Ce bonsai aveti?

vali

Active Member
Moderator
Tocmai ma pregateam sa bag niste link-uri cu salcii "de prin lume adunate" :), cand am vazut intrebarea ta.
Link-urile:
http://www.bonsai-fachforum.de/files/salix_15.02.04.jpg
http://www.bonsai-info.net/baumschule/salix-alba.htm
http://site.voila.fr/babadubonsai/docum/docsal.html
http://www.why-bonsai.com/bonsai_history_willow1.html

Si acum, referitor la locatie: eu am observat ca in prima faza (sa zicem in primii 1-2 ani de la plantare), se simt mult mai bine intr-un loc in care sa nu dea soarele iama prin ele. Adica, lumina, dar nu directa. Ramurelele crude se "fleoshcaiau" :giggle: urgent daca erau atinse de soare. O sa spuneti ca la fel se intampla cam cu toate speciile non-conifere. Da, dar la salcie (cel putin in balconul meu) dupa trecerea soarelui acestea isi reveneau mult mai greu (care isi mai reveneau). Pana sa schimb tactica, am pierdut astfel multe varfuri crude, fiind obligat sa le tot ciupesc portiunile vestejite. N-ar fi fost o problema nemaipomenita, dar pe mine ma interesa sa creasca puternic, pentru a se ingrosa si lemnifica la baza ramurii. Tot ciupind varfurile, activam mugurii imediat urmatori, creanga se ramifica, dar pierdeam timp pretios cu ceea ce ma interesa pe mine, pentru ca nu ramificare fina ma interesa, ci crestere libera.
Apoi, mai este o chestie observata "la locul faptei": cu soare direct, in vase de antrenament (dar care sunt si ele destul de putin adanci comparativ cu ghivecele standard) substratul se incalzeste considerabil, lucru care - se pare - nu prea-i convine salciei. Oricum, o sa observi ca radacinile cauta intotdeauna fundul vasului, iar cele care "pierd startul" si nu mai ajung la o oarecare adancime, "se sinucid" :rofl: .

In concluzie, in balcoane ca cele pe care cu mandrie le detinem noi :) , indicat ar fi ca salcia sa stea mai pe unde nu ajung razele soarelui, dar nu la umbra. :D
 

tivaa

New Member
Specii mai rare:


Schlumbergera truncata


Trichodiadema bulbosum, planta cu caudex

...deoarece ma ocup si cu cactusi is suculente.
 

vali

Active Member
Moderator
Salutare Tivadar,
ma bucur sa te vad (sau sa te citesc :) ).
Intr-adevar, sunt frumoase, iar in ce o priveste pe cea de-a doua, chiar si eu care nu sunt fan al suculentelor bonsai :) , cred ca va arata convingator dupa o fixare a ramurilor si dupa ce se va mai maturiza trunchiul. Nu cunosc absolut deloc specia, doar speculez si sper ca se poate folosi sarma pentru repozitionarea ramurilor. Bravo si spor in continuare! :D
 

vali

Active Member
Moderator
Mmm... stiu si eu?... n-am avut in fata aceasta specie, niciodata.
E adevarat ce spui tu, dar din ce vad in imagine, mi se pare ca trunchiul si ramurile plantei au consistenta asemanatoare cu ale crasulei si portulacariei. Iar alea, sigur se leaga cu sarma.
Apoi, nu e obligatoriu sa pui sarma direct pe ramura... La azalee de ex., se foloseste sarma infasurata in ziar sau servetzel pentru a evita urmele. Si nu numai la azalee...
Metode sunt...

Eh, va vedea Tivaa ce va face cu ea :)
 

sicora fabian

Active Member
Am incercat odata pe o portulacarie si mi-a lasat urme dupa doar o luna. Era primavara, in plina crestere, de aceea probabil. De atunci am condus porulacaria si crasula doar din taieri.
 

tivaa

New Member
Vali,

planta cu caudex din pacate nu reactioneaza bine la sarma, pur si simplu nu mai are o crestere corespunzatoare, modelez si eu numai prin taiere.

La Portulacaria eu folosesc numai legarea Guy, nu lasa deloc urme si reusesc sa obtin formele dorite:

 

vali

Active Member
Moderator
tivaa a spus:
Vali,planta cu caudex din pacate nu reactioneaza bine la sarma, pur si simplu nu mai are o crestere corespunzatoare, modelez si eu numai prin taiere
OK, e clar.
Este OK si cu metoda turnichet (Guy). Eu nu prea sunt adeptul legarii exclusiv in acest mod, pentru ca prin asta nu se poate obtine decat o aplecare a ramurii. Cu legarea clasica, in spirala, se pot pozitiona atat ramura principala, cat si toate ramificatiile acesteia. In fine... :) fiecare cu afinitatile lui. Imi place mie mai mult metoda asta :D .
Iar cu suculentele nu am lucrat, dar am vazut numeroase exemplare legate normal, in spirala. Un exemplu: http://farm3.static.flickr.com/2421/382 ... 931dd6.jpg Asta m-a facut sa cred ca e o legare simpla, ce nu ar pune probleme deosebite. Asa cum spuneam si mai sus, doar am speculat.

Dar citind cele scrise de voi, probabil ca cel mai bine (in cazul suculentelor) ar fi ca formarea sa se faca in principal prin tunderi si cu cat mai putina legare.
 

liviu2512

Member
Nu va ganditi ca is cine stie ce maestru bonsai si m-am plictisit de copacii mei si as vrea sa vad si altii ce mai au...Nu,am doar experimente de crengute in ghivece...De anul trecut din vara m-am apucat de inghesuit pahare si ghivece pe pervazul camerei.Am si o euphorbia,mica rau,si pe deasupra am citit ca nici nu-i mai cresc frunzele la loc.Prin bonsai rari nu ma refeream la specii care nu prea sunt dispuse sa ramana pitici,ci la cele care nu prea are toata lumea.Ca de exemplu mierea ursului(Elaeagnus angustifolia),iedera(nu prea am vazut multe poze),vita de vie...
 

vali

Active Member
Moderator
Eleagnus, hedera si vitis, sunt specii destul de intalnite in bonsai. Probabil ca nu "le are toata lumea", dar sunt mai mult decat obisnuite.
Dar de ce te intereseaza in mod special "bonsai pe care nu-i are toata lumea"?
Daca nu esti, asa cum spui, un "maestru" care sa fi epuizat toate speciile comune si care sa fie in cautarea a ceva deosebit sau nou (lucru explicabil in cazul maestrilor), de ce te chinui sa bajbai "la limita imposibilului"?

Firesc ar fi sa incerci sa treci prin toate stilurile comune, cu toate speciile comune si sa reusesti sa realizezi ceva valoros cu ele. Abia dupa aia, experimentarea cu specii mai rare ar fi justificata.

Te rog nu mi-o lua in nume de rau... dar ma intreb si eu... de ce sa nu incepi cu inceputul?...
 

liviu2512

Member
Normal ca nu ti-o iau in nume de rau...de ce as face-o?Nu ma intereseaza neaparat un bonsai rar,care nu-l au majoritatea,eram doar curios(din nascare).Eleagnus am destui arbusti prin zona,pe iedera mi s-a pus pata :) .Asa este,ar trebui sa o iau cu inceputul,sa am doar un exemplar,doua,de care sa am grija si sa invat cu ce fel de paine se mananca aceasta arta,dar nu ma pot abtine.Cateodata sunt prea entuziast,ma intelegi?Ma gandesc daca as fi stat la casa,ce ar fi fost :evil: Oricum,va multumesc mult pentru raspunsuri,sper sa imi raspundeti in continuare cu aceiasi prompitudine la intrebarile mele :oops:
 

sicora fabian

Active Member
Liviu, spera sa nu, caci prompt va fi! :rofl:
Iar daca vei cauta in urma, vei gasi parca un minsai - iedera (pe care cica s-a "jucat" Vali), dar la care eu n-as fi ajuns nici daca mi-as fi dat toata silinta si experienta de peste inca 10 ani!
Nu-i aici, in alt topic. Ia-le pe rand, caci oricum nu ai ce pierde! Si vei vedea si minunatia!
 

liviu2512

Member
Am vazut,da...mi-a placut iedera.As vrea si eu sa imi iasa ceva asemanator.Poate cand voi iesi la pensie voi avea un exemplar,caci pana atunci voi chinui multe evemplare,la practica :twisted:
 

vali

Active Member
Moderator
Continuand ciclul "Prosteli Nevinovate", va prezint doi ulmi care n-au vrut sa moara anul trecut. Ma rog, treaba lor... eu le-am oferit ocazia.
Iar anul acesta, ca sa invete ce-i umilinta, i-am pus sa creasca in tuburi de la prosoapele de hartie

Apoi, mai e un ciot de salcie, care in ianuarie era asa Azi e ceva mai plangatoare
 

flo_flu

Member
ma bucur sa vad ca "microbul" e bine prins de tine si nu vrea sa "plece"...
...prosteli, prosteli da arata bine...
 

nely

Member
Ce micuti si gingasi sunt....ce bine ca au rezistat, sunt sigura ca se vor face f frumosi cu rabdarea si experienta ta. Poate ne mai arati evolutia lor...te rog.
 
Sus