Concurs bonsai

vali

Active Member
Moderator
Nu sunt deloc impaciuitor... Am devenit doar mai putin insistent. La multi Ani, tuturor!
 

vali

Active Member
Moderator
Un ultim aranjament inscris.
Imaginea a fost trimisa pe 30.12.2012, asa ca inscrierea este valida, chiar daca n-am avut eu timp s-o incarca pana acum.

Inscrierile s-au incheiat.
 

sicora fabian

Active Member
Aranjament 10: cred ca avea mai mult succes la Foioase. Este bine prezentata in propriul vas insa pare o planta mare care a fost taiata nu de mult si condusa - in doi, trei ani va fi foarte frumoasa!
Fiind concursul incheiat, cred ca a fost un succes pentru o prima editie!
Poate pare o comparatie deplasata, insa voi face o paralela intre bonsai si porumbeii de agrement: sunt foarte multi cei care comenteaza si-si dau cu parerea, insa cand vine vorba de un concurs oficial, dispar cam toti! Explicatia pe care o dau ei, este cam aceeasi: decat sa ma fac de ras, mai bine nu concurez! Din punctul meu de vedere, este o abordare total gresita! Sigur, sunt concursuri de inalt nivel unde ai nevoie de piese de mare calibru, insa nu-i cazul nostru. Suntem cu totii incepatori, avem multe de invatat iar aceste concursuri ne ajuta foarte mult!
In ceea ce priveste exponatele din concurs, nu este nici una care sa nu-mi placa ori care nu mi-ar placea s-o am si eu.
Am incercat sa punctez partile deficitare, insa departe de gandul ca nu-mi plac! Speranta mea a fost ca veti spune si voi parerea voastra ajutandu-ne astfel intre noi sa invatam din greselile noastre . . .
Oricum, felicitari tuturor participantilor si curaj celor care n-au participat! :D
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
o mica intrebare , cine hotaraste din moment ce parerea mea a ramas ....agatata .... pe baza caror calificative :nu stiu:
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Fiind concursul incheiat, cred ca a fost un succes pentru o prima editie!
Nu putem spune ca este incheiat... s-au inchis inscrierile, atata tot. Concursul se incheie cand se dau premiile. Tot atunci cred ca vom putea privi inapoi si spune daca a fost un succes, sau nu.
danero2004 a spus:
o mica intrebare , cine hotaraste din moment ce parerea mea a ramas ....agatata .... pe baza caror calificative :nu stiu:
Imi cer scuze, danero, dar nu inteleg la ce te referi... Cine hotaraste CE?, Care parere a ta (posibil sa o fi omis eu)? Agatata unde? Si despre ce calificative e vorba?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pai am dat si eu o parere , niciun raspuns la ea fie ca era buna - pertinenta sau nu

Fiind concurs inseamna ca cineva participa si cineva jurizeaza ....

In afara de Fabian nu vad pe nimeni sa "voteze" :nu stiu:

Nu critic doar incerc sa inteleg :incapatanat: cum functioneaza :incapatanat:
 

vali

Active Member
Moderator
Cred ca e o confuzie...
Discutiile de pana acum, pe marginea imaginilor inscrise, sunt gratuite. Pe undeva pe la inceputul acestui topic am spus ca nu prea sunt indicate astfel de pareri pe perioada inscrierilor, pt ca pot influenta concurentii. Dar cum Fabian avea chef de vorba, iar concursul nu se preconiza a fi unul de mari pretentii, am zis "lasa si-asa". Parerile exprimate in acest topic sunt strict personale si nu conteaza in jurizare.
Jurizarea abia de-acum poate incepe (dupa incheierea inscrierilor).
Si ca tot veni vorba, in Regulament era prevazut ca pt Sectiunea Aranjament departajarea sa se faca prin vot al egradinarilor. OK, aici nu-s probleme! La celelalte doua sectiuni, era prevazut ca departajarea sa fie facuta de arbitri judecatori. Eh, aici deja incep problemele... Sesizez un curent ANTI. Adica, "ce arbitri?", "cine-s astia?", "ce autoritate au ei?", "de ce CUTARE si nu altul?", "cine si cum i-a ales?", etc. Este vesnica noastra poveste...
Initial am pornit pe ideea ca arbitrii sa fie membri egradini, pasionati de bonsai, nonparticipanti la concurs si cu un ochi antrenat pentru aspectele specifice bonsai.
Oricat ati fi de tentati sa pufniti in ras si sa spuneti "da... as vrea sa-i cunosc si eu!", asemenea oameni exista!
Am asteptat sa se termine inscrierile, pentru a fi convins ca nu se inscriu in concurs si ca pot fi abordati in eventualitatea ca ar fi de acord sa participe ca arbitri.
Daca la inceput, cand mi-a venit ideea concursului si am vorbit cu Cornelia pt a-i cere acordul, ma gandeam ca as putea face parte din echipa de arbitri, la ora actuala e lucru hotarat ca nu va fi asa. In afara de idee si conceptie, nu voi participa la acest concurs decat cu punerea la dispozitie a premiilor, asa cum am anuntat.

