Gladiole

lelia

Well-Known Member
Daca betele sunt complet uscate si se smug cu usurinta de pe bulb ,cred ca puteti sa le scoateti ,desi nu inteleg de ce s-au uscat ,la mine tre' sa astept prima bruma sa intre si ei in repaus .
 

lelia

Well-Known Member
Trebuie scoase caci au intrat in repaus ,iar dupa ploi vor face radacini sau vor putrezi ,depinde de locul unde sunt plantate.
 

instructor

Member
Dupa ce au inflorit le-am taiat si le-am pus in vaza in curte ,ca erau puse undeva in gradina in spate si erau prea frumoase sa stea acolo si sa nu le vada nimeni .... :) iar acum sunt uscate...deci le scot
 

lelia

Well-Known Member
Eu zic sa verifici ,daca au foitele acelea care ivelesc bulbul ,uscate ,poti sa le scoti ,pentru ca au intrat in repaus ,daca nu sunt uscate ,le lasi pana la prima bruma .
Tu hotarasti ,verifica si vezi cum faci :D
 

lelia

Well-Known Member
:x deja-i prea mult ,e a doua oara pe acest topic ,cand mesajul se trimite dublu :eek:f: :eek:f:
 

daisy111

Active Member
Multumesc de sfaturi!! :hug: Inca nu li s-au uscat partea aeriana,sunt tot verzi si am sa mai astept putin cu ele. :D
 

alfa

Active Member
daisy, mai lasa gladiolele in pamant. Daca le scoti chiar si dupa prima bruma, tot nu e prea tarziu. In orice caz, eu zic ca inainte de sfarsitul lui octombrie nu trebuie scoase. Chiar daca incepe sa se usuce partea aeriana, bulbul inca se hraneste.
 

Mali_

Member
Eu am scos astazi bulbii de gladiole. Am vazut ca au facut foarte multi bulbisori mici (stiu ca au o denumire, dar nu imi vine acum). Cu aia ce fac? Ii las langa bulbul mare si ii plantez asa la primavara? Unii au cazut si au ramas in pamant, pentru ca erau prea mici sa ii adun. Voi unde depozitati bulbii de gladiole peste iarna?
 

sicora fabian

Active Member
In beci. Unii ii tin in nisip umed, eu ii tin in lazi, laolalta cu cei mici(tuberobulbili), iar in primavara ii sortez pe marimi, ii tratez, pe cei mari(floriferi), ii plantez individual, pe cei mici - pe santz, pentru a creste(infloresc dupa un an sau doi).
 

elmo

Member
dar bulbisorii aceia micuti ii las agatati de bulbul mare sau ii despart?. Poate intreb ceva prosteste dar e primul an de gladiole. Eu i-am scos pentru ca aici e cam frig noaptea si poate da inghetul oricand. mai aveau tija aceea verde, dar am taiat-o cam la o palma . oare am gresit? :?:
 

sicora fabian

Active Member
Nu, nu ai gresit, desi te-ai grabit putin. Eu ii scot dupa prima bruma mai serioasa, pentru ca in pamant nu ajunge inghetul, afecteaza doar frunzele, Acum lasa-i la aer si soare sa se zvante bine. Eu ii bag in beci fara sa-i despart de tuberobulbili(bulbishori), abea in primavara umblu la ei, cand ii plantez. Tulpina care a ramas, las-o asa, in primavara se va desprinde usor de tuberobulbi(cormi) - "bulbii" mari.
 

sicora fabian

Active Member
Si daca ai mai multi, planteaza-i esalonat, cam la doua saptamani, sa nu-ti infloreasca toate odata(vorbesc de cormii din acelasi soi)!
 

sicora fabian

Active Member
Gladiolele sunt oarecum indiferente la lungimea zilei si la caldura, dar celelalte nu se comporta la fel de bine! Incearca doar cu cateva, nu risca mult! Si vezi ca este un topic cu experimente ilustrate, fotografiaza si spune-ne si noua cand te vei apuca, sa ne tzii la curent. Succes!
 

seems

New Member
Bulbii in zapada

Buna ziua,
Am reusit sa fac o mare greseala nu am apucat sa scot toti bulbi de gladiole din gradina, am scos doar 4, dupa cum stiti in Bucuresti deja s-a asternut zapada.
Rog pe cine care are mai multa experienta sa-mi spuna ce sa fac, sa-i las in pamant sau sa-i scot.
Va multumesc anticipat
 
Sus