 

Arpi

New Member
Cu mare placere rasfoesc paginile acestui site, deoarece am multe de invatat dar din pacate timpul liber este limitat. Din aceasta cauza v-as ruga mult sa imi dati citeva sfaturi cu privire la plantele acvatice.
Sint pe punctul de a cumpara nuferi si lotusi, dar din cauza diferentei mari de pret intre seminte si rizomi, sint indecis. Daca as cumpara seminte mi-as permite luxul de a avea o mai mare varietate. Cu rizomii ar trebui sa ma limitez. Poate imi spuneti cum ar trebui sa procedez sau stiti vreun site unde gasesc explicatii la inmultirea lor prin seminte si rizomi.
Mai jos va trimit o adresa unde gasiti o mare varietate de plante acvatice, unde, mi-am propus sa fac o vizita, sediul fiind relativ aproape de mine.
http://www.vivaibambu.com/index.html
Acum cu venirea iernii probabil voi avea mai mult timp de "stat" pe net.
Va multumesc!
 

MiraMinca

Member
@Arpi:
nu te sfătuiesc să încerci să creşti nuferi din seminţe. nuferii sunt împărţiţi în 2 mari categorii: de climă temperată/ hardy sau ninfee rustiche le zice în italiană şi nuferi tropicali.
dacă seinţele de nuferi tropicali pot să suporte să fie ţinuţi în atmosferă uscată, seminţele de nuferi hardy nu.
dacă o să cumperi rizomi de nuferi, ai garanţia că dacă ai o minimă grijă de ei (îi plantezi cum ţi s=a indicat, le asiguri soare mult şi sol fertil, posibil fertilizare suplimentară dacă îi pui în ghivece) în maxim un an, depinde de mărimea şi gradul de dezvoltare al rizomului vei obţine flori. dacă iei seminţe şi ai noroc să fie şi seminţe bune, le pupi pe frunte şi le cânţi eficient, s-ar putea cam în 3 ani să ai flori.

În ceea ce priveşte lotuşii, e acelaşi lucru. Seminţele lotuşilor sunt un pic mai uşor de germinat decât cele de nuferi şi sunt mult mai fertile, însă dacă îi germinezi şi cresc corect, o să vină momentul în care va trebui să-i plantezi. aici e tot baiul, că dacă nu sunt plantaţi la max 10 cm sub nivelul apei, eu aş recomanda chiar un 5 cm, o să îţi moară plăntuţele. - been there, done that.

o altă caracteristică comună, e că peştii şi ţestoasele au o plăcere diabolică să cronţăne plăntuţele.

baftă să ai!
 

Arpi

New Member
Multumesc mult! Asa o sa fac. Ieri am mai avut cu cineva o discutie si la fel m-a sfatuit.
In alta ordine de idei inca nu stiu cum sa rezolv problema solului. Si anume. Iazul meu l-am betonat si pavat cu pietre de riu pentru a mentine apa curata cit mai mult timp. Ce fel de pamint trebuie sa pun, cum si cit ca sa nu-mi murdareasca apa de loc???
Mie mi-a trecut o varianta prin minte pe care as dori sa o comentati: sa confectionez un vas de o forma oarecare dintr-o plasa metalica cu gauri foarte marunte in care sa pun sol artificial (un fel de gelatina de diferite culori care se umfla in apa). Acest sol nu ar murdari deloc apa, problema este ca nu stiu in ce masura s-ar simti bine plantutele mele in acel sol. Voi ce parere aveti?
 

crisebi

New Member
Buna,
am primit cateva seminte de lotusi ,din cate am inteles sunt rosii, indieni.I-am pilit ,i-am pus in apa ,si-au marit volumul,dar... atat.Cam in cat timp ar trebui sa vad primele frunzulite?Au trecut aproape 2 saptamani si singura schimbare consta in faptul ca nu mai plutesc ci s-au lasat pe fundul vasului.Va rog,daca cunoasteti soiul sa-mi spuneti daca cumva am gresit pe undeva.
 

MiraMinca

Member
@Arpi

Plantele nu s-ar simţi de loc bine într-un astfel de sol.
Acum ai 2 variante: ai peşti sau nu ai peşti.
dacă nu ai peşti nu o să ţi se murdărească apa.
dacă ai peşti, o să ţi se murdărească apa, absolut orice ai face şi o să trebuiască să pui filtru.

dacă ai pavat iazul cu piatră de râu, ai mai multe posibilităţi:
- să scoţi câteva dale mai mari şi să plantezi în acele găuri nuferii sau lotuşii - pe care o recomand
- să plantezi nuferii şi lotuşii în ghivece pe care să le scufunzi.

dacă alegi varianta cu ghivecele, să ştii că o să trebuiască să intri periodic în iaz ca să tunzi frunzele bătrâne şi/ sau deteriorate care au un aspect inestetic şi cum nu ai direct sol, or să îţi murdărească fundul iazului şi mai ales să FERTILIZEZI. adăugarea de suplimente nutritive e vitală dacă vrei să te bucuri permanent de flori.

