Crassula ovata

D

dyayzh

Guest
Cam care este temperatura medie iarna in balconul tau, Simina?
 

ghia_don

Active Member
Am si eu una care are mai mult de 7 ani si inca n-am vazut nici o floricica .Asa arata la inceputul anului
 

rodica05

Member
Corina, sfatul meu este sa-i schimbi pamantul intai - ii place pamant nisipos. Si adauga si ceva pietris. Sa te uiti si la radacini, vad ca au inceput sa-i dea radacini pe ramificatii, semn ca radacinile plantei nu functioneaza corect.
Cu tunsul... las-o ca-si formeaza ea coroana cu timpul.
 

cory_helen

Active Member
mersi ptr sfat, rodica... adevarul e ca nu i-am umblat de mult la radacini... ce sa mai zic de schimbat pamant... am luat niste pamant ptr cactusi si suculente si voi face miscarea asta peste vreo 2-3 luni...

imi place plantuta mea, s-a dezvoltat frumos... are nevoie de vreun ingrasamant special sau isi ia din pamant ce are nevoie?

mersi mult pentru toate sfaturile... va pup... :D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Buna tuturor,
as avea nevoie de ajutor pentru care va si multumesc anticipat: am o crassula ovata, primita de vre-un an de zile - mai jos vedeti si imagini facute acum 2 saptamani.





Nenorocirea este ca a inceput sa se usuce tulpina si toate tulpinitele s-au orientat in jos... Planta o tineam la intrarea in casa, la max 1 m de fereastra, in partea de nord a casei. Asadar nu avea lumina directa...o ud destul de rar, la cateva saptamani o data...

Nu stiu ce s-a intamplat, poate ma puteti ajuta.
Multumesc
 

cory_helen

Active Member
cred ca e din cauza iernii... am si eu crassula si iarna nici nu o bag in seama, nu o ud deloc, doar in weekend ies pe balcon si mai trag un ochi la ea...

mie mi se pare frumoasa, sa stii, dar nu sunt chiar specialista... :D

http://s429.photobucket.com/albums/qq16 ... known3.jpg

asta e a mea... rezista f bine, dar nu trebuie mutata, asa cred... eu nu o mut absolut deloc iarna-vara tot acolo sta...

nu cred ca trebuie sa te ingrijorezi... dar asteapta si parerea unui specialist in suculente... :D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Revin cu completari:
1. pezele de mai sus arata floarea acum 3 saptamani
2. in 24 decembrie am mutat-o din locul in care statea langa alte flori, intr-un loc mai luminos. In locul ei a trebuit sa pun brandul de Craciun :(
3. Dupa cateva zile am observat ca nu-i mergea bine de loc.
Asa i s-au inclinat toate ramurelele, unele dintre ele incep sa se usuce, sa se chirceasca si cad...ciudat e ca se chircesc cumva la mijlocul ramuricii, astfel incat in varf raman frunze verzi care arata bine dar care vor muri si ele atat timp cat tulpina pe care se afla moare.

Ce pot sa fac? Nu vreau sa pierd floarea...am mutat-o la locul ei, cel in care a stat pana acum si-i era bine. Mai departe??? Sa-i schimb pamantul? sa-i dau cu insecticid??

Ce ma sfatuiti? Help! :cry:
 

karmenutza

Member
Ceva daunatori ai cautat? Sau s-o fi modificat brusc temperatura? Unde statea inainte era mai cald sau mai frig decat aici?
Acolo unde pare strangulata tulpina, e moale? Eu asa o vad - parca e strangulata.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Asa e karmenutza, tulpina e strangulata - de fapt s-a uscat brusc in zona respectiva.
Daunatori nu am remarcat, temperatura in casa e constanta (termostatul sta pe 22 grade ziua si ceva mai putin noaptea deci exclus variatii de temperatura).
Nu-mi amintesc daca nu cumva am udat-o in ultimele 3 sapt...
 
Avand in vedere temperatura la care o tii nu cumva ar trebui udata mai des :? :? :? Eu o ud o data pe saptamana si sta la temperaturi ma scazute ca la tine.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Am udat-o...apa simpla, fara nimic ingrasmant.
Acum, cum mi-o fi norocu' dar sper din tot sufletul sa scape.
O ud f rar pentru ca-mi amintesc ca mama avea un astfel de pomisor care a murit intr-o saptamana de la udat excesiv...
Mai am in casa doua crassula mai mici, puiuti, le-am primit acum un an...ingrijite exact ca si planta mai mare (udate la fel, cu aceeasi apa, etc) si lor le merge de minune.

Mai am doua actiuni in minte:
1. sa-i schimb pamantul (nu stiu daca e cea mai buna idee, de aceea astept sfaturi)
2. sa-i schimb locul in casa.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
A ramas doar jumatate din cata era...in disperare de cauza, dupa ce am vazut ca de o luna incoace i se tot inmoaie din ramurele si cad, m-am straduit sa vad ce-i face radacina. N-am reusit sa dezgrop planta de-a binelea si pt ca e foarte mare...cer e ca din radacina f groasa pornesc cam 6 tulpini cam de 5 cm in diametru fiecare. Doua dintre ele erau afectate - innegrite, moi si pe jumatate din diametru fara substanta in interior.
Le-am despartit de radacina (am taiat cu un cutit f bine ascutit)...habar nu am ce s-a putut intampla - imi doresc sa scape dar cum mi-o fi norocul.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Poate e prea cald in casa?
Rodica zicea la un moment dat can nu trebuie udata deloc crassula din nov si pana in aprilie - daca ai balcon inchis si o tii pe balcon cred ca e ideal.
Bafta, sper sa ti se prinda lastarul. EU chiar nu ma pricep sa prin lastari de crassula dar pot sa-ti tai o ramurica de la ai mei daca vrei...
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
eu zic ca ai doua posibilitati:
1. o tunzi si incerci sa o transformi in timp intr-un fel de bonsai, forma ciudata poate ar fi un avantaj
2. o transformi in butasi.

si una din crassulele mele si-a aplecat lastarii din varf in vara, de la o zi la alta, dupa ce i-am facut un dus. asa de tare s-a dezechilibrat ca am gasit-o cazuta din ghiveci cu radacinile afara :eek: . am proptit-o eu cumva si am tot sperat intr-o minune care evident nu s-a intamplat. am lasat-o sa-si revina dupa toate traumele suferite cu lanosii, ramurile indoite, dezradacinarea prin rasturnare si acum in primavara am tuns-o. acum si-a recapatat echilibrul. ar trebui sa-i dau o diploma de supravietuire dupa toate aventurile astea.
si apropo, stie cineva de ce se intampla asta? am vazut si la altii crassule aratand ca niste salcii plangatoare :nu stiu:
 
Mie mi s-a intamplat asa ceva cand intr-o iarna am tinut-o pe hol unde este destul de cald , mai putina lumina si nu am udat-o suficient. Am luat foarfeca, am tuns-o si acum arata bine. :mrgreen: :mrgreen:
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
roxana, eu am avut una care la un moment dat a ramas aproape cheala in urma unui accident. si-a revenit surprinzator, i-au crescut frunze noi foarte repede. cred ca daca e bine ingrijita (si la tine acasa sigur e :wink: ) cu substante nutritive si un loc potrivit cerintelor ei eu zic ca nu va trece chiar asa de multa vreme pana sa o vezi evoluand.
 

Roxana

Active Member
pai atunci o sa o tai weekend-ul acesta. o tai astfel incat sa ramana doar tulpinile drepte, nu?
 
Sus