Concurs bonsai

vali

Active Member
Moderator
A aparut un "EDIT 2" la regulamentul concursului, va rog sa-l cititi.
In acelasi timp, imi cer scuze ca am omis sa fac precizarile de rigoare cu privire la "tanuki", din capul locului, adica inca de la postarea regulamentului.
Pur si simplu l-am scapat din vedere... Asa ca, scuze... :oops:
 

sicora fabian

Active Member
1 - am vazut prezentat ca tanuki un "parteneriat" intre o tulpina moarta si o planta vie, dar si o planta vie mare care a fost "cioplita"; care-i tanuki?
2 - vor intra in concurs in afara celor trei de la fiecare sectiune?
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
1 - am vazut prezentat ca tanuki un "parteneriat" intre o tulpina moarta si o planta vie
Da, acesta este un tanuki.
sicora fabian a spus:
...dar si o planta vie mare care a fost "cioplita"
Asta nu stiu unde ai vazut prezentat ca fiind tanuki...
sicora fabian a spus:
2 - vor intra in concurs in afara celor trei de la fiecare sectiune?
Nu inteleg la ce te referi... In afara "celor trei" CE?

Lamurire: Asa cum bine ai spus, parteneriatul dintre o planta vie si un fals trunchi format dintr-un lemn mort, este cunoscut in bonsai sub numele de "tanuki", sau "Grefa Phoenix".
In fapt, "tanuki" nu este un termen din bonsai. Se refera la o specie de raton (vezi aici http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_raccoon_dog http://www.cerceteaza.eu/2011/04/cainel ... M2ht-Rg-SE ) care, in folclorul japonez, este personificarea inselatoriei. Tanuki este un personaj simpatic, dar umbla numai cu furtisaguri si cauta in permanenta sa insele oamenii http://totaljapandemonium.wordpress.com ... -saviours/
Termenul a fost preluat si in bonsai pentru a defini acei copacei care incearca sa para ceva ce nu sunt :)

Phoenix Graft este denumirea data de vorbitorii de engleza aceluiasi parteneriat planta vie/ lemn mort, facand trimitere la pasarea mitologica ce renastea din propria-i cenusa.
Ma rog, viziuni total diferite, dar asta e...

EDIT: o dovada ca prin acest procedeu se pot realiza si copacei splendizi, este notoriul ienupar tanuki al lui Collin Lewis http://www.artofbonsai.org/forum/viewtopic.php?t=1267 Isi merita locul pe coperta uneia dintre cartile sale.
 

sicora fabian

Active Member
Foioase 08, tanuki: acopera prea mult lemnul mort, il imbraca ca o iedera, nu se vede lupta pentru supravietuire a plantei, reprezinta mai degraba o victorie a salbaticiei, a vietii fata de moarte! Este destul de bine realizat (chiar daca se vad legaturile), destul de bine proportionat, unghiurile bine alese, o compozitie unitara insa . . . n-are emotia unui tanuki! :(
EDIT: am postat in acelasi timp! :)
In afara celor trei piese maxim admise pe o sectiune pentru un singur autor! :D
EDIT 2: ca o dovada a novicelui din mine, am fost mai atras de padurice decat de tanuki, in link-ul pus de tine . . . :oops:
 

vali

Active Member
Moderator
Da, se pare ca am scris in acelasi timp.
Nu, daca cineva vrea sa se inscrie la concurs cu tanuki, acesta "se va numara" ca orice alt copacel, adica va fi inclus in cele trei intrari permise, per sectiune.
Dar trebuie sa spui ca piesa respectiva este un tanuki. Asa se obisnuieste peste tot in lume si, la urma urmei, este de bun simt.
 

sicora fabian

Active Member
Ciudat, totusi, ca la CONIFERE este doar un singur exponat si ala abia "eclozat", un pre-pre-bonsai . . .
Parca vad ca va castiga daca ramane singur! :rofl:
 

vali

Active Member
Moderator
Eh, probabil ca lumea mai asteapta...

Si nu e sigur ca va castiga daca ramane unicul. La romani se intampla frecvent sa alergi singur si sa iesi pe locul doi...
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Conifere 02: ii lipsesc vreo doi ani si un vas mai de Doamne-ajuta! :rofl:
Cred ca ii lipsesc mult mai multe, dar asta e parerea mea. Sincer, nu ma asteptam ca la conifere sa stam atat de slab.
A aparut "Conifere 03", deci putem avea un concurs de bun simt si la aceasta sectiune.
 

