Clematite partea IV

geodezia

Well-Known Member
Am si eu citeva unele cresc greu altele mai usor am una de vreo cinci ani creste frumoasa dar nu excesiv de mare celelalte le_am adunat din comenzi facute aici pe egradini la poloneza sunt frumoase la fel ca rosele >unele infloresc o data pe an altele de doua ori sunt frumoase foc te bucura cu florile lor
m_as bucura enorm sa te ajute site_ul dat
 

Paulyna

Active Member
:mad:Fetelor, azi am decapitat o Montana Rubens,era micutza,cam 30 cm . Am vrut sa o leg ceva si s-a rupt cam la 5 cm de sol. Oare va mai iesi ????
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
E destul de sensibila. Dar poate ai noroc sa iasa la primavara din radacina.
 
Ultima editare:

Paulyna

Active Member
Nu o mai ating :( am vrut sa o protejez de un catelus care zburda prin gradina . Sper sa dea din radacina .
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
De la inceput tin sa marturisesc ca sunt cam novice pe subiectul asta desi am in gradina 2 clematite uriase mostenite de la bunica (presupun ca sunt acelasi soi pentru ca sunt identice) si am avut cateva tentative nereusite cu plante din comert (nu s-au prins sau au dat cotul destul de repede). Am inceput de cateva zile sa studiez mai bine despre clematite si urmarind si forumul parca as mai incerca o data. Vreau in primavara sa construiesc o pergola pe care sa pun si altceva decat trandafiri. As vrea ceva florifer. As vrea sa ma ajutati in 2 probleme.
1 - Ce soi de clematite cu inflorire cat mai lunga si mai putin pretentios imi puteti recomanda pentru pergola ? Nu tin in mod deosebit sa fie ceva foarte spectaculos ca forma sau culoare. Ma intereseaza sa infloreasca cat mai bine si mai mult timp si sa umple pergola. Eventual ce alte plante cataratoare ar mai merge (fara trandafiri, campsis radicans sau glicina). Lonicera (mana maicii domnului) se preteaza?
2 - Clematita mea cea veche : http://mirceaspc.sunphoto.ro/Gradina_2014/100096355 pana acum cativa ani inflorea abundent in primavara-inceput vara si apoi mai facea flori (mai putine) in toamna. In ultimii ani insa nu mai face flori dupa primul val. Desi nu m-am documentat pana acum in fiecare an am taiat-o primavara cam pana la 1m. Ati mai intalnit acest caz. Ce ma sfatuiti sa fac? Am citit si eu partea cu grupele si cel mai probabil este din grupa B.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Dupa ce am cultivat mai multe soiuri de clematite, au inceput sa imi placa mai mult clematitele din grupa 3 (hibrizi cu inflorire tarzie si viticella). Nu toate au flori la fel de spectaculoase precum cele din grupa 2, insa compenseaza prin bogatia infloririi. Infloresc mai tarziu, insa continua oinflorirea pe o perioada ma lunga decat clematitele din grupa 2.

La mine in gradina, s-a comportat foarte bine Romantica, pozitionata la semiumbra. Alte fete au alte favorite, la ele Romantica nu excelat. Probabil depinde de conditiile din fiecare gradina. De asemenea am constatat ca o unei clematite tinere care pur si simplu nu vrea sa se dezvolte intr-un anumit loc, 1-2 ani la rand, e mai bine sa ii schimbi pozitia. Am o clematita mutata in 3 pozitii pana s-a decis sa infloreasca.

Legat de Lonicera: nu as pune-o alaturi de vreo clematita, o va sufoca. Eu le-am pus impreuna doar cu trandafiri si glicina (desi nici glicina nu e tocmai recomandata, fiind de asemenea o planta foarte puternica, ce distruge cam tot ce are prin jur. Dupa mine tot trandafirii pun cel mai bine in evidenta o clematita (si vice versa). Pentru ca fiecare din aceste specii au o gama de culori si forme cu care se completeaza una pe cealalta.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Multumesc! Trandafirii sunt feblețea mea dar as vrea sa încerc si altceva, nu neapărat in combinatie cu clematite. De glicina sau luleaua turcului nu se pune problema. Sunt prea invazive. Pana la urma cred ca voi opta pentru o combinatie de clematite fără trandafiri. Deci ce vreau eu ar fi cele din grupa C?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Daca ar fi sa combin doar clematite, eu as cauta sa pun impreuna clematite din grupa B, cu flori mari in contrast cu clematite viticella. Asta te ajuta sa ai pergola inflorita o perioada mai lunga. Iar in perioadele in care infloririle se suprapun, combinatia de flori mari "pierdute" intr-o puzderie de floricele mai mici, cred ca va arata destul de bine.
 

lelia

Well-Known Member
Mi-am luat ieri o clematita 'Polish Spirit' si as vrea s-o combin cu Blue Angel ,credeti ca s-ar potrivi ?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
V-ati taiat clematitele? Eu le-am jumulit pe toate, aveau deja mugurii foarte mari. Mi-a cam parut rau de C. alpina Lagoon, era uriasa, dar anul trecut am neglijat-o si a crescut haotic, ce nu a reusit sa urce a pornit-o in jos asa ca spanzura peste tot. In concluzie, am inchis ochii si am bagat foarfeca :roll:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Camik, nu te lacomi la flori daca plantele sunt tinere, 1-2 ani, unele chiar si la 3 ani! Nu voi obosi sa tot repet ca in primii ani, pana formeaza o baza ca lumea, sa aiba cativa lastari de jos, trebuie tunse! Ma rog, cel putin pe mine ma enerveaza sa vad o clematita intr-un lastar doi si care devine o incalceala deasa si pletoasa doar la inaltime. Ca e vorba de o planta la care o sa te uti poate 20 de ani de-acum incolo, deci conteaza!
 

Camik

Active Member
Nu sunt plante tinere.Au mai fost tunse.
Cred ca o sa le gasesc si eu anul asta un loc in gradina.Eu le am in ghiveci...
 
Sus