Deci, putintica rabdare... in 2-3 zile ne lamurim si va lamurim si pe voi.
 

sicora fabian

Active Member
:rofl: Oricum am gura mare si oricum nu ma puteam abtine in timpul concursului decat daca . . . imginile ar fi aparut pe intai ianuarie! :oops:
Intrebarea lui Dan a facut lumina, adica se aplica regulamentul scris de Vali de la inceput.
Totusi, Vali, de ce nu vrei sa jurizezi? Eu nu recunosc pe altcineva mai priceput si mai credibil decat tine pe eGradini in ceea ce priveste arta bonsai! Sincer sa fiu . . . nici in Romania!
In ceea ce priveste "alti membri care se pricep dar nu au participat" . . . de ce n-au participat? Sunt prea mandri? Sunt prea buni? Le e rusine sa participe la un concurs bonsai pe eGradini?
In regulament scrie ca juriul trebuie anuntat inainte de inceperea jurizarii.
EDIT: Am sters ultima fraza pe care o scrisesem . . . :oops:
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
In ceea ce priveste "alti membri care se pricep dar nu au participat" . . . de ce n-au participat? Sunt prea mandri? Sunt prea buni? Le e rusine sa participe la un concurs bonsai pe eGradini?
Nu cred ca tre' sa ne repezim sa tragem concluzii... Daca unul nu participa, nu inseamna din start ca e prea cu nasul pe sus, ca se vede undeva deasupra tuturor si ca nu catadicseste sa se coboare la nivelul muritorilor de rand. Nu zic ca n-or fi si d-astia, dar nu tre' sa generalizam. Poate fi si extrema cealalta: oameni care sa spuna "nu am nimic care sa merite aratat, mai ales in cadrul unui concurs". Sunt oameni care chiar daca stiu ce fac, au cunostinte si experienta, poate au avut un an mai prost... se poate intampla ca intr-un an, din varii motive (vreme aiurea, mai putin timp alocat, boli/daunatori, etc.), copaceii sa arate mai prost decat in altii si sa constati ca nu ai nimic cu care sa te poti inscrie la un concurs... Care-i problema? Asta te face din start "prea mandru"?
Apoi, mai e vorba si de standardele fiecaruia si de seriozitatea cu care priveste concursul... daca unul are o crenguta si se inscrie primul, asa "just for fun", poate ca altul, desi are un copacel bine conturat, considera ca nu este pregatit pentru a fi afisat in ceea ce intelege el a fi "un concurs". Sau poate sunt oameni total dezinteresati de ideea de concurs... astora ce le facem? Sa le dam in cap ca nu se inscriu?...
Deci, motive pot fi o gramada si degeaba ne dam cu presupusul...

Referitor la "Vali, tu de ce nu jurizezi?", motivul este simplu: un concurs, indiferent cat de slab ar fi, trebuie in primul rand sa fie un concurs cinstit!
In regulament scrie ca arbitrii judecatori (daca vor fi), evalueaza si noteaza imaginile in orb. Adica fara sa stie care, cui apartine. Pentru a nu se lasa influentati de porniri personale...
Ori eu sunt singurul care stiu cui apartine fiecare imagine inscrisa in concurs, pentru ca eu le-am primit pe mail, eu am creat albumul, eu le-am uploadat, eu le-am incarcat in forum.

sicora fabian a spus:
In regulament scrie ca juriul trebuie anuntat inainte de inceperea jurizarii.
Da, pai si cine a-nceput sa jurizeze? :)
Intr-adevar, in regulament este o greseala, pt ca am scris ca vor fi anuntati "pana la 31.12." cu gandul ca atunci se termina inscrierile. Corect era sa scru ca vor fi anuntati inainte de inceperea jurizarii. Dar e logic ca daca nu am stabilit inca arbitrii, nu jurizeaza nimeni, nu?

In ultima instanta, ca varianta de rezerva, daca cei vizati nu vor accepta invitatia de a fi arbitri, vom merge la toate sectiunile cu "poll". Dar, in aceasta situatie, concursul va pierde foarte mult din latura sa "bonsai" si va deveni mai mult un concurs de "miss popularitate".
 

