Lotuşi / Nuferi hardy

danya

Active Member
Mira, eu locuiesc la bloc, unde nu cred ca pot creste un nufar. Nu prea am soare....
 

MiraMinca

Member
dana1705 a spus:
Mira, eu locuiesc la bloc, unde nu cred ca pot creste un nufar. Nu prea am soare....
Dana, există câţiva nuferi hardy care tolerează umbra, sunt şi tropicali care tolerează umbra, sunt din cei nocturni sau poţi pune bec cu spectru larg
 

MiraMinca

Member
Goodmans, cred că de aia au înflorit ai tăi: apa nu e f adâncă, la mine adâncimea e cam de 1.60-1.80m, balta nu e alimentată natural şi are izolaţie, care mai împiedică şi pierderea de căldură. la mine e izvor de 10 grd celsius 12 luni, şi n-am niciun fel de izolare
 

MiraMinca

Member
Deci avem amândoi dreptate...
Plantaţi ca tine, în condiţii de alintare, au şanse să înflorească mai repede
plantaţi ca la mine, ca în sălbăticie, n=au şanse până în al doilea an.
 

crisebi

New Member
dana,puiutii mei de lotusi au o crestere uimitoare!trebuie sa ma gandesc cat mai repede la o solutie de a-i pune intr-un vas mai mare!
mira,la cat timp dupa incoltire ar trebui sa le pun si pamant ?
 

goodmans

Member
pamant le poti pune oricand,nu le face decat bine,pamantul contine nutrienti de care planta are nevoie ca sa se dezvolte.
 

MiraMinca

Member
Crisebi, ţi-am scris cum se face cu lotuşii.
Îi ţii în borcan cam de 2.5-5l, depinde de specie, dacă e mare sau dacă e pitică, până răsare a doua frunză.

când a răsărit a doua frunză, se plantează aşa cum ţi-am zis, în pământ greu, cu strat de argilă şi strat de nisip mărgăritar deasupra.
se plantează în ghivece ROTUNDE cu secţiune mare, pe care îi scufunzi în iaz, la adâncime f mică, max 15 cm de apă

altminteri rizomii care se vor forma au de suferit.

reciteşte totuşi postul acela f lung despre lotuşi!
 

MiraMinca

Member
Repun postul:

graficul de creştere e următorul:
- mai ţii seminţele încolţite în pahar vreo 3-5 zile, până când atinge vârful dicotiledonului suprafaţa apei. în momentul acela le muţi pe rând, în funcţie de viteza de creştere într-un borcan de 5 l de apă dacă e specie mare şi vreo 2.5 l dacă e specie pitică.

- în maxim 8 zile de la ieşirea din sămânţă ar trebui să ajungă la lungimea ideală de 15-30 cm şi să aibă o frunzuliţă şi să îi dea a doua frunzuliţă. asta dacă era vară. aşa, ţine aproape becul cu spectru larg de lumină.

- greul vine în momentul în care s-a format şi a ieşit a doua frunzuliţă. rezervele din sămânţă se epuizează în momentul acesta, se formează rizomul iniţial. în acest moment planta trebuie plantată

ATENŢIE! fă rost între timp nişte găleţi de 10-15l lavabilă, F BINE SPĂLATE.

acum nici nu ştiu ce să-ţi zic, deoarece momentul în timp e f prost ales.

ai nevoie de ghivece rotunde, cam de 1l capacitate volumetrică, câte unul pentru fiecare sămânţă.
lestează cumva pe dinafară ghivecele sau înţepeneşte-le în găleţi. nu folosi substanţe chimice.
- se pune jos un strat de pământ negru greu - NU SE FOLOSEŞTE PĂMÂNT DE FLORI. Mâl sau cernoziom de câmp.
- se înfige cu MARE MARE MARE grijă sămânţa în mâl. se acoperă cu un strat de argilă obişnuită şi un strat cam de 2 cm de pietriş mărgăritar.
ai grijă la peţiolul frunzei. sunt foarte fragile şi ruperea unei frunze înseamnă distrugerea completă a plantei . este una din caracteristicile dificile ale lotusului.

apa nu trebuie să fie mai adâncă de 10-15 cm de la nivelul pietrişului, cu cât au mai mult de urcat, cu atât le va fi mai greu.

dacă specia e pitică, lasă şi mai puţină apă. nu te speria, nu o să obţii bonsai de lotuşi, e vorba de primele frunze care au nevoie de îngrijire specială, până se formează un sistem de rizomi care va fi capabil să aibă singur de grijă

- apa trebuie să aibă cam 20 grd celsius şi să fie amplasată într-o zonă cât mai însorită.

baftă să ajungi în momentul ăsta!

lotuşii or să-ţi înflorească în cel mai probabil caz peste un an, dar s-au înregistrat cazuri în care s-au obţinut flori după 5 luni. fiecare plăntuţă până la vernalizare ar trebui să formeze cel puţin 5 rizomi (care în anul următor or să genereze 5 plante) BAFTĂ

ţinem legătura.
 

Aura

Member
Buna tuturor,
eu ma chinui cu pistile, stamine...si ia uite ce am aflat...exista seminte de nuferi....de unde pot cumpara ? imi puteti spune?
va multumesc.
Aura
 

crisebi

New Member
Buna,Mira
scuze ca raspund cu asa intarziere...
Lotusii mei inca cresc si inca nu au dat nici o frunza.In curand nu o sa mai am in ce sa ii pun,se pare ca sunt o specie mai mare.Sper sa gasesc o solutie cat mai repede... :?
 

MiraMinca

Member
Crisebi, nu trebuie să îi pui foarte adânc. chiar dacă e vorba de o specie mare, să nu-i plantezi la mai adânc de 25-30 cm. frunza se ca desface când atinge suprafaţa apei.
 
Sus