Crassula ovata

aleynad

Active Member
Moderator
daca am ocazia sa pozez crassula inflorita a soacrei mele, o voi posta cu prima ocazie
deocamdata e plina de boboci albi :D
secretul: nu o bibileste deloc :)
nu ca mine care in fiecare zi inspectez florile non-stop :rofl:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Chiar te rog s-o pozezi! Măcar aici s-o pot admira şi eu înflorită. :)

De bibilit nu le bibilesc nici eu, dar îmi sunt dragi chiar dacă nu fac flori. Mă bucur dacă reuşesc să le însănătoşesc după isprăvile din anul acesta.
Poate ne spui câte ceva din condiţiile pe care le oferă soacra ta. Unde o ţine vara / iarna? La ce temperaturi? Frecvenţa cu care o udă, expunerea la soare / lumină... :D
 

gino

Member
Trebuie stiut un lucru. Nu infloreste daca nu are in jur de 14 - 15 ani.
Daca are varsta, atunci ar trebui tinuta la caldura in perioada de iarna, pentru ca acum este sezonul cand infloreste.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Interesantă şi importantă informaţia, gino! Mulţumesc! Cea mai bătrână plantă a mea e destul de aproape de această vârstă. Sper să reuşesc s-o menţin sănătoasă.

Nu ar strica să detaliezi puţin privind condiţiile de iernare în vederea înfloririi. Dacă e pui iernează la rece fără udări precum cactuşii? Iar dacă e matură la ce temperatură s-o ţinem? Şi cât de des s-o udăm? (de ex. eu ţin crassulele mele în cameră arareori încălzită în care încerc să asigur o tempetatură de 10-15 grade)

Mi-ar prinde bine şi părerea ta, având în vedere experienţa mai amplă cu cactuşii şi suculentele, în ce priveşte tratamentul aplicat în cazul rănilor / tăieturilor în vederea unei bune cicatrizări.
 

gino

Member
Adina, este adevarat, plantele tinere pot sa ierneze in aceleasi conditii ca si cactusii, adica la o temperatura de 8 - 10 grade si fara apa.
Eu asa procedez, neavand alte conditii de iernare.
In aceasta situatie, planta dupa ce isi epuizeaza rezervele nutritive din radacini si trunchi, trece la frunzele bazale, din care consuma lent pentru supravietuire. Treptat frnzele se usuca si cad, ajungand in primavara doar cu frunzele de pe varfurile ramurilor, dar in viata.
Recunosc, conditiile mele sunt destul de dure, mai ales pentru suculente, dar plantele supravietuiesc fara probleme.
In cazul plantelor iernate in spatii cu temperatura mai ridicata si cu lumina din belsug, cred ca o udare usoara, o data pe luna, este deajuns.
O udare mai abundenta in aceasta perioada face ca planta sa intre in vegetatie iar varfurile lastarilor sa se etioleze usor pana in primavara.
Pentru a putea admira florile plantelor mature, trebuiesc tinute in spatii incalzite, unde temperatura nocturna sa fie de 10 - 15 grade, iar cea diurna de 20 - 25 de grade.
Daca nu se doreste inflorirea plantei, se apeleaza la conditiile expuse mai sus.
Cred ca stiti cum arata florile, dar le mai puteti admira odata :
http://farm4.static.flickr.com/3274/307 ... 12dcc7.jpg
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc, gino. Din păcate pe timpul iernii şi plantele mele trebuie să se adapteze la condiţii vitrege. Deşi temperatura oferită nu e aşa extremă (cameră mai rece cam 10 grade şi cameră mai călduţă - cam spre 15 grade), din păcate luminozitatea e problema la mine. Pe holul luminos în care stau multe în timpul anului temperatura scade mult iarna fiind improprie, în perioada de vârf, oricărei plante. :( Aşa că răresc mult udarea pentru a opri din vegetaţie cât mai multe plante. Cele care se etiolează sunt tunse bine primăvara - dacă permit acest lucru.
Oricum crassulele mi-au ieşit din fiecare iarnă destul de puţin şifonate, cu foliajul puţin rărit. :D

Chiar de nu le voi vedea înflorite (pe viu nu am văzut nici măcar una), îmi plac pentru aspectul de copăcel decorativ. Florile îmi par asemănătoare cu ale sedumului, dispuse în bucheţele. Sunt apropiate şi ca mărime?
 

gino

Member
Am avut ocazia sa vad o planta inflorita. Florile apar pe varfurile de crestere ale ramurilor, sunt asemanatoare cu cele de Sedum, un pic mai mari. Plantele mature infloresc masiv daca au conditii optime.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Sunt sigură că arată spledid! :visator: E răsplata potrivită pentru o aşteptare îndelungată. :wink:
 

aleynad

Active Member
Moderator
din cate am inteles crassula de la soacra mea are cel putin 15-16 ani
vara o tine afara, in soare, dar o uda aproape in fiecare zi
iarna o tine la lumina indirecta, in holul de la intrarea in casa, unde temperatura e cam de 15-17 grade
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc pentru informaţii. Deci vârsta e un factor cheie. Oricum răbdare am cu carul. :) Ai mei au abia vreo 13 ani.
 

lelia

Well-Known Member
:eek: nici eu ....!!!
E frumoasa, ca o printesa ! sa-ti triasca Mada si sa infloreasca mereu :D
 

enya

Member
la crassula mea a inceput sa-i cada frunzele...e normal pentru aceasta perioada?plantele mele sint in casa si sint 20 de grade...
 

gino

Member
Pierderea frunzelor bazale este un fenomen firesc in aceasta perioada.
Daca nu ai mai udat planta, ar trebui sa o faci macar o data la doua saptamani. Temperatura este cea care permite acest lucru.
 
Sus