Gardenia

danero2004

Well-Known Member
Moderator
da , si la flori , am plecat cu flori de Kleims de 5-7 cm si am ajuns cu ele acasa la 3-4 cm de la statul afara si nu au fost in soare constant ci doar 2-3 ore pe zi de soare direct
 

Roxana Peled

Active Member
Ok, deci clar soarele nu-i place :gandit:
Bine ca mi-ai zis!
La mine i-a mers foarte bine pusa la Nord. Si acum dupa ce m-am mutat ii merge bine desi are cateva ore de soare pe zi (cand este soare :| , ca de vreo 2 saptamani mai rarutz) dar am termopane anti UV si ajuta incredibil de mult, atat de mult incat am violete africane care stau 4-5 ore in soare direct si nu au nimic :eek:
 

MiaLia

New Member
Buna!

De curand am primit o gardenie, si fiind prima mea planta, am facut niste greseli... Cand am primit-o, era intr-un ghiveci foarte mic, asa ca m-am gandit sa-i fac un bine si sa o pun intr-un ghiveci mai mare, cu mai mult pamant si ingrasamant.
Am aflat citind forumul, ca nu l-am schimbat cum trebuia. In ghiveci, sunt de fapt 4 plante, si radacinile lor erau impanzite peste tot, in ghiveciul mic; cand am mutat in ghiveciul mare, am despartit fiecare planta de cealalta, deci am rupt radacinile...
Dupa o saptamana de la schimbatul ghiveciului, o planta s-a uscat, iar alta are o frunza galbena.
Planta uscata, trebuie scoasa din ghiveci? Imi este frica, deoarece ma gandesc ca daca as scoate-o, as rupe si radacinile altei plante, din nou.
Iar cu planta care a crescut in jos, trebuie sa ii pun un bat pentru sustinere?

 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Pune si tu un link cu imaginile catre album ca sa putem sa vedem mai bine. Oricum, gardenia nu e o planta pe care sa o deranjezi la radacini si ea sa nu se supere.
Planta uscata e compromisa, nu cred sa-si mai revina. Nu mai umbla in ghiveci, daca se usuca de-a binelea o sa o tai si atat. Pentru cea care creste in jos pune un sprijin, evident.
Nu pune ingrasamant plantelor acum, nu ai de ce. Ingrasamantul in folosesti in perioada de vegetatie si nu atunci cand planta sufera schimbari de mediu (inclusiv stresul mutarii intr-un alt ghiveci). Ud-o cu moderatie, fara sa balteasca apa.
Lasa plantele sa se adapteze la noile conditii, incearca sa le pastrezi la o temperatura rezonabila (undeva la 20-21 grade max si in rest multa bafta.
 

tranda09

Member
O prietena imi ofera o gardenia de 1m pentru ca nu mai are unde sa o tina. Zice ca are frunze doar in varf. Nu stie de ce si-a pierdut frunzele. Din ce am citit, ar duce lipsa de Fe.Si vreau sa stiu mai multe. Parca nu indraznesc s-o primesc ca sa n-o omor.Ce sa fac?
 

Ionut Spoiala

New Member
De 1 luna aproximativ, plus - minus 1 saptamana, am o gardenia destulde stufoasa. Am cateva intrebari si sper sa primesc un raspuns inainte sa fie prea tarziu.
Sper totusi sa nu plictisesc cu detaliile...
De cand am adus-o acasa- i-am schimbat ghiveciul, exat la 20 minute cand am intrat pe usa am facut lucrul asta, fara sa umblu la radacini, adica am lasat balotul de pamant , mai putin ce am putut da jos de la suprafata, si am completat pentru un ghiveci de 16 cm (initial era in 12 cm). Deoarece m-am informat inainte sa o cumpar, am cautat pamant pentru conifere dar nu am gasit, dar am gasit pamant pentru citrice care are +Fe, ceea ce are nevoie gardenia, care l-am amestecat cu turba si cu perlit in proportii de:
- 1 pumn de pamant pentru citrice, nu am vrut mai mult deaorece acelasi pamant am folosit in trecut la busuioc si am observat ca e putin cam argilor si se batatoreste in exces, desi are si ceva nisip in compozitie.
- 2 pumni turba universala cred ca e
- 1,5 pumni de perlit, pentru a, asigura drenajul si mentinerea umiditatii in substrat .
Am facut compozitia de vreo 2 ori, pentru a completa spatiul liber. pentru orice eventualitate, si cum am procedat cu toate florile, am spray-at putin pamantul cu un insecticid-fungicid pentru mai multe tipuri de insecte, dar distruge si unele ciuperci, care l-am folosit cu mare succes si in trecut, am amestecat si am transplantat gardenia cu succes. In urma operatiei de trasnplantare am reusit sa "distrug" cateva frunze de la baza care in urmatoarele zile s-au uscat si le-am taiat deoarece nu am vrut sa trag de ele pentru a nu rupe planta...de fapt plantele ca sunt 4 plante de fapt si aveau si multi lastari micuti care porneau de la plantele mama, exact din pamant (am vazut cand am transplantat-o). Fara daune nu am putut sa o transplantez deoarece este foarte compacta si frumoasa.
Timp de 2 saptamani si ceva dupa aceea am avut tot timpul cate 2 flori deschise, cand se trecea o floare si devenea prea arsa atunci se desprindea destul de usor si o luam jos, iar ziua urmatoare incepea un alt boboc sa se deschida (avea destul de multi). Apa nu ia trebuit timp de 1 saptamana de la ultima udate (de la transplantare, de cand am si spalat-o bine, pana a lucid incredibil de bine) , probabil din cauza substratului si faptul ca e deasa si mentine umiditatea. Stiu asta din 3 motive , un motiv fiind ca substratul la suprafata era inca umed la atungere, un alt motiv este ca am un dispozitiv de masurare a umiditatii substratului cumparat din magazin, destul de arhaic dar eficient si foarte simplu de folosit, care imi spune cand e momentul udarii, si al 3 lea motiv esteca mi-am construit eu un dispozitiv digital (meseria mea e de electronist) care imi dupa o calibrare si teste imi masoara umiditatea substratului...dar aceeasi eficienta are si dispozitivul care e mai arhaic, as ca stiu exact florile cand sa le ud sau cand sa mai astept 1 zi...sau mai mult e zile pana la udare, sau pana la urmatoare masuratoare care imi spune daca e cazul sau nu....
Deci, de supraudare sunt convins ca nu e cazul, si fara apa tot la fel de convins ca nu e cazul....desi a trecut 1 saptamana si ceva...
Ghiveciul, i-am improvizat 4 picioruse in asa fel incat sa stea la 1cm -1,3 cm deasupra farfuriutei incat special pentru a ramane apa in farfurie dar sa nu stea pamantul in apa, si in felul acesta ii mentin o umiditate atmosferica ceva mai ridicata, si sincer chiar functioneaza deoarece cel putin 1 data la 2 zile adaug apa in acea farfuriuta, deoarece se evapora.
Lumina are multa, chiar foarte multa, si soare direct are proximativ 1 ora inainte de apus. Camera este bine aerisita, ba chiar cel putin 1 data pe saptamana scoto toate florile la aerisit pe balcon cel putin 1 ora, inclusiv gardenia, desigur dimineata inainte sa bata soarele pe balcon. Am obisnuit-o sa o tot invart pentru ca toate partile ei sa primeasca aceeasi cantitate de soare si lumina, in fiecare zi o invart cate putin, si pot zice ca-i place chiar mult (desi am vazut chiar posturi contrarii aici), chiar si cuceva curenti de aer e obinsnuita se pare, deoarece cand tin deschise usile pentru a forma ceva curenti de aer in casa, deoarece dormitorul se aeriseste ceva mai greu iar pe caldurile astea mor si eu si sotia de cald in casa...
De cand o am desi a tot inflorit, ea a tot crescut incontinu, ba chiar ma mirat pe mine de rata de crestere (crossandra care o am mai creste asa repede) incat de la 25 cm diametru, acum are peste 35 cm, masuratori facute aproximativ cu rigla, dar in inaltime nu a crescut decat vreo 4 cm. Am lastari noi multi, boboci noi multi, semn ca ii merge bine.
De udat, o ud cu apa care este preluata de la chiuveta, dar statuta intr-o galeata pe balcon cateva zile chiar (in general 3-4), si cum fac la toate florile (mai putin la hibiscus unde adaug calciu lactic dizolvat in apa), adaug 3 aspirine diluate in 2 L de apa, cu care ud 1 data la aproximativ 3 saptamani toate florile, si la alte 3 saptamani renunt la apa cu aspirine si le ud normal, dar le stropesc cu ingrasamant foliar. Gardenia prima udare a fost cu apa cu aspirine, deoarece am zis sa nu fie prea mult ingrasamant, daca cei de la florarie au adaugat si eu nu stiu, plus ca si pamantul de citrice folosit la substrat stiu ca are ceva ingrasamant, asa ca am evitat pana acum sa dau ingrasamant prea repede.

Si acum posibilele probleme....
Daunatori nu are sigur, o inspectez zilnic chiar si la frunzele care nu sunt in exterior, si nu am vazut nimic pana acum.
Au fost cateva zile inourate si putin mai rece, in casa a fost o temperatura oarecum constanta, dar cu vreo 2 grade mai rece decat in mod normanl.
Ultimii 4 boboci care trebuiau sa fie infloriti, nu au mai inflorit, iar 3 din ei au picat,si cu siguranta si cel care a mai ramas sigur va cade, deoarecede acum am inceput sa-mi dau seama dupa culoarea lor (devine putin matuit, poate insesizabil pentru altii, dar eu observ destul de bine astfel de schimbari din cauza domeniului in care lucrez). Bobocii noi nu au dat nici un semn ca vor cade, de fapt se dezvolt normal (sunt vreo 12 mai maricei si vrei 8 care incep acum sa se formeze, deci e destul de harnica).Cateva frunze sau maronit in varf si au dat semne de ofilire ( 6-7, dar erau ceva mai batriane), nu mai erau chiar asa de tari la atingere...iar vreo 3-4 sau ingalbenit complet si sau desprins foarte usor cand le-am atins.
Cand a venit vremea, saptamana trecuta sa o ud atunci la 0,3 cm sub , substrat am simtit radacinile la degete, iar dupa o inspectie, am constatat ca sau dezvoltat radacinile destul de mult urcand aproape de suprafata substratului si asa am decis sa o pun intr-un ghivei mai mare, de 20 cm (3,5L). Am folosit aceeasi metoda la substrat , am scos balotul de pamant, si am curatat ce am putut curata din pamant, fara sa afectez radacinile, si intradevar sau dezvoltat radacinile, spre susprindere mai mult in sus decat sa coboare la baza ghiveciului, si foarte putin in diametru...ciudat...dar incepea sa nu mai aba loc, asa ca decizia a fost corecta din punctul meu de vedere. In urma transplantarii si volumului plantei am reusit sa rup 2 crengute mai marisoare, care ulterior i-am taiat corect si i-am pus in apa...daca se prind ii dau cumnatei sau le tin si mai facu un ghiveci la fel de stufos in primavara, cand mai pun 2 la inradacinat....dar voi vedea. In urma ruperei nu stiu daca sa suparat planta ca am avut la 2 zile 2 frunze maronii si 3 sau ingalbenit...oricum planta are de unde lasa frunze, nici nu se cunoste ca au picat, dar acelasi lucru, frunzele cu probleme au fost la baza si nu din coroana. bobocii sunt toti ok , mai putin cel care ma aspet sa pice, si se pare ca plantei ia placutca am transplantat-o deoarece sa oprit din ingalbenit si maronit frunze, si a inceput iar sa dea lastari, dupa aproape 1 saptamana de la transplantarea in 20 cm.
Singura mea dilema este, si a fost de fapt de la inceput faptul ca lastarii noi au culoare de verde crud (verde foarte deschis) dar pe masura ce creste frunza se mai inchide putin..dar nu la aceeasi culoare cu frunzele ceva mai batrane, iar pana la o dezvoltare mai mare, raman asa, verde crud, abia cand este la o anumita maturitate incepe sa se inchida.

Intrebari: (desi oarecum "inteleg" planta, sau cel putin asa cred, mai bine intreb pe cei mai experimentati)
1. A pierdut bobocii in acele zile inourate, este normal? - eu cred ca da, avand in vedere "fitele" care le are
2. E normal sa se dezvolte chiarasa de repede radacinile? - aici mi se pare oarecum anormal...dar astept un raspuns
3. Aproximativ 10 cm in diametru si aproximativ 4 in , inaltime, nu e pre mult intr-o luna? - si aici mi se pare anormal, mai ales ca intr-o luna sa epuizat si eventualii hormoni cu care a fost tratata.
4. E normal ca lastarii, chiar si bobocii noi sa fie verde crud o perioada indelungata? - aici nu stiu ce sa cred, dar par toti sanatosi "tun" si au si luciul sanatos
5. Faptul ca am avut frunze maronite, si ingalbenite, e motiv de ingrijorare ? - eu cred ca nu, ca nu au fost multe, si orice planta mai pierde boboci si frunze, dar la gardenia nu stiu cat de important poate fi acest aspect...
6. Are foarte multi boboci, chiar mai multi decat am avut atunci cand am luat-o la mine, si da incontinu sa faca pe aceeasi ramura, unii sunt chiarcate 2 alaturati, si asta cat am putut vizualiza si numara astazi, pun pariu ca sunt mai multi. E normal sa aia atatia? - mi se pare mie putin anormal, pentru ca daca vor creste sanatosi, aproape ca din 2 in 2 cm ar avea cate un boboc.
7. Bobocii care nu reusesc sa ajunga lumina la ei corect, vor cade? - asta ar fi ceva nou pentru mine, asa ca prefer sa imi spuna cineva cu experienta, avand in vedere ca ei sunt ascunsi destul de bine, de tufa.
8. Am procedat bine cu udatul? - avand in vedere, dezvoltarea ei eu spun ca sa, dar mi se pare putin ciudat ca o planta in plina vara si vreme caniculara afara, sa ii dau apa 1 data la 1 saptamana si ceva, asta ar insemna ca pe timp de iarna ori sa o ud o data la luna sau chiar mai mult, ceea ce mi se pare ok este cum am procedat cu apa din farfuriuta care ii mentine umiditatea atmosferica necesara...
9. Sa mai intalnit pana acum sa fie destul de rezistenta chiar si la curenti de aer, si conditiile descrise de mine? - la cate am citit despre aceasta planta , mi se pare ciudat, ca nu am avut probleme majore cu ea pana acum, mai ales ca am "maltratat-o", inspre binele ei totusi (si i-am comunicat asta:wasntme:), putin cu schimbarile si cu mutatul, curentii de aer, insecticid si fungicid pe la radacini, scos afara la aerisit, soare direct inainte de apus...., iar la alte persoane la cea mai mica schimbare a spus adio la planta.

Planta nu primeste un tratament special al ei, ci o ingrijesc exact la fel cum fac cu toate, si e foarte ciudat ca ma inteleg bine cu gardenia dar cu impatiens toscana, nu ma pot intelege (deja e a 2 a care moare la mine), cu tradescania purpurea, iarasi nu ma pot intelege, Campanula portenschlagiana, nu reusesc nicicum sa ma inteleg, desi cu Campanula ishopylla ma inteleg de minune, ba chiar ma rasplatit cu primele ei 3 flori , si mai sunt inca vreo 20 boboci in crestere, de cand era mica, aproape lastar inradacinat.
Ciudat oricum, gardenia care e cu fite vreasi ce am mentionat mai sus nu vor nicicum.

Multumesc pentru rabdare si pentru eventualele raspunsuri.




 
Ultima editare:

geodezia

Well-Known Member
eu am omorit vreo 10 deci pa ce am observat eu ca daca lasi planta toata cu balotul de pamint cu tot asa a ramas dupa ce a dat coltu adica nu au trecut radacinile in noul pamint asa ca m-am lasat pagubasa
sunt fitoase rau
ceva sfatuiesc sa incercati sa urpeti lastari viabili pina nu va mor si sa ii prindeti
chit ca am incercat si asa si nu am rsusit sa prind nici unul
na poate aveti noroc
plantuta noua nu o puneti in pamint de magazin si de asta de gradina ca asa nu faceti nimik
na spor
 

adrianam

Well-Known Member
Mie mi se pare ca verdele deschis al cresterilor noi se datoreaza luminii insuficiente.
In rest cred ca ai procedat corect.
 

Ionut Spoiala

New Member
Fara aintra prea mult in filozofii, eu sunt de parere ca si florile, de fapt orice planta, chiar si buruiana rea din camp, au un suflet neinteles. Asta venind de la mine, care Dumnezeu reprezinta ceva ce este prost inteles de 98% din populatie (sunt ortodox), din cauza ca eu sunt mai mult pe "stiinta si cercetare", si desi cred, am niste filozofii care au pus pe ganduri chiar si un preot:D.
Datorita acestui fapt, eu credca orice planta "te simte", exact cum multe persoane le vorbesc, practic parerea mea este ca orice planta este ca un catelus, daca o ei de mica si o obisnuiesti cu anumit regim de crestere, o anumita dieta,si o respecti 90% din cazuri, atunci ea nu are motive sa se supere. Florile care mi-au murit pana acum, fie nu le-am acordat suficienta atentie (Gardenia, Crossandra, Campanula isophilla si Gerbera sunt cele decare ma ocup si acord atentie foarte multa), fie nu am avut conditiile necesare pentru ele.
Gardenia mea de cand am luat-o sa adaptat subit, exact in acelasi loc, nu a dat semne de supapare majora pana acum, dar dupa cate am mai cauta online si am citit ore intregi inclusiv topicul acesta am realizat ca ea sa suparat zilele trecute care au fost innourate si nu a primitcantitatea de lumina. Am tras concluzia asta ca am citit in vreo 3 locuri (nu am stat sa retin link-urile) cadaca sunt mai multe zile innourate "devine mofturoasa" si "scuipa" boboci, de aceea este bine sa i se asigure o lumina artificiala in astfel de cazuri. Eu am schimbat ghiveciul ca oricum trebuia schimbatdaca am simtit radacinile la degete.

@geodezia eu am impresia ca a mea a nimerit exact aceleasi conditii in care a fost crescuta, din cauza ca nu ia trebuit aproape deloc timp de acomodare, de fapt lumina, temperatura si umiditatea (asta o sporesc eu, la nevoie), le are in locul in care o tin, plus cred ca a simtit ca o indragesc, si eu, si sotia, ca amandoi ne uitam la ea in fiecare dimineata, dar numai eu o ingrijesc si ii curat frunzele saptamanal, bucata cu bucata, chiar si cele "ascunse" care nu vad lumina multa, cu un buretel foarte fin care l.am lipit pe un bat lung de 30 de cm si la vreo 5-8 funze il spal cu apa statuta de 3-5 zile , uneori de 2 zile, e o actiune migaloasa ce-i drept dar eu cum sunt obisnuit sa lucrez cu, componente electronice cat varful unui ac mai marisor, nu ma deranjeaza, si actiunea asta dureaza decat 10 minute, poate 20 daca sunt putin mai obosit ca viteza scade...sa fiu sigurca nu deteriorez frunzele.
Eu personal, am impresia ca multa lume supra-uda plantele, si la un moment dat, radacinile putrezesc. Am facut acum 4 zile un test (5 cu ziua de azi), si anume am luat o gerbera, putin mai pricajita din Hypermarket (eu avand deja una la fel tot de acolo si ii cunosc regimul) si am transplantat imediat ce am ajuns acasa, am pus 1 pun de pamant de plante de interior, 2 de turba si 2 de perlitsi am tinut-o tot asa pana am avut un ghiveci plin pana la refuz...adica sa dea pe afara aproape, asta din cauza ca stiu ca imediat dupa transplantare trebuie udata planta si scade aporximativ 1 cm dupa prima udare. Am transplantat gerbera cu succes, era vai de capul ei (era si singuracare mai era), frunze galbene, unele rupte, si dupa am cosmetizat-o taind frunzele deteriorate si au ramas cele galbene (aproape galbene), am udat, sa lasat pamantul cum am zis si a curs apa prin gaurile ghiveciului care am facut eu cu bormasina foarte multe, sunt in jur de 30 gauri de juma de cm iar ghiveciul e de 16 cm (1,5L) adica mic. Dupa cum am spus intr-un post anterior am facut si niste picioruse care tine ghiveciul la 1 cm deauspra farfuriutei, special sa nu stea pamantul in apa (sa balteasca), si daca va curge apa numai bine poate ramane in farfuriuta si asigura o umiditate atmosferica. Gerbera acum arata foarte bine (florile au petale rupte) iar funzele mai galbui au prins un pic de culoare verdesi sa inviorat toata. Umiditate din sol imediat dupa transplantare a fost exact la limita intre umed si ud, ceea ce pentru gardenia este rau, la gerbera e ok care radacinile mult mai puternice, dar nu trebuiesa se intample des (am ucis 2 la inceput asa dar nu aveam nici masuratorul de umiditate). Acum fiind a 5 zi am masurat si este intre uscat si umed...putin peste uscat, ceea ce inseamna ca maine dimineata trebuie sa ii pun 120 ml de apa (ca sigur maine isi va lasa frunzele in jos si floarea nu va mai sta fixa) si dupa o juma de ora trebuie sa masor inca o data, si daca nu este intre uscat si umed, exact la mijloc atunci fie mai pun apa si masor, fie la urmatoare udat scad 20ml din cantitate ... Gardenia mea...abia peste vreo 6 zile va fi nevoie sa o ud cred, si la 2 zile masor umiditatea,seara de obicei, de fapt la toate plantele, si 1 data pe zi,tot seara, pecele care stau afara, in felul asta stiu ca dimineata ma bag la udat ininte sa plec la lucru, dardupa caz, unele necesita udare imediata, in functie de temperatura de afara si/sau temperatura interioara, dar pana acum crossandra cere in general 1 data la 2-3 zile, restul la 4-5 zile si gardenia peste 6-7 zile.... Mi-am facut un dozar exact de apa cu care sa ud aproape fiecare planta si tot timpul masor umiditatea solului, dar totusi cu grija ca sonda poate distruge radacini si lasa si o gaura in sol care o acopar!!! Si la toate care le am, inafara de ceva trandafiri care au naparlit de tot (pp ca din cauza unei supra udari...nu intru in detalii), dar cand i-am facut program au inceput sa dea frunzulite noi...deci sunt salvati, din cauza unui program de udarein functie de umiditatea solului.
DECI...mai incerca cu una si cauta MOISTURE METER ( eu la Dede... am gasit) care e simplu de folosit si costa inte 10 si 20 leim si daca nici asa gardenia nu vrea, atunci e ceva in ambientul din casa ce nu-i place, poate detergentul cu care se face curat. Am observat ca de fiecare data cand se curata locul unde sta, frunzele de la baza parca isi pierd luciul, iar la curatenia saptamanala a frunzelor isi revine....
AAA....siam pus niste butasi in apa, cu un strop mic de otet si o aspirina zdrobita, si azi am vazut ca unul face lastar(ciudat) iar partea care ein apa a pacut un fel de magza semitranparenta, care cred eu ca le merge bine, deoarece a implinit o saptamana si nu sa uscat nimic, ba chiar se comporta ca si cum ar fi in pamant. Aceeasi metoda am folosit la hibiscus care am inradacinat 3 lastari...fara pet, fara hormoni de inradacinare, si lasat borcanul in geam, unde bate soarele dar prin geam se retin o cantitate mare de UV incat sa nu arda frunzele (am un exacum si crossandra care sta la acelasi geam....si le merge foarte bine fara arsuri). Nu tin sa le inradacinez lastarii de gardenia, dar daca inradacineaza tare bine ar fi sa mai fac un ghiveci, un frate-sora la cea care o am:-D

@adrianam - lumina, poate, dar frunzulitele incep sa se inchida in masura ce se maresc, si am intrebat din cauza ca undeva citisem ca poate fi o carenta de azot (nitrogen) daca lastarii noi sunt verde deschis. Ma gandesc ca daca nu avea lumina suficienta, ar fi multe frunze cu probleme, nu doarcele noi, si plus cele "ascunse" in tufa care primesc foarte putina, sunt ok mai putin lastarii... Totusi am vazut azi 2 frunze care sunt aproximativ jumatate de deget lungime si dau sa se inchida la culoare de la nervuri spre margine ,si nu, sigur nu e cloroza ca nu seamana nici pe departe, plus ca pamantul de citrice folosit are surplus de fier. Mi-a "scuipat" si al 4 lea bococ mare azi, deci de acum nu va mai inflori pana peste o luna sau chiar 2, oricum am vazut azi inca vreo 3 boboci in formare ca se observa tijele lor si ii diferentiez destul de usor de frunze, iar restul sunt lucitori si "tapeni" pe ramuri, nu dau semne de cadere...
Lumina cred ca are, dar nu as vrea sa fac teste, daca acolo sa simtit bine. Poate dacaas avea 2..m-as incumeta sa o duc mai langa fereastra sa o mangaie soarele incepand cu ora 13-14. Geamul care ii da lumina este fix in fata ei, dar o fereste balconul vecinului de deasupra de razele solare, ea fiind in celalat capat al camerei. Geamul este de fapt un perete intreg, ca are si usa de la balcon inclusa, ma putiun portiune unde sta caloriferul caree sub geam in rest e sticla termopan si apusul il vad in fiecare seara, este foarte luminoasa toata camera, dar ce-i drept e mai putina lumina fatade unde este geamul...dar nu cu mult, cum se spune in reclame TV "cu o nuanta mai inchis":D nu cu 8.


Nu ma dau expert si cu siguranta nu voi fi (in caz ca am spus mai sus ceva care poate sugera asta), dar sunt atent la multe detalii (mai mici sau mai mari) si aspecte in tot ceea ce fac si ce am spus mai sus sunt decizii luate si gandite destul de intens, cat si unele observatii facute de mine cand ingrijesc plantele mele. Daca cineva ma corecteaza, atunci nu ma supar (daca are si argument doresc sa si-l exprime) iar daca ajuta pe cineva chiar ma bucur mult.;-)


LE: AAA...inca ceva, am citit aproape peste tot udarea sase faca cand pamantul la suprafata se usuca, si personal credca e gresit spus si inteles deoarece asta inseamna sa ai o anumita compozitie a pamantului pentru ca uscarea lui la suprafata sa sugereze si uscarea lui la radacinile plantei. La gardenia mea se usuca la 2 zile la suprafata dar nu are nevoie de apa, dar il pulverizez usor incat sa nu fie uscat la suprafata (la fel fac si la celelalte plante mai putin la busuic care sa facut atat de des incat pamantul nu-l mai vad ). Acest fapt e testat de mine tot cu masuratorile, iar pulverizarea usoara facuta de mine nu afecteaza cu nimic udarea viitoare a plantei...am masurat si asta cu acel masurator de umiditate a solului si nu erau schimbari. Iar toate plantele primesc pulverizari pe frunze cu apa calduta dimineata si seara, mai putin busuiocul si campanula isophillacare le pulverizez si in plin soare arzator si le place chiar. (isophila si-a deschis o floare - a 3 a- exact dupa ce am pulverizat in plin soare, la 2 minute diferenta de fapt).
 
Ultima editare:

cnastase37

New Member
Cam lung mesajul tau si cam greu de parcurs. Am si eu acasa citeva gardenii (clasice si kleims) plus citeva scoli de butasi carora le-a mers destul de bine; cea mai veche are peste 3 ani de zile si a suferit citeva tunsori intrucit devenise mult prea voluminoasa. Flori de la ele am avut la greu, incepind de prin martie si chiar si in perioada caniculara. Recunosc ca am si eu vreo 2 gardenii pe constiinta, insa chestia asta nu m-a descurajat. Am facut "fine tunning" la conditiile de mediu/sol/udare pina cind mi-a iesit. Acum, din experienta mea, sa incerc sa raspund la ceea ce ai intrebat.

1. A pierdut bobocii in acele zile inourate, este normal? - eu cred ca da, avand in vedere "fitele" care le are
Faptul ca sint 2-3 zile innourate in perioada de vara, nu determina caderea bobocilor, atit timp cit planta e la fereastra. E posibil sa fi avut un soc de mediu dupa cumparare (diferente mari temperatura/umiditate fata de mediul de cultura) sau nu a mai primit atit de multi nutrienti/hormoni cu cit era invatata. Olandezii pompeaza la greu hormoni in ele, de aceea au si frunzele asa de dese. Intrucit tufa e mica, e normal sa se intimple asa.

2. E normal sa se dezvolte chiarasa de repede radacinile? - aici mi se pare oarecum anormal...dar astept un raspuns
Da, e in perioada din an in care cresc puternic. Isi dezvolta radacinile pt ca e mica si are nevoie de nutrienti.

3. Aproximativ 10 cm in diametru si aproximativ 4 in , inaltime, nu e pre mult intr-o luna? - si aici mi se pare anormal, mai ales ca intr-o luna sa epuizat si eventualii hormoni cu care a fost tratata.
Cred ca hormonii inca actioneaza si in plus e perioada ideala din an pt crestere. In situatia data, nu cred ca e mult.

4. E normal ca lastarii, chiar si bobocii noi sa fie verde crud o perioada indelungata? - aici nu stiu ce sa cred, dar par toti sanatosi "tun" si au si luciul sanatos
Depinde ce inseamna indelungata. In cazul gardeniilor, frunzele devin verde intens cind sint aproapte de dimensiunea finala, unei frunze ii ia cred 2-3 saptamini sa ajunga la maturitate. La tine cred ca insa e de vina si apa pe care o folosesti. In cazul gardeniilor NU se foloseste la udat apa de robinet pt ca are f mult calcar si e usor bazica. Ideal e sa folosesti apa de ploaie (daca o poti colecta) sau apa demineralizata/distilata (o gasesti la supermaketuri la raionul auto, aprox 6lei/5L). Calcarul si ph-ul bazic blocheaza asimilarea Fe si Mg de catre gardenie ceea ce se traduce in lipsa de clorofila a frunzei, verde pal al frunzelor noi, ceea ce duce la slabirea sistemului imunitar al platei si apoi moartea acesteia (de obicei prin putrezirea radacinilor).

