Ce bonsai aveti?

Hariclea

Member
N-am mai rezistat si mi-am luat azi o Murraya crescuta ca Bonsai... :D demult imi doream, dar de la semintele pe care le am eu pana la bonsaiul din capul meu mai trebuia sa treaca cel putin un deceniu... :wink:
Planta este destul de matura (ca sa nu-i spun batrana, ca nu-i frumos), tulpina destul de groasa... in fine... arata bine. (38 RON - Gradina de Sud).
In seara asta sau maine postez poze...
 

schlucky

Member
si eu mi-am cumparat ieri iarasi un bonsai...din florarie...deci ma astept iar sa nu traiasca o eternitate .... un segeretia theezans scrie ca are 6 ani ....
i-am gasit si un nume deja :rofl: Mana
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Ma gandeam ca Murraya ca bonsai risca sa aiba probleme de udare. In primul an de dezvoltare (de la samanta) creste putin. Dupa aceea cresterea este alerta. E drept ca se ramifica frumos fara sa aiba nevoie de taieri, dar coletul de radacini se dezvolta si el. Nu stiu cum va reactiona planta la radacini scurtate, la crengi modelate. Si modelarea asta trebuie sa se petreaca atat timp cat crengutele sunt verzi, interval mic pentru ca se lemnifica brusc.
 

Hariclea

Member
Da, Cornelia, de acord cu tine, tocmai de-aia l-am si luat pentru ca are tulpina foarte groasa si formeaza doua curbe, este foarte interesant! Pornisem sa imi iau un Ulm chinezesc, pana am dat cu nasul de Murraya aceasta... :wink: si mi-a picat cu tronc... :rofl:
Sper sa nu am probleme la transplantare... cu tunsul radacinilor...
 

gabib77

Member
Frumos, chiar imi place...
Eu zic sa incerci un stil Moyogi (vertical curbat)... e clar ca trebuie sa-l tunzi si modelezi un pic, chiar sa-l obligi sa se mai ramifice un pic inspre baza, dar nu ma pot pronunta cand (in ce perioada a anului)...
 

Hariclea

Member
Ma bucur ca iti place! :wink:
De ramificat inspre baza nu stiu cum reusesc... poate cu ramurica aceea subtirica... nu stiu exact...
De tuns si aranjat, la primavara, cu siguranta...deocamdata il las sa se acomodeze bine la mine acasa...
 

gabib77

Member
am un ulm cu o tulpina asemanatoare, o sa-l prezint probabil maine cand ii fac niste poze sa-ti arat sugestia mea de tundere...
 

gabib77

Member
Cam asa arata ulmul meu, achizitionat din comert de 1 an, i-am schimbat vasul ca mi se parea cam mic si l-am tuns cum am crezut eu de cuvinta :D


 

vali

Active Member
Moderator
Hariclea a spus:
De ramificat inspre baza nu stiu cum reusesc... poate cu ramurica aceea subtirica... nu stiu exact...
Cu ramurica aceea subtirica ar fi cel mai indicat.
In primul rand, este mult prea firava pentru "a-si gasi locul" in aspectul general, iar in al doilea rand, e pacat sa nu o folosesti pentru a mai umple golul de la baza plantei.
1. incearca s-o orientezi (cu niste sarma) intr-o pozitie mai credibila; asa cum creste ea, in sus, pare cam salbaticutza... Alege o pozitie pe care o consideri tu cea mai adecvata.
2. stimuleaza-i dezvoltarea (si implicit ingrosarea) prin tunderi repetate a tuturor celorlalte ramuri. Deci, ideea e sa ciupesti din tot, mai putin din ea; incet-incet, planta va intelege ca acea ramura este singura in care merita sa pompeze energie.
3. dupa ce va ajunge la un diametru rezonabil, o poti tunde si pe ea, pentru a stimula aparitia ramificatiilor mai fine.

Aceste operatii le poti face oricand, dar asa cum spuneai, mai bine s-o "ierti" inca o perioada, pentru a se acomoda cu noua locatie.

Spor.
 

gabib77

Member
si tot pentru stimularea unei cresteri mai rapide, parerea mea e sa muti planta intr-un vas mai mare, dar cam peste vreo luna
 

Hariclea

Member
hmm... un vas mai mare... ceva mai incolo, ca oricum pana il gasesc...pe cel potrivit... mai dureaza...
 

gabib77

Member
cum doresti, dar atat timp cat radacinile or sa stea cam inghesuite sa nu te astepti sa creasca cine stie cat...
 

Hariclea

Member
Gata, mi-am facut curaj, insfarsit si am schimbat vasul... i-am tuns putin ramurile celelalte... si... am dat-o afara (cu soare dupa 4).
 

carmenn

Member
sa inteleg ca eu sper degeaba ca-mi voi forma un bonsai dintr-un pui de pomisor?
ca vad ca majoritatea prefera sa cumpere unul deja format..
eu vreau sa stiu ca l-am format eu, si am rabdarea si speranta ca in cativa anisori, va arata si al meu ca cei de pe google pictures... :)
 
Sus