vali

Active Member
Moderator
Imagini noi pe la concurs.
Chiar daca ne apropiem de termenul limita al inscrierilor, sper sa nu fie ultimele...
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
foioase 9 pare cam decupata agresiv zona din fata
foioase 10 arata foarte bine , dar sunt curios cum tii o lonicera in frau :pumni:
 

sicora fabian

Active Member
Foioase 09 cred ca-i Portulacaria, nu Crassula.
Creste de la sine ca un bonsai, insa s-a intervenit brutal asupra ei cu taiere, probabil pentru ca acele ramuri eliminate au crescut vertical, lacom si-i stricau aspectul compact. Este de lucru pentru a arata decent. Nici vasul nu aduce vre-un avantaj.
Ca Aranjament 08, are bun-gust, privit de la distanta pentru a nu se observa interventiile inestetice.
Foioase 10 . . . arata bine, n-am observatii de facut. Este o planta lucrata, dintr-o specie care se preteaza la expozitii de iarna.
Aranjament 09: daca a treia planta din stanga ar fi fost mai inalta astfel incat sa nu rupa unitatea intregului iar platforma un pic mai mare, ar fi fost perfect, din punctul meu de vedere! Oricum, cred ca-i cel mai reusit aranjament. Este un exemplu de folosire artistica a unor plante fara mare valoare individuala, dar cu un efect impresionant.
Conifere 03: vas specific pentru "cascada", planta lucrata. Apreciez exponatul in primul rand prin prisma sensibilitatii speciei, poate si din cauza ca am avut multe esecuri cu molizii - nu doar cultivati ca bonsai ci si in spatiile verzi . . .
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Aranjament 09: daca a treia planta din stanga ar fi fost mai inalta astfel incat sa nu rupa unitatea intregului [...] ar fi fost perfect, din punctul meu de vedere!
A treia planta din stanga este acolo pentru a da adancime ansamblului, alaturi de impresia ca "rupe unitatea intregului". Aceasta impresie, nu o vad (personal) ca pe o "bila neagra", ci dimpotriva.
Unitatea intregului poate fi tradusa foarte usor si prin monotonia intregului, iar "a treia din stanga" exact asta rupe! Din punctul meu de vedere, modul de dispunere a plantelor in "aranjament 09" este unul extrem de studiat (nimic nu este la intamplare acolo) si, in acelasi timp, foarte bine realizat, tocmai pentru ca nu dezvaluie cat de studiat este ;-) . Felul in care autorul rezolva "dintr-un condei" ambele probleme (adancimea si ruperea monotoniei), prin amplasarea fericita a unei plante, este de laudat.
Platforma nu o vad deloc mica. Mi se pare ca este atat cat trebuie sa fie. Iar felul in care liniile sale se continua cu linia data de profilul substratului nu este deloc usor de obtinut.
 

sicora fabian

Active Member
M-am uitat din nou pe imagine si-mi mentin parerea cu argumente.
Vegetatia copie intotdeauna linia generala a solului, iar pe aranjament, linia este continua, fara ruperi. Apoi, daca acel "copac" ar fi rasarit mai tarziu sau ar fi fost rupt, ar fi crescut elagat, cu trunchiul inalt, asa cum excelent reprezentate sunt exemplarele din grupul din dreapta - exemplarele din liziera sunt mai mici si elagate pe interior, cele din mijloc avand trunchiul alungit din cauza luptei pentru lumina. In crestere naturala, acolo nu va fi niciodata un arbore ramificat sub nivelul coroanei celor din jur, ci va creste drept, altfel va muri sufocat de ramurile celor din jur, care vor inchide repede acel gol, asa cum foarte bine pleaca ramurile palcului din dreapta si chiar ale celui din stanga, care deja au ocupat locul - al treilea este plasat artificial acolo. Mai mult, fara cel "de-al treilea", aranjamentul ar fi aratat mai natural si mai armonios, ar fi povestit ca acolo a fost un arbore iar ceilalti lupta sa-si imparta spatiul ramas liber prin disparitia lui . . .
In ceea ce priveste platforma, nu face decat sa "sugrume" compozitia, ca si cum ar plasa-o pe un stalp; nu-i da stabilitate, liniste . . .
Imi mentin si parerea ca este unul din cele mai frumoase aranjamente pe care le-am vazut, inclusiv din punctul de vedere al iluminarii! :D
Pe viitor ar trebui o sectiune separata pentru saikei, caci este pacat ca trebuie sa concureze cu Aranjament 05 iar unul dintre ele sa piarda!
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
M-am uitat din nou pe imagine si-mi mentin parerea cu argumente.
Vegetatia copie intotdeauna linia generala a solului, iar pe aranjament, linia este continua, fara ruperi. Apoi, daca acel "copac" ar fi rasarit mai tarziu sau ar fi fost rupt, ar fi crescut elagat, cu trunchiul inalt, asa cum excelent reprezentate sunt exemplarele din grupul din dreapta - exemplarele din liziera sunt mai mici si elagate pe interior, cele din mijloc avand trunchiul alungit din cauza luptei pentru lumina. In crestere naturala, acolo nu va fi niciodata un arbore ramificat sub nivelul coroanei celor din jur, ci va creste drept, altfel va muri sufocat de ramurile celor din jur, care vor inchide repede acel gol, asa cum foarte bine pleaca ramurile palcului din dreapta si chiar ale celui din stanga, care deja au ocupat locul - al treilea este plasat artificial acolo.
Daca am vorbi despre un exponat 2D, da. Dar acel copacel nu "a rasarit mai tarziu". Pur si simplu, a rasarit mai in spate! Refuz sa cred ca nu vezi
 

sicora fabian

Active Member
Din orice punct as privi, "copacelul" ala nu-si are locul acolo. Cel putin, nu in proportiile actuale comparat cu ceilalti, indiferent ca sunt in stanga ori in dreapta lui!
 
Sus