Ce bonsai aveti?

liviu2512

Member
Intreb si eu ca profanul,de ce in tuburile acelea?Si la salcie,ghiveciul l-am recunoscut,e home-made,dar pe pamant este iarba-iarba?Si ce ati pus pe lemnul descoperit?Pasta sigilanta sau ce?
 

vali

Active Member
Moderator
nely a spus:
Poate ne mai arati evolutia lor...te rog.
Stai linistita... se pare ca nu ma pot abtine...

@ liviu2512 - In tuburi, pentru a-si dezvolta radacina asa cum vreau eu, nu cum ii taie pe ei capul. La salcie, pe pamant este Sagina procumbens (Grasatoare), iar pe lemn este polisulfura de calciu cu ceva culoare in ea, ca sa ramana cenusie, nu alba.

@ hoinar - nu stiu cum/ce vor fi ulmii in viitor, dar unul dintre ei cere sa devina un ent :) . Sau, ma rog... MINI ent :) .
Salcia nu este altceva decat un tronson de ramura. Cum este la capatul vizibil, la fel e si la cel din substrat. Nu "am recoltat"... Am taiat o ramura care se aplecase enervant peste gardul curtii de la tara si m-am gandit s-o reciclez (asa cum scrie si-n semnatura). Deci, am bucatit-o, am luat-o "la pachet", iar acasa am pus toate segmentele la inradacinat in sphagnum. Sunt vreo 4-5... insa doar pe aceasta am inceput sa ma joc. Salcia, ca si maslinul, inradacineaza usor indiferent de diametru. Si un butuc de 20 cm. pus in pamant poate face radacini, deci n-a fost nimic dificil.
 

vali

Active Member
Moderator
hoinar a spus:
Vali, sub forma de gluma am presupus ca ai recoltat ( taiat ) ciotul de salcie din parc :D
Eh, eu am luat termenul ad litteram :oops: si de-aici neintelegerea.
Ai putea incerca si pe insula (in parc). De obicei, cand cei de la ADP taie din ramurile salciilor, le lasa cateva zile pana curata locul. Daca treci pe-acolo la o zi sau doua dupa asta, poti lua segmente viabile pe care sa le pui la inradacinat. Dintr-o ramura de 4-5 m lungime, daca alegi un tronson de pe la mijloc, va fi inca plin de seva si dornic sa faca radacini :) .

Daca nu, iti pot oferi cu placere un ciot dintre cele care au inradacinat deja (cam 6 cm grosime). Nu tin neaparat sa le pastrez pe toate :D .
 

vali

Active Member
Moderator
Cu placere :) .
Cunosc sentimentul...
Anul trecut cand am renuntat la tot ce aveam in balcon am facut-o si pentru ca simteam ca am atins o anumita limita si aveam nevoie de un nou inceput (o sa vezi si tu la un moment dat :( ). Orice ai incerca, oricat ai face, balconul atata poate da!
La ora actuala nu mai tin nimic in interior, bruma de tufe la care-mi place sa ma zgaiesc in fiecare dimineata se afla afara, pe un pervaz montat in dreptul ferestrei. Crede-ma, e diferenta ca de la cer la pamant!
 

vali

Active Member
Moderator
Nu o mortalitate ridicata sau insuccesul in a intretine copaceii m-a determinat sa "sterg totul".
Problema e ca odata ajuns la un punct in formarea unui bonsai, nu se mai putea inainta. O anumita densitate a coroanei, o anumita consistenta a frunzisului nu se poate obtine intr-un mediu surogat. Lumina unilaterala (comparativ cu cea care vine din toate partile, ca afara) devine agasanta de la un nivel incolo. Apoi, culorile toamnei sau textura scoartei, depind foarte mult de fluctuatiile existente intr-un mediu exterior. De circulatia aerului nici nu mai vorbesc...
Anumite aspecte legate de finisajul copaceilor, efectiv nu le puteam aborda. De-asta spun ca de la un punct incolo nu mai puteam inainta si eram limitat, constrans sa ma multumesc cu niste copacei mediocri, in conditiile in care stiam ce mi-ar trebui si cum sa fac pentru a-i scoate din mediocritate.
Toate astea m-au facut sa simt ca devin partas la discutiile savante din mediul bonsai de la noi, discutii care nu se concretizeaza niciodata prin nimic si am preferat sa renunt.

