Lithops

ALEX

Member
Evolutia Lithopsilor:



Lithops marmarota:

Lithops aucampiae:

Nu l-am identificat:

Lithops bromfieldii:
 

crocus

Member
Am cumparat si eu un lithops, poate sa-mi spuna si mie cineva daca a fost sau nu inflorit ,deoarece are ceva uscat intre frunze :D

 

gino

Member
Din pacate fotografia este usor neconcludenta, dar ma pot hazarda sa spun ca este foarte probabil ca planta sa fi fost inflorita, dar floarea sa nu fi fost polenizata, motiv pentru care acolo nu se afla un fruct.
Daca totusi floarea a fost polenizata, atunci in viitorul apropiat ar trebui sa apara si fructul...Trebuie sa astepti si sa speri...
 

gino

Member
Arata destul de bine, numai ca plantutele de Pleiospilos trebuiau plantate separat pentru ca au alt regim de udare fata de Lithops...
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Multumesc! Cu ocazia asta am aflat si cine este "cineva" aici :D ! Saptamana viitoare le mut. Adica scot usor de tot Lithopsii ca ei nu dau semne ...... de nimic. Pleiospilos parca vrea ceva.......om vedea ce. E bine?
 

enya

Member
unde-i tii?afara in curte in plin soare sau la umbra?am si eu un lithops si un pleiospilos dar nu vor sa infloreasca niciunul...
 

ALEX

Member
I tin in casa in geam. Soare au de la 7 la 12:30, dupa ora aia nu mai au soare deloc. Infloresc la varsta de 2 sau 3 ani.

Dupa inflorire o sa aibe si fruct ?
 

Nick.A

Member
Salve!Face si fruct,cu conditia ca polenizarea sa se realizeze intre doua plante.Lithopsul nu se autopolenizeaza.Daca polenizarea e corecta,dupa floare va aparea o capsula cu seminte.
Capsula trebuie manevrata cu mare atentie pentru ca se poate desface usor si semintele se imprastie.Sunt foarte mici si greu de recuperat :)
De preferat sa se apuce capsula de codita cu o penseta si taiata usor cu un forfecut mic,de unghii.
Numai bine!
 

ALEX

Member
Asta care mi-a inflorit i lithops bromfieldi, polenizaea trebuie facuta cu aceasi specie sau se poate si cu alta ?
Si cum sa il polenizez, se poate cu o pensula ?
 

Nick.A

Member
Salve!
Cred ca se polenizeaza cu aceeasi specie si de preferinta planta sa provina din alta mama,adica sa aiba o alta linie genetica.Din cate stiu nu se polenizeaza nici macar doua plante provenind din semintele aceleiasi mame.
Nu am auzit inca de hibrizi obtinuti prin incrucisarea speciilor de Lithops.
Cu o pensula fina se poate poleniza dar atentie cum atingi planta ,Lithopsii sunt foarte sensibili.
Inca invat si eu despre ei,mi se par a fi niste plante dificile cu care trebuie sa te porti "cu manusi" :rofl:
Numai bine!
 

dr Cactus

Member
Lithopsii sunt plante superbe care rasplatesc proprietarul grijuliu cu formele si culorile lor extraordinare si cu florile lor spectaculoase si parfumate.
Lithops verruculosa Rose of Texas


Lithops dorotheae C300


Lithops terricolor C346
 

dr Cactus

Member
Lithops herrei C235

Lithops karasmontana 'jacobseniana' C227

Lithops leslei Albinogold C36B

Lithops meyeri Brakfontein

Lithops otzeniana C128

Lithops werneri C188
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Sunt minunate florile. Asteptam sa ne spui amanuntit cum le ingrijesti.
 

dr Cactus

Member
Experienta mea in cultivarea lithopsilor e recenta; am cateva plante de acum 10 ani, dar marea masa a plantelor (de ordinul miilor) o am doar de 2 ani jumate. Plantele stau in sera neumbrite, au soare de dimineata si pana seara. Solul e format predominant din nisip si roca macinata cu un adaos de 10% pamant de frunze si 10% caramida macinata. Udarea incepe aproximativ in aprilie cand perechea veche de frunze e complet uscata si se termina cam in noiembrie. Fiind in ghivece mici, in zona foarte bine ventilata, solul se usca repede dupa udari, asa ca ii ud cam odata la 10 zile, dar numai cand vremea e buna, calda si insorita. Le-am fertilizat de 3 ori anul acesta cu NPK in proportii egale ( e mai ieftin decat solutiiule special pt cactusi, dar nu are microelemente).
 
Sus