Lamaiul

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

radu

Member
E mai bine ?



As mai avea o rugaminte ! Ce ar tb. sa fac pentru ai schimba aspectul ( " mai stufos " ? Al tb. sa-l tai? Si de unde ?
 

attila

Member
Radu
Din pacate nici din poza asta nu se poate vedea daca este altoit sau nu
Dra eu zic sa mai astepti cu el si prin primavara se poate tunde putin sa se ramifice
 
uite , eu am o carte,se cheama:cultura citricelor in gospodarie, scrisa de mari-ann drobota, editura ceres 1988 .cred ca merita citita de toti cei interesati
 

Fleur

Active Member
Radu, poti sa-i tai varful si apoi o sa se ramifice, fiindca acum porneste puternic in vegetatie. Si daca nu-l altoit dar e prins din butasi de lamai care fructifica va fructifica. Eu am cativa pui din butasi pusi de vreo doi ani care acum au flori. Sa-l tii la lumina buna si eventual sa-l ajuti cu ceva ingrasaminte, desi eu nu l-am pus la ai mei decat macerat din balega de vaca cu urzici.
 

Fleur

Active Member
Eu l-as lasa totusi sa mai creasca putin si i-as da forma de copacel. Dupa ce-mi dau eu seama din poza nu pare prea inlt si daca-l tai acum o sa creasca sub forma de tufa, iar dezavantajul este ca va ocupa mai mult loc si iarna va avea mai putina lumina.
 

lili

Member
In cazul in care exista dubii in ceea ce priveste altoirea plantei, acest lucru poate fi verificat. La aproximativ 15 cm. deasupra substratului din ghivecii, apare o zona ingrosata, orientata spre sol.
Lamaii obtinuti din seminte au multi spini, in primii 2 ani de viata.
In cazul tau Radu.... cred ca este cam devreme sa il tai. El are nevoie de aceste frunze tocmai pentru a avea o planta cu radacini si tulpina sanatoase. Pentru formarera si cresterea normala a unui fruct de lamii sunt necesare cel putin 10 frunze active (asadar putem calcula nr. de fructe pe care le vom obtine :rofl: ). Frunzele sanatoase traiesc 2-3 ani. Ele sunt inlocuite pe masura ce imbatranesc.
 

Yanquapin

Member
Radu, fa o poza clara a presupusei zone de altoire! Nu va semana cu un lastar, asta e limpede. Toate pozele sunt inutile pana acum.

Lamurire la un mesaj vechi de-al lui Mihai- lamaiul care nu a pornit in vegetatie dupa transplantare:
citricele prezinta o simbioza cu niste ciuperci, gazduite pe radacini; imediat dupa germinatia semintei, se emit semnale chimice in sol de catre radicula, ciupercile "vin" si se instaleaza. Orice transplantare traumatizeaza aceste micorize, si opreste cresterea plantei sau poate provoca si pierderea. Cu cat sunt mai deranjate micorizele, cu atat planta isi intra mai tarziu in ritm. Asta trebuie sa se fi intamplat.

Leguminoasele nu prea suporta transplantarea din acelasi motiv (simbioza cu bacterii fixatoare de azot), dar in nici un caz nu se pot butasi- spre deosebire de citrice, care au totusi aceasta capacitate.
 

zamfira

Member
Un vecin are un lamai , care face flori , dar cand lamaile ajung de marinea unei maciese , pica .
Care ar putea fi cauza ?
 

Yanquapin

Member
Cred ca ori vreo carenta in sol, ori prea putine frunze- adica prea putina lumina. Chestia cu "lamaiul are nevoie de x frunze pentru 1 fruct" e de fapt valabila la orice planta- ce se acumuleaza acolo rezulta din bogatia solului disponibil si fotosinteza, fiind raportat la suprafata asimilatoare. Planta ajusteaza productia in functie de posibilitati.
 
poate fi lamai obtinut din seminte si trebuie altoit, sau trebuie schimbat pamantul in proportie de 50 % si replantat intr-un vas mai mare, sau trebuie indepartate de la inceput mai multe fructe , pt a nu le avorta el mai tarziu.
 

attila

Member
Dar se poate sa fie si prea tanara planta
Cel putin acum 3 ani asa am patit eu personal

Planta mama era super dar altoiul cam subtirel
 
D

dyayzh

Guest
Durerea o fi pentru ca a trebuit sa le rupa..sa le consume :D Ste..inca un pic si devii distribuitor. Acuma stim cine ne va pune lamiie proaspata si buna in ceaiul de dimineata la "Cafenea" :D
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus