Discutii bonsai.

vali

Active Member
Moderator
Ce interesant... mugurii apar exact din marginea interioara a taieturii. Pana-n toamna cred ca nici nu se va mai cunoaste locul. Ce bine ar fi sa fie asa la mai toate speciile :rofl:
Bine, io ma mir ca prostu', pentru ca n-am avut niciodata suculente in lucru :oops: .

Bravo Hoinar!
Mai vrem... asa, de pofta... :)
 

vali

Active Member
Moderator
bandi87 a spus:
lasa ca anul trecut tu erai hotul :rofl: ne aratai poze cu copaci inverziti iar la noi nu puteai sa iesi din casa de la zapada :aoleu:
Va arat si anul asta, daca vreti...
Ia uite aici ce frumusete de "muguri" am in balcon (si e si degerata) :rofl: http://www.ahrtp.com/EG_Images/Onion_op ... ipedia.jpg Asta din poza nu-i a mea, dar am una la fel, care a fost uitata in dulapul din balcon. Am vrut sa-i fac o poza, dar mi-a zis ca-i este jena... :oops:
hoinar a spus:
Dar ce sa facem! Noi specialistii care suntem pe calea artei bonsai si intram in transa primavara ca sa putem taia o frunza, abordam specii grele :rofl: Asta e! :D Nu e la indemana oricui. :D
Corect! Fiecare, dupa posibilitati :) !
 

vali

Active Member
Moderator
Felicitari fetei! :D
Dar si fotografului... :)
Intr-adevar, frumoase imaginile. :clap:
 

vali

Active Member
Moderator
Nu este niciun fel de problema, hoinar... indiferent unde ai posta, mai devreme sau mai tarziu, egradinarii citesc. In functie de gradul de interes al subiectului, se si raspunde.
Chiar daca uneori dureaza, macar aici raspunsurile sunt pertinente :D
 

vali

Active Member
Moderator
Sash a spus:
@all - printre "obligatiile" moderatorilor se numara si stergerea/mutarea replicilor offtopic cand sesizeaza acest lucru.
Eh, uite asta-i un lucru bun de stiut. Acum astept. :)
 

Sash

Active Member
:p
Mda... asta-i o regula pe care eu o aplic destul de rar - consider ca si offtopicurile au rolul lor in mentinerea atmosferei placute si tonului relaxat al discutiei... daca insa incep sa aiba rol contrar... vor fi sterse :D chiar si fara explicatii.
 

vali

Active Member
Moderator
Eeee, sefa a... "zis si facut" :)
Abia ma asezasem si eu sa astept, da' n-am mai apucat :( :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
Sunt cam peste tot in jurul lacului. Si pe "Insula Pensionarilor" si pe malul opus vechiului debarcader. Sunt splendizi, toamna! :D
Se pare ca e vorba de Taxodium distichum (chiparos de balta). Vorbitorii de engleza il numesc "bald cypress" http://en.wikipedia.org/wiki/Taxodium_distichum
Recunosc ca multi ani mi-a placut sa cred ca este vorba de Metasequoia glyptostroboides (Dawn Redwood), in special datorita formei conice a coroanei. De regula, chiparosul de balta formeaza coroane mai "plangatoare" si mai "top flat". Oricum, speciile sunt foarte, FOARTE, asemanatoare. Si specialistii le-au confundat. Metasequoia e considerat o fosila vie, initial s-a crezut ca e pierdut, dar a fost redescoperit in China prin anii '40. De atunci, a tot fost inmultit si "imprastiat" prin toata lumea ca arbore ornamental, prin parcuri, terenuri de golf, gradini, etc. Spre deosebire de chiparosul de balta, redwood-ul suporta si soluri mai uscate. Mult timp s-a considerat ca principala deosebire dintre specii este lipsa "genunchilor" (pneumatoforii) la Metasequoia. Dar, mai nou, s-a descoperit ca daca e plantat in vecinatatea apelor, apar si la el. Astfel, singura "mare" deosebire a ramas forma frunzelor (acelor), care la chiparos sunt mai ascutite, iar la redwood au varful mai rotunjit.
Uite si un articol despre Metasequoia http://users.telenet.be/sequoiadendron/ ... oides.html

Si apropo de inmultire, cica se prind foarte usor din butasi (ambele specii). :D

PS: Ma bucur c-ai revenit :)
 

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
Sunt ingrozit pentru ca nu cred ca or sa reziste cele doua plantute. Deja s-au ofilit un pic varfurile
Cat sunt mici, au nevoie de foarte multa umiditate, inclusiv in aer. Incearca sa acoperi cu ceva (pet, folie, etc.). Daca nu, ia-ti "pitica" :D si mergeti mai bine la cules de ramurele, decat de seminte :).
hoinar a spus:
Succesele sunt ale ei, esecurile imi apartin :)
:rofl: Asta mi-a placut!
 

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
Am inteles ca ai si tu un pui-fetita, asa ca ar trebui sa cunosti din aventurile unui " tata de fata " :D
Oho, si inca cum... :D. Numai ca acum, la 16 ani, am trecut de faza cu seminte incoltite, cules de frunze... Acum, avem opinii :)

hoinar a spus:
Iar ma facusi sa rasfoiesc DEX-ul. Dupa pneumatofor :oops: :D
Pai daca scriam doar "genunchi", probabil ca nici DEX-ul nu te ajuta prea mult :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
Un inceput foarte frumos! :marfa:
Pacat ca trunchiul nu este perfect drept, pana jos. Dar cred ca se poate remedia.
Ramurile pastrate pornesc frumos. :D Din cate vad, sunt si semne serioase ca se vor ramifica.

TIP: daca vrei ramificatii mai jos pe ramuri, defoliaza ramura cu exceptia ultimei perechi de frunze din varf. Asta va activa mugurii din axila frunzelor taiate, iar cei terminali (din varf) vor fi "taiati de la portie" :evil:. Dupa ce apar noile ramurele, pastrezi ce-ti convine.

Spor.
 

vali

Active Member
Moderator
E frumos albul ala cu doi-trei stropi de rosu.
Probabil ca ai ratat un mugur floral la ultima tundere :) si de-aia a inflorit. :rofl:
Oricum, daca si-a dat drumul la crescut, bate-o in cuie acolo unde e! Se pare ca i-ai gasit locul :) .

TIP: Pe plantele aflate in dezvoltare nu e indicat sa fie lasate prea mult florile. Bucura-te o zi sau doua de ele, iar apoi tunde-le. Consuma foarte multa energie, iar planta nu va mai ramifica si nu va mai creste la fel de bine.
 

vali

Active Member
Moderator
Cel mai mult imi place faptul ca "ai facut echipa" cu cea mica :D si ca o antrenezi si pe ea in activitati ce implica plantele.

In primele doua imagini, as fi tentat sa cred ca-i vorba de ulm... totusi, nu-mi pot da seama bine si n-as baga mana in foc. Poti sa examinezi baza frunzelor, iar daca e asimetrica, atunci e ulm http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... glabra.jpg Daca e simetrica, probabil ca e un carpen http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... etulus.jpg

Rasadul din bobitze negre nu stiu ce ar putea fi, dar semintele de frasin arata asa http://www.nrs.fs.fed.us/disturbance/in ... ed_200.jpg si nu prea "se pupa" cu descrierea facuta de tine :)

Oricum, chiar daca-s tinerele, par in putere si sanatoase toate. Se pare ca "generatia viitoare" face treaba buna :D
Sa-ti traiasca!
 

vali

Active Member
Moderator
Frumosi "fluturi verzi" :) ...
E interesant de urmarit evolutia acestui copacel. Voi fi atent 8)
 

vali

Active Member
Moderator
Dap, asa par... nervuri asimetrice, margini dublu-dintate...
Daca-mi arati si scoarta celui din care ies frunzele astea, :giggle: as putea fi mai categoric. :)
Dar chiar si-asa, seamana "ingrozitor" cu ce am eu... si eu am pumila in fata ochilor chiar acum, cand scriu randurile astea. :).

PS: Sunt si lipicioase cand sunt tinere? Daca da, ala e: siberianul!
 

vali

Active Member
Moderator
Da, desi este foarte tanar, este un ulm siberian. Sa-ti traiasca!
TIP: Cresc extrem de repede daca sunt plantati direct in camp. E cam ca-n varianta cu Fat-Frumos: intr-un an cat altii-n trei. Ceea ce nu-i putin lucru in bonsai.
hoinar a spus:
Multumesc. Deja incep sa ma simt jenat ( profitor ) fata de tine...
Stai linistit! Cand voi simti si eu acelasi lucru, nu-ti voi mai raspunde :) . Deci, atata timp cat dau raspunsuri, se considera ca o fac (implicit!) cu placere. :)
 
Sus