sicora fabian

Active Member
"II CONCURSUL URMARESTE
Cresterea interesului pentru miniaturizarea copacilor.
Accentuarea si aprofundarea laturii estetice a acestei activitati.
Cultivarea respectului fata de copaceii oferiti privitorului, dar si fata de privitor prin antrenarea acestuia in a surprinde mesajul estetic transmis.
Nu in ultimul rand, sa ne cunoastem mai bine si sa ne bucuram impreuna."
Deci,potrivit regulamentului, niciunul din motivele invocate de a nu participa nu sta in picioare! Adica nici standarde personale, seriozitate, copacel nepregatit, dezinteres . . . nici macar "concurs"! - "Apoi, mai e vorba si de standardele fiecaruia si de seriozitatea cu care priveste concursul... daca unul are o crenguta si se inscrie primul, asa "just for fun", poate ca altul, desi are un copacel bine conturat, considera ca nu este pregatit pentru a fi afisat in ceea ce intelege el a fi "un concurs". Sau poate sunt oameni total dezinteresati de ideea de concurs... astora ce le facem? Sa le dam in cap ca nu se inscriu?..." - :?
Asa ca ramane supozitia ca cine n-a participat "e prea cu nasul pe sus, ca se vede undeva deasupra tuturor si ca nu catadicseste sa se coboare la nivelul muritorilor de rand."
In ceea ce priveste jurizarea, tu hotarasti . . .
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Deci,potrivit regulamentului, niciunul din motivele invocate de a nu participa nu sta in picioare! Adica nici standarde personale, seriozitate, copacel nepregatit, dezinteres . .
:rofl: O, Doamne!
Ce treaba are regulamentul cu felul in care gandeste fiecare?...
Da, concursul urmareste toate lucrurile alea scrise acolo... Dar concursul in sine este o chemare, o intentie, o invitatie, daca vrei. Fiecare raspunde dupa bunul plac.

Pe urma, nu inteleg ecuatia asta: daca "potrivit regulamentului niciunul din motivele invocate de a nu participa nu sta in picioare", rezulta ca "ramane supozitia ca cine n-a participat e prea cu nasul pe sus"
De unde echivalenta asta? Si repet: ce treaba are ce urmareste concursul??? :?

OK, mergand pe rationamentul tau, concursul cheama, cine nu vine e cu nasul pe sus. Asta vrei sa spui? :)
 

DracuMic

Member
Chiar, de ce nu au pus si aia meseriasii cate o buruiana?
Oare de ce nu ne apucam sa-i strigam pe nume pe "membrii aia cu nasul pe sus"?
Urat, foarte urat.!
Rusine lor.
:barfa:
 

vali

Active Member
Moderator
In sfarsit, sunt in masura sa mai fac oarece anunturi legate de concurs.
Pe 01.01.2013 spuneam ca in 2-3 zile ne lamurim si va lamurim si pe voi... Mi-a luat mai mult, dar asta e...
Principalul e ca mergem inainte.

La Concursul Copacul De Piatra Editia 2012, avem asa:
- 3 (trei) sectiuni
- 8 (opt) concurenti; ca sunt multi, ca sunt putini, asta e situatia...
- 2 (doi) arbitri judecatori; 1 - dl Florin Flueras (flo_flu), 2 - dl Ovidiu Olar (DracuMic); i-am trecut in ordinea in care au acceptat, nu in ordinea valorii :) :p
Sunt vechi membri egradini, vorbesc putin (asta e, sunt ardeleni, ce sa le fac?!), dar, in timp, au facut dovada (pt mine, cel putin) ca stiu mult mai mult decat vorbesc si ca sunt oameni integri!
Personal, imi doream foarte mult si un al treilea arbitru judecator. O anumita persoana. Din pacate, nu a fost posibil.

Dar, vorba nevesti-mii: "Mai era nitzel si aveai mai multi arbitri-judecatori decat concurenti. Daca vrei, baga-ma pe mine arbitru, si-ti garantez ca la anu' nu mai ai concurs!"
Si are dreptate... ea e criticul meu de arta. Credeti-ma, n-ati vrea sa fiti judecati de ea! :)

Deci: la sectiunile Conifere si Foioase, departajarea se va face de catre arbitri-judecatori, conform fiselor de jurizare.
La sectiunea Aranjament, departajarea se va face prin "poll". Fac apel la "gazdele noastre" (fondator/administrator/moderatori) sa ne ajute in acest sens si sa dea drumul la votare in sectiunea respectiva.

Multumim.
Si "have fun!"
 

sicora fabian

Active Member
1 - Vali, eu cred ca esti destul de serios, credibil si obiectiv sa fii al treilea membru al juriului;
2 - din cate stiu, Florin si Ovidiu sunt prieteni buni, deci este necesar un al treilea arbitru pentru obiectivism;
3 - pentru Florin si Ovidiu: daca nu este cu mare suparare, de ce n-ati participat la concurs?
 

vali

Active Member
Moderator
Pai si eu sunt prieten bun cu Florin si Ovidiu... ce te faci cu obiectivismu' atunci?...
Hai sa fim seriosi...
 

vali

Active Member
Moderator
Multumim pentru sustinere, vad ca la Sectiunea Aranjament deja a inceput votarea :D
Multumesc tuturor celor ce ne dau o mana de ajutor :hug:
 
Sus