în cazul în care doreşti şi nuferi şi lotuşi, să ţii minte că aceste plante sunt competitoare şi se vor ucide reciproc. cel mai probabil vor supravieţui lotuşii care au o capacitate de a se înmulţi mai mare datorită structurii rădăcinii - pot să îţi răsară plante şi la 2 m faţă de planta mamă ( lotusul are un rizom tip pir, nufărul are un rizom mai asemănător cu ghimbirul/ cartoful dulce ). dacă îi vrei pe amândoi, va trebui să îi plantezi în ghivece/ hârdaie, altminteri nu se poate să îi ai în acelaşi iaz.

în vederea selectării plantelor trebuie să te interesezi şi despre tipurile de nuferi şi lotuşi: pitici, medii şi mari şi foarte mari.
dacă ai un iaz mic din punct de vedere al adâncimii (mai mic sau egal cu 30 cm), orientează-te spre varietăţi pitice. dacă ai un iaz mai adânc (30-50cm), mergi spre varietăţi medii, sau ai nevoie de suporturi de ghivece.
pentru iazurile adânci (50-100 cm) mergi către varietăţi mari şi foarte mari, sau îţi trebuie un sistem de suspendare a ghivecelor. acest lucru se aplică şi lotuşilor şi nuferilor.

mai trebuie să ţii minte următoarele sfaturi: dacă plantezi nufărul în sol direct, nu vei avea surprize de genul răsăririi la câţiva metri. dacă plantezi lotuşi, aceştia vor coloniza tot.
în cazul în care optezi pentru lotuşi în mediu liber, ori îi distrugi din timp în timp, ori îţi vor ucide peştii din lipsă de aer.

atunci când faci toaletarea nuferilor, poţi să jumuleşti liniştit toate frunzele inestetice. în cazul lotuşilor, e suficient să tai o frunză bătrână şi pătată sub nivelul apei şi vei distruge toată planta - cunoaştem din experienţă
 

MiraMinca

Member
@crisebi

Dragă prietene, welcome to the club. adică al oamenilor care au aruncat banii şi speranţele legate de lotuşi pe fereastră.

lotuşii au un orar intern f bine reglat, şi una dintre condiţiile obligatorii este să aibă lumină suficientă. ar fi trebuit abia prin aprilie să te apuci de plantat seminţele de lotuşi...
în orice caz, păstrează apa curată, dacă s-a făcut doar maronie nu o arunca, înseamnă numai că o serie de componente de protecţie antimicotice şi antimicrobiene au trecut în apă. o schimbi doar dacă face crustă la suprafaţă.

aşa, ca sfat in extremis, ia un bec cu spectru larg de lumină şi propteşte-l deasupra borcanului în care ai germinat.


totuşi, ia-ţi ziua bună de la seminţele alea. ştiu că doare, că şi pe mine mă doare sufletul când îmi aduc aminte
 

Arpi

New Member
Iţi mulţumesc mult pentru răspuns şi te rog să mai ai un pic de răbdare cu mine.
Nu ştiu de ce nu s-ar simţi bine in acel sol, insist cu acesta pentru că ar fi cel mai curat posibil. Deocamdată nu am peşti pentru că iazul abia este in curs de finalizare. La adresa de mai jos găseşti cîteva poze. http://s72.photobucket.com/albums/i176/Arpi_2006/Iazul/
După cum vezi eu am pus un filtru şi mă gîndeam să am peşti, nuferi, lotuşi şi alte plante de oxigenat apa şi de curăţat, aşa cum am citit la adresa site-ului pe care l-am dat prima dată. Acum am înţeles că este bine să aleg între lotus şi nufăr. Încă nu sînt decis. Tare mult mi-aş dori să am flori la anul. Cum aş reuşi acest lucru?
Nu pot scoate cîteva pietre deoarce am izolat bine cu o prelată pentru a nu avea pierderi de apă. Deci în cazul că nu o să pot folosi solul artificial voi alege varianta cu vasul, dar nu am înţeles cum suspendat. Cu selecţia plantelor nu o să am probleme că este o firmă care de ani se ocupă doar de aşa ceva, aşa că o să fiu bine sfătuit.
Tot pentru menţinerea apei în stare curată, m-am gîndit să pun deasupra şi un acoperiş de trestie pentru că am aproape un smochin imens şi pentru a nu ploua in iaz. Ce altceva ar trebui să mai ştiu?
 