Pervazul de care spun nu este altceva decat un gratar din stinghii, ca cele pe care le am in balcon (aici se vede, in dreapta imaginii http://i466.photobucket.com/albums/rr23 ... CF3169.jpg ), atata doar ca a fost montat in exteriorul peretelui, la fereastra.
Nu stiu cat de concludenta e imaginea, dar e singura pe care o am
 

vali

Active Member
Moderator
Recunosc ca sunt destul de selectiv si-mi permit sa nu raspund intrebarilor/cererilor ce ma fac sa-mi pierd interesul, celor agasante, sau care-mi creeaza disconfort :) . Deci, stai linistit, nu se pune problema :D .
Daca vei opta pentru folosirea unui asemenea raft exterior, va trebui sa iei in calcul la modul cel mai serios ancorarea. Ma refer atat la vase, cat si la copacei. Altfel, vijeliile ca cele cu care am inceput sa ne obisnuim deja, iti pot provoca pierderi. Nu musai ca ti-ar lua copaceii pe sus, dar ti-i pot dezradacina. Vasele mici pot fi chiar rasturnate.

La mine, toate plantele sunt legate de vas cu sarma la nivelul radacinilor sau la baza trunchiului. Toate vasele sunt legate de stinghiile de lemn pe care stau, sau sunt ancorate direct de tocul geamului (tot cu sarma).
 

Pau Pau

Member
Buna, sunt noua pe aici si am o problema destul de mare. :(
Am un bonsai care cred ca e pe moarte. Nu stiu exact ce specie e si nu stiu ce sa fac cu el. Si-a pierdut toate frunzele, l-am scos din pamant si i-am taiat radacinile putrede. Cred ca a ajuns asa de la prea multa apa :(
Mai are vreo sansa sa-si revina si ce ar trebui sa fac cu el?
E vorba de cel mai mare din poza (cel cu trunchiul in forma de S).
http://img6.imageshack.us/img6/6574/p3012091450.jpg
 

vali

Active Member
Moderator
Este vorba de un ulm chinezesc (Ulmus parvifolia).
E o specie "greu de ucis" :) , dar cu perseverenta, se poate! Am atins si eu acest "record", pe la inceputuri...
Presupun ca poza din link-ul furnizat este facuta la un moment anterior starii actuale.
Daca spui ca ai facut tot ce ai scris mai sus, exista sanse sa-si revina:
1. daca masa radiculara ramasa (radacinile sanatoase pastrate) este suficienta pentru a sustine planta;
2. daca substratul actual este unul de natura a stimula aparitia de noi radacini active la o planta deja vlaguita;
3. daca nu era deja "decedat mortal" inainte de a lua tu masurile descrise.

Udarea (gresit efectuata) este, intr-adevar, principala cauza a mortalitatii la bonsai.
Odata efectuate cele spuse de tine, n-ai decat sa te rogi sa mai fi fost ceva vlaga in el si pofta de viata (iar ulmii au asa ceva, crede-ma!).
In plus fata de ce ai facut deja, ai putea sa incerci sa-l ajuti sa-si pastreze lichidele in partea aeriana prin improvizarea unui climat de sera: o punga de plastic (transparenta, evident) trasa peste el.
Exista doua variante: a) sa-ti apara muguri (daca inca e viu); b) sa-ti apara mucegai pe ramuri(daca e deja intr-o lume mai buna).
Indiferent ce apare, nu (mai) ai ce pierde.

Sper sa nu fie prea tarziu!
 

Pau Pau

Member
Multumesc frumos Vali. Am facut intocmai ce mi-ai recomandat. Sper sa isi revina si sa nu fi ajuns la "performanta" de a-l fi omorat. :(
 

sicora fabian

Active Member
Da, daca are lumina destula, Crassula creste singura cu alura de bonsai, mai ales C. arborescens. La 30 cm, trebuie sa aiba vreo doi ani. Sa n-o lasi sa dea lastari de jos!
 
De ce?Am facut insa altceva,l-am mutat ca saracul in iarna trecuta ii cazusera frunzele,iar in vara din locul unde ii cazusera au dat crengute :D acum e bine
 

sicora fabian

Active Member
Este normal sa se intample asa, la subsuoara fiecarei frunze se afla muguri. Asigura-i multa lumina dar nu prea multa caldura! Apa in exces ii dauneaza.
 
Sus