Ph-ul apei si porozitatea pamintului sint 2 aspecte critice la gardenie. Multa lume le neglijeaza iar gardeniile nu iarta.

5. Faptul ca am avut frunze maronite, si ingalbenite, e motiv de ingrijorare ? - eu cred ca nu, ca nu au fost multe, si orice planta mai pierde boboci si frunze, dar la gardenia nu stiu cat de important poate fi acest aspect...
Ideea e ca fenomenul sa nu continue. Dupa ce sint cumparate, e normal sa aiba un soc in noul mediu. Daca insa caderea frunzelor continua, atunci nu o ingrijesti corect si de obicei prima de blamat e apa.


6. Are foarte multi boboci, chiar mai multi decat am avut atunci cand am luat-o la mine, si da incontinu sa faca pe aceeasi ramura, unii sunt chiarcate 2 alaturati, si asta cat am putut vizualiza si numara astazi, pun pariu ca sunt mai multi. E normal sa aia atatia? - mi se pare mie putin anormal, pentru ca daca vor creste sanatosi, aproape ca din 2 in 2 cm ar avea cate un boboc.
Gindeste-te ca a fost crescuta in mediu optimizat pt crestere si inflorire. Nu vei gasi asa ceva in apartamente/case. E f posibil ca parte din boboci sa pice, mai ales ca planta e mica, insa macar se va adapta la noul mediu.

7. Bobocii care nu reusesc sa ajunga lumina la ei corect, vor cade? - asta ar fi ceva nou pentru mine, asa ca prefer sa imi spuna cineva cu experienta, avand in vedere ca ei sunt ascunsi destul de bine, de tufa.
Nu am auzit asa ceva. Frunza e cea care face mincarea pt plata, nu bobocul. Floarea nu are nevoie de soare. Se va deschide poate mai devreme daca bate direct soarele pe ea, insa cresterea bobocului si inflorirea depinde de frunza.

8. Am procedat bine cu udatul? - avand in vedere, dezvoltarea ei eu spun ca sa, dar mi se pare putin ciudat ca o planta in plina vara si vreme caniculara afara, sa ii dau apa 1 data la 1 saptamana si ceva, asta ar insemna ca pe timp de iarna ori sa o ud o data la luna sau chiar mai mult, ceea ce mi se pare ok este cum am procedat cu apa din farfuriuta care ii mentine umiditatea atmosferica necesara...
E foarte relativa chestia cu udatul. Am o gardenie de peste 3 ani care bea peste jumatate de litru de apa pe zi in perioada asta. Daca sint 2 zile innourate, bea jumatate din cantitatea asta. Iarna trecuta lua aceeasi cantitate le 4-5 zile. Stiu pt ca folosesc ghivece cu rezervor/fund dublu si vad cita apa trage de fiecare data. Ideea e sa simti pamintul de la adincime: trebuie sa fie reavan cam ca un burete stors bine de tot.
9. Sa mai intalnit pana acum sa fie destul de rezistenta chiar si la curenti de aer, si conditiile descrise de mine? - la cate am citit despre aceasta planta , mi se pare ciudat, ca nu am avut probleme majore cu ea pana acum, mai ales ca am "maltratat-o", inspre binele ei totusi (si i-am comunicat asta:wasntme:), putin cu schimbarile si cu mutatul, curentii de aer, insecticid si fungicid pe la radacini, scos afara la aerisit, soare direct inainte de apus...., iar la alte persoane la cea mai mica schimbare a spus adio la planta.
Ale mele nu au nici o treaba cu curentii de aer. Le flocaie in balcon vintul cum vrea el si nu au cazut boboci din cauza asta. Pai ce? In mediul lor natural nu e vint...? Daca stau si ma gindesc au chiar si parte de taifunuri! Probabil cei care se refera la curenti se refera la cei care apar iarna cind se lasa geamul deschis in dreptul lor si care le-ar cauza un soc de temperatura.
 

lelia

Well-Known Member
Geo, sunt superbe plantele ! sa-ti traiasca !
Sunt obtinute din butasi ? inteb pentru ca cele din comert ,au forma de ,,tufa '' ,ale tale sunt cu port inalt si au si ceva diferente intre ele.
 
Sus