MiraMinca

Member
Arpi, eu te cred că e cel mai curat tip de sol cu putinţă. problema e că nu e hrănitor şi dacă vrei să ai flori viguroase, trebuie să le oferi condiţii cât mai bune.

dacă pui acoperiş de trestie, o să faci cea mai mare prostie cu putinţă. nuferii au NEVOIE absolută de soare. sunt cu adevărat câteva specii care tolerează şi umbra, dar dacă vrei explozii de flori, lasă-le să le vadă sfântul soare!

eu ţi-am zis că nuferii ca şi lotuşii vin pe categorii de creştere: pitici, medii, mari şi giganţi. acum eu nu ştiu cât de adânc e iazul tău.

-nuferii pitici au nevoie de o adâncime de cca 15 cm de apă. dacă îi plantezi mai adânc or să moară.
- nuferii medii au nevoie de o adâncime de cca 30 cm de apă. mai puţin nu li se întâmplă mare lucru, dar plantaţi mai adânc se sufocă
- nuferii de mari dimensiuni se descurcă cu ce găsesc, de la 40-120 cm, dar au un optim de vreo 100 cm.

dacă ai o adâncime pentru nuferii de mari dimensiuni, totuşi se poate să îţi placă unul de dimensiuni mai mici. şi cum sunt ghivece suspendate la ferestre, poţi să ai şi tu ghivece scufundate care să permită nuferilor să trăiască la adâncimea optimă pentru ei.

dacă optezi pentru varianta la ghiveci, nu trebuie să alegi între şi între, poţi să le ai pe amândouă.

ca să îi plantezi, trebuie să iei un ghiveci de vreo 5 l. se umple cam 2/3 cu pământ gras, dar nu de la florărie, ci din cel mai greu, de pe câmp. se pune rădăcina în centru, sub un unghi de vreo 45 de grade astfel încât să fie partea inferioară înfiptă în pământ. pe urmă se pune un strat de min 5 cm de argilă galbenă, un strat de un cm de nisip şi pietriş tip mărgăritar. eventual ceva pietre mai mari. ochiul trebuie să iasă din toată minunea asta, sau frunzele dacă primeşti plantele cu frunze.

baftă şi noroc să ai.

vezi că în italia, dacă nu eşti prea în nord, poţi să îţi pui şi nuferi semi-tropicali (nymphaea panama pacific, tina, blue capensis, mexicana sunt cele mai rezistente din serie)
 

MiraMinca

Member
Bună Alisamada.

Ce fel de nuferi vrei? Şi cât de repede vrei să îi vezi înfloriţi?

şi ce finanţe ai?

eu vând nuferi, dar recunosc că îi vând destul de scump. cel mai ieftin este 1 mil. dar îţi garantez că va înflori anul acesta (nymphaea marliacea rosea - rose, n. James Brydon - roşu carmin în interior, roze închis pe exteriorul petalelor, N. albida - alb sau nufar lutea, galben). îi trimit mari, minim 1.40, cu frunze şi boboci formaţi.

pe aceştia îi vei găsi şi la alţi furnizori din românia la cca 50 RON fie la Metro fie la gardener. la metro o să iei un ghivecel cu o plăntuţă subnutrită şi prost îngrijită de max 20 cm, care, dacă ai noroc cu carul şi condiţii excelente o să-ţi înflorească peste vreo 2 ani. o problemă suplimentară este că etichetele nu sunt puse bine şi dacă tu găseşti o etichetă de n. fabiola (roz) s-ar putea să fie de fapt albatros (alb) sau marliacea chromatela (galben) din cauza grijii nemaipomenite pe care le-au purtat-o angajaţii de la plante.
la gardener vei avea plăcerea să primeşti ce ai comandat, dar nu vei primi plantă ci o bucăţică de rizom cam cât un kiwi - flori tot aşa, peste vreo 2 ani


din primăvară o să mai am încă vreo 20 de specii de nuferi: roşii, roz, albi, galbeni, oranj, culoare variabilă, tropicali şi 2 sau 3 specii de lotuşi, recunosc că sunt la 2 mil, dar nu le-am mai văzut la niciun alt furnizor. florile sunt însoţite de un ghid de plantare şi îngrijire şi certificat de calitate.

pentru detalii www.iazulmeu.blogspot.com
 
Sus